Optický kabel - obecný souhlas

Re:Optický kabel - obecný souhlas
« Odpověď #60 kdy: 16. 12. 2025, 21:52:30 »
Nevim, jak EG.D, ale treba CEZ ma pomerne presne definovano, jak ma vypadat propojeni mezi hlavni pojistkovou skrini a rozvadecem s elektromerem, a taky jak ma vypadat elektromerovy rozvadec, a jake jsou minimalni hlavni jistice pro dum.
Ty toho bohužel nevíš víc. Dodavatelé el. energie (a taky třeba plynu a vody) mají předávací bod na hranici pozemku a co máš ty sám u sebe, to už nikoho nezajímá neboli někde na hranici pozemku je sloupek od ČEZ/EG.D s elektroměrem a co si dál realizuješ až do baráku, je čistě tvoje věc. A naprosto totéž by mělo být i u ISP, který není žádný Spasitel, aby si dělal nároky cosi tahat někam až do domu a požadovat souhlas s umístěním svého vedení i tam, kde mu to neříká pane.

jjrsk

• 862
    • Zobrazit profil
« Odpověď #61 kdy: Dnes v 09:03:42 »
Nevim, jak EG.D, ale treba CEZ ma pomerne presne definovano, jak ma vypadat propojeni ...
Az na tu drobnost, ze jak ma vypadat pripojka definuje legislativa, nikoli CEZ nebo kdokoli dalsi.

Pricemz jak tu zaznelo obecne plati, ze vsechny pripojky musi byt realizovany na hranici pozemku (tzv antonicek ...) a to predevsim prave proto, aby provozovatel rozvodu nemusel vstupovat na pozemky ani pri udrzbe ani pri provadeni nejakych odectu atd. (zaroven je potreba rict, ze hromady historickych pripojek to nesplnuji a nikdo je predelavat kvuli tomu nemusi).

A stejne tak plati zcela obecne, ze to co je dal, je veci majitele pozemku/domu a muze si tam dat/delat co chce. Jen se mu pak muze stat, ze mu treba pojistovna nic nevyplati, kdyz zjisti, ze ten dum vyhorel/vyletel do vzduchu ... kvuli jeho tvorivosti.

Presne jak tu zaznelo, neexistuje zadny duvod k tomu, aby to u datovych rozvodu bylo jinak.

« Odpověď #62 kdy: Dnes v 09:45:43 »
Zde se jedná o toho pomyslného darovaného koně z lidového pořekadla, kterému se nemáme dívat na zuby. Tím se ale může řidit jen někdo, kdo nikdy žádného koně neměl, protože darovaný kůň vyjde většinou sakra draho.

A jako majitel domu bych se nenechal zlákat ani na optiku zadarmo. Ono je to nakonec stejné jako s žárovkami zadarmo...

Já věřím, že většina lidí nemá problém, a část z nich službu na přípojce využívá k plné spokojenosti. Kdo ale nějaký majetek už vlastní či spravuje tak ví, jaké mohou nastat komplikace s cizími inženýrskými sítěmi na pozemku.

cznarg

• 110
    • Zobrazit profil
« Odpověď #63 kdy: Dnes v 11:22:36 »
Běžnému uživateli je jedno, jestli má 100Mbps nebo 1000Mbps, a je mu jedno, jestli to jde vzduchem nebo optický kabelem. To jsou všechno hausnumera markeťáků, kteří se vám to snaží prodat s tím, že váš vysavač připojený do cloudu bude na optice lépe vysávat a že seriál Ulice budete moc sledovat v lepší kvalitě.

Běžný uživatel si koupí několik 4k televizí a zajímá ho aby mu fungovalo jeho 4k. Takže i ta ulice v kvalitě :-) Vidím to doma kdy máme televizi na které je opravdu poznat 1080p vs 4k. Popravdě i mí rodiče, kteří jsou technicky nezdatní poznají rozdíl mezi 1080p a 4k. A sami říkají že ten jejich 50mbit je pomalý... Běžný uživatel taky občas má nějaký ten homeoffice a nějaké ty video konference kde by taky rád viděl víc než 3 pixely. Běžný uživatel má doma děti a nedej bože že hrají nějakou kompetitivní hru. Ty děti taky pak trochu zajímá jestli jedou přes optiku nebo přes nestabilní LTE. Běžný uživatel má doma Windows který jsou závislý na OneDrive, má doma GoPro kameru která uploaduje do GoPro cloudu několika gigové videa a má doma mobilní telefon s 100Mpix objektivem který generuje fotky větší než byly běžné disky před 20 lety a které by rád sdílel.

