Jaký webový framework zvolit?

fernet

Re:Jaký webový framework zvolit?
« Odpověď #15 kdy: 06. 09. 2018, 10:46:27 »
Ruby on Rails

Neni tohle uz tak 20 let out ?

Out to ještě není, stále je to velmi kvalitní framework pro rychlý vývoj webových CRUD aplikací a spousta firem ho používá, i když v ČR se, AFAIK, moc neprosadil.
Komunita railsařů se už ale pomalu začíná odklánět směrem k elixir+phoenix, mj. z důvodu velice nízkého výkonu ruby+rails.

« Odpověď #16 kdy: 06. 09. 2018, 10:47:38 »
Drupal 8. Postavene na vecech ze Symfony(services, DI atd), ale mas vyreseno bambilion veci coz proste setri praci (zkus si jen napsat svoji spravu uzivatelu...).
Kdyz budes nemocnej prijde k tomu nekdo a dokaze to relativne rychle ovladnout a spravovat.
- posledni dobou vyladeny procesy v pripade security issues.
- velka komunita
- Acquia do toho sype prachy horem-dolem (coz ma zase tu nevyhodu, ze tam akcentujou LBGTFXYZ politicky sracky)
- Spousta nastroju (Drush, Console...)
- Integrace se standardnima testovacima nastrojema (PHPUnit, Behat, ted nevim co na JS)
- velmi silne pro headless reseni (mas administracni CMS a appkam vystavujes data pres JSONAPI nebo GraphQL)
- slusna poptavka za dobre penize (zejmena ze zahranici)
Děkuji za možnost editace příspěvku.

prokop

« Odpověď #17 kdy: 06. 09. 2018, 11:18:13 »
Já bych asi do úvah o frameworku zahrnul to, k čemu to má být: spíš SPA nebo víc multipage (blog, e-shop, aj.).

gll

• 429
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 06. 09. 2018, 11:48:17 »
Dalsi problem je ze Django si vymyslelo svuj pristup k MVC - takze vetsina business logiky zustane rozhazena po forms, managerech, modelech s tim ze django tam archaicky nabizi OO postupy ve stylu inheritance jak za krale klacka.

Django má spoustu problémů, ale s tímhle nesouhlasím. Kde by měla být business logika podle vás?

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 06. 09. 2018, 12:08:14 »
TurboGears 2

PetrN

« Odpověď #20 kdy: 06. 09. 2018, 12:30:44 »
PHP přece není programování. První krok je teda začít dělat pořádný jazyk. Dneska asi jedině Java, ale záleží na tom, jak velké projekty chceš dělat. Malé skriptíky jdou i v tom Pythonu a dobře, ale proti PHP to zase tak moc velký skok není.

Je pravda, ze i mcdonalds pouziva php (treba jejich mcnazor), ale jinak je to jazyk bastlicu a lepicu a pokud se chces nekam karierne posunout, rozhlidni si po nekterem jinem jazyku. Java, go, c...
 ;)

Poradím vám, pokud o PHP a programování nic nevíte, pak se nechoďte do zdejší diskuze ztrapňovat. Každé malé děcko ví, že PHP je napsané v C a vychází z C a Javy. V takovém případě někomu doporučit Javu a k tomu Python ("malé skriptíky"), který je totálně odlišný (hlavně syntaxí), je opravdu nápad malého děcka.

Kombinace znalostí C (C++, C#), Java a PHP je logická a velmi použitelná (na něco se hodí to a na něco jiného zase ono)

Nechápu, proč mají zamindrákovaní lidé problém s PHP. Protože je populární? Protože ho například používá jeden z nejúspěšnějích a nejvýdělečnějších projektů poslední doby Facebook? Nechápu, kde se v lidech diskutujících na root.cz bere ten dar diskutovat na úrovni de..ntích Novnikářů z Novinky.cz?

