Raspberry Pi 5 so škatuľkou

msx.

Raspberry Pi 5 so škatuľkou
« kdy: 05. 10. 2023, 15:15:43 »
Chápem to správne, že Raspberry Pi 5 síce podporuje M.2 SSD, ale je možné ho pripojiť len na perifériu, ktorú k Pi pripojím a navyše sa to potom nezmestí do žiadnej oficiálnej škatuľky pre Pi? Oficiálnou myslím tú oficiálnu, nie tie Zone Pi a čo ja viem aké? A ešte by ma zaujímalo, že ak sú s tým takéto problémy, prečo sa z toho tak všetci tešia, keď Orange Pi 5 ponúka M.2 v základe a navyše je o dosť výkonnejšie?

CPU

• 1 172
    • Zobrazit profil
Re:Raspberry Pi 5 so škatuľkou
« Odpověď #1 kdy: 05. 10. 2023, 16:01:25 »

Vypadá to "tudlytak"  :(

https://www.jeffgeerling.com/blog/2023/testing-pcie-on-raspberry-pi-5

Co je horší, že to asi nejde připojit jen tak, ale je potřeba ta nablblá další deska :-(

Neofiko haty budou tak nejdřív za pár měsíců a za litr :-(
« Poslední změna: 05. 10. 2023, 16:03:53 od CPU »

bmn

• 191
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 05. 10. 2023, 17:23:11 »
Orange Pi a většina ostatních ARM počítačů se primárně vyvíjí pro Android. Výrobce čipsetu rychle zbastlí nějaký vlastní kernel a už se tím dál netrápí. Komunitě pak trvá roky než se dostane slušná podpora do oficiálního kernelu. Raspberry Pi je sice výkonem pozadu, ale všechno už by mělo být podporované.

CPU

• 1 172
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 05. 10. 2023, 17:55:47 »
Mně by přišlo lepší, kdyby na desce RPI byl přímo M.2 nebo PCIe slot.
Potřeba další desky je ...ekonomicky nepříjemná...

S ohledem na to, že existují už stovky hotových PCIe riserů:

...tak mi to přijde ...poněkud...blbounké  hm :-(

« Odpověď #4 kdy: 05. 10. 2023, 18:36:05 »
To by šlo potom řešit kratšími verzemi M.2, když už existují např. 2242 (místo 2280).

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 05. 10. 2023, 19:59:38 »
Vypadá to "tudlytak"  :(
Co je horší, že to asi nejde připojit jen tak, ale je potřeba ta nablblá další deska :-(
ne, to co si postnul je debug deska co byla pouzivana pri vyvoji a on ji ma zapujcenou na testy,
oficialni m.2 HAT bude na sobe mit primo m.2 konektor, bude vypadat asi podobne jako ten uveden u clanku:
https://www.root.cz/galerie/raspberry-pi-5/0/
ale ani to neni finalni verze...

CPU

• 1 172
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 05. 10. 2023, 20:23:00 »

Máš i nemáš pravdu.
Máš pravdu v tom, že to bude HAT, tj. že to bude tvořit celek.
Ale všimni si, že na tom "ofiko-hatu" je pořád ten custom chip = ten hat bude prostě docela drahý a komplikovaný + mám pochybnosti o možnostech vytvářet laciné alíkové kopie. A můj vztah k flexkabelům je...dost negativní.

Tobě by nepřišlo lepší, kdyby to PCIe mělo vyvedené do toho "FAKE USB" a šlo použít risery z miningu, které se všude válí?

Chápu argument, že by někoho mohlo to "FAKE USB" svádět k nepravostem, tak tam mohl být normálně konektor zajistitelný pomocí dvou šroubků a stačil by malinký konektor na konverzi na to "FAKE USB". Rozhodně mi všechno přijde lepší, než tyhle drahé šajzehaty :-(

Já tvrdím, že konektor pro NVMe disk / M.2 disk by byl mimořádně a často využívaný pro provoz 24/7 aplikací.
A zeptám se tě jako chlapa!
Vážně si myslíš, že ten šajzehat bude stát méně než litr?
Nemáš pocit, že to celou platformu zbytečně prodraží?
Nemáš pocit, že ten NVMe hat z toho dělá jen stupidní experimentální platformu pro několik bláznů, kteří utratí 4000 Kč za RPI s novým zdrojem a rozšířením?

Podle mě je takhle Intel NUC nejen levnější, ale díky pochybnému flexkabelu a obludnosti i o řád spolehlivější...

« Poslední změna: 05. 10. 2023, 20:25:24 od CPU »

mikrom

• 381
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 05. 10. 2023, 22:17:10 »
Podle mě je takhle Intel NUC nejen levnější, ale díky pochybnému flexkabelu a obludnosti i o řád spolehlivější...
Asi tak. Ja stale nerozumiem zmysel toho vyvoja RPi. Povodne to mal byt lacny minimalisticky pocitac na bastlenie, postupne do toho stale pridavaju dalsie nove features a zvysuju cenu, takze nakoniec to bude predrazeny hardware k nicomu.

