Jak hledáte zaměstnání v IT?

Bone Flute X

Re: Jak hledáte zaměstnání v IT?
« Odpověď #90 kdy: 21. 04. 2011, 00:11:11 »
Hé, má rád lidi, kteří jsou opravdu schopni najít v mé argumentaci slabiny. (Žádná ironie, mám opravdu radost.)

Ale nevěřící ten se nikomu nemusí zpovídat, jen světskému zákonu.

Každý z nás se musí zodpovídat svému svědomí - ať chce nebo nechce - a je úplně jedno, jestli je křesťan, něcista nebo pěstitel meruněk.

Náboženství je v tomhle dokonce nebezpečnější, protože je ideologií*. Je známo, že spoustě nacistů se dělalo špatně z toho, co prováděli. Věřili ale, že je to nutné pro nějaké vyšší dobro - a proto zatli zuby a udělali to - i proti svému svědomí. S náboženstvím je to stejné - může se zvrhnout daleko snadněji než "něcistické" svědomí.

* v neutrálním slova smyslu - prostě nějakou "teorií všeho"
Že je náboženství zrádné, páč se dá zneuží - souhlas.
To že mnohé církve udělali Bohu ostudu je fakt, ale nijak to nedokazuje, že Bůh neexistuje, nebo že víra je špatná.
Svědomí je jako pes. Když do něj budeš dlouho bušit, tak přestane štěkat. Pak je ti svědomí k ničemu. Musíš ho vychovávat. Ale podle čeho?

Cokoliv oni dělají dobře, to dělají dobře jen shodou okolností.

Výš jsem psal o tom, že křesťani si vymysleli, že budou příkaz svěcení sedmého dne naplňovat svěcením prvního dne. To je ještě celkem neškodný. Vymysleli si ale třeba taky, že příkaz lásky k bližnímu je potřeba naplňovat jeho mučením (Google: Ad extirpanda). To už je trochu vážnější.

To není "shoda okolností"? Jestliže vlastně vůbec nevím, co můžu (v dlouhodobém horizontu) od věřících očekávat, protože se stejně řídí jenom vlastním výkladem?
Protože problém není v tom, že Věřící jsou lepší než nevěřící. (Kdyžbychom měli odpovědět na tuto otázku, no to by bylo řevu.)
Ale v tom, že žádní nevěřící neexistují. Je to jen umělé označení, kdy se nevěřící snaží vyhradit oproti věřícím, a dokazovat, že jsou něco víc. Takzvaně nevěřící věří tomu, že žádnou víru nepotřebují. Že žádnou univerzální morálku netřeba, že žádného Boha netřeba atd.
Pak je otázka, zda mezi těmi stovkami či více různých náboženských směrů existuje ten jeden, který učí pravdu. A nebo jsou všechny (včetně ateismu, či agnosticismu) prostě slepé.

Samozřejmě. Protože buď:
1. Náboženské normy jsou jen obrazem přirozených lidských potřeb a jen je kodifikují. (Nevěřící.)
2. Lidé můžou opusti Boží normy, ale stejně nebudou šťastný dokavad se k nim nevrátí. (Věřící.)

Jinými slovy, "věřící" a "nevěřící" se tak jako tak neliší v tom, čeho chtějí dosáhnout, ale jenom v tom, jak se toho snaží dosáhnout. Čili není důvod, aby se jeden na druhýho vytahoval a honil si triko, spíš by bylo fajn se podívat, komu se toho cíle daří dosahovat líp...
Ano. To je sice pravda, ale problém vnímám v tom, že někteří věřící, stejně jako nevěřící dávají přednost nepřirozeným potřebám. A pak se v tom vyznej.

- Pokud by existoval, ale chtěl by od nás nějaké zvrácené věci, tak já ho uctívat nebudu.

