Díky všem za tipy.
S tou RAM je to asi fakt, no. S 2 GB RAM se výhody toho SSD neprojeví naplno. Takže můžu buď přidat 2 GB a SSD nechat, nebo ho nahradit tím mechanickým diskem co mám doma. Tím bych ušetřil nějakých 1500 Kč.
Zdroj RedStar - fakt je to tak zlé?
Linux - Fakt ne, to by byl porod. Zaprvé nevěřím, že existuje nějaká desktopová distribuce, o kterou se 3 roky nebudu muset starat a zadruhé s těmi viry ve Windows je to dneska už spíš mýtus. Děda nebude admin, sedí za NATem a legální systém se bude bez problémů aktualizovat.
Více starších PC na náhradní díly - to je právě to, co nechci. Hledám něco bezproblémového, v čem se nebudu muset šťourat. Navíc, že by se mi chtělo skladovat další dvě bedny...
Atomy - naposledy jsem viděl nějaký jednojádrový, 1,6 GHz. Doufám, že doba trochu pokročila protože si pamatuju, že výkon byl naprosto otřesný a nestíhalo to ani vykreslovat stránky. Dvě malé flashové reklamy a Atom se šel klouzat.
Netbook + externí display - nad tím jsem uvažoval, ale když se dívám na cenově podobné netbooky, tak mi přijdou výkonově slabší než nějaký lepší telefon.