Kde a ako investovat v IT?

noname

Kde a ako investovat v IT?
« kdy: 06. 04. 2014, 13:34:28 »
Caute,

som nejaky rok po VS a som zamestnany. Pocas skoly som participoval na roznych komercnych projektoch a kedze si z platu odkladam bokom mesacne asi 20k tak sa mi za ten rok dodatocne nahromadili celkom pekne uspory a ked to takto pojde dalej tak moj problem je, ze neviem, co mam s tymi peniazmi v dlhodobom horizonte robit. Akoze fakt bez srandy.

Nepotrebujem a nechcem - auto (do prace chodim mhd a ked je pekne tak pesi), motorku, drahe dovolenky - preferujem cestovat na vlastnu past, novu elektroniku (vsetko potrebne uz mam, mobil telefonuje ok), spotrebny tovar rozneho druhu (tv nepozeram vobec, ipad, ipod, imac, hifi ...) to je vsetko pre mna uplne irelevantne. Hore uvedene materialne statky mi vobec nechybaju a nevidim zmysel v ich hromadeni. Zatial nepotrebujem ani stalu zensku ktoru treba pripadne dodatocne zivit a v horizonte 10 rokov si nechcem zakladat rodinu.

Chcel by som investovat a kupit si nejaky byt s rozumnou hypotekou a kedze nechcem byt 20 rokov hypootrokom, kupa bytu je tak financne narocna ze mi sucasny prijem nestaci a potreboval by som to este nejako "zrychlit". IT ma zivi tak by som chcel investovat prave tam. Otazka je, kde a ako presne tie peniaze investovat? Tu ma vela nenapada. Teoreticky si mozem kupit nejake akcie ale to je strasne vela byrokracie a nechce sa mi s tym kaslat.

Tiez nechcem investovat do technologii ako bitcoin a podobnych magorin lebo je to podla mna jedna obrovska bublina ktora raz praskne a cpat sa do toho je uz teraz neskoro.

Zaroven ma napadlo investovat do nejakeho startupu ale to je myslim si osobne uplna blbost, kedze s pravedepodobnostou limitne sa priblizujucej istote akekolvek peniaze naliate do cesko-slovenskeho startupu uz naspat nikdy neuvidim a to jednoducho nema zmysel lebo ja v drvivej vacsine programatorom jednoducho neverim - v zmysle ze vedia odkodit dobru robotu. Vyhodene peniaze von oknom ...

Ak by ste mali momentalne nejaky vacsi obnos volnych prachov, kam by ste ich investovali, co sa tyka IT? Najviac by som uvital prijem pasivneho charakteru teda by som klasicky chodil do prace + by sa mi niekde bokom generovali dalsie prachy.

Nemate podobny problem alebo o tom nepremyslate?

Diky za (normalne) rady

Mirek

Re:Kde a ako investovat v IT?
« Odpověď #1 kdy: 06. 04. 2014, 13:46:04 »
Něco k zamyšlení - píšeš že tě IT živí (tedy je tvým jediným zdrojem příjmu). Proč bys chtěl ještě navíc ve stejném oboru i investovat? Co když se něco zvrhne a odvětví půjde do kytek? Není lepší rozložit riziko?

« Odpověď #2 kdy: 06. 04. 2014, 13:54:17 »
Nějakou dobu si odkládáš 20k(!?) z platu bokem, IT tě živí a chceš hypotéku, ale nechceš být 20 roků hypootrokem.

Nemohu se nezeptat, Bratislavksý hrad už je normálně na prodej?

karel

« Odpověď #3 kdy: 06. 04. 2014, 13:58:30 »
Kamarad ted investuje v IT, kupuje 50% podil v akciove spolecnosti zabyvajici se vystavbou mobilnich siti dalsi generace, za cca 50 milionu Kc, mozna zde by ses mohl inspirovat...

Pavel...

« Odpověď #4 kdy: 06. 04. 2014, 14:28:47 »
mesacne asi 20k tak sa mi za ten rok dodatocne nahromadili celkom pekne uspory a ked to takto pojde dalej tak moj problem je, ze neviem, co mam s tymi peniazmi v dlhodobom horizonte robit.

v horizonte 10 rokov si nechcem zakladat rodinu.

Chcel by som investovat

Rozdelme si to na dve casti:

1) hovorite o sume 1000e/mesacne. Za 10 rokov je to puhych 120.000e.
Za to si kupite tak 1/2 domu, ci priemerny stary byt a to nepocitam s inflaciou.

