Koupím APC sériový kabel (RJ12-DB9)

Re:Koupím APC sériový kabel (RJ12-DB9)
« Odpověď #15 kdy: 23. 03. 2025, 20:11:20 »
S tím Mikrotikem by to chtělo asi trochu zaexperimentovat.

Teď jsem koukal na stránky APC, tam píšou, že je to option 43.
A hex hodnoty bajtů pak: 010431415043
Tzn. v nastavení DHCP serveru na RouterOS se před to musí přidat prefix 0x
Mělo by to vypadat asi jako v příloze (teď jen v rychlosti doma do Winboxu)

Pokud by to nefungovalo, druhá možnost, co bych vyzkoušel, je zadání textu '1APC'
To jsou v podstatě poslední čtyři bajty, jako v té hexa formě a záleží, jak ten option konkrétní DHCP server pobere.
Musí se to napsat v jedn. úvozovkách, aby to vzal jako string.

Nemám to teď jak vyzkoušet a možná už jste si s tím hrál, jen mě to teď napadlo.

« Odpověď #16 kdy: 23. 03. 2025, 21:04:12 »
Přesně tak to mám, testoval jsem obě možnosti. Nic...

« Odpověď #17 kdy: 23. 03. 2025, 22:44:13 »
Přesně tak to mám, testoval jsem obě možnosti. Nic...

Nevím, co všechno jste už dělal, ale zkusím..

Ten pojmenovaný option (třeba APC v mém pokusu) máte také povolený na daném aktivním DHCP pollu/konfiguraci?
Tam buď musíte vybrat pojmenovaný option, nebo set (skupinu optionu).

Standardně se to chová tak, že DHCP server pošle jen ty optiony o které si dané zařízení řekne v předchozím requestu, když u optionu ve Winboxu zaškrtnete volbu Force, tak to posílá vždycky (což se hodí pro případné monitorování, můžete to pak odchytnout třeba počítačem i když o to nežádal).

Když už jsme u toho, tak na zkoušení DHCP optionu by mělo stačit nainstalovat Wireshark u vás na počítači,
vybrat síťovku a případně zadat capture filtr - na tohle by mělo stačit 'udp port 68 or port 67'.
Pak rozjedete capture a odpojíte a připojíte síťový kabel (nebo vypnout zapnout WiFi). Dá se to vynutit i jinak, ale tohle je nezávislé na platformě ;)
Po chvíli by se vám tam měly zobrazit minimálně dva pakety - DHCP request a ack.
Rovnou se vám to zdekóduje a měl byste mít možnost se v ack paketu proklikat až na DHCP optiony. Tam můžete zkontrolovat, co přesně server posílá a jestli to sedí.

Jestli to fakt ani po kontrole nebude s kartou šlapat a nebude tam žádný lease, tak jsou asi dvě pravděpodobné možnosti, co mě teď napadají.
Buď tu kartu už někdo předtím nastavil na statickou adresu v jiném rozsahu, je to uložené někde v NVRAM a pak kašle na DHCP. No nebo je nějak rozbitá.

V případně první možnosti bych to zkusil propojit přímo do počítače s Wiresharkem a podobným způsobem odchytával ARP pakety. Asi klidně úplně bez capture filtru, protože tam stejně nic jiného nepůjde.
Většinou zařízení po nějaké době (můžou to být klidně i minuty) pošlou ARP requesty, kde na sebe "prásknou" svou adresu. Uvidíte, jak se to bude chovat.

« Odpověď #18 kdy: 23. 03. 2025, 23:39:14 »
Vyzkouším a o výsledek se podělím. Díky.

« Odpověď #19 kdy: 24. 03. 2025, 13:31:00 »
K tomu wiresharku: vůbec se ho nebojte. Nemusíte hned dumat nad filtry. Začátek je fakt jednoduchej.
Stáhnete, nainstalujete Next Next Finish. (Pokud se instalátor bude ptát, zda má nainstalovat podporu pro čenichání USB, tak si zvolte sám, zda to využijete :-) za mě spíš ne.)

