Teambuilding, večeře atd...jak se k tomu stavíte?

Re:Teambuilding, večeře atd...jak se k tomu stavíte?
« Odpověď #15 kdy: 22. 07. 2025, 10:08:57 »
jak se zdravi nemecti ajtaci zip file a podobne traparny.
Jo zip file u nas taky na jednom outdooru frcel, nekterym jedincum to zpusobilo úzkost. Tam to teda byla zakonceno v 6 rano kolegou močícím na recepci do kytek :-D jo, stary casy uz se nevrati.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #16 kdy: 22. 07. 2025, 10:23:53 »
Počítám si to většinou do pracovní doby, protože stejně se na podobných akcích z velké části pracuje. Osobní životy náhodných lidí z firmy většinou nikoho nezajímají.

hmmmw

• 103
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 22. 07. 2025, 10:25:44 »
....
Samozřejmě nijak povinné to není, ale člověk si připadá za vola když se ho pak někde na meetingu všichni ptají proč tam nejde, když tam kromě vás jdou vlastně všichni...
Vymýšlet výmluvy "že zrovna něco mám" mi přijde blbost, ale na druhou stranu vyloženě říct "nemám na to čas" je mi taky takový nepříjemný.
Dodám že jsme celkem mladá firma a většina lidí jsou bezdětní, žijou v paneláku a asi nemají nic lepšího na práci.

Jak se k těmto "neplaceným přesčasům" stavíte vy?

Z mé zkušenosti i bezdětní chápou, že někdo má rodinu, a chce s dětmi trávit čas. Takže zapracuj na tvém pocitu, "že jsi za vola", a normálně řekni, že dáváš přednost rodině. Pokud to není nařízené a placené, tak bych se na nějaké špatné dojmy vykašlal.

Zopper

• 917
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 22. 07. 2025, 12:46:35 »
Jen bych ještě doplnil zase z druhé strany: Pokud se celý zbytek týmu potkává pravidelně v kanclu a chodí na motokáry a kdo ví co, zatímco ty si na zoomu ani nezapneš kameru a půlka kolegů v tvém vlastním týmu ani neví, jak vypadáš, tak to ostatní budou brát tak, že kdo ví, jestli vůbec o svou pozici stojíš, spolupráce bude výrazně horší a odlidštěná z obou stran, a budeš první na řadě při jakémkoliv problému.

« Odpověď #19 kdy: 22. 07. 2025, 14:37:19 »
to tady vsichni jedete ten full asocial korpo model "barak nekde v zadeki v poli, hypoteka, do prace jedine autem nebo HO"?

Myslíte, že "bydlím v nájmu v činžáku, místo hypotéky platím totéž na nájemném" je lepší? Nebo "jasně, barák, jen je ten barák zhruba u rakouských hranic, hypotéka je pár korun a do práce to mám sto padesát kilometrů"? Každý svého štěstí strůjcem a každému vyhovuje něco jiného. Horší jsou spíš ty negativní externality toho, co jste popsal, aneb šílené satelity kolem Prahy, na které se ale v podstatě proměnila i větší část vesnic kolem Prahy, kde to v principu není o moc lepší co v té nové výstavbě a ty vsi jsou v podstatě zlikvidované.

« Odpověď #20 kdy: 22. 07. 2025, 16:46:44 »
Nejlepší strategii na tohle kdysi vymyslel bývalý kolega. Ten si zjistil v kolik začíná korporátní prezentace, v kolik začíná večeře a pak přijel jen na večeři autem. Potom byla chlastačka, kde se chvíli zdržel ale nepil, a jel domu. Jako bonus měl druhý den volno, protože všichni počítali s tím že lidi mají kocovinu a nějak se musí dopravit domu. Dělal to takhle roky a nikdo si nikdy nevšiml. Když po večeři zmizel, tak všichni předpokládali že šel spát na hotel nebo tak něco.

Osobně jsem o té jeho strategii nevěděl, tak jsem jel ráno busem někam na sněžku s většinou firmy a plánoval se účastnit. Problém byl, že mě jako starou sovu donutili vstávat v 5 ráno, tak jsem radši nešel spát vůbec a myslel si že to dospím v autobuse. Reálně jsem pak prospal celou cestu busem, většinu aktivit a korporátní prenzetaci v pokoji na hotelu. Když jsem se vzbudil v půl páté odpoledne, tak jsem říkal tomu kolegovi jak jsem zaspal. Jeho to tak nadchlo, že mi nabídl večer odvoz a pak mi vyprávěl o té své strategii. Korporátní teambuilding pro mě tedy byl "celý den jsem prospal, večer se nažral, nechal se odvézt domu a ještě měl druhý den volno".