1. A jaké by v takovém případě bylo tvoje měřítko "zvrácenosti"? Snad ne nějaký čistě subjektivní a náhodný něcismus, založený na shodě okolností? :)))

2. Jestli to tak je nebo není, není podstatné, důležité je, že jsi ochoten Boha posuzovat podle nějakých svých měřítek (stavíš je NAD Boha), čili jsi z definice něcista a neměl by sis je moc brát do úst :)
:-) Tady jsi mě dostal.
Jednou mě tohle také napadlo. Pak jsem volal kamarádovi, jehož názoru si cením a ptal jsem se ho: "Co když věřím logice více než Bohu?"
On mi odpověděl: "Je v tom rozdíl?"
Ve své podstatě já nemám problém v tom, když někdo staví svá měřítka nad ta Boží. Proč ne, má na to právo. Ale ať si to přizná a nehraje si na objektivní pravdu, nebo podobnou habaťůru.
Co se týč mě, tak já uznávám, že Bůh je chytřejší než já. A že já se často pletu. Ale chci pochopit proč co říká, protože mám panickou hrůzu z fanatismu.

Bone Flute X

« Odpověď #91 kdy: 21. 04. 2011, 00:18:57 »
Nebo ještě lépe byl by jsi ochoten svou podobu morálky sepsat a někde vystavit, a že se podle toho řídíš?

Kdyz to musite mit, tak v kostce - jsem pro rovnost vsech obcanu, demokracii (zejmena primou), vseobecna lidska prava vcetne prav socialnich, a az na drobnosti (z pohledu teto diskuse) souhlasim s vetsinou modernich zakonu. Pak jsou veci, ktere bych si pral, ale nenadrazuji je demokracii (tj. volbe obcanu) - napr. vetsi socialni rovnost, vice demokracie v ekonomice, napr. v soukromych podnicich.

Nemyslim ale, ze se nejak vyrazne lisim od ostatnich lidi, nebo konkretneji levicovych liberalu. Takze moc nechapu, jaky by tohle vystavovani melo mit vyznam.

Hezkej vtip.

Ne já myslel věci jako:
Opil by jsi mou 15letou dceru, aby jsi se s ní mohl vyspat?
Sváděl by jsi mou paní?
Když bych tě zaměstnal, kolik procent z pracovní doby by jsi opravdu pracoval, a kolik procent by jsi se věnoval svým věcem.
Když by jsi se vymlátil s autem kopnul by jsi do nárazníku, aby do-upadl, a měl jsi větší pojistné?

Tolik pro příklad.

« Odpověď #92 kdy: 21. 04. 2011, 01:10:31 »
Hé, má rád lidi, kteří jsou opravdu schopni najít v mé argumentaci slabiny. (Žádná ironie, mám opravdu radost.)

No to zas tak těžký nebylo :)

žádní nevěřící neexistují. Je to jen umělé označení, kdy se nevěřící snaží vyhradit oproti věřícím, a dokazovat, že jsou něco víc. Takzvaně nevěřící věří tomu, že žádnou víru nepotřebují. Že žádnou univerzální morálku netřeba, že žádného Boha netřeba atd. Pak je otázka, zda mezi těmi stovkami či více různých náboženských směrů existuje ten jeden, který učí pravdu. A nebo jsou všechny (včetně ateismu, či agnosticismu) prostě slepé.

To je přeci zjevný nesmysl.

Tvrzení A: Bůh existuje
Tvrzení B1: Nevím, jestli Bůh existuje, protože neznám možnost, jak to zjistit.
Tvrzení B2: Jestli Bůh existuje mě nezajímá, protože vše, co potřebuju vědět, dokážu zjistit nezávisle na téhle otázce.
Tvrzení B3: Jestli Bůh existuje mě nezajímá, protože vše, co potřebuju, dokážu vysvětlit nezávisle na téhle otázce.
Tvrzení C: Bůh neexistuje.

Zatímco A a C má těžké důkazní břemeno a plynou z nich přímé důsledky, minimálně B1 není potřeba dokazovat a žádné přímé důsledky nemá. Proto nemůžu A, Bx a C stavět naroveň (minimálně proto, že Bx není v rozporu ani s A, ani s C).

Ve své podstatě já nemám problém v tom, když někdo staví svá měřítka nad ta Boží.