Po spuštění je pro mě osobně trochu nepřehledná uvítací obrazovka, kde si musíte vybrat ze síťových rozhraní to správné (metalický Ethernet). Vyberete a už se sype výpis provozu.

Samotný Wireshark je jenom čmuchal, a poslouchá *veškerý* provoz, co se na fyzickém rozhraní šustne, tuším v promiskuitním režimu - samozřejmě směrem dovnitř (a zároveň vidí taky provoz směrem od Vás ven, což může trochu kalit vodu, pokud jsou Vindózy ukecané).

Záznam se dá v základním "gridovém náhledu" podle potřeby zastavit a znovu spustit. Tzn. pokud máte nabraná data co jste potřeboval (resp. dal jste tomu trochu času a asi už stačilo), tak si zastavte záznam, ať zbytečně nežere další paměť a nešvenkuje Vám zobrazením. Tuším když záznam znovu spustíte, tak se Vás Wireshark zeptá, zda chcete předchozí záznamový buffer vysypat/zahodit, nebo máte možnost uložit do souboru (přípona .pcap nebo .pcapng) pro pozdější analýzu či dokumentaci.

Vyzkoušejte si to předem na normálním provozu Vašeho počítače - je to zcela neškodné.
Před ostrým odposlechem APC karty si možná radši předem nastavte (ve Windowsech, ve vlastnostech adaptéru) na dotyčném rozhraní nějakou pevnou IPv4 adresu, ať Vám do toho nekvoká ještě taky Váš vlastní DHCP klient ve windowsech, a případně seberte fajfku IPv6, tam se taky děje nějaká chytristika těsně po startu.

Není potřeba předem študovat "capture filtr".
Obecně se nebojte, nabrat trochu smetí navíc.
Wireshark prakticky všechny pakety přehledně určí a označí, o který provoz se jedná.
Pokud nezajímavého smetí bude moc (bude zaclánět ve výhledu) tak můžete následně vhodně nasadit "display filtr" (= nabrané smetí zůstane v RAM bufferu, ale vy si ho podle potřeby přechodně skryjete). Jednotlivé řádky se dají také snadno obarvit custom pravidly, můžete si přidávat vlastní sloupce s atributy různých protokolů z dissectovaných paketů apod.

Pokud pominu tohle základní wireshark know-how (learning curve), tak úplně první můj krok s tou introvertní kartou by byl, že bych do ní píchnul noťas, nastartoval wireshark a zkoumanou APC kartu bych restartoval vypnutím napájení. Čerstvě po naběhnutí je šance, že se začne vyptávat, ideálně na DHCP. A pokud má nastavenou pevnou adresu, tak by se mohla třeba zeptat aspoň ARPem na něco (gateway, DNS apod.) Wireshark Vám ukáže, bez ohledu na souhlasně či mimochodně nastavený subnet, co karta drndá směrem ven na svém ethernetovém portu. Pokud je síťovka v noťasu gigabitová, nebo stovková s podporou auto-MDI-MDIX, tak nemusíte řešit ani přímý vs. křížený patchcord. Pokud se rozsvítí link, měl byste vidět jakákoli data co protější zařízení pošle.

Jako DHCP server s podporou custom options bych zmínil třeba ISC dhcpd v Linuxu (ale pokud tohle máte, tak byste se tu asi neptal) nebo do Windowsů existuje klikací Jounin TFTPd64, který taky umí servírovat DHCP jako vedlejší vlastnost, včetně konfigurace jedné custom option.
Download: https://bitbucket.org/phjounin/tftpd64/downloads/
Formát té custom option je popsán v CHM helpu. Pokud si vyberete "portable" download (zip), tak Windows 10 ukazují v CHM souboru prázdné stránky. Je to výsledek nějakého bezpečnostního atributu, který jde ručně povolit - viz https://community.spiceworks.com/t/solved-windows-10-chm-help-files-showing-up-blank/556912   (pokud stáhnete instalátor, patrně se do téhle situace nedostanete.)

