Přípojení starého PC přes RS-232 do LAN

Re:Přípojení starého PC přes RS-232 do LAN
« Odpověď #60 kdy: 03. 03. 2025, 15:55:31 »
Z druhé strany, přidat USB řadič a ovladače transplantované z NT je trochu problém v počítači, který řídí NCčko, počítá s nějakým vytížením CPU a latencemi IRQ, teoreticky prošel s původním OS nějakou typovou zkouškou apod. Toto je platný argument i v případě, že nebazírujete na záruce / nemáte na ten starý šrot zaplacený support apod.

Ten PC, integrovaný ve stroji, řeší pouze user interface. Pak je tam, druhý počítač, který dělá vlastní realtime řízení (serva na osách, vřetena, PLC) a ten první ho jenom kope do zadku, co má dělat. Takže s vytížením CPU a latencemi IRQ by tam neměl problém.

« Odpověď #61 kdy: 03. 03. 2025, 16:10:46 »
jsem si dělal bitovou kopii disku z HMI, disk tam byl ve stavu za 5 minut 12 kolaps

Takže je tam klasický 2.5" PATA?
Jak už jsem psal, ze Sinumeriku jsem měl v ruce nějakou paměťovou kartu. Naopak, v TNC530 byl 2.5" disk.

Stran té náhrady - přes eBay jsem před časem koupil takovou 2.5" krabičku/redukci s PATA 44pin konektorem a uvnitř PCB s PATA/SATA bridgem JMicron JM20330 a konektorem na takovou tu M.2 SATA kartu (nebo jak se to jmenuje).

Kromě toho mám redukci, taky osazenou JM20330, mezi PATA 40pin a klasickým SATA konektorem. To jsem teď před pár dny zkoušel, ale nejsem z toho moc nadšený. Prostě to kripluje. FreeBSD driver hlásí spoustu chyb. Těžko říct, jestli je ten JM20330 takový aušus nebo je tam osazený nějaký čínský padělek.

Mám ještě podobnou destičku, pořízenou kdysi, ještě před nástupem 'doby šmejdu', a ta funguje naprosto bez problémů. Osazená je bridgem Marvell 88AS8040, resp. dnes je aktuální 88AS8052.

« Odpověď #62 kdy: 03. 03. 2025, 16:18:28 »
a to pomíjím možnost, že je operační systém zamčený (licencovaný) na model a sériové číslo disku apod.

Matně si vybavuji, že ve starší verzi Heidenhain TNC530 je na kabelu k disku nějaký "kryptomodul" a ten disk jede pouze v tomto konkrétním stroji a naopak něm nejede jakýkoliv jiný disk.

« Odpověď #63 kdy: 03. 03. 2025, 23:28:59 »
Ohledně aktivních redukcí IDE/SATA mám zhruba takový poznatek, že na Alíku / Evilbay se vyskytuje "ta samá destička" ve větším počtu provedení od různých výrobců, a některé ty pajcy jsou zdařilé a jiné míň. Osobně jsem se vždycky snažil, brát tuhle bižuterii od nějaké aspoň trochu prověřené (pa)značky - poslední dobou hlavně DeLock. Pak je vcelku spoleh, že ta věc není vysloveně vadná. Mimochodem moje oblíbená IDE/SATA redukce je zřejmě DeLock 61635 .

Pokud přenos na IDE "funguje ale pohnívá", zaměřil bych se na kabel. UDMA režimy rychlejší než 33 MBps vyžadují správně zapojený 80žilový kabel. Případně v některých BIOSech lze konfiguračně snížit rychlost UDMA. Windowsy toto dělají při výskytu chyb potichu interně taky. Pokud máte kabel 40žilový (nebo 44) a máte možnost ho citelně zkrátit / vyměnit za kratší, může to taky pomoci.

« Odpověď #64 kdy: 04. 03. 2025, 13:18:48 »
Ohledně aktivních redukcí IDE/SATA mám zhruba takový poznatek, že na Alíku / Evilbay se vyskytuje "ta samá destička" ve větším počtu provedení od různých výrobců, a některé ty pajcy jsou zdařilé a jiné míň. Osobně jsem se vždycky snažil, brát tuhle bižuterii od nějaké aspoň trochu prověřené (pa)značky - poslední dobou hlavně DeLock. Pak je vcelku spoleh, že ta věc není vysloveně vadná. Mimochodem moje oblíbená IDE/SATA redukce je zřejmě DeLock 61635 .