2) samotne investovanie: vsetky investicne produkty (vratane sprofanovaneho Bitcoinu)
maju malym fontom carovnu veticku v zmysle "zisk nie je zaruceny, mozte prist o vsetky prachy".
Ocividne neplanujete tu investiciu realne riadit, nechcete nieco fest rizikove, takze vam ostanu len konzervativne
nastroje v style "privatne bankovnictvo". Vynos je na urovni 4-8% (minus inflacia).

Suhrnne: ak si zalozite rodinu, tak skoncite ako "hypootrok" pretoze zarabate malo.  Ak skusite nejake rizikove investicie,
tak pravdepodobne skoncite este horsie.

...

« Odpověď #5 kdy: 06. 04. 2014, 15:58:27 »
Jednoduchá odpověď: diverzifikované dividendové portfolio

Pokud vezmu v potaz dva scénáře, který tady splácal zkrachovalý pesimista Pavel... jde v zásadě o dvě porovnání:
Počítejme s průměrnou roční inflací 2%.

A) Každý rok uložíte na spořící účet ~ 240 000, při průměném úroku 1.5%.
Celkové zhodnocení vložené investice po deseti letech okolo 8%, tomu já neříkám pasivní příjem, nedojde ani k pokrytí inflace. U termínovaných vkladů neexistuje případná možnost výběru a je nutný jednoznačný závazek, pravidelné generování příjmu je časové omezeno velmi dlouhým časovým úsekem.

B) Každý rok nakoupíte dividendové akcie za 240 000, při dlouhodbé průměrné roční dividendě portfolia 7%, dlouhodobém průměrném cenovém růstu titulu převyšující inflaci o 1% (tedy 3%/rok) s pravidelnou reinvesticí dividend. Celkové zhodnocení vložené investice po deseti letech ~ 75%, respektive ~ 60% po zdanění, a to jsem pesimista, většina takto kvalitních titulů překonává inflaci o víc, než 1%. Když vezmete v potaz to, že vaše portfolio po deseti letech generuje pravidelný čtvrtletní příjem okolo 75 000, respektive 300 000/rok (po zdanění!), není příliš složité pochopit, že tato cesta vede správným směrem.

invest

« Odpověď #6 kdy: 06. 04. 2014, 16:07:27 »
Tak investuj do sebe. Jestli vyděláváš tak málo, tak je plno rezerv. Co budeš mít z cizí firmy, když za pár let můžeš mít příjem jako celá firma?

anon

« Odpověď #7 kdy: 06. 04. 2014, 16:54:46 »
Jsem na tom viceme podobne - a hadam ze nas je v IT dost (par let po VS, nasporeno par set tisic a zadne zavazky).

Ja to resim tak ze davam vypoved a chystam se penize si uzit nez dojdou a pak znova do IT.

Coz tak nejak sedi i s tim co napsal Invest - spousta volnyho casu, ktera se da vyuzit i k investovani do sebe a tim posilit prijem v budoucnosti. Usetrit 20kkc mesicne jako single fakt neni moc  :-\

anon

« Odpověď #8 kdy: 06. 04. 2014, 17:00:37 »
Nějakou dobu si odkládáš 20k(!?) z platu bokem, IT tě živí a chceš hypotéku, ale nechceš být 20 roků hypootrokem.

Nemohu se nezeptat, Bratislavksý hrad už je normálně na prodej?
Hadam ze myslel 20k v ceskych, ne v eurech

knedla

« Odpověď #9 kdy: 06. 04. 2014, 17:12:13 »
nasetril som par tisic Eur, dal vypoved a cestoval s frajerkou po Azii. Najlepsie investovane prachy...

usetrenych 1000Eur za mesiac je dost na taketo blbosti, ale na realne investicie.. potrebujes mesacne vrazit 10 000Eur ;)

invest

« Odpověď #10 kdy: 06. 04. 2014, 17:28:17 »
A jak se ti ta investice z cestování vrátila?

Lol Phirae

« Odpověď #11 kdy: 06. 04. 2014, 17:41:07 »

No normálně si zašukal, no...  ;D

knedla

« Odpověď #12 kdy: 06. 04. 2014, 17:44:48 »

zazitkom

invest

« Odpověď #13 kdy: 06. 04. 2014, 17:48:54 »
Aha, asi jo. To je dost slabý, ale je pravda, že dnes se i zážitky prodávají, tak proč ne. Z dlouhodobého hlediska to tedy bylo úplně k ničemu? Třeba jako to zašukání.

nechapuInvesta

« Odpověď #14 kdy: 06. 04. 2014, 18:38:46 »
invest: a co vic od zivota cekas? tvuj cil je bezcilne hromadit prachy a nemit z nich zadnej zazitek?