Koupě levných Windows 11 a legalita

Re:Koupě levných Windows 11 a legalita
« Odpověď #75 kdy: 28. 01. 2025, 11:50:22 »
A o čem ten rozsudek asi tak vypovídá? Jenom o tom, že někdo měl nelegální Widle a Office na PC a NB kdesi v provozovně, což dokládá ta složka "crack", díky které obešel aktivaci (mimochodem W7 skutečně nejsou W10/11, pokud jde o aktivaci klíče). Rozhodně to ale nevypovídá o tom, že by MS aktivoval Win na základě koupeného licenčního klíče a pak ho žaloval, že užívá soft neoprávněně, o čemž je tato debata. Nevař z vody, buď máš něco konkrétního smysluplného, anebo prostě uznej, že celá teorie o licenčních klíčích a nelegálním SW je akorát jedna velká pitomost.

Prosím doložte, z čeho vychází Vaše přesvědčení, že aktivace souvisí s legálností software.
Já Vám naopak klidně ukážu, že jednu čerstvě zakoupenou licenci během jednoho dne naaktivuji na deset počítačů.
A já ti klidně ukážu, že když jsem licenční klíč už jednou použil, tak při pokusu o aktivaci toho stejného na jiném zařízení mně to napíše, že je klíč neplatný. Jinak aktivace je právě proto, aby měl uživatel potvrzený legální SW. V opačném případě by ta aktivace neměla vůbec smysl, kdyby se jednalo jenom o bezvýznamnou šaškárnu.

« Odpověď #76 kdy: 28. 01. 2025, 11:54:36 »
Koupím W10/11, dostanu doklad o koupi a licenční klíč. Co by sis ještě představoval, že jako koncový uživatel budu dělat? Navštívím osobně Billa Gatese, aby mně dal štempl, že jsou ty Widle legální? Nebo co tady pořád vytváříš za jakési teorie o ničem? :P

Nedostanete licenční klíč, nic takového neexistuje.
Co byste měl dělat? To je na Vás, jakým způsobem se zachováte opatrně. Když půjdete koupit mobil do bazaru, také víte, že existuje riziko, že byl kradený, a že Vám ho seberou, když ho někdo vypátrá.

To o čem hovoříte jako "co byste si ještě představoval" je takzvaná "dobrá víra". Ale ta se uplatňuje v trestním právu - tedy, za to, že u vás najdou kradený mobil nebo nelegální software, nebudete potrestán, pokud jste se vědomě neúčastnil zločinu. Ale rozhodně Vám nezůstane software nebo kradený mobil poté, co se na to přijde.

Vy samozřejmě můžete vzniklou škodu zase vymáhat po tom, kdo Vám ji způsobil. A je ve Vašem zájmu nakupovat od takového prodejce, u kterého můžete očekávat vymahatelnost, kdyby k něčemu takovému došlo. Pokud koupíte produktový klíč někde z Indie, tak samozřejmě můžete se domáhat škody taky, ale jistě tušíte, jak reálné to v praxi bude.
« Poslední změna: 28. 01. 2025, 11:57:49 od Miroslav Šilhavý »

« Odpověď #77 kdy: 28. 01. 2025, 12:03:11 »
Myslím, že krmíme zbytečně trolla, který ani neumí číst, protože v tom rozsudku je uvedeno, že byl nelegálně aktivován Windows 7 Pro OEM na dva PC, ale on se bude ohánět složkou CRACK atd.

« Odpověď #78 kdy: 28. 01. 2025, 12:03:36 »
Dokola podsouváte pojem "licenční klíč", ale on je to produktový klíč. Soud by se zeptal, a dostal by odpověď, že u mnoha produktů dokonce nemají ani produktový klíč, ani aktivaci. Nebylo by těžké vysvětlit, že aktivace je mechanismus, který chrání MS i uživatele před pirátství tím, že dokáže rozpoznat uričté hraniční situace a vyvolat nutnost spojit se s aktivační linkou. Asi by nebyl dokonce problém pomocí skriptu prokázat, že ani aktivační linka nestvrzuje legálnost software, a dokonce upozorňuje na to, že aktivace je závislá na pravdivosti poskytnutých informací (tj. na uživateli).

