Když chceš seriozně používat Linux, tak za mě, neexistuje aby jsi ho provozoval na kdejakém stroji. To ty si musíš přizpůsobit předem hardware. Máš to zadarmo, druzí ti to vyrábějí zadarmo, nic za to neplatíš, tak snad jsi schopen alespoň takovou věc, jako kompatibilní hardware, zajistit.
Tzn. zjistit si, jaký notebook ti na tom pojede, třeba koupit i nějaký starší Thinkpad, a na tom to rozjet. Snad se alespoň trochu v téhle věci přizpůsobíš ty, ne?
No a nakonec, pravidlo další - dej tam Debian stable...
To je zase hlod... :-D
Já pořád doufám, že Linux nepůjde směrem jako Windows 11 a neřekne lidem ať milióny počítačů vyhodí a koupí si nové, protože starý plně funkční hardware už nechtějí podporovat...
Takže v době, kdy jsem ten notebook kupoval, tak ho CZC prodávalo s předinstalovaným Linuxem (nějakou podivnou distribucí MeeGo?), takže byl předpoklad, že tam bude vše fungovat. A na začátku taky fungovalo. Až následně se ukázalo, že k ovladači grafiky nejsou zdrojáky (Intel vývoj outsourcoval), takže všechno funguje dobře na 32bit verzi Ubuntu 12.04 a chce-li člověk upgrade, musí oželet hardwarovou akceleraci. Bez ní to fungovalo dobře ještě v Ubuntu 20.04, pak už ne.
Někomu příjde normální měnit mobil po půl roce, aby si připadal cool. Já mám stejný mobil 20 let (baterku měním cca po pěti letech), takže určitě nehodlám zahodit fungující notebook (s originální baterii ještě zvládne 5 hodin běhu). Takže ne, nehodlám se přizpůsobit a generovat zbytečný elektroodpad.
Co by proboha vyřešil Debian, když tahle chyba JE v kernelu?
Mám hledat souvislost mezi zálohováním a grafickou kartou? Radši ne...
A ne, fakt to není nejnovější grafika v notebooku. Jednak je to jen GPU integrované v procesoru a myslím, že už se nějaké roky nevyrábí... v kernelu zjevně někdo tenhle driver změnil, aniž by si vyzkoušel, co ty změny způsobí...
Zkrátka děkuji za mnoho podnětných myšlenek... :-)
Sice mi stále není jasné, k čemu bugzila.kernel.org má vlastně sloužit, když ne k hlášení chyb, ale aspoň tu stále je výhoda opensource v tom, že když člověk opravdu chce, může si pitomé chyby opravit i sám.