Zdar,
máte někdo s tímto zkušenosti? Jak moc se to vyplatí/nevyplatí. Tipuji, že reálně funkční to bude po omezenou dobu v roce a pak už to jen bude zabírat místo.
Na druhou stranu na této stránce https://solpan.cz/cenik-ohrev/ slibují celkem zajímavé dotace a v tom případě by to mohlo být i zajímavé.
Díky za názory
Nechám stranou tady ty některé věci okolo co se borci hádají a případně řeší velké FVE systémy.
Těch panelů potřebuješ 6ks!!!, měnič tam je takzvaný "polák", které ale mají z 30% kazivost dle štěstí a v PL je zase opravují. Prostě jedněm to jede a druzí reklamují.
Všechny měniče (Polák, Oplocky, BEL, Siton) určené jen na ohřev TUV jsou s výstupem AC s hranatou sinusoidou!!!, tedy zapojíš v podstatě jen odporová topítka. Topné patrony, vařiče, a s omezením pár věcí.
Ohledně propočtu, zda se vyplatí ohřev vody mohu napsat rovnou zkušenost.
Mám 6x 460Wp, BEL (úprava na 2 zásuvky s AC hranatá) a napojené na 2,5kW patronu v 300L bojleru. Druhá zásuvka se využívá na Remosku, vařič, a pár blbostí přes léto. Podzim a jaro je druhá zásuvka zapojená do vyrovnávací nádrže u topení.
!!!
Jen připomínka, přes FVE ohříváme vodu cca 8 měsíců v našich zeměpisných podmínkách, zbytek je loterie a letošní zimu u nás bylo mezi říjnem a březnem sluníčko 5 dní!
To kolik máš cenu za těch 8 měsíců při ohřevu TUV přes plyn či ele. si spočítej sám, to nikdo nevíme a nemáme křišťálovou kouli.
Já si dělal tu sestavu sám a vyšlo cca 55k čistá práce. 6x panel, BEL, DC jistič, železo na střechu, kabely, chráničky, krávoviny okolo. Pokud máš známého a dá ti na to bramborové razítko o revizi, je to ideální, no já to nemám.
Ohledně uzemnění se lidi hádají a perou, to je téma samo o sobě. (tohle ti žádná firma s FVE řešit nebude, nebo to 101% stejně zmrví)
Můj propočet za "nynější ceny" plynu vychází návratnost za 2-3 roky. Za elektriku ještě rychleji.
ALE, jelikož já jedu na TČ od podzimu, tak se mne návratnost posunula na nějakých 10 let.
Tedy je třeba zvážit všechny pro a proti. Zda půjdeš vlastní cestou, nebo na jistotu a dráž přes dotace. (99% firem ti tam něco zmrví a navíc přestanou existovat do 3 let skoro všechny). Zda bojler je správný a zda umí topnou patronu a jakou, bo k ohřevu vody přes FVE je třeba trošku počítat. Zda máš místo na těch 6 panelů a kam máš otočenou střechu. Zda to je pro tebe položka kterou chceš vrátit, nebo to je pocit soběstačnosti.
Závěr je takový, ohřev vody přes FVE se s minimálním úsilím vždy finančně vrátí. Dříve či později. Ale ty počty za tebe nikdo neudělá.