Home Assistant - BT proxy pro room presence

Home Assistant - BT proxy pro room presence
« kdy: 02. 02. 2026, 11:27:57 »
Caute, neviem ci som vybral spravnu kategoriu pre tento topic. Jeden znamy je na voziku a potreboval by vyriesit detekciu, ked je v miestnosti bytu on osobne - teda jeho vozik (nebyva totiz sam). Teraz ma vecsinu IoT zariadeni v zigbee sieti a idealne by sa chcel vyhnut kombinacii esp v kazdej miestnosti pripojenej k wifi, ale ethernet bohuzial v miestnostiach natiahnuty nema.
Uvazujem nad riesenim prostrednictvom BLE trackeru na voziku s tym, ze ethernet do kazdej miestnosti by som dostal cez powerline adaptery a nasledne by sa na ethernet pripojili esp dosky v kazdej miestnosti. Sice nemam prakticke skusenosti s powerline a viem, ze rychlosti byvaju podstatne znizene, ale predpokladam, ze na tento ucel by tie nizsie rychlosti bez problemov stacili. Je moj predpoklad spravny alebo sa mylim? Su na trhu powerline adaptery s podporou PoE?

Vidite aj lepsie riesenie, ktore by nezahrnalo pouzitie wifi v ramci IoT? Som otvoreny inym napadom a debate.
Diky moc

Zaměřil bych se na mmWave radary. Je to spolehlivé v oblasti detekce přítomnosti, ale i přesného určení polohy - osoba na vozíku z toho asi může těžit docela hodně.

Zkusil bych třeba toto, je to velmi dobře hodnoceno:
https://apolloautomation.com/products/r-pro-1?bg_ref=8gsZAdQgnf

Zigbee už má, tak není o čem. apollo má i levnější moduly bez PoE, ale je otázka jestli ta úspora stojí za to.

Pokud je pán hračička, jde to postavizt ESP a patřiřního modulu asi za stokorunu. ale něco je setup na stole, něco zařízení použitelné pro denní rutinu. to má každý olimitované jinak  - vstupní cena, hodiny laborování a nastavování...každého věc.

Ale MM senzory detekuju pritomnost vsetkych osob a on potrebuje specificke automatizacie zamerane konkretne na jeho pritomnost v miestnosti, preto ta poznamka v prvom poste, ze nebyva doma sam

Jestlize znamy pouziva HA a pokud ma mobilni telefon s moznosti nainstalovat HA aplikaci a pokud ma doma wifi, nedala by se k detekci pritomnosti pouzit primo HA aplikace?
Sam to nepouzivam, ale aplikace by to mela umet napr. podle pripojeni telefonu k domaci wifi.
Edit: aha, vy chcete asi detekovat pritomnost v konkretni mistnosti a ne jen informaci, ze je doma...
« Poslední změna: 02. 02. 2026, 14:50:47 od mercury116 »

Edit: aha, vy chcete asi detekovat pritomnost v konkretni mistnosti a ne jen informaci, ze je doma...
Presne tak

mmcc

Re:Home Assistant - BT proxy pro room presence
« Odpověď #5 kdy: 02. 02. 2026, 20:06:06 »
chvilka googlenia https://espresense.com/
davnejsie som registroval aj tieto moduly https://www.nicerf.com/news/bluetooth-uwb-module.html kusenost s tym vsak nemam.

Pokial staci briblizna poloha v miestnosti, bude sa to dat cez triangulaciu RSSI z beacon tagu na voziku. Pokial to ma byt presnejsie npr +-10cm Potom treba ToF Time of flight triangulaciu. Myslim ze na tom principe funguju moduly od nicerf a tiez aj tento https://www.semtech.com/products/wireless-rf/lora-connect/sx1280 Ale bude si to vyzadovat vela bastlenia a laborovania. Najjednoduchsie diy vyzera byt espresense.

« Odpověď #6 kdy: 02. 02. 2026, 20:37:06 »
Ano, riesenie cez esp + bluetooth tag spominam aj ja v prvom poste, ale moja zakladna otazka k tomu (mozno "zanikla" v texte) bola, ze nakolko ten znamy nechce mat esp dosky v miestnostiach pripojene k wifi a ethernet nema dovedeny do kazdej miestnosti, takze otazka: Mozu podla Vas powerline adaptery zabezpecit dostatocnu rychlost ethernetu v ESP doskach na to, aby fungovala detekcia pritomnosti v miestnostiach?

mmcc

« Odpověď #7 kdy: 02. 02. 2026, 22:53:12 »
S powerline skusenost nemam, ale na posielanie mqtt sprav myslim ze postaci takmer aj dialup po pevnej linke :)
Hlavne si over, ci to bude fungovat aj na esp32 ethernet moduloch. Videl som nejaky navod na esp32c3.

« Odpověď #8 kdy: 02. 02. 2026, 23:03:55 »
ja nevlastnim 3D tlac, takze nebudem kupovat "holu" dosku, ale kupim uz hotovy produkt vratane puzdra. Asi budem vyberat nieco zo sortimentu M5stack

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 14:18:47 »
Možná už vymýšlíte jednou vymyšlené kolo.
Na webu je spousta řešení - namátkou:
https://espresense.com
musíte naprogramovat ESP a je to wifi, které tak nějak nevím proč nechcete.

https://github.com/agittins/bermuda
Můžete použít hotová Shelly zařízení s bluetooth - buď třeba někam píchnout zásuvku ( ale opět jen s wifi ) nebo něco co je určeno do rozvaděče, ale má ethernet. Nebo jejich USB bránu.

Tiše předpokládám, že na tom vozíku bude mít v kapse telefon. Nebo na vozík dát nějaký bluetooth beacon tag.

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 17:50:35 »
wifi nechce prevazne z dvoch dovodov:
- nechce si zbytocne "zaprasovat" wifi pasmo takymito hracickami, ktore funguju vacsinou v 2.4Ghz

- Uz teraz mu z neznamych pricin doma pada wifi, neviem zistit preco, ale nie je to tym, ze by bolo pretazene AP - Ubiquiti nanoHD, deje sa to vecsinou v noci. Po zmene kanalu nenastala ziadna pozitivna zmena. AP je napajane cez PoE switch TP-Link. Pri vypadku wifi sa switch javi byt v poriadku.

Zopper

• 974
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: Dnes v 21:10:51 »
Já se přiznám, že se trochu ztrácím v tom, co proč ne. ESP na drátě by šlo, nebo je cílem koupit hotový produkt? Já jen, že nikdo nikoho nenutí tu wifi na ESP používat, dá se tam dát libovolný protokol, ať už KNX (pardon, tahle esp knihovna počítá s wifi - ale v principu by to mělo jít udělat po drátě, KNX to umí), nebo starý dobrý 1wire, a dělají se ESP s RJ45 a PoE.

Ale jak je to v krabičce, tak se k tomu hůř bude připojovat jakýkoliv sensor board (pokud to nebude postavené jen na BT). Nicméně, jak dosvědčí asi každý, kdo někdy dělal papírové modely, tak slušná krabička se dá udělat s troškou lepidla i z kartonů nebo vlnité lepenky. A tady ti to stačí jen nabarvit.
« Poslední změna: Dnes v 21:13:50 od Zopper »