MFF CUNI vs FI MUNI

Re:MFF CUNI vs FI MUNI
« Odpověď #30 kdy: 27. 03. 2017, 23:24:40 »
K FI MUNI:

Záleží na oboru. Pokud si vybereš Aplikovanou, tak budeš mít celkem volnost ve volbě předmětů a spoustu času. Věřím, že u toho se pracovat dá, pokud něco umíš. Pak jsou tu jiné obory, např. Matematická Informatika, a to taková sranda není - matematické předměty jsou povinně v těžší verzi (na Aplikované si je můžeš zapsat, ale nemáš je povinně) a po studentech se chce, aby látku chápali více do hloubky (různé důkazy, více obecně + třeba ústní zkouška). Taky záleží, jak moc chceš dělat navíc. Máš povinnost splnit v průměru 30 kreditů, což je pohoda. Pokud chceš předměty navíc (doporučuji), tak se mrknutím oka dostaneš ke 40.

Co se skript a jiných studijních materiálů týče, tak tady není problém. Naopak. Většina přednášek se nahrává, skripta jsou většinou ke stažení v ISu (Informační systém, co si MUNI dělá). Nápomocné bývají i odpovědníky ~ elektronické testy na procvičení i hodnocené. Tedy pokud chceš/budeš chtít, naučit se můžeš hodně. Záleží jen na tobě, jak k tomu přistoupíš.

*Mimo školu* se můžeš zapojit i v tzv. laboratořích (https://www.fi.muni.cz/research/laboratories/index.xhtml.cs). Super je i celkem velká spolupráce s firmami v Brně (RedHat - kde píše bakalářku snad každý druhý student, Konica Minolta, IBM, aj.).

Koleje jsou nejblíž na Kounicové a lidi si nestěžují (aspoň ti, se kterými jsem se bavil). Dole je pizzerie, kde se dá stravovat jako v menze (tedy platíš ISICem + mají tuším do osmi?). Kousek dál je právnická (do 5 minut chůze?), kam studenti chodí normálně na obědy. Případně kousíček dál je ještě Přírodověda. FI svou menzu nemá.

Ohledně Brna jako takového, tak, jak už tu někdo zmínil, dostupnost je celkem děs. Respektive vlaky asi nemají moc smysl, autobusy jezdí, třeba StudentAgency a Arriva Express, ale člověk by čekal víc a častěji.

EDIT - ještě k tělocviku - jsou povinné dva zápočty. Sport si člověk vybere sám - plavání, tenis, posilovna, karate... je toho opravdu spousta. Dále jsou povinné dva "všeobecně vzdělávací předměty" (nebo jak tomu říkají), což jsou dva zápočty např. z fyziky, práva, filozofie, apod. Podle toho, co si vybereš.
« Poslední změna: 27. 03. 2017, 23:28:41 od Cikáda »

mc

« Odpověď #31 kdy: 28. 03. 2017, 00:05:59 »
Dakujem za zhrnutie :) a ano, uvazujem nad aplikovanou informatikou, takze si ma tym celkom potesil ... uvidim ako dopadnu prijimacky a podla toho sa rozhodnem :) vyzera to tak, ze ani pri jednej zo skol nebudem lutovat

aaa

« Odpověď #32 kdy: 28. 03. 2017, 09:01:11 »
1. Na MFF ti -- na Bc. -- daji pevny rozvrh a spoluzaky podle toho, jak se jmenujes. Minimalne prvni rok dva budes tento rozvrh studovat a na predmety navic nebudes mit cas -- vyjma nejakych zajmovych seminaru pro asimilaci na VS matiku nebo slavne reseni kombinatorickych problemu.
Toto už od roku 2013 neplatí. V prváku IOI Bc. jsem chodil na Elektroniku pro fyziky, Radiobiologii, Bioelektrické jevy, Filozofické problémy fyziky a Distribuované zpracování rozsáhlých dat. Rozdělení podle příjmení je už taky nezávazné doporučení, není problém chodit na paralelku, kam chodil opačný konec abecedy.
Za me byl rozvrh: v pondeli odpoledne dve cviceni, od utery do ctvrtka po dvou prednaskach a cvicenich, v patek rano prednaska. Dalsi predmety by se tam urcite vesly. Nebylo to jako u kamaradu na FJFI, kde fakt sedeli 8-10 hodin denne ve skole. Ale mam zkusenost, ze pak nebyl cas na nic jineho.

