Já nevím, ty flejmy ohledně Win/Lin/OSX mne nějak nebavěj. Každej ať si používá co chce.
Co se týče OSX, používám ho už skoro 10 let a upřímně je to takovej ten systém „Just works“, je pravdou, že v poslední době to není splněno tak do puntíku, ale netrávím hodiny nad tím, že mi něco nefunguje, maximálně 20 minut. Ano jsou lidi co používají jiné funkcionality než já a pak se jim nedivím, že pro ně OSX není.
Když pominu cenu, tak ten systém má několik, dle mého, skvělých prvků:
- Spotlight, vyhledávání, které je schopné spouštět aplikace, prohledávat systém (fulltextově dokumenty, maily, kontakty), je schopné prohledávat Wiki stránky, je to rychlá kalkulačka i pro převod jednotek, prostě napíšu 10USD a vyskočí mi kolik je to v lokální měně,
- Horní menu, které je praktické, protože ho mají všechny aplikace a tváří se tak nějak unifikovaně. Hlavně MS Office, kde nemusím lovit věci v Ribonu, ale najdu si to pohodlně v menu, zároveň má tzv. spotlight light, kde v sekci Help napíšete do editboxu jak by se asi měla jmenovat položka v menu a on Vám najde, kde to je, čímž odpadá nesmyslné procházení menu a hledání jedné funkcionality,
- Applescript - nástrojů pro automatizaci je hodně, v Linuxu spousta programovacích jazyků pro příkazovou řádku, včetně shell scriptů, ale co se mi líbí na OSX je AppleScript, sice je to takovej paskvil, kterej vypadá jako mluva „Já být Apač“, ale většina aplikací je pro něj připravená, takže není problém ovládat aplikace přímo příkazově včetně proměnných, takový to najeď na souřadnice X,Y se použít dá, ale to znamená, že mají všichni stejné rozlišení a okno bude vždy na stejných souřadnicích, což prostě tady u automatizace u 70-80% programů odpadá. Možná časem dotáhnou i stejnou funkcionalitu přes JS, která mi je sympatičtější,
- Handsfree - Ano spousta systémů to má, pokud si člověk nainstaluje, ale tady v kombinaci s iOS, je to nativně a jede to out of the box, pokud tedy telefon a iOS jsou na stejné wifi síti
- Tethering - nemusím lovit a zapínat na telefonu, přes BT si to oblízne okolí a pokud je autorizovaný telefon v dosahu, dá mi to z OSX rovnou možnost se připojit k internetu,
- Provázanost mailů a telefonu, kdy mi například volá neznámé číslo, ale on si oblízne maily a řekne, že by to mohl být ten a ten clověk, místo neznámého čísla,
Všechno jsou to blbinky, to se nebráním, ale je to takový to na co si člověk zvykne a pak mu to všude chybí :-)