Jak na Facebook?

qwertz

Jak na Facebook?
« kdy: 25. 11. 2017, 10:59:34 »
Spadám do kategorie 30-40 let a vmém okolí jsem již prakticky jediný, kdo není na Xychtbooku. Kromě mých rodičů ho mají snad úplně všichni, včetně rodičů partnerky (60+) ale zejména staří známí, přátelé, spolužáci se kterými jsem ztratil kontakt třeba i před 20 lety.

Přestože je to podle mě úplně dememtní šmírující služba, dav hlasuje nohama, a tuhle dekádu je FB prostě IN. Jistě, že se lze chovat racionálně, mít FB v Adblocku (což stejně mám), nedávat tam nic moc osobního ani prezentovat svou abscenci jako pozvánku pro zloděje. Stejně je ale děsivá přestava, že v jednom bodě se sbíhají informace o všech lidech, kdo se s kým zná jaké má přátele, zájmy.

Jenže co s tím, dá se vůbec tento trend zastavit? Jak jste to vyřešili vy? Rezignovali jste a máte FB? Přece jenom ta možnost udržet kontakt s lidmi, který byste ještě před pár lety před dobou internetu nenávratně ztratili, má něco do sebe. Bohužel konkrétní službu v tomto případě volí většina....

rxgu

Re:Jak na Facebook?
« Odpověď #1 kdy: 25. 11. 2017, 11:10:43 »
Vykašlal jsem se na FB. Bohužel jsem tím v některých případech mimo proud dění. Ale to je o tom, jakou cenu má pro koho jeho soukromí.

iiiiiiiiiiiiiiii

« Odpověď #2 kdy: 25. 11. 2017, 11:26:35 »
Som na FB. Zvazuje, nasledovne:
Ponechat povodny profil a premazat co sa da a pre aktivne kontaky a profily stranok, co ma zaujimaju a pod novy profil.
A to: cez TOR (maju vlastny exit-node), Adblock samozrejnost, obskurtne meno (teoreticky kvoli tomu mozu bloknut profil), ziadna fotka tvare. V nastaveni sa da toho dost pomenit, napr. neverejny zoznam priatelov, zakazat automaticke zverejnovanie fotiek, na ktorych cloveka oznacia jeho znamy. A hlavne, tento aktivny profil po pol roku zrusit a zalozit novy.

Ostatnych som presmeroval na mail a lanarim ich na Thremu (nie kvoli kvalitam, ale pretoze je v mojom okoli najrozsirenejsi).

Teda, mne ide o to, aby sa nedal sparovat profil s mojou osobou, pretoze bude v pouzivani kratko. Na strane druhej, myslim si, ze sa ludia chcu deli o zaujimavu fotku cohosi, napisat zazitok zo zivota etc. a je skoda, ze je to pouzivane proti nim. Jo.. a este, s mojim pristupom mi FB dava reklamy, co su dost od mojho vkusu a potrieb, takze asi si sukromie chranim celkom dobre :-)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 25. 11. 2017, 11:37:21 »
Jeste by neskodila extra mail adresa na kazdy profil, pricemz nebude nikde jinde pouzivana. Take je dobre nastavit filtr na vse od FB, ktery to presype rovnou do odpadu, aby clovek nemel inbox porad ucpany sajrajtem.

Jméno:

« Odpověď #4 kdy: 25. 11. 2017, 11:42:51 »
~30let, nikdy jsem FB nemel, nenapada me jedinny clovek na ktereho bych chtel mit kontakt a nemam protoze funguje jenom pres FB, pro me tedy neexistujici problem.

zastavit trend.. to mas tak, na prelomu minuleho stoleti futurulogove a prognostici odhadovali, ze nejvetsi problem roku 1950 bude management konskeho trusu ve mestech, protoze spolecnost bohatne a uz ted si mohou kone dovolit lidi co predtim ne...

trend dela jeden kazdy z nas -> zapalit malou svicku vs nadavat na tmu.

snad ti to pomuze :)

ASDFG

« Odpověď #5 kdy: 25. 11. 2017, 11:53:14 »
27 let. Jsem tam, ale jen kvůli práci a škole, nemám žádné přátele, fotky, ani nepoužívám žádné funkce facebooku, kromě skupin, kde řešíme interní záležitosti, je nutné udržovat vypnuté všechny funkce, které by mohly zveřejňovat informace o tvé osobě. Facebook má tendenci to jednou za čas přenastavovat. V podstatě mám facebook jen z nutnosti, ovšem jak tak pozoruji okolí, jsem asi jeden ze sta.

