Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit

Wasper

• 235
    • Zobrazit profil
Re:Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit
« Odpověď #75 kdy: Dnes v 14:37:46 »
starý telefonní pár, elektriká přípojka a pod, přičemž ty první dva jdou na venkově často i vzduchem. Pokud někde v okolí skutečně nešťastně uhodí blesk: Není pak už dost jedno, kudy vám to do baráku přiteče?
Počítal bych, že ty Vámi jmenované pojišťovna nebude rozporovat (ostatně ta silová elektrika má revizi, takže i když od toho vyhoří půlka spotřebičů, jste papírově v cajku), ale ve chvíli, kdy zjistí, že jste si tam natáhnul kábl a něco chytlo od něj, protože jste ho špatně uzemnil, tak budete mít asi problém.

« Odpověď #76 kdy: Dnes v 14:48:41 »
starý telefonní pár, elektriká přípojka a pod, přičemž ty první dva jdou na venkově často i vzduchem. Pokud někde v okolí skutečně nešťastně uhodí blesk: Není pak už dost jedno, kudy vám to do baráku přiteče?
Počítal bych, že ty Vámi jmenované pojišťovna nebude rozporovat (ostatně ta silová elektrika má revizi, takže i když od toho vyhoří půlka spotřebičů, jste papírově v cajku), ale ve chvíli, kdy zjistí, že jste si tam natáhnul kábl a něco chytlo od něj, protože jste ho špatně uzemnil, tak budete mít asi problém.

na telefonní přípojku přece taky nemáte "revizi", o televizních koaxiálních svodech ze střechy rodinných domků už bych vůbec nemluvil...

Prostě: Nedělejme z pár nešťastných případů (vyjímek potvrzujících pravidlo) standard. Nic ze zde uvedeného mě nepřesvědčilo, že metalická zemní coax přípojka představuje nějaké reálné nebezpečí.

« Odpověď #77 kdy: Dnes v 14:55:15 »
Já bych to za sebe uzavřel s tím, že rozsáhle teoretizovat o blescích do země se dá donekonečna (a také se tak skoro pod každým vláknem optika vs. metalika buhvíproč děje)
A v dobách, kdy jsem měl doma telefonní modem, opravoval jsem drobné škody po bouřce asi třikrát (na tom modemu). [...] Třeba má původní tazatel celou trasu někde v údolí, a vážně se tu projevuji úplně jalově.

Ano, to je totiž ono. Velmi záleží, kde bydlíte. Já za desítky let nikdy a nikde nezažil, že bych měl s něčím podobným jediný problém. A to máme domů několik a bydlel jsem za život alespoň na deseti místech. Připojení k internetu jsem jsem měl vždy kabelové.

Přemejšlím, kolikrát jsem zažil úder blesku někde hodně blízko. Jako že jsem nevnímal zpoždění mezi bleskem a hromem. No pár jich bylo.

Osobně snad jednou, možná dvakrát. Možná hlavně proto, že bydlíme pod obecním bleskosvodem v podobě kostela na náměstí nad námi. A když tedy nepočítám blesk co uhodil asi dvacet metrů odemne do stromu přimo před mýma očima venku na ulici.

« Odpověď #78 kdy: Dnes v 15:55:46 »
Já bydlel teprve na dvou místech:
- v RD relativně na rovině, ve vzdálenosti asi 30m od stožáru 220 kV
- ve čtyřpodlažní bytovce, kde jsou ale okolo 7patrové paneláky, a ve vzdálenosti asi 200m asi tři 12patrové. Je to mírně v ďolíku mezi okolními pahorky, ale asi ne dost v ďolíku.
Mám pocit, že aspoň jedna pořádná prda přijde při každé trochu slušné bouřce.

Blesk do stromu dvacet metrů od Vás? Máte pane možná trochu kliku :-)

« Odpověď #79 kdy: Dnes v 16:03:29 »
Dakujem za opravu "Jersey", takze :

1. Kabel (do chranicky)
1.1 variant 300m > https://shorturl.at/Ti3iY
1.2 variant 200 m > https://shorturl.at/hPP7G

Pri akomkolvek variante 200m/300m nasledovne konvertory po 1ks :
2.1 Konvertor 1ks (bod A) :
https://www.alza.sk/tp-link-tl-fc311a-2-d6490895.htm
2.2 Konvertor 1ks (bod B) :
https://www.alza.sk/tp-link-tl-fc311b-2-d6490896.htm

Sorry tento post som si predtym nevsimol, vzhladom k tomu, ze je to patchcord v pozadovanej dlzke, nepotreboval by som isp, ale je to len 1 vlakno, niektori z vas pisali ze treba 2 vlakna (neviem ake to moze mat negativa), ale hotove, 2 vlaknove patchcordy ani na allegre.