Já taky ne. Ale jestli víc věřím Buddhovi, než Ježíšovi, jsem buddhista a ne křesťan. Jestli víc věřím svému (nahodilému, subjektivnímu, atd.) svědomí než Bohu, pak jsem (podle tvé definice!) něcista a ne křesťan. To není nic proti ničemu, v pohodě, jen je potřeba si na rovinu přiznat "jsem něcista" a nedělat něcistům dusno :)

« Odpověď #93 kdy: 21. 04. 2011, 01:27:33 »
Citace: Bone Flute
Možná je ten problém v neochotě a nedostatku respektu. Já například jsem vegetarián. Bez náboženských důvodů, ale docela dost zásadní. Nevěřil bys (nebo možná jo) jak velký je to pro lidi problém. Hele celou dobu pohoda: "ty jsi vegetarián? Fakt? A proč? Hmm, zajímavé." Pak stačí jediná návštěva, kde jsem i předem řekl, a všichni se na mě koukaj, co si to dovoluju.
Lidi to třeba nechápou, myslí, že je to kravina. Jo, někteří lidi mají docela problém brát na vědomí odlišné názory nebo potřeby než mají oni sami. Někdo prostě "ví všechno nejlíp" a má potřebu to všem vnucovat (ehm... neustále se mi na toto téma vybavuje jeden konkrétní člověk od nás z baráku ;D ) .

Někteří lidé tu církev opouštějí ne proto, že by nepotřebovali věřit v Boha, ale proto, že ta církev od svých členů vyžaduje aby dodržovali sexuální mravnost (nescizoložíš, sex po svatbě, atd). Netvrdím tady, zda ten požadavek je správný - ta církev si může dávat požadavky jaké chce, a ten člověk může svobodně tu církev opustit jak je libo. Ale nemůže tvrdit, že je to proto, že nepotřebuje Boha. Je to proto, že chce žít promiskuitním životem.
Pokud v Boha věřit potřebují, ale řeknou si, že jim to nestojí za to, a pak řeknou, že v něj věřit nepotřebují, tak je to jako v bajce o lišce a hroznech: "stejně jsou kyselé" :-) Je to taková výmluva, obrana před tím aby ostatní o něm říkali "hehe je nula nemá na to" a aby se tím on sám užíral. Člověk chce mít pocit, že udělal správné rozhodnutí, tak se rozhodne nějaké argumenty proti němu ignorovat. Jo, takový způsob uvažování může dost naštvat. Pokud se to ale týká jenom jeho rozhodnutí (jestli bude věřit v boha, volit určitou politickou stranu atd.), tak bych se s ním nehádal. Dá se to interpretovat i tak, že nepotřebuje věřit v boha tolik, aby mu to stálo za to. Tvrdit ostatním a sám sebe přesvědčovat, že chci, ale nemám na to, je taky alternativa a upřímně řečeno, není to nic veselého. Je možné si tento pocit i pěstovat a stěžovat si (viz BLEK.). Taky mám rád, když jsou lidi upřímní a uznají svoje chyby nebo nedostatky. Člověku by neměla chybět sebereflexe.

Přesně to, co tu tvrdíš, já nemám rád. A tím je neupřímnost a hraní si na něco. Ať každý přizná po pravdě své důvody. Když už tu Lenin citoval Bibli, jsou tam slova Ježíše o tom, že "Démoni věří, a přeci se třesou". Dneska lidé, než aby si přiznali, že nechtějí věřit, nebo ještě přesněji, nechtějí vůbec uvažovat o tom, že by Bůh mohl být, protože pak by si museli sami sobě přiznat, že ho poslouchat nechtějí - tak raději vymíšlejí různé báchorky o tom, že Bible je zastaralá, že Bůh není a že člověk vůbec nepotřebuje věřit v Boha aby se choval slušně.
No ale ona je to pravda: člověk opravdu nepotřebuje věřit v Boha, aby se choval slušně. Je mi jasné, že církve se snaží přesvědčit člověka o opaku. Podle mě je báchorka spíš to, že Bůh existuje. Že bůh neexistuje je úplně normální názor a nevidím důvod si někoho dobírat, že nevěří v Boha jenom proto, že na to nemá. Docela mě štve názor, že nevěřící člověk je nečistý/nemorální/nerozumný a je jedině správné, když "najde boha", zato když v něj přestane věřit, je to smutné. Tenhle názor se lidem často podsouvá a očekává se od nich, že s ním budou souhlasit. To je prostě zaujatý pohled věřících, není to nic samozřejmého.

