Koupě levných Windows 11 a legalita

Re:Koupě levných Windows 11 a legalita
« Odpověď #45 kdy: 27. 01. 2025, 09:41:07 »
Kdoví, co jsi vlastně aktivoval...
A ty jsi neviděl legální Windows ani z rychlíku, protože v licenčních podmínkách Microsoft pro operační systém Windows je jasně uvedeno:
Citace
Úspěšná aktivace neznamená potvrzení pravosti nebo správného licencování softwaru.

« Odpověď #46 kdy: 27. 01. 2025, 09:59:12 »
fah15973: No vidíš, 9 a pořád stejné blbosti. Za chvíli mě doženeš...  ;D

« Odpověď #47 kdy: 27. 01. 2025, 11:36:24 »
Kdoví, co jsi vlastně aktivoval...
A ty jsi neviděl legální Windows ani z rychlíku, protože v licenčních podmínkách Microsoft pro operační systém Windows je jasně uvedeno:
Citace
Úspěšná aktivace neznamená potvrzení pravosti nebo správného licencování softwaru.
Když už se snažíš něco citovat, tak si dej tu minimální námahu a cituj to komplet, protože jinak je tvůj příspěvek zcela bezpředmětný :D

Kód: [Vybrat]
5.      Autorizovaný software a aktivace. Tento software smíte používat, pouze pokud jste získali
řádnou licenci a software byl řádně aktivován pomocí originálního kódu Product Key nebo
jiným autorizovaným způsobem. Pokud se při používání softwaru připojíte k internetu,
software se automaticky spojí s počítačovými systémy společnosti Microsoft nebo její afilace
za účelem aktivace pro přiřazení softwaru ke konkrétnímu zařízení. Software můžete rovněž
aktivovat ručně, a to telefonicky nebo prostřednictvím internetu. V těchto případech dojde k
přenosu určitých informací a mohou být účtovány poplatky za internetové nebo telefonní či
SMS služby. Během aktivace (nebo opětovné aktivace, která může být spuštěna změnami
komponent vašeho zařízení), může software určit, že nainstalovaná instance softwaru je
nepravá, není řádně licencována nebo obsahuje neoprávněné změny. Pokud se aktivace
nezdaří, software se pokusí sám opravit nahrazením narušeného softwaru Microsoft
originálním softwarem Microsoft. Mohou se také zobrazit připomenutí k získání řádné
licence k softwaru. Úspěšná aktivace neznamená potvrzení pravosti nebo správného
licencování softwaru. Obcházení či jiné překonání aktivace není povoleno. Postup k určení,
zda je váš software originální a je řádně licencovaný, naleznete na adrese
https://aka.ms/genuine. Určité aktualizace, typy podpory a další služby mohou být nabízeny
pouze uživatelům pravého softwaru společnosti Microsoft.

« Odpověď #48 kdy: 27. 01. 2025, 11:39:03 »
...

Bože můj, sám pošlete text, který hned v první větě říká to, co se Vám tu ostatní snaží vysvětlit: Tento software smíte používat, pouze pokud jste získali řádnou licenci a software byl řádně aktivován pomocí originálního kódu Product Key

Získání licence je prvotní podmínka legálnosti. Product key a aktivace jsou až dodatečná měřítka.

« Odpověď #49 kdy: 27. 01. 2025, 11:44:43 »
A v čem se snažíš hledat problém? Řádnou licenci jsem získal nákupem Win a ze strany MS došlo k aktivaci pomocí kódu a vymalováno. Nerozvíjel zase jakési svoje pomatené spiklenecké teorie o ničem. A už vůbec neplatí, že získání licence je jakási prvořadá věc, to sis komplet vycucal z prstu.

« Odpověď #50 kdy: 27. 01. 2025, 11:52:18 »
A v čem se snažíš hledat problém? Řádnou licenci jsem získal nákupem Win a ze strany MS došlo k aktivaci pomocí kódu a vymalováno. Nerozvíjel zase jakési svoje pomatené spiklenecké teorie o ničem. A už vůbec neplatí, že získání licence je jakási prvořadá věc, to sis komplet vycucal z prstu.

Nikdo se nesnaží hledat problém. Otázka původního tazatele zněla, jak si zajistit řádnou licenci. Odpověď zní, že získání licence je právní záležitost (se kterou product key a aktivace nemá nic společného), a pokud koupíte licenci bez rodokmenu (tj. od distributora až k vám), je neprůkazná. V tu chvíli taháte za kratší konec Vy.

O tom, že jednotlivou licenci MS asi zkoumat nebude a soudit se nebude, o tom se nepřu. Přesto si otázka zaslouží správnou odpověď. Vaše dětinské trvání si na tom, že product key a aktivace něco prokazuje, Vám bylo sneseno dostatek důkazů, že nikoliv. Jeden jste do diskuse zaslal sám.

