Legálnost virtuálních Windows

i

Legálnost virtuálních Windows
« kdy: 14. 11. 2014, 10:28:02 »
Co myslíte?

Koupím nový počítač s windows, na železo si nainstaluji linux,

1.mohu ve virtuálním stroji na tomto linuxu, zcela legálně, používat licenci windows, jenž mi byla vnucena s tímto strojem ? včetně všech registrací a podobně ?

2.Mohu si legálně dělat snapshoty tohoto virtuálního stroje, a různě z nimi šachovat podle potřeby tak jak mi to virtualizační nástroj umožní pokud žádný snapshot neopustí tento stroj ?

Vím že to je otázka spíš pro jiný živočišný druh než ten který se na tomto serveru shromažďuje, s těmi ale mám komunikační bariéry, proto se ptám raději tady. Zajímají mě zkušenosti ale i názory.

Dík

« Poslední změna: 14. 11. 2014, 11:07:13 od Petr Krčmář »

radek

Re:legálnost virtuálních windows
« Odpověď #1 kdy: 14. 11. 2014, 10:50:32 »
No oem licence se muze aktivovat jen na hednom zarizeni, takze kdyz koupis ten ntb a neaktivujes si ho na nem, ale ve virtualu, tak bych se nebal. Ono projde ta aktivace i kdyz jsis to aktivoval. Osobne bych to ale stejne neresil, nebude te nijdo hnat k soudu za to, ze mas ve virtualu jinak legalni windows :-)

3ugeene

« Odpověď #2 kdy: 14. 11. 2014, 11:04:53 »
v praci to tak kolega ma (web developer - kvuli internet exploreru) s Win8 a problem s tim nikdy nebyl. Pred tim tam mel 7cky.

karel

« Odpověď #3 kdy: 14. 11. 2014, 11:05:11 »
Napis email na MS support, klidne i ceskej, na dotazy jak je to s licencema se mi to osvedcilo, chvilku to trva ale odpovi a hlavne budes mit oficialni stanovisko.
Otravoval jsem je stim zda home muzou do male firmy a kupodivu muzou.

Jinak spousta lidi si plete to zda je neco mozne, ci se povede instalace, registrace a mezi tim co je poruseni licencni smlouvy. Protoze to ze neco jde neznamena ze je to dle smlouvy legalni nebo zpravne.

Ale jinak souhlasim nikdo te doma nahanet nebude za to nikomu nestojis ba naopak spousta tvurcu softu je za to ze lidi doma pouzivaj jejich soft rada byt nelegalne, protoze kdyz se na tom naucis chces to pak po svem zamestnavateli a tam uz by to nelegalni byt nemelo.

Re:Legálnost virtuálních Windows
« Odpověď #4 kdy: 14. 11. 2014, 11:19:55 »
Koupím nový počítač s windows, na železo si nainstaluji linux,

1.mohu ve virtuálním stroji na tomto linuxu, zcela legálně, používat licenci windows, jenž mi byla vnucena s tímto strojem ? včetně všech registrací a podobně ?
Ano i podle EULA je toto plně legální. A stejně tvou koupí se vyčerpají práva MS.
Avšak otázkou je spíše jiná věc. Zda ti dané Windows ten virtuální stroj vezme.

2.Mohu si legálně dělat snapshoty tohoto virtuálního stroje, a různě z nimi šachovat podle potřeby tak jak mi to virtualizační nástroj umožní pokud žádný snapshot neopustí tento stroj ?
Pokud to budeš dělat v rámci toho samého HW není žádný problém.
Pokud budeš chtít danou licenci přesunout na jiný HW, pak na původním musíš licenci odstranit.
Stále musí být jen jedna běžící kopie

Vím že to je otázka spíš pro jiný živočišný druh než ten který se na tomto serveru shromažďuje, s těmi ale mám komunikační bariéry, proto se ptám raději tady. Zajímají mě zkušenosti ale i názory.
Tady komunikační bariéry nejsou. Pouze máme vzájemně rozdílné názory, ale to je v pořádku.

Dík
NZ.

Napis email na MS support, klidne i ceskej, na dotazy jak je to s licencema se mi to osvedcilo, chvilku to trva ale odpovi a hlavne budes mit oficialni stanovisko.
Otravoval jsem je stim zda home muzou do male firmy a kupodivu muzou.
Hlavně pak to stanovisko tady zveřejni. Je to rozumné. Než se furt ptát na jednu a tu samou věc.
Proč by malé firmy nemohly používat HOME ? Pokud jim stačí. I když bych to ani do malé firmy nedal.

Jinak spousta lidi si plete to zda je neco mozne, ci se povede instalace, registrace a mezi tim co je poruseni licencni smlouvy. Protoze to ze neco jde neznamena ze je to dle smlouvy legalni nebo zpravne.
Je třeba si přečíst EULA, a nejlépe ji dodržet. Ale zároveň i vnímat okolní info. Ale na dotaz tazatele je odpověď jednoduchá: ANO je to legální.

Ale jinak souhlasim nikdo te doma nahanet nebude za to nikomu nestojis ba naopak spousta tvurcu softu je za to ze lidi doma pouzivaj jejich soft rada byt nelegalne, protoze kdyz se na tom naucis chces to pak po svem zamestnavateli a tam uz by to nelegalni byt nemelo.
S tím nenaháněním doma, bych byl opatrný. Sice to nikdo nedělá, ale to neznamená, že to dělat nemohou.
Otázka není zda to dělat lze. Ale jestli je to pro MS a jiné výrobce ekonomické.