Ale vyhovuje mi to, jsem introvert a na ego marketing, ani na veřejnou drbárnu si nepotrpím.

Vy co jste zvládli obejít bezpečnostní protokol přes TOR, gratulace. Já na to prostě nemám čas a někdy musím věci řešit rychle, TOR je ukrutně pomalý, takže se nakonec stejně přihlásím z fyzické IP adresy.

Spousta lidí funguje jenom na FB, ale často se mi stává, že nereagují ani na email, ani na telefon a na facebooku až s týdenním zpožděním. Sociální sítě pro mě přinášejí více komplikací, než přínosů. QIP a ICQ fungovaly docela dobře, rychlá odezva, facebook je otřesný. Mobil dneska už většina lidí ani nemá na volání, ale na SMS a sociální sítě, paradoxně se mi zdá, že se komunikace s příchodem sociálních sítí podstatně zpomalila.

qwertz

« Odpověď #6 kdy: 25. 11. 2017, 11:54:47 »
~30let, nikdy jsem FB nemel, nenapada me jedinny clovek na ktereho bych chtel mit kontakt a nemam protoze funguje jenom pres FB, pro me tedy neexistujici problem.

Těch lidí je překvapivě hodně. Běžná populace je IT-negamotná (pokud bereme gramotnost jako schopnost rozpoznat rizika na internetu a nikoliv jako schopnost používat FB),  převést a donbutit je komunikovat jinak je nemožné. Pokud jste nebyl typický ajťák sociopat už od dětství (i takový existují), určitě jste měl různé kamarády z kroužků, táborů, škol a jen jste se prostě rozutekli do světa. Jasně, někteří z nich jsou dnes možná zcela někdo jiný, ale ta možnost návázat kontakt, a znovuvytěžit (před dobou sociálních sítí zcela nenávratně ztracené) kontakty je jedna z výhod, které dnešní svět poskytuje. Nejde o to, vyměňovat si infantilní statusy s kámošem od vedle, co s ním pravidelně chodíte ta pivo. Spíše restartovat kontakt s kamarády, se kterými čas, místo, povinnosti, kariéra, či osud vazby zpřetrhal. Určitě nejsou všichni z kategorie "idioti co nestojí za to".

qwertz

« Odpověď #7 kdy: 25. 11. 2017, 11:57:57 »
Spousta lidí funguje jenom na FB, ale často se mi stává, že nereagují ani na email, ani na telefon a na facebooku až s týdenním zpožděním. Sociální sítě pro mě přinášejí více komplikací, než přínosů. QIP a ICQ fungovaly docela dobře, rychlá odezva, facebook je otřesný. Mobil dneska už většina lidí ani nemá na volání, ale na SMS a sociální sítě, paradoxně se mi zdá, že se komunikace s příchodem sociálních sítí podstatně zpomalila.

To se týká snad ještě mladších, než jste vy ne? V mé věkové kategorii to většina používá jako rozcestník kontaktů a udržování kontaktů i s lidmi, kteří už jsou třeba někde jinde. Nahrazovat tím přímou komunikaci s nejlepšími kamarády je nesmysl.

iiiiiiiiiiiiiiii

« Odpověď #8 kdy: 25. 11. 2017, 12:00:02 »
... nemám žádné přátele, fotky, ani nepoužívám žádné funkce facebooku, kromě skupin, kde řešíme interní záležitosti..

Mi napadlo: jeden znami si cez profil zalozil skupinu a potom cez profil tejto skupiny komentuje alebo sleduje dianie v skupinach, co ho zaujimaju. Ale nieje ho mozne poziadat o priatelstvo napr, tusim ani tagnut a pod. Len pisat.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 25. 11. 2017, 12:43:25 »

Tak oni funguji treba i jinde, ale jinde nez na FB je clovek tezko hleda. Treba mail se obvykle neda nikde vyguuglovat.

qwertz

« Odpověď #10 kdy: 26. 11. 2017, 11:53:54 »
Na FB je o mně teď (aktuálních) informací z JINÝCH profilů. Je jedno, jestli tam nejste. Stejně to tam někdo dá.

qwertz

« Odpověď #11 kdy: 26. 11. 2017, 11:55:21 »
Asi jste mi do podvědomí vnutil (autor) svou přezdívku. :-D

Na FB je o mně teď (aktuálních) informací z JINÝCH profilů. Je jedno, jestli tam nejste. Stejně to tam někdo dá.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #12 kdy: 26. 11. 2017, 12:25:28 »
Spadám do kategorie 30-40 let a vmém okolí jsem již prakticky jediný, kdo není na Xychtbooku. Kromě mých rodičů ho mají snad úplně všichni, včetně rodičů partnerky (60+) ale zejména staří známí, přátelé, spolužáci se kterými jsem ztratil kontakt třeba i před 20 lety.