Jestli si budete hrát s Jounin TFTPD, tak bacha ať zapnutým DHCP nekolidujete se stávajícím DHCP serverem ve své LAN :-)   = nejlíp se odpojte od stávající LAN, než poprvé zapnete TFTPD. Koukám že ta DHCP služba/komponenta je by default zapnutá, je na to jedna fajfka v klikací globální konfiguraci Jounin TFTPD.

« Odpověď #20 kdy: 24. 03. 2025, 16:16:53 »
někdy dávno jsem tenhle kabel taky sháněl, jestli se to někomu válí v Praze, tak by se jeden hodil.

Díky

« Odpověď #21 kdy: 24. 03. 2025, 21:05:20 »
K tomu wiresharku: vůbec se ho nebojte. Nemusíte hned dumat nad filtry. Začátek je fakt jednoduchej.
Stáhnete, nainstalujete Next Next Finish. (Pokud se instalátor bude ptát, zda má nainstalovat podporu pro čenichání USB, tak si zvolte sám, zda to využijete :-) za mě spíš ne.)

Po spuštění je pro mě osobně trochu nepřehledná uvítací obrazovka, kde si musíte vybrat ze síťových rozhraní to správné (metalický Ethernet). Vyberete a už se sype výpis provozu.

Samotný Wireshark je jenom čmuchal, a poslouchá *veškerý* provoz, co se na fyzickém rozhraní šustne, tuším v promiskuitním režimu - samozřejmě směrem dovnitř (a zároveň vidí taky provoz směrem od Vás ven, což může trochu kalit vodu, pokud jsou Vindózy ukecané).

Záznam se dá v základním "gridovém náhledu" podle potřeby zastavit a znovu spustit. Tzn. pokud máte nabraná data co jste potřeboval (resp. dal jste tomu trochu času a asi už stačilo), tak si zastavte záznam, ať zbytečně nežere další paměť a nešvenkuje Vám zobrazením. Tuším když záznam znovu spustíte, tak se Vás Wireshark zeptá, zda chcete předchozí záznamový buffer vysypat/zahodit, nebo máte možnost uložit do souboru (přípona .pcap nebo .pcapng) pro pozdější analýzu či dokumentaci.

Vyzkoušejte si to předem na normálním provozu Vašeho počítače - je to zcela neškodné.
Před ostrým odposlechem APC karty si možná radši předem nastavte (ve Windowsech, ve vlastnostech adaptéru) na dotyčném rozhraní nějakou pevnou IPv4 adresu, ať Vám do toho nekvoká ještě taky Váš vlastní DHCP klient ve windowsech, a případně seberte fajfku IPv6, tam se taky děje nějaká chytristika těsně po startu.

Není potřeba předem študovat "capture filtr".
Obecně se nebojte, nabrat trochu smetí navíc.
Wireshark prakticky všechny pakety přehledně určí a označí, o který provoz se jedná.
Pokud nezajímavého smetí bude moc (bude zaclánět ve výhledu) tak můžete následně vhodně nasadit "display filtr" (= nabrané smetí zůstane v RAM bufferu, ale vy si ho podle potřeby přechodně skryjete). Jednotlivé řádky se dají také snadno obarvit custom pravidly, můžete si přidávat vlastní sloupce s atributy různých protokolů z dissectovaných paketů apod.