Už někdo se Vám tu snažil vysvětlit, že když budete jezdit kradeným autem, tak nikoho nezajímá, že máte k němu klíč. Dokonce to auto bude kradené, i když budete legálně zapsán v registru vozidel, protože jste ho sám koupil od podvodníka. Prostě o to auto přijdete. A budete se moci tisíckrát ptát, proč tedy máte v ruce originální klíče, a proč vás zapsali do registru vozidel. A odpověď bude stále tatáž: protože registr vozidel, nebo klíče, nebo produktový klíč, nebo aktivace nejsou jedinou podmínkou zákonnosti, ale jen některými z vícero.

Ve skutečnosti by se soud neptal na aktivaci vůbec. Byl byste vyzván k předložení dokladů prokazující nabytí licence. Patrně byste předložil fakturu nebo doklad z nějakého (třeba i zahraničního) e-shopu. Žalobce (třeba Microsoft) by proti tomu namítl, že prodejce není oficiálním prodejcem licencí, a že není doložený původ licence (tedy, že vůbec vznikla a existuje). Dále by předložil EULA, kde jste informován o povinnosti užívat produkt v souladu s určenými licenčními podmínkami.

Kdyby bylo nejhůř, ukázal by soudu, že pro jeho produkty existuje mnoho různých produktových klíčů, které ale s sebou nenesou licenci. Například klíče pro partnerské využití, nebo klíče pro vývoj (tj. neprodukční užití), a tedy, že samotným klíčem ani aktivací nelze vyjádřit žádnou spojitost s oprávněním produkt užívat. To by prokázal poměrně lehce, protože takových licenčních ujednání a zákazníků, kteří pod různými typy licencí k různému užití mají miliony.

V tu ránu byste se ocitl bez jakékoliv opory tváří v tvář § 40 a 41 autorského zákona, a bylo by na Vás poskytnout údaje, co víte. Následně, taktéž podle autorského zákona, byste byl vyzván nahradit škodu (tj. dolegalizovat si užití díla, ke kterému nejste schopen prokázat licenci).

Ale jednou pro vždy už si vyhoďte z hlavy pojmy jako "licenční klíč" (absolutný nonsens), nebo že produktový klíč či aktivace stvrzují licenci.
On je to "licenční klíč", stejně jako "produktový klíč" nebo "aktivační klíč", protože slouží k jedné jediné věci a sice, k aktivaci Win.

Tvoje tvrzení o jakémsi kradeném autě je totálně mimo, protože tady se nikdo nebaví o tom, že si koupím Widle a někdo mně je šlohne i s licenčním klíčem, tj. stejný příměr jako s tím tvým stále dokola omílaným kradeným autem. To je v rovině trestně-právní a vůbec to nemá spojitost se zdejší diskuzí.

Jakožto koncový uživatel vůbec nemusím zkoumat, jestli je nějaký prodejce kdesi autorizovaný u MS nebo ne, taková povinnost mně není nikde daná a MS by s tímto naprosto neuspěl (samozřejmě tvrdit si může co chce). A pochopitelně soud by se v první řadě ptal právě na to, proč MS ty Widle aktivoval, resp. neprovedl deaktivaci, když zjistil pochybnosti.

Žádná autorský zákon by se nekonal, protože doklad o koupi mám, stejně jako aktivní Win a tím to hasne.