Muž, který bude flirtovat s mojí manželkou si bude jistě připadat jako king. A jistě si bude myslet, že se chová slušně. Co na tom, že mé paní to bude nepříjemné (mě samozřejmě taky).

Rozdíl je v tom, že ten muž byl hloupí na dvakrát. Jednak v tom, že nebyl schopen posoudit, že takové chování je nevhodné, a druhak, že si nebyl schopen přiznat, že na to nemá, aby si sám sobě posuzoval, co je vhodné a co ne.
No a tady je podstatný fakt, že je vám to nepříjemné, ne že "Bůh pravil XYZ". Samozřejmě je dobré, když existuje něco, z čeho člověk může čerpat, nějaké dobré uznávané zvyklosti a autority. Žádného boha si na to ale opravdu není potřeba představovat. Je to podobné jako se vznikem vesmíru: je možné si představovat, že vesmír stvořil Bůh, ale nic to neřeší; stejně dobře to jde bez něj (resp. líp, protože je to jednodušší).

4. Je potřeba si řádně promyslet, co by vlastně mělo být domnělým cílem náboženských norem. Možná přijdeme na to, že je to právě to "aby se nám dobře žilo"*. V opačném případě by totiž ty normy sloužily k nějakému pofidernímu ukojení božstva samotného, což by třeba mně osobně vůbec nepřišlo jako důvod k jásání.
Souhlas.
Problém je v tom, že tohle je už trošku vyšší dívčí, a nevěřící to dost dobře nechápou.
- Vem si třeba to, že Boha nezajímá, zda v něj věříme. On buď je, nebo není. Tečka.
- Pokud by existoval, ale chtěl by od nás nějaké zvrácené věci, tak já ho uctívat nebudu.
Pak se můžeme ještě bavit o tom, že křesťanský Bůh nikoho nenutí k tomu aby ho uctíval; dále že z principu Bůh nemůže vyžadovat zvrácené věci; Nehledě k tomu, že dnešní lidé by takového Boha uctívali, protože je jim zvrácennost vlastní.
Je teda něco špatného na tom, v něj nevěřit? Za takovéhle situace mi to připadá jako dobrá volba.

dále že z principu Bůh nemůže vyžadovat zvrácené věci;
Proč by nemohl? Dokážu si docela dobře představit, že by to dělal. Že pak nesplňuje oficiální definici Boha je jenom slovíčkaření.

Bone Flute X

« Odpověď #94 kdy: 21. 04. 2011, 01:39:37 »
žádní nevěřící neexistují. Je to jen umělé označení, kdy se nevěřící snaží vyhradit oproti věřícím, a dokazovat, že jsou něco víc. Takzvaně nevěřící věří tomu, že žádnou víru nepotřebují. Že žádnou univerzální morálku netřeba, že žádného Boha netřeba atd. Pak je otázka, zda mezi těmi stovkami či více různých náboženských směrů existuje ten jeden, který učí pravdu. A nebo jsou všechny (včetně ateismu, či agnosticismu) prostě slepé.

To je přeci zjevný nesmysl.

Tvrzení A: Bůh existuje
Tvrzení B1: Nevím, jestli Bůh existuje, protože neznám možnost, jak to zjistit.
Tvrzení B2: Jestli Bůh existuje mě nezajímá, protože vše, co potřebuju vědět, dokážu zjistit nezávisle na téhle otázce.
Tvrzení B3: Jestli Bůh existuje mě nezajímá, protože vše, co potřebuju, dokážu vysvětlit nezávisle na téhle otázce.
Tvrzení C: Bůh neexistuje.

Zatímco A a C má těžké důkazní břemeno a plynou z nich přímé důsledky, minimálně B1 není potřeba dokazovat a žádné přímé důsledky nemá. Proto nemůžu A, Bx a C stavět naroveň (minimálně proto, že Bx není v rozporu ani s A, ani s C).
Což je imho chybně.
Pokud Bůh existuje:
A: je v pohodě.
B1: možná
B2,3: záleží na tom, jak se ten Bůh bude dívat na to, že to dotyčné nezajímá.
C: je v pohodě, řekne sorry, já myslel...

