OT: Rekonstrukci starého baráku nikdy. Stojí to podobně, trvá to několikanásobně déle a ve výsledku je to jenom kompromis kdy nemáte co jste chtěli a čekáte co se zase podělá.
Srovnat se zemí, udělat základy, desku, odizolovat, stavět z moderních tvárnic s vnitřní izolací. Za necelý rok máte postaveno a bydlíte v moderním, suchém domě s dispozicí bez kompromisů a nízkými energetickými náklady....
Problém novostavby je ten, že musíte mít před započetím stavby veškeré finační prostředky, což pro většinu znamená hypotéku na zbytek život, a mezitím musíte také někde bydlet. Rekonstrukce obyvatelného domu se dá dělat postupně, ale člověka to musí pochopitelně bavit.
Ten váš rok je možná tak akorát na vyřízení veškerých povolení. Následně budete půl roku čekat na předražené cihly, jejichž cena ještě nekolikrát vzroste. Pak shánějte lidi, když řemesla mají zakázky na rok dopředu. Pochopitelně to můžete nechat stavět dělňase z PL a UA, a mít k nim alespoň tři stavební dozory. Pak můžete roky s firmou (pokud neskončí) řešit reklamace a nedodělky a doufat, že se dům třeba nezlomí vejpůl, protože se ošidila základová deska. A ať už to dopadne jakkoli, nadosmrti to budete splácet.
A ty padesátky kamenné stěny mají zatraceně něco do sebe, když člověk ví, jak takový dům používat.
Půlmetrová plná zeď má sice úžasnou tepelnou setrvačnost [...] ale pokud tam hodláte bydlet celoročně a neprotopit majlant, je stejně třeba to zvenku zaizolovat. Tím zkombinujete výhody tepelné izolace a tepelné setrvačnosti což v novostavbě nebude.
Víte, jak taková věc skvěle akumuluje třeba sluneční teplo? Když je teplé léto, začnete topit tak v druhé polovině prosince. A izolovat půlmetrovou kamennou stěnu zvenku je nápad skutečně blbej hodnej přesně inteligenta z města. Ono je totiž stejně podstatně důležitější mít zaizolované stropy, podlahy kvůli pocitové teplotě a okna mít taková, aby sice dýchala, ale neprofukovala. To vám udělá třeba dvoutřetinovou úsporu a to bez toho, abyste sahal na konstrukce. A, ano, není to nemovitost, kde chcete topit elektřinou. Jsme ale trochu off-topic.
Nicméně novostavbu z toho nevyrobíte.
To je třeba pro mě spíš dobře než špatně. Vzhledem k pakultuře dnešního moderního stavebnictví i bydlení.
Mám dům z roku 1908, kde pravda zdi na zemí jsou "jen" 45ky (pod zemí 60ky), takže mám několik desetiletí zkušeností jak se takový dům chová. Ta tepelná setrvačnost bez izolace vydrží při ohřívání zhruba týden (když bylo v létě 30° a víc, tak se interiér ohříval tempem cca 1°C za den než bylo uvnitř 27°C kde se ohřívání zastavilo) a chladl zhruba 2 týdny (nějaký zdroj tepla v domě vždy je). I kdyby to v té kamenné stavbě bylo dvojnásobek, tak v prosinci budete mít v domě bez topení 10°C.
Izolace setrvačnost vylepšila a ještě odstranila problém s plísní ve studených rozích (když tam zeď nemá v interiéru teplotu pod rosným bodem, plíseň nemá z čeho žít.
Člověk u takového domu nadává jen když chce něco předělat, protože dnešní papírové domy se přeci jen předělávaji snadněji. Můj barák má 60ky, povětšinou, kamenné zdi a potvrzuji stejnou zkušenost, a to i se starými okny, která promrzala a táhlo jimi. Teď mám nová plastová okna s trojskem a takové ty studené kouty zmizely. U okna už najednou není podstatně chladněji než jinde.
Protože dům není ani tak vzduchotěsný, není třeba řešit nějaké nucené větrání kvůli vlhkosti jako v novostavbách. Navíc člověk na venkově stejně furt leze ven.
Zaizolovaly se akorát stropy. Kdyby člověk dal na rady pražáků a oblepil dům polystyrénem, má všechnu vlhkost v domě. Přes 60cm kamenou zeď teplo ven opravdu uniká obtížně a pomalu, to vám ho spíše v noci zeď vyzáří zpět.
Topí se dřevem, které pochopitelně nekupujeme po pytlících v hobbymarketu, je ho všude dost i zadarmo. Platí se jen za elektřinu na svícení.