A ještě naposledy - licenční klíč pochopitelně dokládá legálnost SW, jinak by jeho existence neměla smysl. A MS si může v nějakých podmínkách psát co chce, to rozhodně není nad zákon a navíc koncový uživatel je zde v roli slabší strany, takže jemu by musela protistrana dokazovat a nikoliv, že on sám by kromě dokladu o nákupu a licenčního klíče musel ještě cosi řešit. Ne, nemusel. Stejně, jako když si v obchodě koupím pračku, tak si také vystačím s dokladem o koupi a nemusím nikde zkoumat, jestli je prodejce autorizovaný nebo jak toto zboží nabyl a další nesmysly.

« Odpověď #79 kdy: 28. 01. 2025, 12:05:51 »
Myslím, že krmíme zbytečně trolla, který ani neumí číst, protože v tom rozsudku je uvedeno, že byl nelegálně aktivován Windows 7 Pro OEM na dva PC, ale on se bude ohánět složkou CRACK atd.
Už tě krmit nebudu, protože je jasné, že ve své ješitnosti si z toho rozsudku vypíchneš jenom to, co se ti hodí do krámu a zbytek ignoruješ. Čus :D

« Odpověď #80 kdy: 28. 01. 2025, 12:08:42 »
Co byste měl dělat? To je na Vás, jakým způsobem se zachováte opatrně. Když půjdete koupit mobil do bazaru, také víte, že existuje riziko, že byl kradený, a že Vám ho seberou, když ho někdo vypátrá.

To o čem hovoříte jako "co byste si ještě představoval" je takzvaná "dobrá víra". Ale ta se uplatňuje v trestním právu - tedy, za to, že u vás najdou kradený mobil nebo nelegální software, nebudete potrestán, pokud jste se vědomě neúčastnil zločinu. Ale rozhodně Vám nezůstane software nebo kradený mobil poté, co se na to přijde.

Vy samozřejmě můžete vzniklou škodu zase vymáhat po tom, kdo Vám ji způsobil. A je ve Vašem zájmu nakupovat od takového prodejce, u kterého můžete očekávat vymahatelnost, kdyby k něčemu takovému došlo. Pokud koupíte produktový klíč někde z Indie, tak samozřejmě můžete se domáhat škody taky, ale jistě tušíte, jak reálné to v praxi bude.
Kdybych se držel těch tvých nesmyslů, tak se dá napsat jedno jediné a sice, že si MS ten svůj soft klidně může vzít, tj. nemám problém s tím, že bych o něho přišel :D

« Odpověď #81 kdy: 28. 01. 2025, 12:09:25 »
Kdybych se držel těch tvých nesmyslů, tak se dá napsat jedno jediné a sice, že si MS ten svůj soft klidně může vzít, tj. nemám problém s tím, že bych o něho přišel :D

Tak proč ho kupujete?

« Odpověď #82 kdy: 28. 01. 2025, 12:17:13 »
A proč bych ho neměl kupovat? Mně nikdy MS ten soft ani nesebral a ani nijak nerozporovat legalitu.

« Odpověď #83 kdy: 28. 01. 2025, 12:18:18 »
A proč bych ho neměl kupovat? Mně nikdy MS ten soft ani nesebral a ani nijak nerozporovat legalitu.

Což není důkazem ani legality, ani toho, že se to stát nemůže.

« Odpověď #84 kdy: 28. 01. 2025, 12:21:00 »
To už jsme slyšeli, chtělo by to vyměnit gramodesku...

« Odpověď #85 kdy: 28. 01. 2025, 12:23:07 »

Chtělo by to poskytnout pramen pro Vaše tvrzení. Zatím to vypadá, že se jedná jen o vnitřní přesvědčení, než o znalost čehokoliv.

« Odpověď #86 kdy: 28. 01. 2025, 12:30:40 »
Právě naopak, chtělo by to doložit jeden jediný soudní spor, kdy si user koupil Win, aktivoval je na základě klíče, aktivace proběhla jak má a MS ho žaloval za neoprávněné užívání. Pochopitelně bráno, že user neprováděl žádné neoprávněné zásahy do Win. Než sem takový soudní spor dáš, tak je další debata bezpředmětná.