Pokud Bůh neexistuje:
A: sice v pohodě není, ale pokud nevěřil nějakému sebedestruktivnímu vyznání...
B1,2,3 jsou si v tomto případě ekvivalentní C.

Případně:
Existuje univerzální morálka:
Pokud jsou všichni A, funguje to.
Jakmile je tu alespoň jeden B1,2,3,C: Někdo nám to kazí, je to celé na pytel.

Neexistuje univerzální morálka:
A: Škodí si? Škodí nám, protože se nemůžeme v práci opít, páč když by přišel šéf, tak by to vyklopil?
B1,2,3,C: Si dělají co chtěj.

Fór je v tom, že já nepotřebuju někomu něco dokazovat. Já potřebuju být v souladu s pravidly hry.

Důsledky jsou vždycky. V některých případech jsou B na stejné úrovni jako C, někdy dokonce hůř.

Ve své podstatě já nemám problém v tom, když někdo staví svá měřítka nad ta Boží.
Já taky ne. Ale jestli víc věřím Buddhovi, než Ježíšovi, jsem buddhista a ne křesťan. Jestli víc věřím svému (nahodilému, subjektivnímu, atd.) svědomí než Bohu, pak jsem (podle tvé definice!) něcista a ne křesťan. To není nic proti ničemu, v pohodě, jen je potřeba si na rovinu přiznat "jsem něcista" a nedělat něcistům dusno :)
Neřekl bych, že jsem něcista. Vím čemu věřím, a vím proč tomu věřím, a vím kde jsou hranice toho mého vědění. A snažím se je posouvat.
Lidé, kterým je to jedno, zda Bůh existuje, nebo ne mi sice nejsou příjemní (je to podobné, jako když by někomu bylo jedno kdo je jeho otec nebo matka), ale respektuju je.
Komu bych dusno dělal jsou ti, kteří mi s takovou blahosklonností řeknou: "jé, ty jsi vegetarián? To je roztomilé", ale když přijde první spor, tak se mi smějou, že jsem nevědomky snědl krabí salát.

« Odpověď #95 kdy: 21. 04. 2011, 02:00:53 »
A: je v pohodě. [...] A: sice v pohodě není, ale pokud nevěřil nějakému sebedestruktivnímu vyznání...

Sorry, ale tohle není víra, ale normální chladný kalkul. Něco jako "ten portrét Hitlera nevyhazujte, třeba to jednání v Mnichově dopadne blbě, mohl by se pak ještě hodit!"

Neřekl bych, že jsem něcista.

Ale jistě že jsi - sám jsi to řekl: pokud by po mně Bůh chtěl něco "zvráceného" (tj. něco, co by odporovalo mému svědomí), tak ...

Pokud svoje svědomí považuješ za nejvyšší normu, tak jsi prostě něcista jako jakýkoli jiný. O tom není potřeba debatovat, to je z definice.

UPDATE: samozřejmě nemyslím něcista ve smyslu "asi něco existuje", ale něcista ve smyslu "stejně nakonec rozhoduje svědomí, takže jestli Bůh existuje nebo ne, je celkem fuk"
« Poslední změna: 21. 04. 2011, 02:04:49 od Miroslav Prýmek »

Bone Flute X

« Odpověď #96 kdy: 21. 04. 2011, 02:14:05 »
Kruci, a to jsem už chtěl jít spát...