CPU

• 1 172
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 06. 10. 2023, 00:15:31 »

Předně, procesor v RPI je vyráběný téměř deset let starou technologií!
Ze staré technologie bič neupleteš a když upleteš, stejně nezapráská.
Intel používal vyspělejší verzi 14 nm procesu pro svoje Broadwelly v roce 2014/2015.
Nicméně Apple, který si už rezervoval 3nm technologii, docela spolehlivě prokázal, že není jen x86 a že ARM na moderní technologii dokáže x86 "poplácat" zadek.

RPI 5 bych klidně odpustil obstarožní výrobní proces, ale samotné úložiště vnímám jako největší fujtajbl na celé RPI.
Pokud by na RPI 5 byl NVMe slot, dala by se použít i do aplikací, kde je vyžadována určitá spolehlivost.

A jak jak zapojíš "nelevný" M.2 hat a často docela užitečný PoE hat, začíná to připomínat obludnost o rozměru Cubesatu...
« Poslední změna: 06. 10. 2023, 00:20:53 od CPU »

Karmelos

• 1 212
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 06. 10. 2023, 09:32:12 »
Já sem zlomil nad těmahle armama hůl, aby člověk čekal co se s každým updatem podělá a pak trávil hodiny když nechodí to nebo ono (zvuk, síť, grafika, celková pomalost, absence akcelerace, pluginy, drm, a tak dále).... podle mě není nad pořádnou x86tku, kde chodí všechno out of box v normálních distribucích.

Místo tohodle novýho raspberry doporučuju Odroid H3(+), cena podobná a má to daleko víc možností - nvme, emmc, sata, pamětí dle potřeb...
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #10 kdy: 06. 10. 2023, 10:11:19 »
Ale všimni si, že na tom "ofiko-hatu" je pořád ten custom chip = ten hat bude prostě docela drahý a komplikovaný

Ten čip je RP2040, zřejmě to použili pro nějaké blbosti kolem NVMe, na blikání ledek a tak. V tom PCI-e FPC konektoru mohou být další GPIO/SPI/I2C linky atp. Jeho pinout jsem zatím nikde nenašel.

CPU

• 1 172
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 06. 10. 2023, 11:14:05 »

Čert ví, co to dělá, resp. jestli to není něco, co to dělá, protože to hlavní board nedělá.
Ale snad se shodneme na tom, že tenhle bastl zřejmě RPI prodraží o tisíc korun a začíná to být hnusně velké.

Dám ti kontrolní otázku - co ten fujky-hat udělá s fučákem, který tam je ...celkem potřeba... ?

Ostatně PoE haty bývají děravé, právě aby fučák mohl fučet.

...odpověď, nejspíš to budeš muset přestavět na Cubesat...
« Poslední změna: 06. 10. 2023, 11:19:46 od CPU »

« Odpověď #12 kdy: 06. 10. 2023, 11:41:12 »
Vzhledem k tomu, že normální PCI-e M.2 adaptér na sobě má jenom maximálně blokovací kondenzátory, bych očekával, že brzy vzniknou čínské M.2 adaptéry na ten FPC, které nebude potřeba umístit na RPi5. Možná na nich bude muset být zdroj, ale to je levný detail. Určitě budou stát pár korun.

Je mi to celkem jedno, z RPi5 desktop ani server s NVMe neplánuji. Pro mě je podstatné, že nerozšířili počet I2S linek na multikanál, ale to je jiný příběh...

« Odpověď #13 kdy: 06. 10. 2023, 12:09:55 »
Ahojte,

uz to niekto pisal, hlavna vyhoda Rpi je podpora a komunita, s Rpi vyriesi clovek "vsetko". Stale si myslim, ze Rpi ma siroke pouzitie, kde nema velmi alternativy napr. LibreELEC. Zberal som nim data z meteostanice, ta aplikacia to vedela aj zobrazovat a odosielat strankam, co sa tomu venuju. Ked som nemal public ip, vyuzival som ho ako VPS z miesta s verejnou ip. Alebo na hry pre deti (napr. recalbox). Dokonca som pouzival aj Rpi4 ako tenkeho klienta pre RDP cez citrix, rozbehal aj 3440x1440.
Mam nejaku skusenost s odroidmi (U2, HC4), khadas (vim3l). Ta podpora je ozaj u Rpi niekde inde.
Cenu a vybavu predpokladam, ze ovplynuju viac zakaznici (firmy), ktore maju odber uplne niekde inde ako bezny (franta) uzivatel.

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 06. 10. 2023, 23:00:38 »
@CPU nema cenu to dokola okecavat, uz se ukazalo ze tva obava o "specialni custom chip" co je stejnem na to debug board i na nefinalnim m.2 hatu je jejich vlastni RP2040 kterej pri odberu 3400ks prodavaji za $0.7, pri kusovem $1, takze muzem predpoklada ze pro vlastni potrebu na hat to bude $0.1 ;-) takze si pockej az prijdou s finalni verzi a podle situace pak muzes zas hejtit ;-)