Kryptoměny jsou stabilní a tvrdý, stejně jako je tvrdé zlato, stříbro a další věci, které se používají/ali jako měna.
Spíš je třeba si uvědomit, že všechny měny jsou "virtuální" - žádná měna není a nikdy nebyla založená na ničem jiným než na důvěře. Konkrétně na důvěře v to, že za pár let si za tu měnu budu moct pořídit zhruba tak stejný množství statků jako teď. Absolutně nic jinýho nás na měně tolik nezajímá.
Různí aktéři pak mají k různým měnám různě vysokou důvěru (čili různě silně věří, že za pár let si za ni koupí to samý co teď). Z nejrůznějších důvodů. A to je to mystické "krytí". Žádná měna není a nikdy nebyla krytá ničím jiným než důvěrou. A ta důvěra může být podepřená kde čím, včetně čistě mocenských, psychologických, sociologických nebo i naprosto iracionálních důvodů. Proto je například měna "Elvisovy ponožky" daleko tvrdší než "Mirkovy ponožky"
Zjednodušeně řečeno máš přirozeně pravdu, ale...
To krytí měny bych rozdělil do tří skupin:
Spotřební statky jako je jídlo, pozemek, ropa. To má hodnotu samo o sobě. Není to kryto důvěrou. A samozřejmě na to lze dělat směnky, takže tu máme princip peněz jak ho všichni známe.
Pak tu máme Rai (takové kamené kotouče z mikronézie), bitcoin, etc. Jejich hodnota je založena na dohodě. Zlato, iphone, etc patří částečně do této skupiny, částečně do předchozí - protože zlato i iphone má svou vlastní hodnotu.
Pak tu máme Fiat měnu. Jejich hodnota je založena na zákoně. Nikdo to nechce, ale všichni to používat musíme. Každopádně o důvěru se jedná taky jen okrajově.
Toliko jen pro zajímavost, že to s tím krytím důvěrou není tak horký, jak si představuješ.
Stejně jako můžeš zlatou minci vzít, a vlastnit ji, tak můžeš vzít a vlastnit bitcoin. V jeho případě to "vzít" znamená, že máš jistotu, že ho máš ty, a nikdo jinej, a že máš přesně n bitcoinů z celkového množství.
Což je totálně nezajímavá vlastnost (sama o sobě). Například jenom já vlastním takové zvláštní číslo, v odborných kruzích označované MPZ2020-5-24. Mám naprostou jistotu, že ho znám jenom já a že množství takových čísel je omezené. Přesto tato znalost má nulovou hodnotu.
Tak, jak se říká, čert je schován v detailu. V tomto případě se jedná právě o tu poznámku "sama o sobě" :-)
Peníze, jak je známe by měli uchovávat naši práci. Tak to třepa chápu já (možná špatně).
Moc krásně to bylo vyjádřeno v románu Golder Age, kde se jako peníze používal výpočetní čas, energie, prostor a informace. Což jsou opravdu ultimátní směnné statky, které mají hodnotu sami o sobě.