Ale nevěřící ten se nikomu nemusí zpovídat, jen světskému zákonu.
Každý z nás se musí zodpovídat svému svědomí - ať chce nebo nechce - a je úplně jedno, jestli je křesťan, něcista nebo pěstitel meruněk.
Náboženství je v tomhle dokonce nebezpečnější, protože je ideologií*. Je známo, že spoustě nacistů se dělalo špatně z toho, co prováděli. Věřili ale, že je to nutné pro nějaké vyšší dobro - a proto zatli zuby a udělali to - i proti svému svědomí. S náboženstvím je to stejné - může se zvrhnout daleko snadněji než "něcistické" svědomí.
* v neutrálním slova smyslu - prostě nějakou "teorií všeho"
Cokoliv oni dělají dobře, to dělají dobře jen shodou okolností.
Výš jsem psal o tom, že křesťani si vymysleli, že budou příkaz svěcení sedmého dne naplňovat svěcením prvního dne. To je ještě celkem neškodný. Vymysleli si ale třeba taky, že příkaz lásky k bližnímu je potřeba naplňovat jeho mučením (Google: Ad extirpanda). To už je trochu vážnější.
To není "shoda okolností"? Jestliže vlastně vůbec nevím, co můžu (v dlouhodobém horizontu) od věřících očekávat, protože se stejně řídí jenom vlastním výkladem?
Samozřejmě. Protože buď:
1. Náboženské normy jsou jen obrazem přirozených lidských potřeb a jen je kodifikují. (Nevěřící.)
2. Lidé můžou opusti Boží normy, ale stejně nebudou šťastný dokavad se k nim nevrátí. (Věřící.)
Jinými slovy, "věřící" a "nevěřící" se tak jako tak neliší v tom, čeho chtějí dosáhnout, ale jenom v tom, jak se toho snaží dosáhnout. Čili není důvod, aby se jeden na druhýho vytahoval a honil si triko, spíš by bylo fajn se podívat, komu se toho cíle daří dosahovat líp...
- Pokud by existoval, ale chtěl by od nás nějaké zvrácené věci, tak já ho uctívat nebudu.
1. A jaké by v takovém případě bylo tvoje měřítko "zvrácenosti"? Snad ne nějaký čistě subjektivní a náhodný něcismus, založený na shodě okolností?

)
2. Jestli to tak je nebo není, není podstatné, důležité je, že jsi ochoten Boha posuzovat podle nějakých svých měřítek (stavíš je NAD Boha), čili jsi z definice něcista a neměl by sis je moc brát do úst

Možná to souvisí s tím, že pěstitelé meruněk nám nepředhazují citace ze své oblíbené agrotechnické příručky s tím, že jsme nemorální lidé když ji nepoužíváme, nenárokují si patent na spravedlnost atd..
No jasně, vždyť jsem to i psal - ale to mě přece nenutí je v tom podporovat tím, že začnu křečovat v opačném gardu.
Já třeba taky občas zaslechnu od někoho, že MUSÍM dělat to a to, abych se dostal na lítající talíř, který jediný mě může zachránit před katastrofou tím, že mě odveze na planetu QwAAAk. Zasměju se tomu a jdu dál. No problem. Rozhodně nemám potřebu na něj začít řičet, že QwAAAkisti dělají víc škody než užitku...
Podle me je vztah nabozenstvi a moralky trochu podfuk. Je to takove zduvodneni, proc je neci moralka dulezitejsi nez moralka nekoho jineho - protoze ta prvni je od boha.
Pokud chceš po věřících, aby uznali, že nemusí mít pravdu, měl bys být schopen uznat, že je alespoň teoreticky možné, že nemáš pravdu ty. Jestli jsi ochoten/schopen to uznat, jistě umíš domyslet důsledky