Jaký webový framework zvolit?

Martin

Jaký webový framework zvolit?
« kdy: 05. 09. 2018, 20:44:10 »
Dobrý den,
pracuji nyní na pozici PHP programátora. Na to, že je to moje první práce mám celkem slušné podmínky. Ale psát dnes rozsáhlejší projekty v čistém PHP je myslím celkem masochistické. Navíc se zabývám myšlenkou jakým směrem se dál vyvíjet abych měl do budoucna na trhu práce co nabídnout. Moje myšlenky tedy celkem logicky zamířily směrem k frameworku.
Jako první u nás člověka samozřejmě napadne Nette. To napadlo i mě a tak už v něm mám hotové i dva menší projekty. Jsou to projekty typu osobní web + nějaká jednoduchá administrace. Takže vážně umím jen základy a to ještě musím i hodně běžných věcí stále googlovat. Takže pokud tyhle "zkušenosti" nevyužiji v praxi tak mě to moc mrzet nebude. Taky jsem prošel asi dvěma kapitolami v ASP.NETu. Ten mě ale neoslovil vůbec.
Teď jsem ve fázi, kdy zjišťuji že těch frameworků je nějak hodně  :D Začal jsem tedy hledat nějaké jejich srovnání, ale nic moc jsem nenašel.
Nejvíc mě zatím láká se konečně pořádně naučit Python. Něco už jsem v něm dělal a docela mě to bavilo. Taky je to myslím o dost univerzální jazyk a tak bych se třeba časem mohl od webových aplikací posunout někam dál (tedy pokud je kam - vůbec nevím. Zatím to ani nemám v plánu). Frameworků nad Pythonem je ale taky celkem hodně a tak mi to výběr moc neusnadnilo.
Ať bych si ale vybral cokoli, stejně bych nakonec pochyboval jestli je to správná cesta. Nemám zkrátka ještě zkušenosti z praxe a tak nevím co má před sebou lepší budoucnost, s jakými znalostmi seženu práci snáze, případně se dostanu na lépe ohodnocenou pozici atd... 
Ani nečekám že by zde byla nějaká jednoznačná univerzální odpověď. Nakonec si stejně budu muset odpovědět sám, co je pro mě nejideálnější. Zajímají mě ale názory lidí z praxe. Co má jaké výhody, co nemá třeba vůbec smysl zkoušet...
Děkuji za odpovědi  :)

daly

Re:Jaký webový framework zvolit?
« Odpověď #1 kdy: 05. 09. 2018, 20:52:29 »
Taky je to myslím o dost univerzální jazyk a tak bych se třeba časem mohl od webových aplikací posunout někam dál (tedy pokud je kam - vůbec nevím. Zatím to ani nemám v plánu).
Tohle jsi trefil. Posunout se někam dál dost možná chtít budeš a to dřív než si myslíš - vlastní zkušenost. Po delší době webařina není zrovna zajímavá práce.

Výběr PHP frameworku bych nepřeceňoval. Vyzkoušej si co ti sedí a v tom pracuj.

phpnebrat

« Odpověď #2 kdy: 05. 09. 2018, 21:08:22 »
PHP přece není programování. První krok je teda začít dělat pořádný jazyk. Dneska asi jedině Java, ale záleží na tom, jak velké projekty chceš dělat. Malé skriptíky jdou i v tom Pythonu a dobře, ale proti PHP to zase tak moc velký skok není.

askdlksdf

« Odpověď #3 kdy: 05. 09. 2018, 21:21:20 »
určtě zkus i asynchronní frameworky, oproti klasickým je to zase něco jiného.
Např. aiohttp nebo něco s node.js.

cydreb

« Odpověď #4 kdy: 05. 09. 2018, 21:37:02 »
V PHP som programoval 10 rokov, pracoval som za tú dobu s týmito frameworkami:

- Nette 1, 2
- Zend Framework 1, 2
- Symfony 2, 3, 4
- Laravel 5
- CodeIgniter 2, 3

V Nette som spravil portály, e-shopy. Všetky zdroje boli len v češtine, problémy sa riešili na fóre. Jedná sa o lokálnu záležitosť, je používaný hlavne v ČR a v SR. Pracovalo sa v ňom dobre, ale kvôli tomu, že jeho autor (David Grudl) sa pravidelne "vyhráža", že celý projekt "zahodí do koša", tak ho neodporúčam.

V Zend Framework som spravil menšie weby a jeden väčší e-shop. Dokumentácia podľa môjho názoru nič moc. V Zend Framework 2 sa mi pracovalo horšie ako v Zend Framework 1. Neodporúčam.

V Symfony som spravil najviac projektov - menšie weby, väčšie portály, menšie e-shopy. Dokumentácia je výborná, má veľkú komunitu, nie je problém nájsť riešenie problémov. Na LinkedIn mi chodilo relatívne veľa ponúk z Nemecka, ČR a SR na Symfony takže nemal by byť problém v ňom nájsť prácu.