Pokud tvoje nepřítomnost na Facebooku stačí k tomu, aby se přerušil kontakt, tak asi to přátelství (nebo jiný vztah) za moc nestálo a není čeho litovat.

A kdyby ses tam chtěl podívat a přečíst si nějakou informaci, která není bez přihlášení dostupná, tak si prostě založíš jednorázový účet na nějaké smyšlené jméno. Jen pozor na recyklaci takových účtů – pak by totiž šlo dohledat, že se jedna osoba zajímala o osoby/témata X, Y, Z… a tím bys Facebooku předal informaci, že mezi těmito osobami/tématy je nějaká souvislost. Chce to tedy mít buď jednoúčelové falešné účty nebo naopak sdílet jeden účet v nějaké širší skupině (ideálně něco jako bugmenot.com, ale tam zrovna Facebook myslím blokují).

Přestože je to podle mě úplně dememtní šmírující služba, dav hlasuje nohama, a tuhle dekádu je FB prostě IN. Jistě, že se lze chovat racionálně, mít FB v Adblocku (což stejně mám), nedávat tam nic moc osobního ani prezentovat svou abscenci jako pozvánku pro zloděje. Stejně je ale děsivá přestava, že v jednom bodě se sbíhají informace o všech lidech, kdo se s kým zná jaké má přátele, zájmy.

Já jsem Facebook a podobné sajrajty zablokoval v DNS serveru (jde to i přes /etc/hosts, ale tam musíš vyjmenovat všechny sub/domény), aby mne nešmírovaly ani různé části Facebooku (tlačítka, komentáře…) vložené do jiných stránek.

A pak mám zvláštní profil prohlížeče, který používá jiný DNS server, přes který se na tyto stránky dostanu – to používám jen výjimečně, když je to opravdu nutné – ale při běžném prohlížení webu v normálním profilu jsem této šmíry ušetřen.

Jenže co s tím, dá se vůbec tento trend zastavit? Jak jste to vyřešili vy?

Mám v plánu iniciativu/projekt „Proč by vaše děti neměly být na Facebooku ani jiné podobné službě“. Současná generace je víceméně ztracená a většině těch lidí už nepomůžeš, jsou v p.r.d.e.l.i, ale generace našich dětí na tom nemusí být tak špatně.

šľ+íéľšťáčšľíé

« Odpověď #13 kdy: 26. 11. 2017, 13:55:32 »
Na Androide pouzivam Faceslim, prehliadac mobilneho webu Facebooku zabaleneho ako samostatnu aplikaciu a vysledkom je, ze FB si mysli, ze pouzivam BlackBarry. V principe by prevadzka mohla byt v pohode presmerovana na TOR.
Najdete vo svojom oblubenom repozitary F-Droid

qwertz

« Odpověď #14 kdy: 26. 11. 2017, 14:26:58 »
Pokud tvoje nepřítomnost na Facebooku stačí k tomu, aby se přerušil kontakt, tak asi to přátelství (nebo jiný vztah) za moc nestálo a není čeho litovat.

Tahle argumentace je logická jenom zdánlivě. Ne vždycky je možné udržovat kontakt. Nikdy vás nenapadlo, co dělají vaši spolužáci, kamarádi z táborů nebo letních dovolených? V té době skoro nikdo nebylna internetu a mobil měl málokdo. Zpřetrhání vazeb je při změně škol nebo kariéry běžné.

Samozřejmě nejde o kategorii nejlepší kamarád na světě, ani o přistoupení na hloupý způsob komunikace skrze FB. Spíše je to adresář kontaktů, spolu se spoustou osobních informací, co kdo dělá, jak se má atd.. Způsob jak obnovit sociální vazby, které by ještě před 50 lety přirozeně zanikly (XY se odstěhoval někam daleko do pryč)