Jste připraveni na život offline?

Re:Jste připraveni na život offline?
« Odpověď #165 kdy: 22. 04. 2026, 10:13:08 »
Ale jasně kdyby nějaký život po smrti existoval, a nebylo to ono peklo, budu mile překvapen :-)
V tom je právě ten háček - např. křesťanství tvrdí, že základním předpokladem je, že tomu ale nejdřív musíte uvěřit, že to tak je. Jinak to tak nebude ("jedině skrze Ježíše Krista"). Čili pokud neuvěříte, žádné překvapení nebude. ;)

« Odpověď #166 kdy: 22. 04. 2026, 10:25:14 »

Opravdu věříš, že po smrti už nic není? Je to Tvoje volba. A já ji budu plně respektovat.
Nevěřím, já si tím jsem téměř jistý. Není žádný důvod, aby existoval nějaký "posmrtný" život.  člověk je jenom inteligentnější opice, takže mi vysvětli kde ty miliardy umřelých opic jsou? A nejen opice, všechen živý život. Kde jsou jejich posmrtné zůstatky?
Ale jasně kdyby nějaký život po smrti existoval, a nebylo to ono peklo, budu mile překvapen :-) Zatím se snažím být pro vesmír nějak užitečný, posouvat hranice lidského vědění dál a tak  ;D

Tohle je důvod, proč se papežovi a ostatním z Darwina ježily vlasy. Velký třesk se dá ukecat, stejně tak všechny ty kvanta a relativity. Ale evoluce ten příběh velmi závažně rozbijí. Stejně tak křestanské dogma, že duše je nedělitelná.
Od kdy se chodí do nebe? Jen Homo sapiens? (Co Homo sapiens idaltu?) A kde se vzal ten první do nebe, který měl duši, ale jeho matka ne?

« Odpověď #167 kdy: 22. 04. 2026, 11:08:51 »
Ony se ty argumenty věřících, s postupujícím věděckým poznáním světa, neustále mění. Pokaždé, když věda vyvrátí jeden výmysl, přijdou s výmyslem jiným. A protože vymýšlet nesmysly je jednodušší, než je věděcky vyvracet, tak jim to často vydrží "docela dlouho".

Kit

• 985
    • Zobrazit profil
« Odpověď #168 kdy: 22. 04. 2026, 12:48:49 »
Tohle je důvod, proč se papežovi a ostatním z Darwina ježily vlasy. Velký třesk se dá ukecat, stejně tak všechny ty kvanta a relativity. Ale evoluce ten příběh velmi závažně rozbijí. Stejně tak křestanské dogma, že duše je nedělitelná.

Darwinova teorie se týká jen bezpohlavního množení, tedy nic nerozbíjí.

Kit

• 985
    • Zobrazit profil
« Odpověď #169 kdy: 22. 04. 2026, 12:53:43 »
Ony se ty argumenty věřících, s postupujícím věděckým poznáním světa, neustále mění. Pokaždé, když věda vyvrátí jeden výmysl, přijdou s výmyslem jiným. A protože vymýšlet nesmysly je jednodušší, než je věděcky vyvracet, tak jim to často vydrží "docela dlouho".

Není mi jasné, proč věda snaží vyvracet víru. Prostě věda a víra jsou vedle sebe a mohou koexistovat bez nějakých sporů. Jsou to jen dva pohledy na svět.

« Odpověď #170 kdy: 22. 04. 2026, 12:54:09 »
Naopak z 99,9% s periodou 9 tomu tak věřím. A co ta nekonečtina procenta, která zbývá? Jsem jen člověk a člověk není dokonalý a bezchybný.
99,9 % periodicky = 100 % přesně. Žádná nekonečtina procenta už tam nikde nezbývá.
OK v matematice nejsem moc dobrý. Tak to tedy opravuji na 99% tomu věřím a 1% si nechávám na lidskou omylnost  :)

« Odpověď #171 kdy: 22. 04. 2026, 13:07:32 »

Není mi jasné, proč věda snaží vyvracet víru. Prostě věda a víra jsou vedle sebe a mohou koexistovat bez nějakých sporů. Jsou to jen dva pohledy na svět.

No tak můžete klidně věřit tomu, že tráva je modrá...

« Odpověď #172 kdy: 22. 04. 2026, 13:25:17 »

Opravdu věříš, že po smrti už nic není? Je to Tvoje volba. A já ji budu plně respektovat.
Nevěřím, já si tím jsem téměř jistý. Není žádný důvod, aby existoval nějaký "posmrtný" život.  člověk je jenom inteligentnější opice, takže mi vysvětli kde ty miliardy umřelých opic jsou? A nejen opice, všechen živý život. Kde jsou jejich posmrtné zůstatky?
Ale jasně kdyby nějaký život po smrti existoval, a nebylo to ono peklo, budu mile překvapen :-) Zatím se snažím být pro vesmír nějak užitečný, posouvat hranice lidského vědění dál a tak  ;D
Drtivá většina života (duší) je tady na Zemi. Další obrovská část lidských duší je v očistci, kde jsou duše dočasně různě dlouhou dobu, než odejdou do Nebe. Zbytek je v Nebi. Všechen ostatní život (duše) jdou přímo do Nebe.