Pokud pominu tohle základní wireshark know-how (learning curve), tak úplně první můj krok s tou introvertní kartou by byl, že bych do ní píchnul noťas, nastartoval wireshark a zkoumanou APC kartu bych restartoval vypnutím napájení. Čerstvě po naběhnutí je šance, že se začne vyptávat, ideálně na DHCP. A pokud má nastavenou pevnou adresu, tak by se mohla třeba zeptat aspoň ARPem na něco (gateway, DNS apod.) Wireshark Vám ukáže, bez ohledu na souhlasně či mimochodně nastavený subnet, co karta drndá směrem ven na svém ethernetovém portu. Pokud je síťovka v noťasu gigabitová, nebo stovková s podporou auto-MDI-MDIX, tak nemusíte řešit ani přímý vs. křížený patchcord. Pokud se rozsvítí link, měl byste vidět jakákoli data co protější zařízení pošle.

Jako DHCP server s podporou custom options bych zmínil třeba ISC dhcpd v Linuxu (ale pokud tohle máte, tak byste se tu asi neptal) nebo do Windowsů existuje klikací Jounin TFTPd64, který taky umí servírovat DHCP jako vedlejší vlastnost, včetně konfigurace jedné custom option.
Download: https://bitbucket.org/phjounin/tftpd64/downloads/
Formát té custom option je popsán v CHM helpu. Pokud si vyberete "portable" download (zip), tak Windows 10 ukazují v CHM souboru prázdné stránky. Je to výsledek nějakého bezpečnostního atributu, který jde ručně povolit - viz https://community.spiceworks.com/t/solved-windows-10-chm-help-files-showing-up-blank/556912   (pokud stáhnete instalátor, patrně se do téhle situace nedostanete.)

Jestli si budete hrát s Jounin TFTPD, tak bacha ať zapnutým DHCP nekolidujete se stávajícím DHCP serverem ve své LAN :-)   = nejlíp se odpojte od stávající LAN, než poprvé zapnete TFTPD. Koukám že ta DHCP služba/komponenta je by default zapnutá, je na to jedna fajfka v klikací globální konfiguraci Jounin TFTPD.
Děkuji, děkuji! Nejen Vám, ale i ostatním před Vámi.
Resumé (krátké): úspěch
Resumé (delší): Používám linux, takže jsem si nainstaloval wireshark a po krátkém nakopnutí (výše) a seznámení se s ním jsem propojil upsku s AP9619 přímo s pc a sledoval komunikaci. Karta se hlásila ("American_..." a část MAC adresy) se svojí IP, která byla nastavená napevno. Pak jsem jen na pc nastavil IP ve stejném segmentu a voila, přes www rozhraní  a defaultní login (apc|apc) jsem se tam dostal a nastavil svoji novou IP.

« Odpověď #22 kdy: 24. 03. 2025, 21:26:50 »
Wireshark je úplně skvělý klíčový diagnostický nástroj, i pro USB.

« Odpověď #23 kdy: 25. 03. 2025, 00:49:59 »
Nz a bezva, že se vám to povedlo.
Přesně jak jsem dopsal předchozí příspěvek, tak mě napadlo, že když už by někdo nastavil statickou IP adresu, tak by mohl změnit i login z toho výchozího apc/acp.
Tak jsem rád, že se to nepotvrdilo :)
Snad takhle rozchodíte i tu druhou kartu.

« Odpověď #24 kdy: 25. 03. 2025, 09:26:49 »
Druhá karta: stejně jsem ve wiresharku "odchytnul" její IP adresu. Paráda, řekl jsem si. Ale jak píšete výše, je pravděpodobně změněný login... Web rozhraní ani telnet mi apc|apc nebere.
Takže jsem podle návodu kartu resetoval a zkusil se hned po resetu telnetem přihlásit defaultním loginem. Neúspěšně. Opakoval jsem víckrát, nic.
V tom návodu se píše, že se to má dělat sériovým kabelem přes Hyperterminál, ale AP9619 (NMC1) má jen ethernet.