I ve firmě, lze použít takto licenci SW. Pokud ji máš legálně nabytou, lze to.
Podstatné je mít legálně nabytý SW. Ne nějaký warez.

A i doma dělat na warez SW, a tvořit z něj výstupy a ty používat nadále není dobré.
Pokud budeš používat SW k práci který nemáš legálně v držení, a tvoje výstupy z takového SW budou použity, aspiruješ na domovní prohlídku.... A pak se nebude dívat někdo bokem, že tam máš dalších X SW nelegálně. Sečtou to.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

strepty

« Odpověď #5 kdy: 14. 11. 2014, 11:33:54 »

Pokud budeš chtít danou licenci přesunout na jiný HW, pak na původním musíš licenci odstranit.
Toto by som sa microsoftu spytal aj ja. Ide o to ze ked ides na inom hw (napr. ked to spustas vo vmware palyer) tak rozpozna iny procesor a potom zisti ze bezi na niecom inom a pise ze nie je legalny. Pritom jedna kopia bezi stale len jedna.

« Odpověď #6 kdy: 14. 11. 2014, 11:47:26 »
Záleží na verzi Windows, u některých starších verzí myslím OEM licence zakazovala provoz ve virtuálním počítači. Žádná OEM licence Windows vám s největší pravděpodobností neumožní mít spuštěno zároveň víc snapshotů s toutéž licencí najednou. Nejlepší ale bude přečíst si tu konkrétní licenci.

« Odpověď #7 kdy: 14. 11. 2014, 11:51:20 »
Máš štěstí, že jdeš zrovna kolem, vyskytuje se zde spousta fundovaných právníků ...

« Odpověď #8 kdy: 14. 11. 2014, 11:58:04 »
Toto by som sa microsoftu spytal aj ja. Ide o to ze ked ides na inom hw (napr. ked to spustas vo vmware palyer) tak rozpozna iny procesor a potom zisti ze bezi na niecom inom a pise ze nie je legalny. Pritom jedna kopia bezi stale len jedna.
Ano vmware/VB bude CPU brát jako jiné. ALE technicky to je fyzicky jeden a ten samý HW.
Bavím se o legálnosti vůči EULA.

Záleží na verzi Windows, u některých starších verzí myslím OEM licence zakazovala provoz ve virtuálním počítači. Žádná OEM licence Windows vám s největší pravděpodobností neumožní mít spuštěno zároveň víc snapshotů s toutéž licencí najednou. Nejlepší ale bude přečíst si tu konkrétní licenci.
V OEM EULA nic takového jsem nenašel. Ale matně si pamatuji, že se to týkalo snad jen START a HOME verze, a tuším XP ? Ty ale nešly nainstalovat = START, u XP tam občas byl problém s aktivací.

Máš štěstí, že jdeš zrovna kolem, vyskytuje se zde spousta fundovaných právníků ...
HA HA HA...
říkám svůj názor. Založený na logickém předpokladu. A taky na základě vědomostí načerpaných z EULA, rozhodnutí soudů a místních diskuzí....  ;D ;D ;D ;D ;D

--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

Sten

« Odpověď #9 kdy: 14. 11. 2014, 12:05:29 »

Je to stejný problém jako při přenosu licence na jiný HW. Je potřeba zavolat na aktivační linku a vyžádat si nový klíč.

« Odpověď #10 kdy: 14. 11. 2014, 12:17:34 »
...
říkám svůj názor. Založený na logickém předpokladu. A taky na základě vědomostí načerpaných z EULA, rozhodnutí soudů a místních diskuzí....  ;D ;D ;D ;D ;D

;)

Cek

« Odpověď #11 kdy: 14. 11. 2014, 13:17:16 »

Je to stejný problém jako při přenosu licence na jiný HW. Je potřeba zavolat na aktivační linku a vyžádat si nový klíč.

Vetsinou to není potřeba, budto to sezere ten stary, nebo je tu stara dobra telefonni aktivace, kterou mi ještě nikdy nezamitli :-) Nerikam ze to není mozny, ale este se mi to nestalo....

« Odpověď #12 kdy: 14. 11. 2014, 17:40:30 »
Vetsinou to není potřeba, budto to sezere ten stary, nebo je tu stara dobra telefonni aktivace, kterou mi ještě nikdy nezamitli :-) Nerikam ze to není mozny, ale este se mi to nestalo....
MS ani moc nezajímá kde to máte tu instalaci umístěnou. Pouze aby byla jedna licence používaná pouze jednou.
A v podstatě ani moc omezovat užívání nemohou. Protože jak řekl soud, prodejem licence jejich práva jsou vyčerpaná.

A na telefonní lince se ptali pouze zda je užívaná pouze jednou....

A tak jim musí být v podstatě jedno, jestli to nacpeš tu licenci do rakety země-mars, nebo si to vystavíš na stěně nářků, a nebo to budeš používat na nějakém HW.
Ale pouze jednu.

« Odpověď #13 kdy: 14. 11. 2014, 17:41:10 »
...

;)

I ty uličníku, vím kam myslíš....  8)

« Odpověď #14 kdy: 23. 11. 2014, 18:40:30 »
Pokud bude spuštěn jen jeden virtuální stroj, poběží to na hw se kterým to bylo koupené a samolepka bude na boku pc vylepená ... víc bych to neřešil.

V práci máme server s hyper-V na kterém běží asi deset virtuální Windows7 pro OEM (každý stroj má svojí vlastní licenci) a kolega tvrdí že je to ok.