Jinak jsem už zažil všechno možné, v současné firmě to je většinou jen o jídle, v předchozí to bylo hodně o prezentacích a aktivitách, v té ještě předtím to byl naprostý bizár kde najali nějakého týpka co působil jak vůdce kultu. Management mu tleskal jak někde na americké černošké mši a každou chvíli jsem čekal že začnou chromí chodit. Týpek zapáleně vysvětloval něco o 3D, což byly nějaká tři slova na D a jak to vymyslel kdosi v NASA a proto je to skvělé a NASA a manažeři a úspěch a NASA a management a osobní růst a NASA a..

Já tam seděl v publiku tří programátorů a asi padesáti elektrikářů a různě jsme na sebe pokukovali jakože co je tohle sakra za blbost a proč nám to vypráví. Nakonec to jeden z nich shrnul hláškou ve stylu "jo, tak tohle mi fakt pomůže líp tahat kabely". Nejhorší na tom ale bylo vidět ty managery z firmy co tleskali a svítily jim oči a hrozně to žrali.

« Odpověď #21 kdy: 22. 07. 2025, 17:20:32 »
Na teambuilding je možné využít firemní dopravu tam i zpět, ubytování, a pak se s pár kolegy trhnout a udělat si vlastní program v malé skupině někde poblíž.

Ve stejný termín jde naplánovat konkurenční (soukromou) kontra-akci, za vlastní prostředky. Tohle se HR obvykle děsně nelíbí.

Opakovaně se už stalo, že některý kolega v uvolněné atmosféře řek nějakému vůdci "pravdu" a v pondělí byl nezaměstnaný. Od té doby se větším akcím radši vyhýbám.

« Odpověď #22 kdy: 22. 07. 2025, 17:44:41 »
Opakovaně se už stalo, že některý kolega v uvolněné atmosféře řek nějakému vůdci "pravdu" a v pondělí byl nezaměstnaný. Od té doby se větším akcím radši vyhýbám.

Toto je důležitý ^^^. Na těchto akcích je fakt dobrý si dávat pozor na to, co člověk řekne (a je jedno komu - počítejte s tím, že v každé skupině čtyř-pěti lidí je jeden donašeč). Takže kdo ví, že když se ožere, tak moc mluví, by tam IMHO moc neměl jezdit. Nestojí to za to.

« Odpověď #23 kdy: 22. 07. 2025, 20:46:16 »
Tu se to pěkně rozjelo :)
Já jen dodám že HO nemáme na 100%, ale tak 3-4x týdně. Takže s většinou lidí se bez problému potkám v práci a vidět je ještě na motokárách zase tak moc nepotřebuju....

Ten celofirmení teambuliding s přespávačkou je normálně v týdnu. To kdyby bylo o víkendu tak ani neuvažuju že bych tam jezdil  8) Ale říkám tomu všemu obecně "neplacený přesčas", jelikož v práci bych normálně končil v 15-16h, zatímco tady je program až do večera...To stejný nějaký večeře nebo malý teambuildingy v průběhu roku...to je tak že všichni jsou v kanclu a namísto abych končil v těch 15-16 (a ještě třeba jen na HO), tak v 17:30 začíná nějaká akce a pak se jede tak do desíti večer...a druhej den se počítá, že člověk na 100% funguje....na to jsem už asi nějak starej. Ale jak říkám, ve firmě je tak 70% lidí mladších 30let a bezdětných, takže ti to berou jinak....
Ono stejně ty teambulidingy se udělají skupinky těch co se spolu baví a dál se to moc nemíchá...NA velkým teambuildingu jsou organizované workshopy kde se vymýšlí korporátní bullshit, ale nevím jestli to zase tak pomůže. Sice nás rozlosovali náhodně, abychom se bavili s různýma lidma, ale skončí workshop a pak se stejně baví lidi jak byli zvyklí...

« Odpověď #24 kdy: 22. 07. 2025, 21:56:46 »
To je zase infantilní téma k diskuzi z kategorie mateřská školka. Pokud nechcete absolvovat volnočasové team-building akce, tak na ně prostě nechoďte. Tak jednoduché to je. Takových zaměstnanců je spousta, není na tom nic divného a nikomu do toho nic není.