Jasně, že se můžeme zeptat otázku, jestli je duše stvořena a jestli také někdy zanikne. Na tuhle otázku není lehké odpovědět. Prostě to nevím, ani nemám jasno v tom, jestli tomu věřím, nebo ne. Nechávám to na "černé krabičce" (kterou zmínil Lukas1500), jejíž obsah je lidstvu skryt před poznáním. Není mu dáno to ještě poznat. Možná, aby se z toho nezbláznil.

Někdo prohlásil, už nevím kdo to byl, že Bůh schoval své tajemství do vědy.

« Odpověď #173 kdy: 22. 04. 2026, 13:29:24 »

No tak můžete klidně věřit tomu, že tráva je modrá...
Pořád lepší, když někdo něčemu věří a ví, že je to víra, než když si někdo neuvědomuje, že to, o čem je přesvědčen, je jen jeho víra, a myslí si, že to má podložené nějakými rádoby argumenty - což je bohužel případ většiny lidí u nás.

« Odpověď #174 kdy: 22. 04. 2026, 14:05:12 »

Až věda potvrdí neexistenci boha, tak někdo prohlásí, že bůh to tak chtěl.

Sam

« Odpověď #175 kdy: 22. 04. 2026, 14:27:50 »
Jsem v oboru pomerne dlouho, od dob kdy internet byl v plenkach. A zacinam si myslet, ze byt offline je spis vyhra nez-li prohra ;-). Ona je ta otazka co kdo pod tim "offline" mysli. Jsou tu preperi kteri jdou az ad absurdum ale i jejich pristup k ziovtu chapu, tezko na cvicisti lehko na bojisti. Zrusil jsem vetsinu socek, zamerne kupuji spotrebice "bez pripojeni" protoze to stejne u 99% nedava smysl. A pokud bude nas svet opravdu "offline" bude to jiny ficak. Cetl jsem o borci co si udelal kufrikovou wikipedii offline ale takovy magor zase nejsem. Jsem pragmatik, co dokaze prezit bez netu imho myslim docela dobre. 

« Odpověď #176 kdy: 22. 04. 2026, 14:59:40 »
Ale jasně kdyby nějaký život po smrti existoval, a nebylo to ono peklo, budu mile překvapen :-)
V tom je právě ten háček - např. křesťanství tvrdí, že základním předpokladem je, že tomu ale nejdřív musíte uvěřit, že to tak je. Jinak to tak nebude ("jedině skrze Ježíše Krista"). Čili pokud neuvěříte, žádné překvapení nebude. ;)
Mezi křesťany koluje taková vtipná situace, která je takový malý příběh:

"Až se dostaneme do Nebe, překvapí nás tři věci: Koho tam uvidíme; Koho tam neuvidíme; a Jak jsme se tam dostali."

« Odpověď #177 kdy: 22. 04. 2026, 15:57:02 »

Až se tak stane, tak se stanu ateistou. Do té doby budu věřící.

xyz

• 305
    • Zobrazit profil
« Odpověď #178 kdy: 22. 04. 2026, 16:31:46 »

A tvoje predstava boha je?

« Odpověď #179 kdy: 22. 04. 2026, 16:58:14 »
Jen taková malá poznámka na téma věda vs. náboženství, případně víra: Věda, pokud je to opravdu věda, se řídí čistě důkazy a je si vědoma toho, že pokud něco nade vší pochybnost neprokáže nebo nevyvrátí, pořád pracuje s nějakou více či méně pravděpodobnou hypotézou a určitým aktuálním stavem poznání. A zároveň, pokud přijde poznatek, který by to aktuální poznání třeba převrátil vzhůru nohama, věda to prostě přijme a bude zkoumat dál, místo toho, aby se tomu za každou cenu bránila. A navíc bude ve svém zkoumání důsledná a upřímná.

To ovšem tak úplně není to, co se dnes často jako věda prezentuje. Důvody jsou jednoduché - typicky potřeba shora něco protlačit, na něčem vydělat peníze, nebo ovlivnit lidi (např. proto, aby se vzdali něčeho, čeho by se jinak nevzdali nebo aby zaplatili něco, co by jinak nezaplatili a podobně). Typicky se to pozná podle frází jako "dle vyjádření expertů" nebo "vědecký konsensus je" nebo "všichni vědci se shodují, že". A když se proti tomu nějaký jiný vědec (!) vymezí, je namísto dalšího zkoumání problematiky a věcné diskuze pouze dehonestován, případně i jinak ostrakizován.  A to potom není věda, to je jen náboženství pojmenované jako "věda".