Este k infrastrukture doplnim chybajuce info:
- ide o O2 mobilny internet na doma (cez antenu)
- aktualne zapojeny a pouzivany router je Zyxel EX3300-TO
- switch je Planet GSD-1222VHP (ten ma sfp port)
- ta vzdialenost bude prave medzi switchom a routerom
- k dispozicii je este (aktualne odpojeny) Ubiquiti EdgeRouter 4 (ten ma tiez sfp port)
- Posledny dostupny (odpojeny) prvok je vonkajsie AP Zyxel - model zatial neviem

Takze mi napadlo, ze ak by ten Zyxel router podporoval AP mode, tak by som ho prepol a ako router by som pouzil ten EdgeRouter 4 a switch by som s nim prepojil priamo optikou, bez media konvertorov, cez SFP porty, ale s nastavenim Edgeroutera na O2 internet a nastavenie LAN siete by som potreboval asi vyraznejsie poradit lebo co sa tyka routerov vyssej triedy, tak mam skusenosti len s mikrotikom a v porovnani s tym sa mi zda prostredie EdgeRoutera vyrazne nepriatelske :D vsetko podstatne sa tam asi nastavuje a monitoruje cez terminal a ja som skor gui man (winbox)
« Poslední změna: Dnes v 16:05:46 od googler2 »

« Odpověď #80 kdy: Dnes v 16:06:24 »
Blesk do stromu dvacet metrů od Vás? Máte pane možná trochu kliku :-)

No, nepopírám, že jsem pak vzal nohy na ramena a těch zbylých třista metrů domů to vzal velmi velmi svižně :D

CPU

• 1 212
    • Zobrazit profil
« Odpověď #81 kdy: Dnes v 17:41:41 »
Jednou mi do domu uhodil blesk tak silně, až se rozsvítil monitor naprosto odpojený od sítě! Ten monitor to nepřežil. Co bylo zapojené v zásuvce, to fungovalo dál, asi díky uzemnění (?) Kromě toho monitoru shořel kabelový modem, síťovka na desce spojená s modemem, WiFi část AP, WiFi část kamery a nějaké ne-it vybavení.

Takže bych ten blesk bral jako reálné nebezpečí.
« Poslední změna: Dnes v 17:45:55 od CPU »

Wasper

• 235
    • Zobrazit profil
« Odpověď #82 kdy: Dnes v 17:53:25 »
No, nepopírám, že jsem pak vzal nohy na ramena a těch zbylých třista metrů domů to vzal velmi velmi svižně :D
Předpokládám, že druhotné následky pak vyřešila automatická pračka 8) No asi ani my ateisté bychom to neměli s tou bezbožností přehánět. :-X

Jinak "maximum" co jsem viděl byla zásuvka vyrvaná ze zdi visící na zbytku drátu, s řádně uškvařenou izolací. Celkem neškodný blesk ob jeden barák, a následný neplánovaný upgrade 5 počítačů v té firmě...

« Odpověď #83 kdy: Dnes v 19:45:34 »
Předpokládám, že druhotné následky pak vyřešila automatická pračka 8)

Ani ne. V ten okamžik si to vůbec neuvědomíte. Člověku spíš chvíli trvá než mu dojde co viděl a pak si uvědomí, že by tam asi neměl stát jak solný sloup aby se z něj ten solný sloup skutečně nestal a měl by zmizet někam pod střechu.

« Odpověď #84 kdy: Dnes v 21:18:38 »
Dakujem za opravu "Jersey", takze :

1. Kabel (do chranicky)
1.1 variant 300m > https://shorturl.at/Ti3iY
1.2 variant 200 m > https://shorturl.at/hPP7G

Pri akomkolvek variante 200m/300m nasledovne konvertory po 1ks :
2.1 Konvertor 1ks (bod A) :
https://www.alza.sk/tp-link-tl-fc311a-2-d6490895.htm
2.2 Konvertor 1ks (bod B) :
https://www.alza.sk/tp-link-tl-fc311b-2-d6490896.htm

Sorry tento post som si predtym nevsimol, vzhladom k tomu, ze je to patchcord v pozadovanej dlzke, nepotreboval by som isp, ale je to len 1 vlakno, niektori z vas pisali ze treba 2 vlakna (neviem ake to moze mat negativa), ale hotove, 2 vlaknove patchcordy ani na allegre.

Obyčejný dnešní switchovaný ethernet používá full-duplexní spoje, tzn. máte jednu signálovou cestu tam a druhou zpátky. Řekněme každým směrem jeden pár drátů (což ale platilo naposledy na stovce) nebo každým směrem jedno vlákno. Odtud dvě vlákna. Obyčejný SFP transceiver dělá to, že elektrické signály pro směr "tam" a "zpátky" konvertuje na optický přenos "tam" a "zpátky".

Ale protože nejste sám, kdo má nouzi o vlákna, tak je i možnost, poslat oba směry po jednom společném vlákně. Ty dva směry se svítí jednou barvou tam a jinou barvou zpátky, takže si na sdíleném vlákně nijak nepřekážejí. Tomuhle se u opto-transceiverů říká BiDi (bi-directional) nebo vznešenějším pojmem WDM. Optická "pásmová výhybka" je uvnitř transceiveru, takže transceiver má navenek konektor pro jediné vlákno... řešíte jenom mechanicky pasující typ konektoru (SC, LC apod.) a pak to, že transceivery musí na "barvičkách" pasovat proti sobě. Nemůžou dva BiDi transceivery být proti sobě stejné, protože by oba svítily 1310 a oba se snažily přijímat 1550, takže by oba dva hlásily "nevidím signál". Musí křížem proti sobě jeden svítit 1310 + přijímat 1550, a druhý přesně naopak. Proto se BiDi transceivery nebo media-konvertory vyskytují v katalozích výrobců ve dvojicích.

Jinak... jestli Vám jde o to, přivést konektivitu od 5G radiomodemu někam blíž domů (kde není signál), tak Vás nejspíš nebudou co do kapacity omezovat ani koaxové metalické modemy G.hn. A to Vaše upřesněné zadání mimochodem nasvědčuje spíše situaci "ďolík" než situaci "návrší" :-) pokud se týče rizika úderu blesku...