Zkuste si někdy práci s PHP7 (včetně typové kontroly, skalárních datových typů, návratových hodnot, atd.) a MySQL8. Pokud jste někdy pracovali s PHP 3/PHP 4, budete překvapeni, o čem dnes PHP je. I když u vás pochybuji, že jste kdy v životě programovací (speciálně pro vás skriptovací) jazyky viděli. :-(

« Odpověď #21 kdy: 06. 09. 2018, 15:03:53 »
nejvýdělečnějších projektů poslední doby Facebook?
muzes tohle nejak ozdrojovat?

« Odpověď #22 kdy: 06. 09. 2018, 16:23:26 »
Citace
Poradím vám, pokud o PHP a programování nic nevíte, pak se nechoďte do zdejší diskuze ztrapňovat. Každé malé děcko ví, že PHP je napsané v C a vychází z C a Javy.

PHP vychází především z Perlu. A pak PHP jako když pejsek s kočičkou vařili dort - neustále vycházelo a inspirovalo se něčím jiným. Tu C, tu Javou.

Mimochodem, Python je také napsaný v C. Jak ví každé malé dítě. To, v čem je jazyk napsaný je irelevantní věc.

Problém PHP je, že je to naprosto nekonzistentní jazyk typu každý pes jiná ves. Má četné problémy a nedostatky. PHP se drží spíše z historických důvodů - kdysi to byla jediná rozumná a open source konkurence ASP. Tím se rozšířila. Nicméně nelze než souhlasit, že pokud je to možné, je lépe z PHP utéct.

Citace
Kombinace znalostí C (C++, C#), Java a PHP je logická a velmi použitelná (na něco se hodí to a na něco jiného zase ono)

Programovacích jazyků se naučíte kolik chcete. Protože programovací jazyk je jen nástroj, nic jiného. To podstatné, co programátor umí je algoritmizace a řešení problémů - a to je málo závislé na programovacím jazyku.

Stejně jako si vybíráte při práci dobrý šroubovák, tak se snažíte si vybral dobrý programovací jazyk.

Citace
Nechápu, proč mají zamindrákovaní lidé problém s PHP. Protože je populární? Protože ho například používá jeden z nejúspěšnějích a nejvýdělečnějších projektů poslední doby Facebook? Nechápu, kde se v lidech diskutujících na root.cz bere ten dar diskutovat na úrovni de..ntích Novnikářů z Novinky.cz?

Protože PHP je objektivně zamotaný a špatný jazyk z mnoha důvodů. Na to člověk nemusí mít mindráky aby k tomuto závěru došel.

Navíc neexistuje ani žádný standard PHP. Existuje jedna implementace, a co je v ní je de facto standard. V každé verzi PHP se provedou nekompatibilní změny, které nutí všechny opravovat zdrojové kódy, pokud chtějí přejít. Proto také při změně major verze PHP trvá 3-4 roky než se nová verze rozšíří. Protože to autoři a vývojáři jazyka/interpretru PHP vedou velice špatně.

Dodnes jazyk PHP - po 23 letech - nedotáhl ani do toho, aby měl datový typ "textový řetězec".

Protože PHP nenabízí ani kompilaci do binárního/p-kódu, při každém HTTP requestu se znovu a znovu kompiluje jako u pitomců. Protože základní PHP balíček nenabízí ani tak samozřejmou věc, jako je debugging. Srovnejte to s tím, co dostanete u většiny balíčků jiných jazyků za nástroje už v základu.

Citace
Zkuste si někdy práci s PHP7 (včetně typové kontroly, skalárních datových typů, návratových hodnot, atd.)

Že by už měla datový typ "textový řetězec"? Bylo by to záhodno, protože web je hodně o práci s textovými řetězci. Ne, to stále nemá - možná ve 28. století bude mít PHP tak záklandí věc, jako je typ "textový řetězec". Po 23 letech se v PHP 7 zmohli jen na to, že umožnili vyrobit bajtovou sekvenci s UTF-8 pomocí hexadecimálních konstant kódových pozic.

Že by už konečně umožňovala přeložit zdrojáky do binární podoby, aby se konečně zvýšil výkon PHP aplikací?