« Odpověď #25 kdy: 25. 03. 2025, 11:19:08 »
Druhá karta: stejně jsem ve wiresharku "odchytnul" její IP adresu. Paráda, řekl jsem si. Ale jak píšete výše, je pravděpodobně změněný login... Web rozhraní ani telnet mi apc|apc nebere.
Takže jsem podle návodu kartu resetoval a zkusil se hned po resetu telnetem přihlásit defaultním loginem. Neúspěšně. Opakoval jsem víckrát, nic.
V tom návodu se píše, že se to má dělat sériovým kabelem přes Hyperterminál, ale AP9619 (NMC1) má jen ethernet.

Ajaj, no tak fakt asi tady nezbude než ta sériová konzole, což jste původně zamýšlel.
Jinak sice tu chan_hfc zmiňoval, že by to nemělo jít přes sériový port na UPS, ale já si to úplně nemyslím.
Naopak není jiná možnost, jak se tam dostat.
Typ kabelu pak záleží na UPS, v které ta karta bude. Na starých SmartUPS a Matrixech to byl myslím standardní DB9. Symmetry měly nějaké externí škatule na karty a DB25 do řídící jednotky UPS, ale s tím jsem nikdy ani historicky nedělal. Pokud po zapnutí firmware UPS najde (a podporuje) NMC1, tak by se v nastavení mělo objevit její nastavení a v podstatě se protunelovat do karty. Ale berte mě s rezervou, je to dvacet let.
Uvídíte, snad to tak půjde.
Nějaká jiná forma, jak to resetovat, bude asi bez dalších "servisních" znalostí složitá. Podle mě tam není jen standardní SRAM pod baterkou, která když se odpojí, tak se to resetuje jako třeba BIOS. Ale paměť s nastavením, kterou musíte přeprogramovat, nebo smáznout. Což pak může skýtat i riziko toho, že to po násilné smazání vůbec nenaběhne.

« Odpověď #26 kdy: 25. 03. 2025, 12:44:16 »
Jednak gratulace k té první kartě, není zač, chytrému napověz, a měl jste kliku, to se taky počítá :-)

Někde ve fórech jsem zahlédl podrobnější postup toho resetu hesla. Údajně jsou dvě varianty:
1)
- stisknete za jízdy tlačítko reset, rozblikají se střídavě nějaké LEDky
- jakmile blikají, musíte tlačítko reset stisknout *znovu*, a LEDky přestanou blikat - teprve poté se login/heslo resetuje na default apc/apc
- reset platí jenom 30 sekund (někdo říká 15 sekund), pak se vrátí na adminem upravenou hodnotu.

No a varianta 2) je, že ten druhý stisk už není potřeba. Údajně v novějším firmwaru. Ale těch 30s (15s) platí.

Dále jsem zahlédl zmínku, že tahle karta bez vlastní sériové konzole (AP6919) skutečně využívá sériovou konzolu hostitelského šasi. Tzn. reset hesla by se měl povést skrz sériovou konzolu hostitelského šasi. Ale pozor! Toto funguje jenom v některých modelech UPS šasi. Pokud zkombinujete AP6919 s "nekompatibilním" modelem UPS šasi, nebude Vám sériová konzola fungovat.

Pokud jste v téhle situaci, že Vám sériák prostě nefunguje, tak už mě napadá leda sednout si s kartou k osciloskopu, zkusit jí dát náhradní napájení a pokusit se najít, kudy vede uvnitř sériová konzola do šasi.

Taky se řešilo že SURT5000XLT (starší model) potřebuje jiný sériový kabel než SURTD5000XLT (mladší model). Nebo že standardně by ta konzola měla fungovat na 2400bps, ale na některých kusech že jede na 9600bps. A že je potřeba bouchnout několikrát do enteru, než se sériová konzola vzpamatuje a pošle login prompt...

« Odpověď #27 kdy: 25. 03. 2025, 23:00:24 »
Mám Smart 2200XL a 1000XL v tom "novějším", černém provedení.
Zkusím to přes sériový kabel nebo usb kabel připojený přímo do UPS a uvidím, jestli bude karta vidět.