Výběr vhodného AP namísto Unifi U6 Pro

Výběr vhodného AP namísto Unifi U6 Pro
« kdy: 01. 10. 2025, 21:36:39 »
Zdravím vespolek,

nechám si poradit. V současné době mám v konferenční místnosti jeden Unifi U6 Pro. Ten doposud fungoval víceméně bezproblému - nicméně nyní když se v místnosti sejde 15-20+ lidí (což se předtím nedělo) a ti se pověsí všichni na to jedno AP (notebooky, telefony, sem tam tablet) tak AP přestane stíhat a jakákoliv práce na internetu skrze něj je nepoužitelná.

Nutno uvést, že problém je hlavně s výkonem Google Meet - ten s pár lidmi v místnosti funguje bezproblémově, potom už jak klientů přibyde zase tak moc ne. Tedy bych rád poprosil o radu, buď jestli je tam někde nějaké nastavení (mám to řízené přes CloudKey Gen2) které bych mohl změnit, nebo zda zkušenější zde doporučí výkonnější AP.

Předem díky.

Re:Výběr vhodného AP namísto Unifi U6 Pro
« Odpověď #1 kdy: 01. 10. 2025, 22:41:17 »
Přidat ten stejný další AP.

« Odpověď #2 kdy: 01. 10. 2025, 23:03:12 »
Tak problem nemusi byt v AP.

Ked mate v miestnosti 20 ludi a kazdy ma pusteny svoj Google meet na svojom PC, teoreticky miniete 64 Mb/s na uplink. Zalezi ci ma vasa Internetova pripojka dostatocnu kapacitu (poznam firmu z desiatkami zamestnancov co maju na celu firmu uplink 50 Mb/s)

https://support.google.com/a/answer/4541234?hl=en#zippy=%2Cgeneral-network-requirements%2Cminimum-bandwidth-required

Ak mate porady 20-ti v jednej miestnosti, mozno bz som skor investoval do nejakeho telekonferencneho zariadenia, nech setrim trafic (PC, velka obrayovka, nejaka ta Jabra napr a pod.)
« Poslední změna: 01. 10. 2025, 23:10:00 od Martin Rumpel »

« Odpověď #3 kdy: 01. 10. 2025, 23:26:00 »
Pokud tam není jiný problém (třeba zmíněný saturovaný uplink), tak mi další stejné AP také přijde jako nejrozumnější další krok na vyzkoušení, zvlášť jestli máte ještě CloudKey, co je může obě řídit.
Nicméně asi to bude stejně na trochu laborování - najít nějaké rozumné fyzické umístění na opačné strany místnosti a orientaci tak, aby v ideálním případě byly rovnoměrně rozložení klienti na obě AP.
Pak s tím taky nejspíš poladit nastavení - samozřejmě pro každé AP různé kanály v preferovaném 5GHz pásmu, možná na každém snížit výkon a nastavit nějaké vhodné minimální RSSI, aby se na AP nepřipojovaly ty vzdálenější klienty a asociovaly se s tím druhým, pokud u něj budou blíž. To je opravdu o zkoušení v konkrétních podmínkách - jeden extrém je, že budou všichni viset na prvním AP a na druhém nebude nikdo. Druhý extrém je, že budou pořád přeskakovat z jednoho na druhé, což je samozřejmě taky špatně.
Tohle víceméně platí pro všechny podobné systémy.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 00:03:16 »
Co pripojenie mimo toto AP? Ako je na tom internet vo firme mimo tuto konferencu miestnost, ked to kolabuje v konferencnej miesnosti?
Ak to nieje mega konferencna miestnost, tak 2 AP nic nevyriesia. 15-20 klientov je nic na toto AP.

Na prvy pohlad to vyzera skor na uplink/limit tvojej internetovej pripojky ako problem s AP. Odrazil by som od toho ako je na tom internet mimo toho AP vo vasej firme.
Pocas toho ako kolabuje internet by som sa pozrel na to AP, co sa n anom deje a aj by som skontroloval internetovu pripojku.

AK mas moznost posli nastavenie AP a aka je velka ta miestnost. Mas v okoli dalsie AP? I tam by mohla byt nejaka zrada.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 00:12:31 »
Uplink do baráku je 2Gbps symetricky přes optiku, optika je i mezi switchi, do místností roztaháno v metalice cat6. U6 Pro je ve dřevěném stole, takže tam by rušení být nemělo. Když ze switche kam je připojené připojím kabel, dostanu tam v pohodě 1Gbps rychlost.

Zajímavé ale je že když si tam připojím notebook (wifi 6) a jsem na tom AP jediný client, nedostanu z něj víc jak 200 / 200 Mbps UL/DL.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 01:06:00 »
Uplink do baráku je 2Gbps symetricky přes optiku, optika je i mezi switchi, do místností roztaháno v metalice cat6. U6 Pro je ve dřevěném stole, takže tam by rušení být nemělo. Když ze switche kam je připojené připojím kabel, dostanu tam v pohodě 1Gbps rychlost.

Zajímavé ale je že když si tam připojím notebook (wifi 6) a jsem na tom AP jediný client, nedostanu z něj víc jak 200 / 200 Mbps UL/DL.

Mám také někde dvě U6-Pro, běžně tam dostávám z notebooku přes 500M (např. při kopírování do NASu). Na 5GHz a AP jsou klasicky v podhledech.
Ale záleží to samozřejmě i na konkrétním zařízení - jak široké kanály podporuje, kolik souběžných streamů použije při MIMO (typ. 2x2), jaké má antény. Tohle všechno by mělo být vidět v UI kontroléru (tzn. v Cloudkey u vás), bývají tam i historie s výkonem signálu a režimy pro každé zařízení, co se tam připojí.. takže se případné problémy dají dohledat i ex post.

Tzn. nablízko mi těch 200Mbit přijde skoro málo, pokud to využívá MIMO a není tam nějaká jiná potíž. Můžete s tím AP zkusit třeba manipulovat, třeba ho vytáhnout a položit vyloženě na stůl logem nahoru?
Jinak na tyhle testy je obecně asi ideální spustit si někde v lokální síti iperf, abyste u těch vyšších rychlostí vyloučil případné variace na běžných veřejných speedtestech v internetu.