« Odpověď #51 kdy: 27. 01. 2025, 12:08:25 »

Nikdo se nesnaží hledat problém. Otázka původního tazatele zněla, jak si zajistit řádnou licenci. Odpověď zní, že získání licence je právní záležitost (se kterou product key a aktivace nemá nic společného), a pokud koupíte licenci bez rodokmenu (tj. od distributora až k vám), je neprůkazná. V tu chvíli taháte za kratší konec Vy.

O tom, že jednotlivou licenci MS asi zkoumat nebude a soudit se nebude, o tom se nepřu. Přesto si otázka zaslouží správnou odpověď. Vaše dětinské trvání si na tom, že product key a aktivace něco prokazuje, Vám bylo sneseno dostatek důkazů, že nikoliv. Jeden jste do diskuse zaslal sám.
Moje reakce byla na nesmysly typu, že je potřeba jakási smlouva a pak ještě do toho všeho kdosi zamíchal FÚ.

Licence na Win není nic míň a nic víc, než obecné právní povídání o používání, které je pak zakončené právě tím licenčním klíčem pro aktivaci. Ať už to člověk kupuje někde v cizině nebo třeba tady na výše zmiňované Alze.

Karmelos

• 1 160
    • Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: 27. 01. 2025, 12:12:44 »

Odpověď zní, že získání licence je právní záležitost (se kterou product key a aktivace nemá nic společného), a pokud koupíte licenci bez rodokmenu (tj. od distributora až k vám), je neprůkazná.

Kámo, jak se liší licence s  a bez rodokmenu?  Jakože z alzy za 3500 je OK a good offer za 25E nemá rodokmen? Nebo co to je a jak se dá zjistit ten rodokmen licence? Osvětli pls.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #53 kdy: 27. 01. 2025, 12:15:29 »
Moje reakce byla na nesmysly typu, že je potřeba jakási smlouva a pak ještě do toho všeho kdosi zamíchal FÚ.

Licence na Win není nic míň a nic víc, než obecné právní povídání o používání, které je pak zakončené právě tím licenčním klíčem pro aktivaci. Ať už to člověk kupuje někde v cizině nebo třeba tady na výše zmiňované Alze.

Ano, je potřeba smlouva. Tu uzavíráte konkludentně uhrazením licenčního poplatku (lidově: koupil jste si licenci). Jestli jste si domyslel, že smlouva znamená nějaké lejstro, zmýlil jste se. Kupní smlouvu uzavíráte i tím, že u kasy zaplatíte tři koruny za rohlík. U licenčních smluv je na Vás, abyste uměl prokázat, že jste nabyl práva užívání. Pokud neumíte nabytí práva hodnověrně prokázat, taháte za kratší konec - tak je prostě nastavený autorský zákon.

Finanční úřad samozřejmě zajímá plnění, ale je to trochu vedlejší téma, taky bych ho nezatahoval do této diskuse.

Produktový klíč a aktivace jsou zcela irelevantní pro legálnost licence (tj. pro legálnost práva užití).

« Odpověď #54 kdy: 27. 01. 2025, 12:19:14 »
Kámo, jak se liší licence s  a bez rodokmenu?  Jakože z alzy za 3500 je OK a good offer za 25E nemá rodokmen? Nebo co to je a jak se dá zjistit ten rodokmen licence? Osvětli pls.

Pokud se jedná o druhotnou licenci, je ve Vašem zájmu umět prokázat, že byla nabyta legálně ve smyslu rozhodnutí SDEU (C-128/11), kde podstatou výroku bylo to, že druhotná licence byla prodána a nabyta legálně, protože byly předloženy dokumenty svědčící o řetězci vlastníků i o tom, že prohlašují, že se svého licenčního práva vzdávají.

Bohužel po tomto rozsudku se tu objevily firmy obchodující s druhotným softwarem, které se ohánějí tímto rozsudkem, ale jeho meritum neplní. Prostě Vám prodají "něco", o čem vůbec netušíte za jakých okolností bylo nabyto a jestli ten, kdo licenci nabyl, se jí skutečně vzdal.

« Odpověď #55 kdy: 27. 01. 2025, 12:28:14 »

Ano, je potřeba smlouva. Tu uzavíráte konkludentně uhrazením licenčního poplatku (lidově: koupil jste si licenci). Jestli jste si domyslel, že smlouva znamená nějaké lejstro, zmýlil jste se. Kupní smlouvu uzavíráte i tím, že u kasy zaplatíte tři koruny za rohlík. U licenčních smluv je na Vás, abyste uměl prokázat, že jste nabyl práva užívání. Pokud neumíte nabytí práva hodnověrně prokázat, taháte za kratší konec - tak je prostě nastavený autorský zákon.

Finanční úřad samozřejmě zajímá plnění, ale je to trochu vedlejší téma, taky bych ho nezatahoval do této diskuse.