Přesně to, co tu tvrdíš, já nemám rád. A tím je neupřímnost a hraní si na něco. Ať každý přizná po pravdě své důvody. Když už tu Lenin citoval Bibli, jsou tam slova Ježíše o tom, že "Démoni věří, a přeci se třesou". Dneska lidé, než aby si přiznali, že nechtějí věřit, nebo ještě přesněji, nechtějí vůbec uvažovat o tom, že by Bůh mohl být, protože pak by si museli sami sobě přiznat, že ho poslouchat nechtějí - tak raději vymíšlejí různé báchorky o tom, že Bible je zastaralá, že Bůh není a že člověk vůbec nepotřebuje věřit v Boha aby se choval slušně.
No ale ona je to pravda: člověk opravdu nepotřebuje věřit v Boha, aby se choval slušně. Je mi jasné, že církve se snaží přesvědčit člověka o opaku. Podle mě je báchorka spíš to, že Bůh existuje. Že bůh neexistuje je úplně normální názor a nevidím důvod si někoho dobírat, že nevěří v Boha jenom proto, že na to nemá. Docela mě štve názor, že nevěřící člověk je nečistý/nemorální/nerozumný a je jedině správné, když "najde boha", zato když v něj přestane věřit, je to smutné. Tenhle názor se lidem často podsouvá a očekává se od nich, že s ním budou souhlasit. To je prostě zaujatý pohled věřících, není to nic samozřejmého.
No, pokud to řekneš takhle, tak ano. Nikdo nemusí poslouchat Boha. Otázka je, proč to dělá. Pokud někdo opravdu a poctivě v Boha nevěří, byl by hlupák, kdyby ho uctíval. Pokud někdo ale v Boha nevěří, protože nechce, dokonce někde v sobě tuší, že by měl existovat, ale nectí ho, také může. Ale je to stejné, jako kdyby nectil svého otce a matku. (Tedy za předpokladu že ten Bůh figuruje jako náš stvořitel s osobností a tak, a ne že je to jen nějaká síla. Tam je to asi fuk.)
Pak samozřejmě záleží na tom, zda je něco špatného na tom, poslat stárnoucího dědu na nosítkách na kraj lesa.
Druhá stránka věci je ta, zda člověk dokáže sám sobě říct, co je slušné a co ne. Zde přichází na řadu zkušenost. Já tvrdím, že není schopen.
Blbé je, že většina církví člověku moc nepomůžou.

Muž, který bude flirtovat s mojí manželkou si bude jistě připadat jako king. A jistě si bude myslet, že se chová slušně. Co na tom, že mé paní to bude nepříjemné (mě samozřejmě taky).

Rozdíl je v tom, že ten muž byl hloupí na dvakrát. Jednak v tom, že nebyl schopen posoudit, že takové chování je nevhodné, a druhak, že si nebyl schopen přiznat, že na to nemá, aby si sám sobě posuzoval, co je vhodné a co ne.
No a tady je podstatný fakt, že je vám to nepříjemné, ne že "Bůh pravil XYZ". Samozřejmě je dobré, když existuje něco, z čeho člověk může čerpat, nějaké dobré uznávané zvyklosti a autority. Žádného boha si na to ale opravdu není potřeba představovat. Je to podobné jako se vznikem vesmíru: je možné si představovat, že vesmír stvořil Bůh, ale nic to neřeší; stejně dobře to jde bez něj (resp. líp, protože je to jednodušší).
No jo, ale ty předpokládáš, že "Bůh pravil XYZ" jen tak pro srandu králíkům.
Já předpokládám, že je chytřejší než já, i než ty uznávané zvyklosti a autority.

dále že z principu Bůh nemůže vyžadovat zvrácené věci;
Proč by nemohl? Dokážu si docela dobře představit, že by to dělal. Že pak nesplňuje oficiální definici Boha je jenom slovíčkaření.
Tohle je má spekulace a nikomu ji nevnucuji. Uvažoval jsem takto, vzhledem k tomu, že biblický Bůh by měl být stvořitel všeho, vesmíru, přírody, člověka, tak se v tom asi bude zrcadlit jeho povaha. Pokud bude laskavý, tak vytvoří laskavé věci. Pokud by chtěl vytvořit zvrácené věci, tak by musel být sám zvrácený, ale pak by nám ta zvrácenost přišla přirozená a vlastně nezvrácená a tudíž on sám by nebyl zvrácený. Tedy mi z toho vyšlo, že stvořitel zároveň definuje pravidla hry. Tak tomu říkám já. Jedná se zákony, ať už přírodní, nebo společenské. A určil třeba i to, že je mi nepříjemné, když mě okradeš. Nebo taková intimní věc, jako když je mé paní nepříjemné, když bych si často psal s kamarádkami.