Zkousejici a cviceni byly dany pevne rozvrhem. Prednasky byly nepovinne a slo chodit na jinou permutaci prednasek. Nekdy nebyl problem prohodit si i zkouskovy termin (matematicke predmety), ale nekdy to neslo vubec (operacni systemy jsem mel se strasnym k*tem a paralelka byla o moc lepsi, ale zkousku hodnotili jinak).
[/quote]

Já bych jen upřesnil, co znamená pevně daný rozvrh. Pevně dané jsou paralelky přednášek a cvičení povinných předmětů, na které má člověk chodit. Je to tak v prvním, a u pár předmětů i ve druhém semestru. Dál už ne. Pokud si správně pamatuji, tak minimálně ve druhém semestru si člověk mohl ve fázi volného zápisu ten rozvrh změnit, pokud to dovolovala kapacita. Ono totiž jediný důvod, proč tu ten pevný rozvrh je, jsou organizační důvody. Cílem je, aby každý dostal studovatelný rozvrh, netěsnalo se moc lidí v jedné přednášce, nechodilo třicet lidí na jedno cvičení a tak. Jinak, vyučující tady jsou obecně rozumní, takže pokud si například najdete i v prvním semestru někoho, kdo by si s vámi chtěl vyměnit cvičení, tak není problém se domluvit na tom, aby vás někdo prohodil. (jen je potřeba dávat pozor, aby ta cvičení byla k té paralelce přednášky na kterou chodíte a kterou máte zapsanou, protože někdy ty dvě paralelky přednáší různí lidé a věci se třeba prochází v trochu jiném pořadí etc.) Pokud nikoho nenajdete, tak bych se stejně zeptal cvičícího na cviku, na které chcete jít, jak to vidí on. Jediný možný důvod proč vás tam nepřepíše bude, že už tam má moc lidí a přibírání dalších by bylo na úkor kvality výuky.
U předmětů, které mají obě paralelky přednášené jedním člověkem je vcelku jedno, na kterou přednášku chodíte (bez ohledu na to, kam jste zapsaní). Jen je potřeba trochu brát ohledy. Pokud na jednu paralelku přednášky přijde 50 lidí a na druhou 150, tak tam budete muset sedět na schodech...

Co se týče termínů zkoušek, tak pokud jsou obě paralelky přednášené jedním člověkem, tak jsou termíny zkoušek společné. Pokud jsou přednášené různými lidmi, musíte jít na termín, na kterém zkouší ten, kdo Vám přednášel.

Ps.
Já jsem teď ve třeťáku bakaláře na informatice.

na Malou Stranu do skoly pul hodiny natlacenou MHD a kdyz v zime MHD zkolabuje, hodinu pesky
A nebo ani ne 20 minut na kole, že.
Podel tramvaje je to sebevrazda. Zkousel jsem to pres Troju a Stromovku, ale prestalo me to bavit. Je to moc dlouhe. Radsi jsem nakonec jezdil ten kilometr z koleji do Holesovic na kolobezce na metro/tramvaj (podle denni doby).

Jeste chci doplnit, ze na koleji 17. listopadu za mych casu vyborne varili. Na rozdil od nekterych koleji ve meste, kde to neslo zrat. Asi nejlepsi kompromis mezi vracenim se a stravitelnosti byla pravnicka menza.

Co takhle kombinace tramvají 17,15? Natlačený je tak autobus 112 ve směru z Nádraží Holešovice na koleje, když jím jezdí turisti do ZOO, nebo metro někdy okolo páté večer. Kolaps dopravy jsem tu nezažil. Maximálně autobus 201 ve směru z kolejí na Nádraží Holešovice má jednou za čas zpoždění třeba 10-15 minut, ale ne moc často.

« Odpověď #33 kdy: 28. 03. 2017, 09:59:56 »
Dakujem za zhrnutie :) a ano, uvazujem nad aplikovanou informatikou, takze si ma tym celkom potesil ... uvidim ako dopadnu prijimacky a podla toho sa rozhodnem :) vyzera to tak, ze ani pri jednej zo skol nebudem lutovat

V pohodě. Kdyby tě zajímalo ještě něco, určitě se zeptej.