Destička, která vypadá jako ten DeLock, včera přišla z Číny, a je to ještě větší aušus než ta předchozí, protože tato nefunguje vůbec. Ale nejspíš to bude padělek, protože když se podívám na https://www.delock.com/produkt/61635/merkmale.html, zřetelne tam vidím bridge JMicron, kdežto na té mojí desce je jakási noname součástka. Kdybych sehnal JM20330, mohl bych ho vyměnit.
Objednal jsem ze Suntechu ten DeLock a uvidím. Stojí přibližně dvojnásobek toho co ty destičky na eBay.

Pak jsem objevil redukci osazenou 88AC8052 na americkém Amazonu, nicméně posléze jsem zjistil, že ji u nás prodává ab-com.
https://www.ab-com.cz/startech-ide2sat2/
Sice není tak levná jako ty čínské destičky, ale pokud bude spolehlivě fungovat, asi s o něco vyšší cenou nebudu mít problém.

Pokud přenos na IDE "funguje ale pohnívá", zaměřil bych se na kabel. UDMA režimy rychlejší než 33 MBps vyžadují správně zapojený 80žilový kabel.

Mám standardní 80žilový kabel pro dva disky. Obecně asi nemám důvod se domnívat, že by byl vadný, ale mám jich plnou krabici, tak můžu pro jistotu zkusit jiný.

« Odpověď #65 kdy: 04. 03. 2025, 19:05:04 »
Citace
chtěl bych se zeptat, jestli někdo pamatuje, jak se dalo pomocí rs-232 připojit do lan na Win95 nebo Win98.
co len opravuju tvoje dojmy na fakty.
Ak som napisal nieco, co nie je fakt, oprav ma, rad sa poucim.

Pořád čekám že tazateli napíšeš návod jak to udělat. Chci vidět jak přes RS232 se připojíš do LAN.

Já tvrdil/tvrdím že to není proveditelné a ty tvrdíš že ano v závislosti na typu OS a driverů. (to např. byl blábol) Mohl bys je říci, a ať se jedná o ty které byli dostupné v éře W95 a W98.

Až se z tohoto dostaneš "šmudlo" tak si přejdeme k dalšímu tvému bodu.

mark42

• 142
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: 06. 03. 2025, 09:55:11 »
Pořád čekám že tazateli napíšeš návod jak to udělat. Chci vidět jak přes RS232 se připojíš do LAN.
Tak čakaj ďalej, tazatel má niekoľko možností, ktoré mu tu ľudia napísal, je jeho voľbou, čo z toho použije.
Já tvrdil/tvrdím že to není proveditelné a ty tvrdíš že ano v závislosti na typu OS a driverů. (to např. byl blábol) Mohl bys je říci, a ať se jedná o ty které byli dostupné v éře W95 a W98.
Až se z tohoto dostaneš "šmudlo" tak si přejdeme k dalšímu tvému bodu.
To nebol blábol, naštuduj si napríklad SLIP, ten tu už bol vyššie spomenutý. Áno, potrebuješ k tomu ďalšie PC ideálne s Linuxom ako router ale spĺňa zadanie = pripojiť Win95/98 cez RS-232 niekam ďalej do netu (a nie len k ďalšiemu PC čo bol tvoj blábol lebo si nič iné nezažil) Potrebné ovládače sú súčasťou Win95 CD ale nie sú inštalované štandardne, treba ich doištalovať. Viac info Microsoft Knowledge Base 148499.
Q.E.D.

« Odpověď #67 kdy: 07. 03. 2025, 18:55:04 »
Áno, potrebuješ k tomu ďalšie PC ideálne s Linuxom ako router
Na to uz dnes staci i esp8266 nebo esp32 s vhodnym ppp nebo slip firmwarem a pripadne rs232 na ttl 3.3v adapter pokud stary pocitac nema ani usb.

mark42

• 142
    • Zobrazit profil
« Odpověď #68 kdy: 10. 03. 2025, 12:08:17 »
Áno, potrebuješ k tomu ďalšie PC ideálne s Linuxom ako router
Na to uz dnes staci i esp8266 nebo esp32 s vhodnym ppp nebo slip firmwarem a pripadne rs232 na ttl 3.3v adapter pokud stary pocitac nema ani usb.
Pravdu máš, to mi nenapadlo, napriek tomu že som si len nedávno takúto esp32d hračku kupoval :)