Jste připraveni na život offline?

Re:Jste připraveni na život offline?
« Odpověď #180 kdy: 22. 04. 2026, 18:12:54 »
Jen taková malá poznámka na téma věda vs. náboženství, případně víra: Věda, pokud je to opravdu věda, se řídí čistě důkazy a je si vědoma toho, že pokud něco nade vší pochybnost neprokáže nebo nevyvrátí, pořád pracuje s nějakou více či méně pravděpodobnou hypotézou a určitým aktuálním stavem poznání. A zároveň, pokud přijde poznatek, který by to aktuální poznání třeba převrátil vzhůru nohama, věda to prostě přijme a bude zkoumat dál, místo toho, aby se tomu za každou cenu bránila. A navíc bude ve svém zkoumání důsledná a upřímná.

To ovšem tak úplně není to, co se dnes často jako věda prezentuje. Důvody jsou jednoduché - typicky potřeba shora něco protlačit, na něčem vydělat peníze, nebo ovlivnit lidi (např. proto, aby se vzdali něčeho, čeho by se jinak nevzdali nebo aby zaplatili něco, co by jinak nezaplatili a podobně). Typicky se to pozná podle frází jako "dle vyjádření expertů" nebo "vědecký konsensus je" nebo "všichni vědci se shodují, že". A když se proti tomu nějaký jiný vědec (!) vymezí, je namísto dalšího zkoumání problematiky a věcné diskuze pouze dehonestován, případně i jinak ostrakizován.  A to potom není věda, to je jen náboženství pojmenované jako "věda".
Hmm. To je pravda. Jak o vědě, tak o náboženství. "Lidi jsou už holt takový", jak mi řekl jeden člověk, když jsem se ho zeptal, proč jsou lidi na sebe tak zlí.

Svoje si o tom zažil i tento (jiný) člověk (netuším, zdali je vědec nebo ne):

https://cs.wikipedia.org/wiki/Michael_Behe

Knihu "Darwinova černá skříňka" jsem sice celou přečetl, ale rozuměl jsem jen prvním kapitolám, kde téma vysvětluje lidem, kteří nerozumí biochemii. Zbytek knihy jsem nerozuměl, tam už je to v podstatě jen biochemie. Ale ty první kapitoly mi bohatě stačily, abych tu myšlenku pochopil.
« Poslední změna: 22. 04. 2026, 18:16:44 od novomente »

Kit

• 983
    • Zobrazit profil
« Odpověď #181 kdy: 22. 04. 2026, 19:09:25 »
Někdo prohlásil, už nevím kdo to byl, že Bůh schoval své tajemství do vědy.

Až věda potvrdí neexistenci boha, tak někdo prohlásí, že bůh to tak chtěl.

Existenci boha není třeba dokazovat. Buh je pouze o víře a ta buď je, anebo není. S vědou nesouvisí.

« Odpověď #182 kdy: 22. 04. 2026, 22:00:37 »
Já bych vědu i víru nazval "tvorba modelů". Snažíme se popsat svět okolo nás pomocí zjednodušujících přirovnání a pak zkoumáme, jestli nám to dává použitelné výsledky. Ten model může obstojně fungovat stovky let a pak najednou přijde něco nového, co ten model rozbije nebo ukáže hranice, za kterými ten model nefunguje. Tak se lidé snaží zjednodušit různé složité procesy, jak materiální, tak duchovní.

Někdy se takové modely používají k manipulaci s lidmi. Ta manipulace může být ve prospěch úzké skupiny lidí (ty mi musíš sloužit, protože...). Jindy může manipulace sloužit všem - například: "umyj si ruce, protože jsou na nich takové malé potvůrky" versus "umyj si ruce, protože to chce Bůh".

Člověk se také snaží pochopit a popsat zlo, třeba zdánlivě bezdůvodnou agresi, kdy jeden ubližuje druhému aniž by z toho měl nějaký prospěch. Náboženství to vysvětlí satanem, biologie úchylkou a přitom to nemusí být v rozporu, jen každý ten přístup je přijatelnější pro jiný typ lidí.