To RJ45 JE seriovej port. Takze potrebujes bud neco se seriovym portem, viz RDa nebo potrebujes seriovej USB prevodnik, kde si jich kup rovnou tak 5 ruznych, mozna budes mit kliku a jeden bude fungovat. Lidi co jezdej po zakosich sebou tahaj bezne nejmin 3, protoze pokazdy nefunguje nejakej jinej. Jde o to, ze zadnej USB prevodnik neumi vsechny rezimy provozu nativniho seriaku.
Pripadne si porid starsi NB s nativnim portem. Servisaci si takovy hlidaji jako zlaty cihly.
Jsou věci, které převodník na USB nikdy umět nebude. Ale není jich mnoho, a jsou čím dál méně podstatné. Software v DOSu už potřebuje fakt málokdo.
Kvalitní převodníky USB/232 (nebo /422/485) mají čipy Prolific PL2303 (např. ATEN UC232A) nebo velmi často zmíněný FTDI FT232. Od obou značek čipů se vyskytují padělky. Na RS485 se dále setkávám s tím, že třeba samotný USB UART je OK, ale přilepený k němu je nějaký mizerný level shifter (budič linky). Sázkou téměř na jistotu jsou originální destičky a kabílky FTDI s USB UARTem FTDI, dostupné např. v TME... (tme.eu, dejte hledat FTDI). Bohužel i FTDI má statisticky vzato problém s kvalitou level-shifterů. Osobně nemám problém si level-shifter vyměnit, je to 8nohý SMD šváb se standardním pinoutem a vím co koupit kvalitního, ale ne každý má možnost letovat SMDčka... A co jsem viděl RS232 modul a kablík, tak jsou pětidrátové, nemají DTR/DSR/DCD což by velmi teoreticky mohlo zamrzet.
Jsou i další USB UART čipy, napadá mě Silicon Labs / WinChipHead / MosChip a ani to asi není všechno...
Osobně mám v kufru s vercajkem ATEN UC232A, prodlužovák USB, prodlužovák DB9 serial, a bastlenou redukci DB9 female na RJ45 male s pinoutem Cisco (tělo redukce je vyrobené z tavného lepidla).