Zvuková karta pro Linux

Zvuková karta pro Linux
« kdy: Dnes v 14:44:46 »
Dobrý den chlapi a chlapci.
Potřebuji poradit s výběrem zvukovky pro Linux.
Připravuji počítač na kterém pojede Ubuntu Studio 24.4.1. Potřebuji poradit zvukovou kartu s kterou nebude mít tento systém problém
a nebude problém s programy jako Ardour, Mixxx, Cecilia, Audacity, Hydrogen, Rosegarden a Reaper.

Mimo toto fórum mi byly doporučeny typy Asus Xonar DGX nebo Sound Blaster Z.
Doporučili mi to ale uživatelé Windows a to je problém.

Děkuji.
Ubuntu Pro 24.4.1 Mate

RDa

• 2 726
    • Zobrazit profil
Re:Zvuková karta pro Linux
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 15:16:04 »
to spis vyber podle typu a poctu portu, ktere chces pouzivat

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 15:57:36 »
Souhlasím s RDa,

primárně bych se soustředil na obecné vlastnosti - potřebné vstupy a výstupy nebo např. třeba výkon vestavěného sluchátkového zesilovače, vlastnosti mikrofonního předzesilovače, pokud bude používán atp.
Pak bych si udělal nějaký předvýběr v rámci dostupné cenové relace a nakonec ověřil kompatibilitu s Linuxem.

Obecně vzato např. externí USB zvukovky, které jsou USB class-compliant, chodí v Linuxu přes modul snd-usb-audio vcelku bez problémů, případně se poměrně rychle přidává jejich podpora.
Tyhle zmíněné class-compliant zvukovky se dají docela dobře identifikovat podle toho, že pro základní provoz na MacOS to nepotřebuje žádný ovladač (chodí to s tím vestavěným). Pokud tohle sedí, tak je velká pravděpodobnost, že to i na Linuxu poběží out-of-box.
Jsou tam i další aspekty, o kterých se můžu rozepsat, nebo hodit pár tipů, ale asi je potřeba víc popsat k čemu to bude sloužit.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 16:48:23 »
Kdybych na to měl, koupil bych usb zvukovku od universal audio. Nějaký volt s tím 76 kompresorem. https://www.uaudio.com/audio-interfaces/volt.html Na nějaké herní haraburdí od asusu se vykašli.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 16:50:54 »
V naprosté většině se bude jednat pouze o tvorbu hudby ze samplů stažených a ze samplů které si sama vyrobím. Jediny, co se bude občas nahrávat je hlas. Ten ale bude obsluhovat externí mixážní pult takže do počítače půjde výstup z mixu. Ke kartě by mělo být možné připojit MIDI klávesy. Toto ale není nutné protože klávesy se mohou připojit prostřednictvím USB.

Nechci žádné profi studio. Je to jen na běžné komerční a soukromé práce.
Ubuntu Pro 24.4.1 Mate

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 17:24:49 »
V naprosté většině se bude jednat pouze o tvorbu hudby ze samplů stažených a ze samplů které si sama vyrobím. Jediny, co se bude občas nahrávat je hlas. Ten ale bude obsluhovat externí mixážní pult takže do počítače půjde výstup z mixu. Ke kartě by mělo být možné připojit MIDI klávesy. Toto ale není nutné protože klávesy se mohou připojit prostřednictvím USB.

Nechci žádné profi studio. Je to jen na běžné komerční a soukromé práce.
Tak na toto ti stačí zvukovka integrovaná na základní desce. Jestli tě svrbí koruna v kapse, tak bych spíš zainvestoval do nějakých kvalitních studiových sluchátek.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 19:47:15 »
Mne funguje Behringer UMC404HD. Skusal som aj Steinberg UR22, tiez ok.

Ako pisali vyssie, vacsina USB externych zvukoviek funguje. Tie co maju specialne funkcie (DSP) nemusia fungovat.
Google poradi.

Poriadna zvukovka oproti vstavanej ma niekolko vyhod (bez poradia):

- nahravanie - da sa tam pripojit normalny mikrofon aj s fantomovym napajanim
- daju sa tam pripojit sluchatkas velkym jackom
- ovladanie hlasitosti na fyzicky gombik
- symetricke vystupy na repro (XLR, prip. velky 3polovy jack)
- tym ze je to von z pocitaca je tam menej rusenia
- MIDI konektory

Ako pisali vyssie, treba sa rozhodnut co potrebujem, co by sa mi pacilo, pozriet co to zhruba stoji,
a pripadnych kandidatov vyguglit ako sa kamaratia s linuxom.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 20:19:51 »
Na Archu mi bez problémů a skvěle funguje Xonar DX. Jen pozor na společný konektor Mic/Line in.
Ale mám ho už dlouho a dnes bych spíše šel do nějaké lepší externí.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 20:22:01 »

Pak bych volil asi nějakou základní externí stereo USB zvukovku. V téhle kategorii už to má téměř vždycky kombinované vstupy, co umí jak linkovou úroveň audia (třeba z tvého mixpultu), nástroje (el. kytara, basa) nebo mikrofony.
Bude to i univerzální, protože to půjde připojit mimo stolního počítače i k notebooku, což se může hodit třeba do budoucna nebo pro nějaké cestovní nahrávání, i díky tomu že to má rovnou mikrofonní předzesilovače.

Focusrite Scarlett jsou velmi rozšířené a používá je hodně lidí, takže krom základní funkčnosti (přehrávání, nahrávání) mají v Linuxu přes alsu přístupné i další parametry. Existuje pro ně i nastavovací nástroj
https://github.com/geoffreybennett/alsa-scarlett-gui/
MOTU M2 chodí také v pohodě. Mám docela rád i Audienty, měl jsem půjčený ID 14 (původní Mk 1), který šlapal bez problémů.

Nevím, jestli to musí být nutně nové, ale teď jsem se v rychlosti díval na Bazoš, kde někdo prodává Scarlett 2i2 Gen 4 a Audient ID14 Mk 2 (nezkoušel jsem přímo, ale s velkou pravděpodobností by tam nemělo být tolik rozdílů oproti předchůdci). Oboje mi přijde vcelku fér cena..
https://elektro.bazos.cz/inzerat/193578738/focusrite-scarlett-2i2-4th-gen.php
https://elektro.bazos.cz/inzerat/192553097/audient-id14-mkii.php