Běžný uživatel ale řeší, jestli platí 350 nebo 750 měsíčně doma za internet. Do toho samozřejmě platí za internet ještě několikrát, protože si platí i skvělý 5G internet v mobilu, a stejně tak ho platí i dětem.

To naopak je běžnému uživateli putna. Prostě přijde obchoďák, řekne proč je daný internet dobrý a proč stojí za 700 a běžný uživatel mu to podepíše, protože neví že je na výběr, nerozumí tomu -- ale zase moc dobře rozumí tomu jestli může sledovat fotbal ve 4k když jeho dítě hraje CSko a jeho manželka kouká v druhé místnosti na Ulici.

« Odpověď #64 kdy: Dnes v 11:40:12 »
Jenom taková drobnost - žádná tuzemská TV stanice ve 4K nevysílá a max. je FHD.

« Odpověď #65 kdy: Dnes v 13:39:41 »
Běžnému uživateli je jedno, jestli má 100Mbps nebo 1000Mbps, a je mu jedno, jestli to jde vzduchem nebo optický kabelem. To jsou všechno hausnumera markeťáků, kteří se vám to snaží prodat s tím, že váš vysavač připojený do cloudu bude na optice lépe vysávat a že seriál Ulice budete moc sledovat v lepší kvalitě.

Běžný uživatel si koupí několik 4k televizí a zajímá ho aby mu fungovalo jeho 4k. Takže i ta ulice v kvalitě :-) Vidím to doma kdy máme televizi na které je opravdu poznat 1080p vs 4k. Popravdě i mí rodiče, kteří jsou technicky nezdatní poznají rozdíl mezi 1080p a 4k. A sami říkají že ten jejich 50mbit je pomalý... Běžný uživatel taky občas má nějaký ten homeoffice a nějaké ty video konference kde by taky rád viděl víc než 3 pixely. Běžný uživatel má doma děti a nedej bože že hrají nějakou kompetitivní hru. Ty děti taky pak trochu zajímá jestli jedou přes optiku nebo přes nestabilní LTE. Běžný uživatel má doma Windows který jsou závislý na OneDrive, má doma GoPro kameru která uploaduje do GoPro cloudu několika gigové videa a má doma mobilní telefon s 100Mpix objektivem který generuje fotky větší než byly běžné disky před 20 lety a které by rád sdílel.

Ach jo, to je zase souhrne nesmyslů. Nejenomže ve 4K nevysílá snad nikdo, nejenomže na to dnes opravdu nepotřebujete žádný gigabit ale když vezmu kolik lidí jsem za posledních 10 let potkal co by mělo doma víc 4K televizí a kolik jich doma mělo 20 Mbit (za který ovšem platili jak za 100 Mbit) a vůbec to ani netušili a neřešili, s drtivým přehledem tak v poměru 0:4 vyhrává ta druhá skupina. Asi je to tím, že se pohybuju převážně mimo nerdovské sociální vrstvy, mimo korporátní prostředí a mimo různá satelitní ghetta a to soukromě i pracovně.

O tom, že na videokonference teda fakt nepotřebujete nějaké rychlé připojení ani nemluvě. To jsou řeči jak z marketingové příručky nějakého ISP typu O2. A mimochodem: já mám taky doma děti. Dokonce pět, jen tak na okraj. A smartphone, co generuje gigantické fotky taky. A pracuju remote. Sorry jako.

Jimmyx

• 204
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: Dnes v 13:58:58 »
Ach jo, to je zase souhrne nesmyslů. Nejenomže ve 4K nevysílá snad nikdo, nejenomže na to dnes opravdu nepotřebujete žádný gigabit ale když vezmu kolik lidí jsem za posledních 10 let potkal co by mělo doma víc 4K televizí a kolik jich doma mělo 20 Mbit ...
Ve 4K vysílá např. Youtube a jiné streamovací služby a kromě 4K televizí už mají lidi i běžně i 4 K monitory. A je vtipné se koukat jakým stylem si tahá data např. ten youtube ve 4K. 200 Mbps, chvíli nic, 200 Mbps, chvíli nic a tak dál. A se stížností nového nájemníka že když se oba s manželkou koukají na 4K video (každý na jiné) tak se mu se to na wifi co dá ke 100 Mbps seká už jsem se také setkal.

