Otázka zní: Je tu někdo, kdo si v posledních měsících instaloval čistý Debian Stable a zvolil už při instalaci GNOME, aby mi řekl, jestli tam má PipeWire?
Ano instaluje se rovnou s metapackage GNOME, protože je to zřetězená závislost.
task-gnome-desktop -> gnome-core -> pipewire-audio
Můžete zjistit třeba přes apt info task-gnome-desktop, podívat se na řádek depends, pak apt info gnome-core.. atd.
Mám nainstalovaný Debian 13 stable a od instalačky je to by default s XFCE. Teď jsem někde četl, že XFCE v Debianu nepoužívá jako audio PipeWire, ale že je tam ještě pořád PulseAudio.
Měl jsem problém se sdílením plochy přes XRDP - nešel zvuk - a důvod měl být ten, že to potřebuje už novější PipeWire.
Tak jsem zkusil nainstalovat Gnome, jestli to pojede nad PipeWire, a nebylo tomu tak, stejně jako XFCE tam běří PulseAudio.
Zjistí se to příkazem
pactl info
- jestli jste na úvod instaloval jen XFce (task), tak se nainstaluje legacy PulseAudio server.
- novější PipeWire standardně emuluje PA pro klienty, takže jakmile nainstalujete metapackage pipewire-audio, odebere se legacy PulseAudio server (balíček pulseaudio).. je to buď jedno, nebo druhé.
- můžete klidně používat třeba XFce s PipeWire, akorát ty zvuky z desktopu (ne aplikací) a applet na panel pro ovládání hlasitosti pojedou přes emulované PA API.
- Xrdp pak umí pracovat jak s PulseAudio serverem, tak nativně s PipeWire.
Když nainstalujete jen balíček xrdp, tak v sobě má rovnou moduly pro PulseAudio.. není potřeba nic dalšího řešit, pokud běží legacy PulseAudio server. Když se spustí Xrdp, tak se moduly natáhnou natáhnou viz /etc/xrdp/pulse/default.pa
U PipeWire je to trochu jinak, protože zmíněné legacy moduly nejdou použít. Musí se nainstalovat balíček pipewire-module-xrdp. Což je v podstatě skript /usr/libexec/pipewire-module-xrdp/load_pw_modules.sh, který po startu session udělá xrdp-sink and xrdp-source a nastaví je jako výchozí.
- pactl je jen obslužný nástroj, který chodí jak s nativním PulseAudio serverem, tak i pokud je emulovaný z PipeWire.
Když spustíte pactl info, tak pokud bude ve výstupu "Server Name: pulseaudio", tak jde o původní server, jestliže tam bude "Server Name: PulseAudio (on PipeWire x.x.x)", je to ta emulovaná varianta.
Jinak ukáže i výchozí zařízení, potřebujete, aby tam bylo xrdp-sink (přehrávání) a xrdp-source (signál z klienta).
O co mi jde - protože měl Debian 13 s GNOME jet pod PipeWire, ale nejede, tak si kladu otázku, jestli tomu tak není proto, že jsem v instalaci Debianu zvolil XFCE a teď už nepomůže tam dát GNOME, protože si to drží původní závisloti na PulseAudio.
Zkoušel jsem podle návodu rozjet ten PipeWire, nakonec se to povedlo a šel i zvuk v Xrdp, ale nějak mi přestala po rastartu fungovat Wifi a po restartu shell pořád vypisovat nějaké error s hardwarem, což se nikdy nedělo, proto jsem ty
změny raději revertoval.
Spíš bych se snažil pochopit a řešit jednotlivé problémy. Jestli chcete používat XFce, tak bych tam nedával další kýble nesouvisejících balíčků z GNOME. Ani jedno by nemělo mít přímou souvislost s WiFi.
Zkusil bych:
apt install pipewire-audio (metapackage, odebere pulseaudio server)
apt install pipewire-module-xrdp
Pak bych to restartnul a zkontroloval, jestli se po přihlášení přes RDP objeví správně zmíněná virtuální zařízení.
pactl info (pro PulseAudio klienty), wpctl status (nativní PipeWire).
A ještě pro úplně blbé, co neumí odpovědět na dotaz a nebo vypadnout ven z vklákna: Zkoumám, jestli Debian s GNOME nenainstaluje pro běžného usera "lepší" závislosti, než když si někdo při instalaci zvolí třeba míň na Debianu podporované XFCE.
Možná byste mohl trochu ubrat plyn, jestli se chcete na něco ptát