Oplatí sa repasovaný notebook?

Re:Oplatí sa repasovaný notebook?
« Odpověď #45 kdy: 02. 06. 2026, 07:36:22 »
Presne nad týmto som minule uvažoval. Repasované biznisovky sú super kvôli odolnosti, sám som jednu mal a držala
(...)
Cloud, ale je dosť drahý. Používate ho niekto? Aké sú dojmy, oplatí sa alebo radšej ruky preč? Vďaka za odpoveď:)

Koukal jsem na ten Ideapad. Za 9,5 litru PSTN displej? Děkuji, raději knihu.
To vždycky radši repas; za stejný prachy bude mít IPS displej i celou konfiguraci, a troufnu si tvrdit, že se do toho vejdeš i s 5letou zárukou.
Nebo myslíš ten za 500€? Ten taky není nic moc. Obecně konfigurace v těchle generických elektroobchodech bývají nějak záludně ošizené. Někdy je to zločinný displej, jindy 8GB RAM na desce bez možnosti rozšíření s integrovanou grafikou = sdílená, jindy 5200rpm disk, jindy tragické malé SSD s životností limitující k nule, nebo zoufalé chlazení, a velmi často šasi z papírmaše.

Už asi 10 let když noťase vybírám já, tak novýho buď Framework (protože bezkonkurenční opravitelnost, i když v ČR nemají distributora a servis, takže pokud chceš NBD onsite, musíš si exponovaný díly koupit na sklad za svý, ale pak vadnej jen pošleš a oni pošlou novej), nebo když na novýho není rozpočet, beru repasovaný Delly (pro sebe 2in1 Latitude 13/14"), protože mi to stačí a hlavně vyhovuje, a navíc mám zdroj dílů za přijatelnou cenu (s výjimkou základních desek, ty stojí nesmysl). Zásadně s podsvícenou klávesnicí podle ISO = vysokej Enter; nízkej nesnáším. Aktuálně mám švédskou klávesnici a je mi to úplně jedno :-D
Pro známý, když není rozpočet ani na Della a chtějí desktop replacement, tzn přenášení výjimečně a jen v dobře vyfutrovaným batoho nebo líp kufru, tak repasy Fujitsu, protože zodolněný Panasonicy se v repasu blbě shání a je jich málo. Fujitsu jsou naopak většinou tak levný, že než opravovat, je jednodušší vzít dalšího a přehodit disk nebo přemigrovat data.
A většina prodejců repasů už u minimálně některých kusů nabízí možnost prodloužení záruky až na 5 let; samozřejmě to ale není NBDonsite, alébrž klasická spotřebitelská 30d mail-in, tzn. pošleš nebo dovezeš a do 30dní vypořádají. To je IMO asi největší nevýhoda repasu.
« Poslední změna: 02. 06. 2026, 07:43:06 od Marek Staněk »

« Odpověď #46 kdy: 02. 06. 2026, 12:41:40 »
Na doma je repas super varianta. Firem to nabízí hned několik, business class notebooky obvykle vydrží přes deset let a není na ně problém sehnat náhradní díly. Nejzásadnější nedostatek je cizí klávesnice, kde obvykle není moc polepek a pokud člověk používá častěji speciální znaky, je lepší koupit novou českou a vyměnit a při té příležitosti přepastovat chladič CPU/GPU a případně rozšířit paměť a SSD, pokud je to potřeba.
Ze své zkušenosti doporučuju volit tu nejvyšší kategorii kvality (obvykle se značí jako A), u těch nižších bývá viditelné poškození nebo chybí gumové nožičky a podobně. Cenový rozdíl bývá minimální.

« Odpověď #47 kdy: 02. 06. 2026, 19:27:04 »
Nový notebook jsem snad nikdy nekoupil. Vždycky repas. Zatím střídám Thinkpady a Fujitsu. Nemám na ně moc nároky (jako hlavní počítač mám stolní), takže kolem 10 000 Kč jsem vždycky sehnal stroj, který stal za novoty kolem 40 000 Kč a výkonově plně dostačoval.

« Odpověď #48 kdy: 02. 06. 2026, 22:01:35 »
Firmy, které se repasům věnují, nabízejí na repasy záruku, servis, příslušenství i možnost uživatelské konfigurace. Pokud si vyberete z jejich nabídky, často nepoznáte rozdíl od nového zboží (u A-čkových kusů). Například pocitarna.cz nebo importpc.cz a řada dalších. Očividně je to dobrý business i pro ně. Takže za mě win-win.

« Odpověď #49 kdy: Dnes v 07:11:34 »
Ze své zkušenosti doporučuju volit tu nejvyšší kategorii kvality (obvykle se značí jako A), u těch nižších bývá viditelné poškození nebo chybí gumové nožičky a podobně. Cenový rozdíl bývá minimální.

U B-čka jsou největším problémem často vychozený porty. Stává se, že USBC, který původní uživatel používal pro nabíjení, je tak vychozený, že už je nespolehlivý. Na to je potřeba si dávat pozor, přebírat ideálně na prodejně, a pokud tam nějaký takový problém bude, požádat o jiný kus. Ještě se mi nestalo, že by to odmítli, protože fakticky mají volbu mezi tím že si vezmu jiný kus nebo žádný.