Teambuilding, večeře atd...jak se k tomu stavíte?

Teambuilding, večeře atd...jak se k tomu stavíte?
« kdy: 21. 07. 2025, 18:33:42 »
Ahoj, dělám v jedné menší firmě a trochu mi začíná vadit jedna věc - máme "pořád" nějakou akci.
Ze začátku si člověk řekne fajn, máme teambuilding, poznám lidi se kterýma se při HO moc nevidím, ale přijde mi, že je toho nějak moc v poslední době
To máme totiž jednou ročně velký teambuilding (dvě noci někde v hotelu kde jsou "workshopy" (čti:korporátní bulšit) a pak se večer pije. Tohle je jedna věc, ale pak je do toho ještě vánoční akce, jarní akce, letní akce (to už jsou jen večerní akce typu bowling). Do toho neplánovaně několikrát ročně přijede z HQ CEO/jiné "Cčko" a pozve nás na večeři.
Na jednu stranu jasně, dám si zadáčo steak za 500,-, ale ono když má člověk doma manželku, dvě děti, barák a plno jiných povinností, tak já nějak prostě nemám čas být od rána v práci, pak jít na večeři/team event.

Samozřejmě nijak povinné to není, ale člověk si připadá za vola když se ho pak někde na meetingu všichni ptají proč tam nejde, když tam kromě vás jdou vlastně všichni...
Vymýšlet výmluvy "že zrovna něco mám" mi přijde blbost, ale na druhou stranu vyloženě říct "nemám na to čas" je mi taky takový nepříjemný.
Dodám že jsme celkem mladá firma a většina lidí jsou bezdětní, žijou v paneláku a asi nemají nic lepšího na práci.

Jak se k těmto "neplaceným přesčasům" stavíte vy?

Re:Teambuilding, večeře atd...jak se k tomu stavíte?
« Odpověď #1 kdy: 21. 07. 2025, 19:10:28 »
Mam krasnou univerzalni vymluvu proc tam nechodit...
Prestal sem pit.. a tim padem muzu snadno rict "jelikoz nechlastam tak se tam citim dost blbe a nechci vam kazit zabavu strizlivejma kecama".

Funguje to spolehlive uz nekolik let...
Jednou jsem dokonce navrhl co kdyby sme sli misto do hospody tentokrat treba nekam na vylet nebo vyjeli nekam na kole.. a od te doby se me radsi uz nikdo nepta :-D

« Odpověď #2 kdy: 21. 07. 2025, 19:31:07 »
Zalezi, jaky tam mas s tema lidma vztahy, primarne, co na to tvuj nadrizeny.

Muj sef je zlatej, sam takovy akce nema rad a neucastni se jich, takze nas k tomu nikterak nenuti.
No a kdyz uz se z toho uplne vyvlict neda (coz je tak jednou za rok-dva), tak holt dopredu avizuju, casu malo, na chvilku se stavim a jdu.

Jinak samozrejme, na baraku je furt co delat, jakejpak hotel nekde - zapomente, nebo si dejte "hotel" nekam mym smerem a pojdte mi vymalovat / opravit strechu / posekat travnik / vysbirat mandelinky / ...

Vlastne, pred casem jsem slysel, ze prej tyhle kratochvile kolem baraku / zahrady / zahumenku nejaka firma zprostredkovava jako teambuilding pro Prazake... prej je po takovych zazitkovych teambuildingach docela shanka a ti lidi / firmy jsou ochotny za to, ze muzou nekomu otrocit, i zaplatit!  ;D

Levna pracovni sila se vzdycky hodi, ale radsi je teda nepoustej k nicemu, cim si muzou privodit uraz... tedy, k cirkuli radsi ne, ale skladat drevo klido... krovinak klidne, ale urcite ne s kablikem.

Budto ti aspon helfnou, nebo ti s tim daji pokoj, protoze "to smrdi fyzickou praci"...

Samo, na vkusu kazdyho, jestli si chce tahat lidi z prace ke svymu baraku a nevzit je radsi treba jenom na ten zahumenek, zeano.

« Odpověď #3 kdy: 21. 07. 2025, 19:54:16 »
Tak já, vzhledem k tomu, že dělám 100% HO, tak 2-3x za rok kolegy uvidím rád.
A navíc to většinou není jen chlastačka, ale občas i různé alternativy jako turistika, motokáry, lasergames...
Ale asi opravdu záleží na frekvenci akcí, jejich obsahu a chuti ty lidi vidět.
Nebál bych se říct, že mám jiný program a minulá akce přece byla nedávno, tak třeba zase příště.