Ale klidně si nechte optiku zakopat v cestě kolem domu bez možnosti se připojit. Alespoň na vás budou příští majitelé domu často vzpomínat, jen to nebude v dobrém.

« Odpověď #67 kdy: Dnes v 14:00:53 »
Ulice ve 4K, leda tak při pohledu z okna...

« Odpověď #68 kdy: Dnes v 14:07:10 »
A je vtipné se koukat jakým stylem si tahá data např. ten youtube ve 4K. 200 Mbps, chvíli nic, 200 Mbps, chvíli nic a tak dál.

A není to tím, že se to snaží naplnit nějaký buffer, třeba 10 vteřin napřed, a protože to zvládne za 2 vteřiny, tak to pak zase X vteřin spí? S pomalejším připojením to jen bude spát kratší dobu. A mě osobně je jedno, jak dlouho to spí, když to zvládne ten buffer plnit a video se přehrává plynule.

Oni totiž poskytovatelé streamovaného obsahu sami šetří, a nestojí o to, aby uživatel s rychlým přopojením během okamžiku stáhl celé video.

« Odpověď #69 kdy: Dnes v 14:11:06 »
A je vtipné se koukat jakým stylem si tahá data např. ten youtube ve 4K. 200 Mbps, chvíli nic, 200 Mbps, chvíli nic a tak dál.
Ano. To dělá proto, že může. Prostě si vyžádá chunk dat a ten mu musí dorazit než se dostane ke konci toho prvního. To je celé. Implementoval jste na straně frontendu někdy nějaké streamování? S rychlostí připojení to souvisí maximálně tak, že to prostě musí stihnout.

A se stížností nového nájemníka že když se oba s manželkou koukají na 4K video (každý na jiné) tak se mu se to na wifi co dá ke 100 Mbps seká už jsem se také setkal.
Tak takové Wi-Fi si umím docela dobře představit. Tady v kanceláři mám taky teoreticky 40 Mbit, v praxi cokoliv mezi 2 Mbit a 50 Mbit podle toho, jakou má zrovna pásmo náladu. A i tak tu, mimochodem, FHD videa přehráváme. Pravda, na 4K tu nemám přehrávat co a proč.

Ale klidně si nechte optiku zakopat v cestě kolem domu bez možnosti se připojit. Alespoň na vás budou příští majitelé domu často vzpomínat, jen to nebude v dobrém.
Vzhledem k tomu, že jsem jeden z těch, co tu asi pětkrát napsali, že od ISP čekám, že mi předá přípojku na hranici pozemku abych se mohl připojit kdybych to někdy v budoucnu potřeboval nějak nevím, jestli není ta vaše poznámka poněkud hloupá a zbytečná.
« Poslední změna: Dnes v 14:15:02 od Martin Poljak »

cznarg

• 110
    • Zobrazit profil
« Odpověď #70 kdy: Dnes v 15:10:38 »
Ach jo, to je zase souhrne nesmyslů. Nejenomže ve 4K nevysílá snad nikdo, nejenomže na to dnes opravdu nepotřebujete žádný gigabit ale když vezmu kolik lidí jsem za posledních 10 let potkal co by mělo doma víc 4K televizí a kolik jich doma mělo 20 Mbit (za který ovšem platili jak za 100 Mbit) a vůbec to ani netušili a neřešili, s drtivým přehledem tak v poměru 0:4 vyhrává ta druhá skupina. Asi je to tím, že se pohybuju převážně mimo nerdovské sociální vrstvy, mimo korporátní prostředí a mimo různá satelitní ghetta a to soukromě i pracovně.

4k- Youtube, dál Disney, Neflix a tuším že Apple TV má content v 4k, SkyShowTime . Pravda zrovna ten fotbal a ulice asi 4k nebude, nicméně všeobecně optika je investice na několik let. A z hlediska toho že dneska je 4k standard, troufám si tvrdit že i ten zbytek se přizpůsobí (OnePlay - ulice ... a fotbal nevím na čem se sleduje)

O tom, že na videokonference teda fakt nepotřebujete nějaké rychlé připojení ani nemluvě. To jsou řeči jak z marketingové příručky nějakého ISP typu O2. A mimochodem: já mám taky doma děti. Dokonce pět, jen tak na okraj. A smartphone, co generuje gigantické fotky taky. A pracuju remote. Sorry jako.

JN, každé ráno jsem se o tom přesvědčil když se připojilo 10 lidí s kamerou a místo kabelu jsem používal WiFi v paneláku...