Že by už konečně byl v základě rozumný debugging?

Ne, PHP 7 se rozhodla změnit tak záklandí věci, jako jsou výjimky. Už výjimky nevycházejí z \Exception, ale z \Throwable. Když vznikne chyba, už to není PHP error, ale výjimka.

Citace
Pokud jste někdy pracovali s PHP 3/PHP 4, budete překvapeni, o čem dnes PHP je. I když u vás pochybuji, že jste kdy v životě programovací (speciálně pro vás skriptovací) jazyky viděli.

O tom, že v Javě, Pythonu a dalších jazycích jsem schopen na stejném serveru udělat mnohonásobně vyšší výkon webového sídla než v PHP. O tom to je.

PHP neexceluje ani v té množině problémů, pro které je určeno.

PetrN

« Odpověď #23 kdy: 06. 09. 2018, 19:25:05 »

Mark Zuckerberg je 5. nejbohatší muž na světě, protože:

a) vyvážel popelnice za Prahou
b) si při psaní svého projektu nechával poradit hatery z fóra root.cz
c) protože použil PHP a napsal v něm revoluční aplikaci/službu, kterou používá přes 2 miliardy uživatelů (a samozřejmě hateři, co nikdy nic nedokázali vám budou tvrdit, že použití čehokoliv jiného je lepší, něco jako když Franta Pepa příjde na pracák a paní úřednici tam tvrdí, jak ten Facebook je špatně napsanej a on by ten Facebook napsal v něčem jiném a jak by to úplně jinak šlapalo, ...)

Ale co je to Facebook, to ti nehodlám "ozdrojovávat". To už si najdi sám.

neznamy

« Odpověď #24 kdy: 06. 09. 2018, 19:35:40 »
Dalsi problem je ze Django si vymyslelo svuj pristup k MVC - takze vetsina business logiky zustane rozhazena po forms, managerech, modelech s tim ze django tam archaicky nabizi OO postupy ve stylu inheritance jak za krale klacka.

Django má spoustu problémů, ale s tímhle nesouhlasím. Kde by měla být business logika podle vás?

Django ma logiku nejen tam kde ji ma mit (modely) ale mimo to ji ma rozhazenou v dalsich filech, a oficialni dokumentace se dokonce ani neobtezuje ji vyndat z controlleru.mimo to django defaultne nema servisni vrstvu (ta logika je rozhazena ve 3 jinych filech a managerech), kterou si tam sice jo muzete doudelat ale pak tim rozbijite django konvence. Django ma problem s tim ze neumi o sobe samo rict jak chce abys to delal. napriklad spring ktery je taky overengineered tenhle problem nema.

« Odpověď #25 kdy: 06. 09. 2018, 19:41:17 »
Citace
c) protože použil PHP a napsal v něm revoluční aplikaci/službu, kterou používá přes 2 miliardy uživatelů (a samozřejmě hateři, co nikdy nic nedokázali vám budou tvrdit, že použití čehokoliv jiného je lepší, něco jako když Franta Pepa příjde na pracák a paní úřednici tam tvrdí, jak ten Facebook je špatně napsanej a on by ten Facebook napsal v něčem jiném a jak by to úplně jinak šlapalo, ...)

Existuje firma, která v historických začátcích vydělala velké jmění na technologiích děrných štítků a věcí kolem toho. Podle stejné logiky by se to mělo následovat. Kdo chce vydělat, měl by používat děrné štítky.

« Odpověď #26 kdy: 06. 09. 2018, 20:10:30 »

Mark Zuckerberg je 5. nejbohatší muž na světě, protože:
To, ze se napakoval tvurce prece neznamena, ze je ta vec nutne ziskova. Takze jeste jednou: dokazes nejak relevatne podlozit, ze se jedna o jeden z nejvydelecnejsich projektu?

(pravda, pri uplne prvnim mem dotazu na zdroje jsem si popletl FB a Twitter)

PetrN

« Odpověď #27 kdy: 06. 09. 2018, 20:23:07 »
Pane Ponkráci, máte dobře sepsané argumenty a s některými nelze než souhlasit, ale dle mého názoru také dobře manipulujete.

