Bohuzel se neda ani rici, ze co je ceske, to je dobre. Treba ten rum s rumem nema spolecneho nic.
"Rum is a distilled alcoholic beverage made from sugarcane byproducts, such as molasses, or directly from sugarcane juice, by a process of fermentation and distillation. The distillate, a clear liquid, is then usually aged in oak barrels."
Cesky "rum" je alkohol z brambor s primesi rumove tresti a pochubuji, ze zraje jinde, nez ve flaskach, do kterych ho rovnou natoci. Tak to totiz je s vetsinou ceskych chlastu. Bramborovy alkohol a jakousi prichuti. V podstate ochuceny poitin, akorat ze ilegalni vyrobci poitinu si na nic nehraji a prodavaji to jako poitin, ne jako rum. Opravdu se nedivim, ze vyrobcum, kteri vyrabeji rum poctive, muze byt cesky odpadni "rum" trnem v oku.
A to pomazankove maslo nema s maslem moc spolecneho. Jedinym duvodem k trvani na nazvu je snad leda tradice, ktera bohuzel vznikla, kdyz asi nekdo kdysi nemel inspiraci, jak to pojmenovat. Vazne nevim, co je tak spatneho na tom, kdyz nekdo trva na tom, ze veci jsou nazyvane pravymi jmeny. Jejich kvalita se tim nijak nezmeni. Ten "rum" bude porad sracka a pomazankove maslo tou samou smeskou, ktera cloveku muze nebo nemusi chutnat.