« Odpověď #4 kdy: 21. 07. 2025, 20:15:56 »
"Problem" je, ze jsi uplne jsi uplne jinak socialne situovan. Dokud jsme meli v office fotrbandu tak to bylo v pohode, clovek s klukama probral co deti a tak. Uplne jina temata nez ty mlady. Pak prisel korpo, lidi odesli, zustal jsem sam jako kul v plote tak se to dalo jednou za rok absolvovat (to se potkaly i ty posledni HO dobre duse stare firmy). S koncem sebemensi motivace jet aspon 1x tydne do office jsem radsi dal vypoved.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #5 kdy: 21. 07. 2025, 20:44:33 »
Vždyť to nemusíš sabotovat úplně, není to buď a nebo. Když ti nevyhovuje, jak často to je, tak choď třeba na každou druhou akci, nebo dvakrát, třikrát do roka.

« Odpověď #6 kdy: 21. 07. 2025, 21:08:31 »
to tady vsichni jedete ten full asocial korpo model "barak nekde v zadeki v poli, hypoteka, do prace jedine autem nebo HO"? 

« Odpověď #7 kdy: 21. 07. 2025, 21:30:45 »
to tady vsichni jedete ten full asocial korpo model "barak nekde v zadeki v poli, hypoteka, do prace jedine autem nebo HO"?

skoro... ale hypoteku uz mam splacenou, do prace muzu i vlakem kdybych chtel dobrodruzstvi a budu tam porad o fous rychlejc nez kdyz sem jezdil prez Prahu bidou.
No a pole to taky uplne neni.. je tu skola obchody, restaurace, doktori, posta, kavarna i kino.

alex6bbc

• 1 768
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 21. 07. 2025, 21:46:31 »
mi se par teambuildingu podarilo pekne rozjet na sikmou plochu 😁

reditel s kolem za 20 mojich vyplat, ze kdo prijede na kole ma body. ja prijel na teambuilding na ukrajine, mezitim projel mistni hospody a jak me vital reditel tak jsem ho opusinkoval a zadek byla zarucena. rida byl v poho jen mi pak v praci rikal at uz mu nedavam hubany.

s nemcema, finama, svedama jsme meli teambuilding a ucil jsem u piva management jak se maluje pica na papire, jak se zdravi nemecti ajtaci zip file a podobne traparny.

alex6bbc

• 1 768
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 21. 07. 2025, 21:49:08 »
s kolegou v teambuildingovem tymu jsme nas tym pojmenovali white power, on to bral vazneji ja spis veseleji, ale nechali nam ten nazev.

kolegove si na teambuildingovou lod udelali vlajku z jako zakrvavenych kalhotek, to bylo uz davno.

kolega pak zvracel z balkonu, ja mocil na silnici u hotelu, proste sranda.

« Odpověď #10 kdy: 21. 07. 2025, 22:38:58 »
Zpočátku to byla zábava, pak jsem narovinu řekl, že kolegy potkávám, protože jsem za to placený, a ve svém volném čase se chci věnovat vlastním koníčkům.

Nikdo nic neřešil, pár kolegů to později začalo taky takhle praktikovat.

Zopper

• 918
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 22. 07. 2025, 06:45:31 »
Jak se k těmto "neplaceným přesčasům" stavíte vy?
Jaképak přesčasy? Oficiální akce (za firemní peníze) by měly být primárně v pracovním čase. Pak to není "po 8 hodinách se ještě jde na další 4 hodiny," ale "dopoledne práce, na oběd steak, a odpoledne se flákat u pití nebo mičudy nebo nebo jiné aktivity." Přespávací akce se dají taky udělat přes týden.

Že si lidi po práci zajdou dát pivo, a platí si každý svoje, to je pak druhá věc, a nemá s teambuildingem nic společného.

« Odpověď #12 kdy: 22. 07. 2025, 08:22:06 »
vyse 3 roky pracujem v mini korporate, a nebol som ani na jednom teambuildingu. Jednak sa mi nechce cestovat cez celu republiku, a druha vec, mam kopec inej roboty po praci. Nebol som ani na tzv. povinnych, kde sa vyhrazali, ze musim mat vazny dovod, preco neprist.
Jednoducho som odpovedal: staram sa o deti, nepridem. Vybavene. Nevymyslam si nejake vyhovorky, proste u mna maju prednost detvaky pred robotou. Ine to je, ked v ramci pobocky mame nejaku akciu 1-2x za rok, nejake to vecerne posedenie, tam sa zucastnim.

XX125

« Odpověď #13 kdy: 22. 07. 2025, 08:52:15 »
Pečlivě si vybírám, kam se mi opravdu chce jít. Dopadne to tak, že jednou, maximálně dvakrát za rok na nějakou akci jdu. A nestydím se odejít brzy, třeba po hodině, pokud mě to tam nebaví.
Každý svého štěstí strojvedoucím...

« Odpověď #14 kdy: 22. 07. 2025, 08:59:19 »
Když je akce uprostřed týdne, účastním se. Když je v pátek nebo o víkendu, vynechávám. Víkendový blinking znamená 12 dnů v kuse v práci, bez jakýhokoliv odpočinku.
Občas je akce na zajímavým místě, kam se chci podívat, a udělám výjimku. Taky záleží, jestli je akce jen pro tým, pro oddělení, nebo celofiremní.
Nejhorší jsou služební cesty - to je mnohem větší ztráta času.