« Odpověď #71 kdy: Dnes v 15:24:21 »
JN, každé ráno jsem se o tom přesvědčil když se připojilo 10 lidí s kamerou a místo kabelu jsem používal WiFi v paneláku...

Wi-Fi -- a jakékoliv rádio obecně -- je o mnoho složitější (a méně predikovatelné) téma než jakýkoliv kabel. To bude možná tím. Porovnáváte něco, co se porovnávat fakt nedá. Nejen Wi-Fi opravdu nefunguje tak, že tady máte stomegabit, ten rozdělíte deseti a ono to bude všem fungovat na desetimegabitu. Nijak to nevylučuje, že na videokonference dnes opravdu nepotřebujete žádné vysoké datové toky. Ostatně vyzkoušet a změřit si to můžete sám. Teams nebo Google Meet určitě někde používáte a změřit někde na AP datový tok je triviální problém. Ty datové toky jsou někde kolem dvou megabitů i v dost slušné kvalitě, kterou navíc obvykle ani nepotřebujete. Pokud je lidí víc, budete třeba na pěti šesti.

Jenomže specificky u rádia je problém často spíš jitter. A ten je tím horší, čím víc stanic kolem najednou vysílá.
« Poslední změna: Dnes v 15:30:37 od Martin Poljak »

« Odpověď #72 kdy: Dnes v 15:54:07 »
4k- Youtube, dál Disney, Neflix a tuším že Apple TV má content v 4k, SkyShowTime . Pravda zrovna ten fotbal a ulice asi 4k nebude, nicméně všeobecně optika je investice na několik let. A z hlediska toho že dneska je 4k standard, troufám si tvrdit že i ten zbytek se přizpůsobí (OnePlay - ulice ... a fotbal nevím na čem se sleduje)
V TV vysílání 4K standard není nejenom u nás, ale prakticky ani nikde jinde v Evropě. Standard je FHD. A vzhledem k tomu, že na přechod do 4K je potřeba změnit celý televizní řetězec, tj. od kamer přes režii až po odbavení (a samozřejmě i nákup hotového obsahu, např. filmů, ve 4K je dražší, než FHD), tak do toho žádná TV stanice z ekonomických důvodů prostě nepůjde. A to i s ohledem na fakt, že by se takový 4K obsah dostal k minoritě diváků, protože drtivá většina sleduje TV přes terestriku (kde navíc paradoxně převažuje SD 540).
A nějaký Youtube to nevytrhne, protože ani tam není obsah ve 4K nijak dominantní a občas se člověk nestačí divit, jaké mazanice tam najde, natož aby se jednalo o 4K.
Disney+ se 4K také není úplně ideální (https://www.youtube.com/watch?v=WAwUpk6x15Q) a spolu s Netflixem mají tyto dvě platformy ve 4K kolik obsahu, aby to někomu extra vytěžovalo netové připojení?

« Odpověď #73 kdy: Dnes v 15:56:41 »
Ve 4K vysílá např. Youtube a jiné streamovací služby a kromě 4K televizí už mají lidi i běžně i 4 K monitory. A je vtipné se koukat jakým stylem si tahá data např. ten youtube ve 4K. 200 Mbps, chvíli nic, 200 Mbps, chvíli nic a tak dál.
Ono je hlavně "vtipné", že i 4K televizory mají velmi často síťovou kartu 100 Mbps, takže i kdyby se Youtube rozkrájel, tak si těch 200 Mbps prostě tahat nikdy nebude :D

Jimmyx

• 204
    • Zobrazit profil
« Odpověď #74 kdy: Dnes v 16:29:51 »
Ve 4K vysílá např. Youtube a jiné streamovací služby a kromě 4K televizí už mají lidi i běžně i 4 K monitory. A je vtipné se koukat jakým stylem si tahá data např. ten youtube ve 4K. 200 Mbps, chvíli nic, 200 Mbps, chvíli nic a tak dál.
Ono je hlavně "vtipné", že i 4K televizory mají velmi často síťovou kartu 100 Mbps, takže i kdyby se Youtube rozkrájel, tak si těch 200 Mbps prostě tahat nikdy nebude :D
Dnes je bohužel smutné a ne vtipné, že ty televize mají mnohem rychlejší wifi než ten 100 Mbps kabel. A to že si kolega musel připojit televizi přes wifi, protože po kabelu se mu video cukalo už jsem bohužel slyšel.

Takže dnešní televize si umí "cucnout" i více než 100 Mbps.