V Laravel som začal robiť jeden projekt, ale keď som zistil, že čo je to za shit framework, tak som sa na to vykašlal. Je to framework pre lepičov kódu, ktorí nemajú šajn o architektúre, neodporúčam.

V CodeIgniter som spravil pár menších projektov. V súčasnosti je to už podľa mňa mŕtvy projekt, neodporúčam.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 05. 09. 2018, 22:14:25 »
Dobry den, vyrabim cihly z hliny, nekdy z blata, nekdy i s trochou slamy. Chtel bych se profesne posunout a mit lepsi dum, treba jako soused z cihel, ale neumim se rozhodnout jestli mam pouzit blato s primesi slamy, nebo tam dat spise listi, nebo treba slupky z brambor. Co mi poradite?
 ::)
Je pravda, ze i mcdonalds pouziva php (treba jejich mcnazor), ale jinak je to jazyk bastlicu a lepicu a pokud se chces nekam karierne posunout, rozhlidni si po nekterem jinem jazyku. Java, go, c...
 ;)

ZAJDAN

• 2 087
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 06. 09. 2018, 09:40:33 »
Ruby on Rails
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

J.V.

« Odpověď #7 kdy: 06. 09. 2018, 09:55:08 »
Ruby on Rails

Neni tohle uz tak 20 let out ?

m.

« Odpověď #8 kdy: 06. 09. 2018, 09:57:41 »
Ruby on Rails

Neni tohle uz tak 20 let out ?

Zalezi na tom, jak moc date na modu.

era

« Odpověď #9 kdy: 06. 09. 2018, 10:08:15 »
Dneska asi jedině Java, ale záleží na tom, jak velké projekty chceš dělat. Malé skriptíky jdou i v tom Pythonu a dobře, ale proti PHP to zase tak moc velký skok není.

V současné době se obrovským tempem rozvíjí javascriptové frameworky, zkusil bych cokoliv z trojky Angular, React, Vue.

PS:
Alternativou k Jave je taky .NET core ASP.

Trupik

« Odpověď #10 kdy: 06. 09. 2018, 10:11:59 »
Ruby on Rails
RoR je možno z programátorského hľadiska boží (neviem posúdiť, nikdy som v ňom nerobil), ale z hľadiska nasadzovania na server som väčšie peklo ako webové projekty v Ruby nezažil. Spravte svojmu administrátorovi radosť a odbočte od Ruby preč.

era

« Odpověď #11 kdy: 06. 09. 2018, 10:13:28 »
Ještě se mrkni na nejpoužívanější Frameworks, Libraries and Tools na Stack Overflow:

První 4 jsou:

Node.js 49.6%
Angular 36.9%
React 27.8%
.NET Core 27.2%

L.

« Odpověď #12 kdy: 06. 09. 2018, 10:18:11 »
Každý pořádný programátor (tj. ne lopata) používá zásadně a pouze svůj vlastní framework, co si sám napsal.

neznamy

« Odpověď #13 kdy: 06. 09. 2018, 10:20:43 »
Hele, v CR bych se python na programovani webu vubec neucil - zatimco v zahranici je python v podstate jeden ze standardnich jazyku na backendu, tak v CR je na web python naproste minimum nabidek oproti ostatnim resenim (hlavne php, nasleduje java a .net) a to v takovem smyslu ze v Praze najdes tak 5 mist kde neco aktualne delaji v nakym python web frameworku.

Ohledne samotnych frameworku (Django, pyramid, flask) - Django ma sice jako mnozi tvrdi spickovou dokumentaci ale neni absolutne dobre pro zacatecniky, django je extremne overengineered coz by nevadilo kdyby django tlacilo jednu cestu jak to neco udelat, ale vono vzdy tech cest nabizi 5. Na uplne posledni blbost je v djangu nejaka utilitka ktera se casto chova jako magicky blackbox. Dalsi problem je ze Django si vymyslelo svuj pristup k MVC - takze vetsina business logiky zustane rozhazena po forms, managerech, modelech s tim ze django tam archaicky nabizi OO postupy ve stylu inheritance jak za krale klacka. Z pohledu OO se v tom pracuje jak v roce 2007. django se snazi v posledni dobe dohnat dobu ale zatim to je porad v plenkach.

flask je v pohode ale je to microframework a tedy problemy klasickych microveci.

pyramid sem nepouzival.

era

« Odpověď #14 kdy: 06. 09. 2018, 10:21:30 »
Každý pořádný programátor (tj. ne lopata) používá zásadně a pouze svůj vlastní framework, co si sám napsal.

Je pravda, že takového programátora nemůže nikdo vyhodit, protože ten jeho framework nikdo neumí a nikoho už na to prostě neseženou. Další otázka jsou bezpečnostní aktualizace a celková kvalita návrhu, udělat kvalitní framework je náročný úkol i pro velké firmy jako je Google nebo Facebook, natož pro jednoho člověka.