Pokud by se jednalo o bohy z Olympu (Zeus, Hera, Afrodita), tam je to samozřejmě úplně jiná pohádka. Z nich ale čouhá "lidskost" jako sláma z bot.

Je teda něco špatného na tom, v něj nevěřit? Za takovéhle situace mi to připadá jako dobrá volba.
Pokud by Bůh byl laskavý, starostlivý, prostě dobrý, tak jak ho popisuje Bible (ne jak se o něm povídá), bylo by správné nepouvažovat o tom, zda je to jen pověst, nebo skutečně existuje?
Pokud o něm nevím vůbec nic, jen to co se o něm říká, bylo by správné nad tím mávnout rukou a říct že je to jednodužší bez něj - prostě úplně ignorovat byť teoretickou možnost, že za to, že existujeme a máme tu co dýchat, bychom mohli někomu projevit vděčnost?

Bone Flute X

« Odpověď #97 kdy: 21. 04. 2011, 02:26:31 »
A: je v pohodě. [...] A: sice v pohodě není, ale pokud nevěřil nějakému sebedestruktivnímu vyznání...

Sorry, ale tohle není víra, ale normální chladný kalkul. Něco jako "ten portrét Hitlera nevyhazujte, třeba to jednání v Mnichově dopadne blbě, mohl by se pak ještě hodit!"
Ty sis začal. Já jen vyvozoval důsledky které ty jsi neviděl.

"Víra je jisté očekávání věcí, na něž je naděje, zřejmý projev skutečností, ačkoli je nelze spatřit."
"Slovo „víra“ je překladem řeckého slova pi´stis a vyjadřuje zejména myšlenku důvěry, spolehnutí se a pevného přesvědčení."
Pro mne je víra mezistupeň mezi faktem a asi přesvědčením. Když mi kámoš pětkrát vrátí půjčku, věřím, že mi ji vrátí ji po šesté. Ale žádnou jistotu nemám. A pokud by mi na tom záleželo moje přežití, tak by se ukázalo, jak moc mu věřím.
Jenže o takovéto víře jste tu nikdo nikdy nemluvil. Tak se snažím vejít do vašich definic.

Neřekl bych, že jsem něcista.

Ale jistě že jsi - sám jsi to řekl: pokud by po mně Bůh chtěl něco "zvráceného" (tj. něco, co by odporovalo mému svědomí), tak ...

Pokud svoje svědomí považuješ za nejvyšší normu, tak jsi prostě něcista jako jakýkoli jiný. O tom není potřeba debatovat, to je z definice.

UPDATE: samozřejmě nemyslím něcista ve smyslu "asi něco existuje", ale něcista ve smyslu "stejně nakonec rozhoduje svědomí, takže jestli Bůh existuje nebo ne, je celkem fuk"
No, já jsem toho něcistu tak myslel.
Své svědomí nepovažuji za nejvyšší normu. Za svou normu považuji logiku a to ještě hodně omezenou. Věřím, že Bůh existuje, věřím, že si zaslouží mou úctu a vděk, věřím, že je chytřejší než já. A věřím tomu, že jsem povinnen přemýšlet nad tím, co mi říká, protože ve výsledku nesu za svou kůžu odpovědnost sám. (Aby jsi mi rozuměl: mám hodně používat svůj rozum, ale nemyslet si, že jsem neomylný a naopak.)
Podle tohodle mi vytvoř, nebo vyber škatulku :-)

Bone Flute X

« Odpověď #98 kdy: 21. 04. 2011, 02:43:20 »

No, ono také z tvé příspěvku pro mne nebylo jasné co myslíš. Buť to, co jsem popsal, a nebo pak před každé tvrzení stačí dá slovíčko "Věřím" a pak se ti to ropadne úplně:
Věřím že A: Bůh existuje
Věřím že B1: Nevím, jestli Bůh existuje, protože neznám možnost, jak to zjistit.
Věřím že B2: Jestli Bůh existuje mě nezajímá, protože vše, co potřebuju vědět, dokážu zjistit nezávisle na téhle otázce.
Věřím že B3: Jestli Bůh existuje mě nezajímá, protože vše, co potřebuju, dokážu vysvětlit nezávisle na téhle otázce.
Věřím že C: Bůh neexistuje.

