Přesto, že jste zmiňoval historku s chlapíkem a aktivací, tak to s OEM licencí (k vašemu počítači) oficiálně nejde.
Vícekrát jsem to během let i třeba s kolegy zjišťoval, například pro běh v Parallels na Macu, KVM/QEMU na Linuxu a odpověď byla vždy negativní. Pokud to má být licenčně v pořádku, potřebujete plnou retail licenci (cca 200 USD za Pro verzi).
Ale pokud se ptáte, jestli je tam technická možnost, tak za určitých podmínek nejspíš ano..
Pokud se jedná o skutečně OEM klíč od nějakého výrobce (např. HP, Lenovo..), tak je typicky vázaný na SLIC (software licensing) ACPI tabulku a metadata (manufacturer, sku atp.) z SMBIOSu.
Mrkněte se na odpovídající dokumentaci k libvirt nebo ekvivalent u čistého QEMU.
https://libvirt.org/formatdomain.html#common-os-element-configurationTa metadata z fyzického počítače získáte přes dmidecode. SLIC ACPI tabulku můžete vykopírovat celou z /sys/firmware/acpi/tables/.
Další možnost je pak tak, že je použitý OEM klíč už je v tabulce ACPI tabulce MSDM (tam se nechá najít jako plaintext).
Můžete si to zkusit nastavit ve VM, případně použít klíč a uvidíte, jestli se to chytne. Zkoušel jsem to pro zajímavost před lety (Windows 7, 10) a normálně jsem to rozběhl, Windows ve VM naběhly rovnou aktivované.
Já to v posledních letech moc neřešil, mám buď multiboot s Windows, nebo samostatný počítač. Když mám něco na testování, technickou podporu atp., tak různé verze Windows, co mám třeba v nějakých výchozích šablonách, ve virtuálech vůbec neaktivuji a je to v podstatě jako trial. Omezení nekativovaných Windows pro tohle použití nevadí, a jakmile to nepotřebuji, tak to smáznu a při příštích pokusech to vezmu načisto.