Na JavaScripte mi vadí ten Prototype nezmysel, všetko čo súvisí s Babelom, nemám tiež rád transpilery -- len zväčšujú už tak dosť veľký zmätok. Nepáči sa mi nedotiahnutý modulový systém, existencia desiatok či stoviek závislostí medzi knižnicami. Chýbajú mi zavedené štandardy, napr. ako organizovať, správne nakódiť databázovú vrstvu atď.
Vadí mi história jazyka, pretože prvý dojem bol príšerný, a to sa vlečie s jazykom doteraz, a množstvo programátorov JavaScript odsudzuje, hoci je to v súčasnosti naozaj veľmi dobrý jazyk.
Samozrejme, tiež sa pripájam k spomínaným prudkým zmenám v ekosystéme. Napríklad, začnete študovať Express.js framework, zistíte že je to skvelá vec. No a o pár mesiacov zistíte, že Express.js je passé, pretože je tu Koa.js (vytvorená autormi Expressu), ktorá zahrňuje nové vlastnosti jazyka (async, await). Je úplne logické, že sa autori tak rozhodli, pretože tieto novinky sú obrovským plusom a do Expressu sa to zrejme nedalo jednoducho dorobiť, ale teda nepoteší to, že zasa treba niečo prijať a zahodiť.