Karmelos

• 1 131
    • Zobrazit profil
« Odpověď #87 kdy: 28. 01. 2025, 12:35:45 »

Chtělo by to poskytnout pramen pro Vaše tvrzení. Zatím to vypadá, že se jedná jen o vnitřní přesvědčení, než o znalost čehokoliv.

Mě příjde, že tvrdí a má to asi podložený svým testem, že jeho klíč nejde instalovat na víc počítačů.  Buďto jeden z vás kecáte, anebo máte každej jinou licenci.  Když některý licence lze nainstalovat na víc počítačů, tak jsou asi v pořádku, když je instaluješ na víc počítačů, ne?  Jako BFU nemám jak poznat co je a co není legální.  Mám fakturu, od firmy co to prodává léta, mám klíč, nainstalovat to jde, instaluju z ofigo zdroje, ms to sežral...  Tak vo co go?  Kdo mě bude tahat po soudech? A za co? Že jsem to koupil levně? To přece není zločin...
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #88 kdy: 28. 01. 2025, 12:47:18 »
Mě příjde, že tvrdí a má to asi podložený svým testem, že jeho klíč nejde instalovat na víc počítačů.  Buďto jeden z vás kecáte, anebo máte každej jinou licenci.  Když některý licence lze nainstalovat na víc počítačů, tak jsou asi v pořádku, když je instaluješ na víc počítačů, ne?  Jako BFU nemám jak poznat co je a co není legální.  Mám fakturu, od firmy co to prodává léta, mám klíč, nainstalovat to jde, instaluju z ofigo zdroje, ms to sežral...  Tak vo co go?  Kdo mě bude tahat po soudech? A za co? Že jsem to koupil levně? To přece není zločin...

Po soudech vás nikdo tahat nebude, nikdo to reálně neřeší. Myslím, že jsem nainstaloval už vysoké stovky, ne-li tisíce instalací, a s klidem Vám sdělím, že stejný produktový klíč nainstaluji na více PC. Dokonce, když kontaktujete microsoft, že licenci máte (doložíte), ale poškodil se instalační klíč (rádo se dělo u papírových nálepek s prodkutovým klíčem), poradí Vám nainstalovat PC s jiným kllíčem a klidně Vás zaktivují po telefonu ručně. Ale vždy se zdůrazněním, že za legálnost instalace si stále nesete odpovědnost sám.

Bohužel mnoho lidí si udělalo myšlenkovou zkratku, že produktový klíč je totéž co licence (nebo v minulosti že COA štítek je totéž co licence), a že aktivace je stvrzení.

V levných licencích Vám mohou například prodat produktový klíč z MSDN, určený pouze pro vývojové potřeby. Dokonce to může být MAK (Multiple Activation Key), kde může být proti běžným několika jednotkám aktivací nastaveno třeba i pět tisíc aktivací.

Takže hypoteticky, kdyby to někdo řešil, tak se může stát to, že zjistíte, že nemáte legální software a budete muset licenci dokoupit platnou, ale díky tomu, že jste konal v dobré víře, nenesete trestní odpovědnost. Následně se obrátíte na toho svého letitého prodejce, aby Vám vzniklou škodu nahradil.

Karmelos

• 1 131
    • Zobrazit profil
« Odpověď #89 kdy: 28. 01. 2025, 12:58:54 »
No ale když někdo má licenci pro 5000 PC, tak za ni asi zaplatil, tedy MS by měl počítat s tím, že se tím klíčem nainstaluje 5000 počítačů, ne?  Tady podle mě není žádná škoda, to si klidně takovou multilicenci koupim, a budu ji svejm kamarádům instalovat za úplatu nikdo mi a ani jim nemůže říct ani popel, ne?  Koupil jsem to já, instaloval jsem to já, tak co?
Gréta je nejlepší.