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #99 kdy: 21. 04. 2011, 07:21:00 »
Hele Lenin, a uvedomujes si vubec ze ta tvoje vira napachala historicky vice zla nez dobra?
Krestanstvi znamena nasledovat Jezise Krista. Autoritu Jezise uznavaji i ateiste - ze to byl pozitivni clovek, ktery nedelal nic spatneho. Bible nam dokonce rika, ze Jezis byl jedinym clovekem ktery nikdy nezhresil.

Krestan nemuze proto pachat zlo, protoze zlo nepachal ani Jezis.

JS

« Odpověď #100 kdy: 21. 04. 2011, 07:39:18 »
Hezkej vtip.

Fakt nevim, co jste chteli slyset. Pripomnelo mi to http://www.nytimes.com/2008/01/13/magazine/13Psychology-t.html?pagewanted=all. V podstate v jeho deleni, jako vetsina liberalu, uznavam harm a fairness, purity o neco mene, community jeste mene, a authority temer nepovazuji za pozitivni.

Opil by jsi mou 15letou dceru, aby jsi se s ní mohl vyspat?

Neopijim ani starsi a nejsem pedofil, takze jednoznacne ne.

Sváděl by jsi mou paní?

Pokud bych neznal jejiho manzela a byla by mi sympaticka, bez problemu.

Když bych tě zaměstnal, kolik procent z pracovní doby by jsi opravdu pracoval, a kolik procent by jsi se věnoval svým věcem.

Zalezelo by na tom, jak by ses ke me choval, a take na moji momentalni nalade. Nekdy zustanu v praci dele, nekdy me moje ADD svadi k jinym rozvernostem. Jsem proste, jako vetsina lidi, jen clovek, a ne robot. (Pokud muzu soudit podle hodnoceni svych sefu, jsem na tom lepe nez vetsina lidi, ale nejsem si sam celkem jisty, zda si pracovitost nevynahrazuji inteligenci.)

Když by jsi se vymlátil s autem kopnul by jsi do nárazníku, aby do-upadl, a měl jsi větší pojistné?

Nikdy se mi to nestalo (autem moc nejezdim), ale nenapadlo by me to delat.

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #101 kdy: 21. 04. 2011, 08:16:34 »
Ž137: Blaze tomu, kdo tvá nemluvňata uchopí a roztříští o skálu.

Tohle je míněno obrazně.

8 Ó dcero Babylonská, budeš zničena! Blaze tomu, kdo ti odplatí za všechna naše příkoří! 9 Blaze tomu, kdo tvé děti uchopí a o skálu je rozrazí!

« Odpověď #102 kdy: 21. 04. 2011, 08:42:18 »
Tohle je míněno obrazně.

Dobře, tak něco zcela jistě neobrazného:

Citace
Řekl jim: „Toto praví Hospodin, Bůh Izraele: Všichni si připněte k boku meč, projděte táborem tam i zpět od brány k bráně a zabijte každý svého bratra, každý svého přítele, každý svého nejbližšího.“

:)

« Odpověď #103 kdy: 21. 04. 2011, 08:47:44 »
Své svědomí nepovažuji za nejvyšší normu. Za svou normu považuji logiku a to ještě hodně omezenou.

To ale není pravda. Mluvil jsi o tom, že bys nedělal "zvrácenosti", ani kdyby ti je přikázal Bůh. Jestli je něco zvrácené, nebo není, to není přece otázka logiky.

Chápej, pokud se ti na někom nelíbí, že se chová (pouze) podle svého svědomí, tak to nesmíš dělat taky - a zbude ti jediná možnost: naprosto slepé následování Boha, ať řekne cokoli...

« Odpověď #104 kdy: 21. 04. 2011, 08:49:08 »
Krestan nemuze proto pachat zlo, protoze zlo nepachal ani Jezis.

Tímpádem křesťan nesmí lítat letadlem.