Přijímačky jsou úplně v pohodě. Nabere se vždycky hodně lidí a první dva semestry se to vyhazuje (respektive odchází, jak zjistí, že na to nemají).

mc

« Odpověď #34 kdy: 28. 03. 2017, 10:47:07 »

V pohodě. Kdyby tě zajímalo ještě něco, určitě se zeptej.

Přijímačky jsou úplně v pohodě. Nabere se vždycky hodně lidí a první dva semestry se to vyhazuje (respektive odchází, jak zjistí, že na to nemají).

Mozno uz len rovnaka otazka ako na chalanov z mff ... ta kolej ktoru si spominal Koleje Kounicova, je pre studentov FI? Rad by som totiz byval so spoluziakmi, nesom typ co chodi chlastat a podobne, takze predpokladam, ze medzi spoluziakmi si najdem skor ludi ktory to maju rovnako.

« Odpověď #35 kdy: 28. 03. 2017, 11:01:24 »
Není výhradně pro ně, ale vzhledem k tomu, že jsou cca 5 minut od školy, tak je jich tam dost. Jinak je spousta studentů i na privátech.

mc

« Odpověď #36 kdy: 28. 03. 2017, 11:08:38 »
Není výhradně pro ně, ale vzhledem k tomu, že jsou cca 5 minut od školy, tak je jich tam dost. Jinak je spousta studentů i na privátech.

Jasne chapem :) Tu kolej si je treba skor rezervovat, alebo pri zapise az niekedy?

« Odpověď #37 kdy: 28. 03. 2017, 11:20:38 »
Tuším, že někdy o prázdninách se přes IS přihlašuje/rezervuje. To by ti všechno řekli + v ISu myslím vyskočí i notifikace.

iwtu

« Odpověď #38 kdy: 28. 03. 2017, 13:17:20 »
MFF má lepší jméno, hlavně ve vyspělejším zahraničí je to v Česku MFF vs. vše ostatní, v komerční i akademické sféře.

Ačkoli bych taky doporučil spíš MFF, pokud má tazatel opravdu zájem proniknout do problematiky poměrně hluboko, tak citované tvrzení je nesmysl.

Věřím tomu, že v rámci PR to pracovníci z MFF rádi tvrdí a asi tomu věří i jejich studenti, ale skutečnost je taková, že pokud nejde o nějakou školu z World Top 10, tak to v zahraničí nikdo neřeší. Za svou 15letou profesionální kariéru jsem nepotkal nikoho ze zahraničí, který by se orientoval v místních školách. Pro ně je to všechno ganz egal. To je jen zvyk v místním bahňáku, psát si v baráku na schránku titul a honit si triko kvůli absolvované škole.

Realita je taková, že pro lidi ze Západu je nějaký MFF, FIT či FEL pod jejich rozlišovací úroveň. Pozornost na sebe u nich můžeš strhnout jedině svými dovednostmi. Nebo známostmi či pochlebováním, to už podle místních zvyklostí v daném prostředí.
Jen jednou jsem se setkal s firmou, která preferovala lidi s PhD. a zároveň připojila seznam asi 20 škol, ze kterých ten titul uznávala jako relevantní. Že tam žádná česká škola nefigurovala, snad ani nemusím dodávat.

Realita: Stačí Bc. z MFF CUNI a bude Ti volať Google, či máš zaújem, aby s Tebou mohli urobiť interview. Aj Palantir a kade kto. Veľmi veľa luďí, čo má MFF pracuje v Google. Teda minimálne v Google o nej vedia.

byvaly

« Odpověď #39 kdy: 28. 03. 2017, 16:42:59 »
Pokiaľ nie si nadpriemerný študent, tak školu neodporúčam!

Podľa mňa, tiež patrím medzi priemerných študentov, a musím povedať, že školu som dokončil s odretými ušami, ale dokončil. Nemal som čas na svoje koníčky, ani na babu. Mal som známych na iných IT školách či už v CZ, alebo SVK, a tí stíhali prácu aj ženy. V našich končinách toto kvázi nadpriemerné vzdelanie ktoré získaš, sotva využiješ. Takže pokiaľ sa si myslíš, že más na to hlavu, a plánuješ sa pohybovať v akademických okruhoch, alebo odísť do zahraničia, tak áno, ináč nie.

