Mám dílema:
Obhajovat Python, protože v něm konec konců dělám, je to relativně dobrý jazyk a je pro mě dobré, když v něm bude dělat víc lidí, kteří vytvoří víc knihoven, a vůbec udělá víc příležitostí pro mě.
Rozhodne neobhajujte neco, jen proto ze v tom delate. Mam podezreni, ze to je duvod, proc tu to PHP jeste porad strasi. Vyvijim v JavaScriptu a rozhodne nemam potrebu ho do nebe vychvalovat. Mam na neho spise neutralni nazor, rozhodne by me nenapadlo vsem cpat NodeJS na server, kdyz si myslim, ze se to hodi jen na mikro weby (v podstate nastejno jak ten Python nebo Ruby).
nebo
Nechat místní trolly a omezené javisty na python plivat, což třeba odradí některé nováčky, ze kterých by v budoucnosti mohla být konkurence. Nestojí to žádnou práci a konec konců mi může být v zadeki, co kde kdo vykládá.
Javista nejsem (i kdyz zaklady znam), tak asi jsem troll. Tak si dovoluji oznacit i vas za trolla, at vam to oplatim
. Python, si myslim, je pro novacky dobry, ale jak jsem psal, jen pro vyuku a male skriptiky. Na vetsi veci se mi zda neprakticky, protoze zacnete pocitovat ty chybejici typy (musite vyvazovat dokumentaci, casem a testy navic) a nepodporou IDE (at uz refaktorovani nebo treba navigaci).
Stejne jako u PHP, ani u Pythonu nerikam, ze to
nejde (vim, ze se tak deje a firmy jsou casto nuceny pak prepisovat cele svoje zivobyti z PHP/Pythonu/Ruby kvuli vykonu/udrzovatelnosti do Javy/C#/Scaly) - jen tvrdim, ze je to nevhodny nastroj. Ostatne i TeX je turing-complete, takze nic nebrani firme, aby back-end pro web psali v TeXu. Jen se obavam, ze by brzy skoncila, pokud by tedy vubec nekdy zacala (kdo by chtel BE v TeXu? kdo by chtel
psat BE v TeXu?).
Po pravde mam z Pythonu pocit, ze OOP podporuje jen na oko (chybejici modifikatory pristupu, __háky__, nutnost predavat metodam self a uvadet self pro pristup k poli objektu, atd.) a FP jednou omylem nekdo chtel zkusit a uz to nejak v jazyce zustalo, prestoze ty vlastnosti jsou tam celkem nanic.
Chapu, ze ukecanost je subjektivni, a jsou lidi, kterym Java vyhovuje (ukecanost se postupne trochu snizuje, treba ta podpora lambd nebo * v typovych parametrech). Ja mezi ne nepatrim a naopak ocenuji strucny zapis ala Scala*, LiveScript nebo Haskell.
*: Casto zavidim Haskellistum nadupanou typovou inferenci, ale jak jsem psal vyse, Scala je IMO dobry kompromis mezi krasou a prakticnosti. JVM je snad nejrychlejsi VM a mam pristup ke vsem knihovnam a nastrojum z Java sveta.