Takze, po absolvovani v podstate celeho prvniho akademickeho roku na FIT VUT myslim muzu napsat par veci o tom, co se deje.
Je fakt, ze se letos dost zasadne zvednula obtiznost proti predchozim rokum, ale porad se to da dat. Co to vyvolava je obrovske nasrani studentu, kteri na vsech spolecnych kanalech, kde se schazi vic nez 20 lidi ze stejneho rocniku, nadavaji jak dlazdici na prestiz (opravdu popularni slovo) i v pripadech, kdy je to naprosto irelevantni.
Co se tyce predmetu,
Zakladu programovani (IZP) bych se byt tebou nebal. Ja jsem na tuhle skolu sel taky uplne bez znalosti C a v prubehu semestru jsem dostatecne znalosti nabral (a to, ze moje projekty byly fakt dusevni prujmy, je pravda...
). Psali jsme pulsemestralku (dopadla uzasne blbe a to nejen pro me) a ctyri projekty.
Skvely predmet dle meho nazoru jsou
Asemblery (IAS), ackoli dost jednoduchy. Na cvicenich si pekne procvicite zaklady programovani v x86 asm (vetsinou tedy hlavne v 16b rezimu, ale to nemeni princip) a napisete dva testy. Projekt neni zadny.
Pak mame
Diskretni matematiku (IDA), coz je dle meho nazoru snuska sracek, ktera me vubec nebavila a nechtelo se mi to ucit, coz bude zpusobeno asi tim, ze jsem po nekolika prednaskach usoudil, ze pana prednasejiciho nechapu a usinam pri jeho slovech. To ovsem vyvazil skvely cvicici, takze jsem predmet nakonec skutecne udelal. Bylo nekolik domacich ukolu, moje pamet uz ovsem neslouzi tak dobre jako zamlada, takze uz nevim kolik.
Plus pulsemestralka. Mimochodem, o tento predmet se stara FEKT.
Uvod do softwaroveho inzenyrstvi (IUS) je pomerne zajimavy predmet, ktery na muj vkus prisel prilis brzy, a ve kterem se probira proces vyroby softwaru, ruzne metodiky a tak podobne. Pro prvaky je to obrovsky strasak a kazdy rok ho cca pulka lidi opakuje. Nechapu proc, nemel jsem s tim nijak extra velky problem. Jsou tu 2 + 1 projekty (pricemz kurz informacni vychovy v IS nepovazuju za projekt, k tomu tvorba dokumentace k jednomu projektu z IZP a navrh informacniho systemu).
Teorie obvodu (ITO) je predmet, ktery bych s radosti spojil s
Prvky pocitacu (IPR) z druheho semestru. Proste hardware a neustale pocitani proudu, napeti, odporu... Ble, fuj, nebavi me to a myslim, ze zkousku z IPR si tenhle semestr strihnu jeste alespon jednou. V ITO je pulsemestralni zkouska a projekt. V IPR je jen pulsemestralni zkouska a sada laboratori (ty jsou jedine dost zajimave, postupne si prochazet latkou o diodach pres tranzistory az k logickym hradlum).
Plynule jsem presel k druhemu semestru - dalsi predmet tady je
Matematicka analyza (IMA). To je pomerne zajimave a pomerne i zabavne, v podstate se ale jedna jen o pocitani integralu a derivaci. (A to pro me coby gymplaka nebyl moc velky problem). I tak obtiznost ale neni velka, hlavne kvuli tomu, ze jsme si ke zkousce mohli vzit cela skripta a cokoli psaneho vlastni rukou. Sada pocitacovych cviceni, tri skupinove (6 lidi) ukoly. Vyucuje se na FEKTu.
FEKT se take stara o predmet
Fyzika (IFY), ktera se dost lisi od fyziky, jak jsme ji delali na gymplu, protoze tam jsme si vsechno nevyjadrovali pomoci vektoru a integracemi. Ale obtiznost neni velka, pulsemestralni zkouska je vedena formou testu bez strhavani bodu za spatne odpovedi a minimum ze zaverecne zkousky je male (nemluve o tom, ze jeji cast je opet vedena stejnou formou jako pulsemestralka). Horsi je povinnost chodit na laboratore a vypracovavat z nich protokoly, ale i tak to neni nic extra hrozneho.
Navrh cislicovych systemu (INC) podle meho nazoru sdili docela dost uciva s IPR, ackoli me bavi o dost vic. Minimalizace booleovych algeber (tzn jake logicke prvky v jakem slozeni budou treba pro realizaci obvodu s danymi vstupy a vystupy), pameti, scitacky atd. Zajimave, ackoli bych se tomu dal venovat nechtel. Pro pochopeni funkce pocitace ovsem zasadni. Jeden opravdu snadny projekt a pulsemestralka.
Strasakem tohoto semestru je pro vetsinu lidi predmet
Operacni systemy (IOS). Opet dost dobre nechapu proc. Opravdu zajimava a uzitecna latka o sprave pameti, procesu, disku... Soucasti je i zakladni kurz o unixovych systemech. Dva projekty - jeden je skriptovani v shellu a druhy sprava paralelnich procesu (letos pomoci semaforu).
Na konec jsem si nechal jediny volitelny predmet v tomto roce -
Jazyk C (IJC), ktery prednasi skvely prednasejici (dle nekterych arogantni) a ktery nauci dost zajimavych veci, ackoli je take povazovany za predmet, ktery dost lidi neudela. Soucasti jsou dva domaci ukoly, coz znamena 3 programy v C a 1 v C++ i v C (dohromady). Zaberou skutecne malo casu a jsou pomerne jednoduche. Uvidime jak zkouska ted v utery.
Fakt je, ze ze
vsech predmetu se dela pisemna zkouska. Ustni nikde.
Moje dochazka v prubehu semestru nebyla prilis valna. Vetsinou jsem se rozhodl po par prednaskach prestat chodit do skoly a radsi travit cas psanim projektu (prijde mi, ze v prvni semestru zabraly vic casu nez v druhem). Prvni semestr jsem vetsinu casu (hlavne asi posledni mesic a pul pred Vanoci jsem mel snad jen dva volne dny) venoval skole. Ted jsem na to celkem dlabal a zatim mi to vychazi, tak uvidime jak dopadnou zkousky. (Zatim mam IFY a IMA, IPR nejspis pujdu na opravny a IOS by mohl dopadnout. IJC a INC piseme tenhle tyden)
Huh, no, jak koukam, napsal jsem toho fakt hodne. Snad to tedy nekomu pomuze.