Ver mi, u nás je realita taká, že ak ovládaš technológie ktoré vyžaduje zamestnávateľ, más vyhrané aj so strednou školou. Iná situácia je, ak sa mu prihlásia dvaja kandidáti, s identickými schopnosťami a skúsenosťami. Vtedy sa už môže rozhodnúť, aj na základe školy.

byvaly

« Odpověď #40 kdy: 28. 03. 2017, 16:43:36 »
Pokiaľ nie si nadpriemerný študent, tak školu neodporúčam!

Podľa mňa, tiež patrím medzi priemerných študentov, a musím povedať, že školu som dokončil s odretými ušami, ale dokončil. Nemal som čas na svoje koníčky, ani na babu. Mal som známych na iných IT školách či už v CZ, alebo SVK, a tí stíhali prácu aj ženy. V našich končinách toto kvázi nadpriemerné vzdelanie ktoré získaš, sotva využiješ. Takže pokiaľ sa si myslíš, že más na to hlavu, a plánuješ sa pohybovať v akademických okruhoch, alebo odísť do zahraničia, tak áno, ináč nie.

Ver mi, u nás je realita taká, že ak ovládaš technológie ktoré vyžaduje zamestnávateľ, más vyhrané aj so strednou školou. Iná situácia je, ak sa mu prihlásia dvaja kandidáti, s identickými schopnosťami a skúsenosťami. Vtedy sa už môže rozhodnúť, aj na základe školy.

Btw. príspevok patrí k MFF.

Kiwi

« Odpověď #41 kdy: 28. 03. 2017, 17:54:55 »
MFF má lepší jméno, hlavně ve vyspělejším zahraničí je to v Česku MFF vs. vše ostatní, v komerční i akademické sféře.

Ačkoli bych taky doporučil spíš MFF, pokud má tazatel opravdu zájem proniknout do problematiky poměrně hluboko, tak citované tvrzení je nesmysl.

Věřím tomu, že v rámci PR to pracovníci z MFF rádi tvrdí a asi tomu věří i jejich studenti, ale skutečnost je taková, že pokud nejde o nějakou školu z World Top 10, tak to v zahraničí nikdo neřeší. Za svou 15letou profesionální kariéru jsem nepotkal nikoho ze zahraničí, který by se orientoval v místních školách. Pro ně je to všechno ganz egal. To je jen zvyk v místním bahňáku, psát si v baráku na schránku titul a honit si triko kvůli absolvované škole.

Realita je taková, že pro lidi ze Západu je nějaký MFF, FIT či FEL pod jejich rozlišovací úroveň. Pozornost na sebe u nich můžeš strhnout jedině svými dovednostmi. Nebo známostmi či pochlebováním, to už podle místních zvyklostí v daném prostředí.
Jen jednou jsem se setkal s firmou, která preferovala lidi s PhD. a zároveň připojila seznam asi 20 škol, ze kterých ten titul uznávala jako relevantní. Že tam žádná česká škola nefigurovala, snad ani nemusím dodávat.

Realita: Stačí Bc. z MFF CUNI a bude Ti volať Google, či máš zaújem, aby s Tebou mohli urobiť interview. Aj Palantir a kade kto. Veľmi veľa luďí, čo má MFF pracuje v Google. Teda minimálne v Google o nej vedia.

Já jsem nic nepsal o tom, jestli mu někdo bude nebo nebude volat. Znám lidi z matfyzu, kterým nikdo nevolá, stejně jako znám lidi z FEL, FIT a jiných škol, jimž volají headhunteři několikrát do měsíce.

« Odpověď #42 kdy: 28. 03. 2017, 19:01:06 »

Akorát ta *realita* není o škole, ale o lidech...

« Odpověď #43 kdy: 30. 03. 2017, 11:10:57 »
Ještě mě napadá - na MUNI si můžeš zvolit seminární skupiny (cvičení) některých předmětů i v angličtině (např. programování v C, některé matematické/informatické předměty, apod.).

Jenda

« Odpověď #44 kdy: 30. 03. 2017, 15:11:20 »
Ještě mě napadá - na MUNI si můžeš zvolit seminární skupiny (cvičení) některých předmětů i v angličtině (např. programování v C, některé matematické/informatické předměty, apod.).
Tady samozřejmě taky (všechny, co se v angličtině vyučují, což jsou na bakaláři všechny povinné a pár povinně volitelných).