Pokud se někdo vůbec bude ptát na důvody vašeho rozhodnutí a pokud se vy rozhodnete na to odpovědět, pravdivá odpověď typu "volný čas raději strávíte s manželkou, dětmi, rodinou apod (dosaďte si co chcete)" je zpravidla ta nejlepší. Ostatně většinu času už tak strávíte "v práci".
« Poslední změna: 22. 07. 2025, 21:59:35 od tester3274 »

« Odpověď #25 kdy: 23. 07. 2025, 10:22:55 »
Mam krasnou univerzalni vymluvu proc tam nechodit...
Prestal sem pit.. a tim padem muzu snadno rict "jelikoz nechlastam tak se tam citim dost blbe a nechci vam kazit zabavu strizlivejma kecama".

Funguje to spolehlive uz nekolik let...
Jednou jsem dokonce navrhl co kdyby sme sli misto do hospody tentokrat treba nekam na vylet nebo vyjeli nekam na kole.. a od te doby se me radsi uz nikdo nepta :-D

Mám to stejně. Sice mě ze slušnosti zvou, ale když odmítnu, tak se radši ani neptají proč a mám klid  :)

« Odpověď #26 kdy: 23. 07. 2025, 18:38:37 »

« Odpověď #27 kdy: 23. 07. 2025, 20:37:16 »
Pracoval jsem v jedné menší pojišťovně, která si strašně zakládala na tom, že "není korporát", ale reálně to bylo nejvíce korporátní prostředí, co jsem kdy zažil a to jsem dělal i ve velkých energetických společnostech. Teambuildingy byly povinné a jak už zde někdo uvedl, "vše, co jste řekli bylo později použito proti Vám". Do toho pravidelné týdenní "all staff", přes teamsy "juchací akce" ve stylu Herbalife/Amway, atd.

Zažil jsem v různcýh firmách zůzné teambuildingy, některé dávaly větší smysl, některé menší, ale spíše menší. Nicméně kdo se v tom umí pohybovat, tak to pro něj byl "výtah nahoru", kolega tam tak vlezl řediteli do zadku, že si ho pak osobně vyžádal při výběrovém řízení na vedoucí pozice, kdy se díky tomu přišlo na to, že jeho vedoucí jeho přihlášku stopila, protože se ho pak přišel zeptat, jak to, že mu jeho životopis nedorazil. Byl z toho tehdy docela průšvih a celé kolo výběrek se opakovalo. Samozřejmě, že kolega měl svoje slíbené místo jisté a dostal ho.

V aktuální firmě máme jednou za rok vánoční večírek, kam vlastně ani není povinnost jít (a ani by si toho nikdo nevšiml, je to celá firma najednou na velkém prostoru), tam rád zajdu (na catteringu se fakt nešetří). Jinak se nic jiného po nás nechce a tak mi to vyhovuje. Pro kamaráda je dokonce informace v inzerátech "každý pátek grilovačka" tzv. "red flag" a na takové inzeráty zásadně neodpovídá. Říká, že na IT šel proto, aby nemusel pracovat, odsedí si ve firmě svých xy hodin (no, spíše ne, neustále si píše různé výjezdy a reálně je doma) a víc nechce o firmě ani vědět.

« Odpověď #28 kdy: 23. 07. 2025, 20:45:45 »
Pro kamaráda je dokonce informace v inzerátech "každý pátek grilovačka" tzv. "red flag" a na takové inzeráty zásadně neodpovídá. Říká, že na IT šel proto, aby nemusel pracovat, odsedí si ve firmě svých xy hodin...

To je docela zajímavé. Pro mě je to red flag taky ale přesně z opačného důvodu: do práce chodím pokud možno efektivně pracovat, ne plýtvat volný čas grilovačkami, od toho tam fakt nejsem :D

Buldr

• 167
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 23. 07. 2025, 21:49:35 »
Jeden večer ročně si všichni sedneme a více po nikom nechci, protože na hurá akce sám nevěřím. Víceméně jakožto malá firma si všichni sedneme, popovídáme si o uplynulém roce a co bude dál (velké zakázky, změny, výměna aut, přechod na jiného výrobce nářadí …) s tím, že každý dostane prémie a všichni dostanou povinně 2 týdny volna, aby si odpočinuli, připravili se na Vánoce a sejdeme se až po Novém roce. To zabere tak 1-2 hodiny a poté už jen volná zábava s naraženým sudem a točícím se seletem, beranem, ... zkrátka žranice.

Nabídky firem na uspořádání čehokoliv odmítám rovnou, nevidím v tom sebemenší smysl, ale možná prostě nejsem dost moderní, sociálně uvědomělý, …
Carpe diem