Produktový klíč a aktivace jsou zcela irelevantní pro legálnost licence (tj. pro legálnost práva užití).
Smlouva (kupní) mezi mnou a mým prodejcem je čistě záležitost nás dvou a MS vůbec nezajímá. To je to, co jsem tady psal od prvopočátku. Když s tou licencí (klíčem) bude něco v nepořádku, tak na základě kupní smlouvy to mohu u svého prodejce max. reklamovat, ale to je tak vše. U MS s tímto cárem papíru nepochodím, toho to vůbec nezajímá, protože ani není součástí smluvního vztahu mezi mnou a mým prodejcem.

« Odpověď #56 kdy: 27. 01. 2025, 12:32:15 »
Smlouva (kupní) mezi mnou a mým prodejcem je čistě záležitost nás dvou a MS vůbec nezajímá. To je to, co jsem tady psal od prvopočátku. Když s tou licencí (klíčem) bude něco v nepořádku, tak na základě kupní smlouvy to mohu u svého prodejce max. reklamovat, ale to je tak vše. U MS s tímto cárem papíru nepochodím, toho to vůbec nezajímá, protože ani není součástí smluvního vztahu mezi mnou a mým prodejcem.

Klíč není licence!!! Licence je právní pojem, znamená (v tomto případě) "právo k užívání". Podsouváte, že klíč je licence. Není. Přečtětě si znovu to, co jste sám poslal: musíte mít platnou licenci a k tomu navíc produktový klíč a proběhlou aktivaci.

Karmelos

• 1 160
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 27. 01. 2025, 12:55:52 »

Pokud se jedná o druhotnou licenci, je ve Vašem zájmu umět prokázat, že byla nabyta legálně ve smyslu rozhodnutí SDEU (C-128/11), kde podstatou výroku bylo to, že druhotná licence byla prodána a nabyta legálně, protože byly předloženy dokumenty svědčící o řetězci vlastníků i o tom, že prohlašují, že se svého licenčního práva vzdávají.

Bohužel po tomto rozsudku se tu objevily firmy obchodující s druhotným softwarem, které se ohánějí tímto rozsudkem, ale jeho meritum neplní. Prostě Vám prodají "něco", o čem vůbec netušíte za jakých okolností bylo nabyto a jestli ten, kdo licenci nabyl, se jí skutečně vzdal.

Budu mít fakturu od prodejce a klíč v poště. To stejný budu mít když to koupim na alze i na goodoffer.
Pls, napište mi jak to poznám.  Jak mám "...umět prokázat, že byla nabyta legálně ve smyslu rozhodnutí SDEU (C-128/11)"?

Gréta je nejlepší.

« Odpověď #58 kdy: 27. 01. 2025, 13:00:49 »
Budu mít fakturu od prodejce a klíč v poště. To stejný budu mít když to koupim na alze i na goodoffer.
Pls, napište mi jak to poznám.  Jak mám "...umět prokázat, že byla nabyta legálně ve smyslu rozhodnutí SDEU (C-128/11)"?

To už je Váš problém, jak to prokážete. Já se třeba dívám po velkých prodejcích originální české distribuce. Tím minimalizuji riziko, i když můžu být podveden.

Pokud kupujete druhotnou licenci, máte tuto informaci navíc. Díky ní byste měl ve svém vlastním zájmu požadovat od prodejce více informací o tom, že on sám tu licenci nabyl a tudíž ji legálně prodává.

Pokud uděláte chybu, nikdo Vám hlavu neutrhne, protože jste konal v dobré víře. Ale od okamžiku, kdy zjistíte, že je Vaše licence neplatná, budete muset licenci zlegalizovat (tj. koupit ji znovu, ideálně z lepšího zdroje).

Zákony neříkají, jak máte dostát svým povinnostem, nebo jak ochránit svá práva. Jistě to můžete udělat různými způsoby, než jak si to představuji já. Určitě je ale nedostatečné mít v ruce jakýsi papír od druhotného prodejce a tvrdit, že jste plně důvěřoval, že je řetěz přeprodejů v pořádku.

Karmelos

• 1 160
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 27. 01. 2025, 13:06:18 »

To už je Váš problém, jak to prokážete. Já se třeba dívám po velkých prodejcích originální české distribuce. Tím minimalizuji riziko, i když můžu být podveden.

Pokud kupujete druhotnou licenci, máte tuto informaci navíc. Díky ní byste měl ve svém vlastním zájmu požadovat od prodejce více informací o tom, že on sám tu licenci nabyl a tudíž ji legálně prodává.
...

Potud jasný. Akorát, teda jakou informaci mám po tom prodejci požadovat?  Je k tomu klíči i něco jako číslo licence? Jde to pak u MS nějak ověřit?
Gréta je nejlepší.