Příkladem:
Citace
V každé verzi PHP se provedou nekompatibilní změny, které nutí všechny opravovat zdrojové kódy, pokud chtějí přejít. Proto také při změně major verze PHP trvá 3-4 roky než se nová verze rozšíří

Já v přechodu mezi PHP 5 a PHP 7 neměl nějaký zvláštní problém, PHP 7 jsem nasazoval celkem brzo a dle statistik jsem nebyl sám. A nevzpomínám si, že bych nějak výrazně předělával projekty. O zpětné kompatibilitě bychom mohli polemizovat roky, já měl například větší problémy mezi Pythonem 2 a 3 než mezi PHP 5 a PHP 7. Zpětná komatibilita, to rozhodně není u PHP tak výrazný problém (v porovnání s ostatními projekty).

Citace
Existuje firma, která v historických začátcích vydělala velké jmění na technologiích děrných štítků a věcí kolem toho. Podle stejné logiky by se to mělo následovat. Kdo chce vydělat, měl by používat děrné štítky.

Já přece nikde netvrdím, aby někdo něco následoval. Podstatou mých příspěvků je poukázání na problém v tom, že někdo klade otázky ohledně PHP nebo se o PHP zmíní (jako v tomto vlákně) a hateři PHP se do toho vlákna vtírají a otravují ostatní tím, že vytrubují do světa nesmysly o PHP.

Sám moc dobře víte, že každý jazyk má své slabiny a že pro každý se dá udělat seznam věcí, které prostě nefungují dobře.

PetrN

« Odpověď #28 kdy: 06. 09. 2018, 20:33:00 »
To, ze se napakoval tvurce prece neznamena, ze je ta vec nutne ziskova. Takze jeste jednou: dokazes nejak relevatne podlozit, ze se jedna o jeden z nejvydelecnejsich projektu?
(pravda, pri uplne prvnim mem dotazu na zdroje jsem si popletl FB a Twitter)

Nepsal jsem o tom, že je ta věc zisková, psal jsem o tom, že je to jeden z nejvýdělečnějších projektů poslední doby a ano je to tak, pokud se tvůrce napakoval, znamená to, že projekt byl výdělečný. Mě nezajímá jakým způsobem se nakonec napakoval, pro mě je důležitý výsledek a to co k tomu vedlo:

Zuckerberg napsal něco v PHP a výsledek je takový, že je 5. nejbohatší muž na světě. Jeho projekt v PHP byl a je výdělečný. Tečka.

Netvrdím, že kdyby si najal Chrise Sawyera, který by to napsal v assembleru, že by to nebylo lepší, ale to je prostě kdyby. Napsal to v PHP.

PHP, nekompatibilní změny
« Odpověď #29 kdy: 06. 09. 2018, 22:00:04 »
Citace
Já v přechodu mezi PHP 5 a PHP 7 neměl nějaký zvláštní problém, PHP 7 jsem nasazoval celkem brzo a dle statistik jsem nebyl sám. A nevzpomínám si, že bych nějak výrazně předělával projekty. O zpětné kompatibilitě bychom mohli polemizovat roky, já měl například větší problémy mezi Pythonem 2 a 3 než mezi PHP 5 a PHP 7. Zpětná komatibilita, to rozhodně není u PHP tak výrazný problém (v porovnání s ostatními projekty).

Python provedl za posledních 10-15 let provedl jednu jedinou nekompatibilní změnu, z Pythonu 2 na 3. Nutno říci, že jazyk byl značně pročištěn a vylepšen, byť změna nebyla zcela nutná. Já sám jsem to komentoval nelibě.

K PHP jsem se dostal někde na rozhraní PHP/FI, PHP 3. Od té doby je to jedna nekompatibilní změna za druhou. Největší průšvih byl asi přechod PHP 4 na PHP 5. To byl takový průšvih i pro autory PHP, že sami ztratili odvahu. Přechod trval obrovskou spoustu let.

Aby ospravedlnili další změny, slíbili že v příští verzi PHP 6 bude konečně ten datový typ "textový řetězec" (věc, kterou má Python či Java od samého začátku, ale PHP dodnes chybí). Dopadlo to tak, že žádný "textový řetězec" není dodnes. A verze PHP 6 byla přeskočena, protože autoři jazyka dali k dispozici tuny a tuny materiálů, jak bude vypadat PHP 6 - že vyšlo tisíce knih na téma PHP 6.

V každé verzi mizí řada knihoven, takže přepisům zdrojového kódu se nejde vyhnout.

Citace
... hateři PHP se do toho vlákna vtírají a otravují ostatní tím, že vytrubují do světa nesmysly o PHP. Sám moc dobře víte, že každý jazyk má své slabiny a že pro každý se dá udělat seznam věcí, které prostě nefungují dobře.

Já hlavně nemám rád nálepkování "hateři" a "nesmysly", aniž by byly věcné argumenty.

Tazatel se ptal, jaký webový framework zvolit, že dělá PHP a láká ho Python. Pak je naprosto přirozené, že mu lidi radí přechod od PHP k tomu Pythonu. Protože po všech stránkách je to lepší řešení - na web i jinam.

PHP jazyk těžce zaspal. Python nabízí zcela základní a samozřejmé věci, které na web potřebujete:

1) Má textový řetězec jako datový typ, a propracovanou práci s textovými řetězci přímo v jazyce. Web je o práci s texty.

2) Python se překládá do binární podoby jen jednou, nikoli při každém spuštění. Nesnižuje se tedy drasticky výkon webového serveru jen proto, že každý request znamená nový překlad zdrojáků.

3) Python má ladící nástroje už v základním balíčku. Zato PHP v základním balíčku vypadá spíše jako standard IT roku 1950 podle své vybavenosti.

4) Python může běžet tak, že nemusí nutně končit všechny objekty s requestem. U PHP kromě persistentního database connection a serializovaného ukládání bajtového řetězce někam nic takového.

Atd. atd. atd.

PHP ani ve verzi 7 neřeší základní problémy webového vývoje, tedy toho, na co je určen. Ono je hrozně fajn, že každá další verze je rychlejší než předchozí, když to zároveň PHP výkonově zatluče překladem zdrojových kódů při každém requestu, a nutností budovat všechny objekty znovu od začátku při každém requestu. V roce 2018 už je to výsměch do očí programátorům, to se na mě nezlobte.

Ve své podstatě PHP frameworky do značné míry řeší nedostatečnosti PHP jazyka.

Citace
Zuckerberg napsal něco v PHP a výsledek je takový, že je 5. nejbohatší muž na světě. Jeho projekt v PHP byl a je výdělečný. Tečka.

Protože v roce 2004 byla PHP verze 4 docela dobrá volba. Dnes by zvolil něco jiného. To je to základní umění, zvolit dobré nástroje vhodné pro daný cíl a danou dobu.

Zuckerberg nakonec musel svou nevhodnou volbu řešit. Takže si buďte jist, že žádný facebook na současném PHP interpretru, který si stáhnete z www.php.net neběží.

-- PHP je tak nevhodný, že každý větší projekt, který PHP použil musel řešit těžké a drastické problémy zejména s výkonností.

1) Facebook je řešil tak, že si napsal vlastní překladač ze své verze PHP do C++. Takže nakonec přeložil zdrojáky kompilátorem C++, a tak to dnes běží. Tím mimo jiné vyřešil i to, že mu autoři PHP neustále přepisují PHP jazyk pod rukama, což už Zuckerberga nemusí trápit.

2) Wikipedii si nakonec napsala vlastní optimalizovaný PHP interpretr. Ale i tak potřebuje mnohonásobek serverů, než kdyby wikipedii běžela v rozumnějším nástroji než PHP.

« Poslední změna: 06. 09. 2018, 22:06:29 od Miloslav Ponkrác »