Wi-Fi pro dvoupatrový dům

PitB

Re:Wi-Fi pro dvoupatrový dům
« Odpověď #30 kdy: 06. 01. 2026, 08:29:44 »
Řešil jsem stejný problém v dřevostavbě, kde ty sádrokartony snad fungují jako jako olověný desky s barytovým nátěrem. Zkoušel jsem za ty roky kde co, vč. Deco a skončil jsem u Asus ET12 Pro. Je to drahý jako čert, ale první co funguje a nemusím to každou chvíli restartovat. Jako hlavní router mám nějakej Mikrotik Cloud Router, Asus mám jen jako AP v meshi. Appka na nastavení mi vyhovuje, navíc používám nižší řady i ve firmě, takže to mám všechno v jedné aplikaci. Hledal jsem něco s více pásmy a streamy, aby mi neklesala rychlost, když si děcka přehrávají svoje 4K Netflixy. Potřebuju rychlý spojení v rámci baráku na NAS (fotky, videa) a také i směrem ven, když už mám tu 1Gbps linku.
A konečně mám i v rohu baráku na WC rychlost 200Mbps, jinak v hlavních místnostech s nejlepším pokrytím je to těch 400 - 600 Mbps (iPhone, Macbook).

« Odpověď #31 kdy: 06. 01. 2026, 10:40:06 »

Dá se to manageovat vzdáleně, ale přes tu zmíněnou appku, která pak komunikuje to přes TP-Link cloud a dají se případně delegovat další přihlášení (TP-Link účty). Unifikovaná appka pro celou řadu Deco je prakticky jediný způsob nastavování, tzn. žádné web gui mimo základního statusu. Chápu, že pro někoho může být tenhle aspekt konečná.

Appka nieje jediny sposob nastavovania.
Deco ma aj web gui. Mal som v rukach viacero podobnych mesh systemov a vsetky mali aj web gui, len rovnako ako Tp-Link to nikde nepropagovali.

https://www.tp-link.com/us/support/faq/2641/

JmJ

• 337
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 06. 01. 2026, 10:50:45 »
Predem se omlouvam, ze neresim, co jiz bylo napsano a zaroven hlasim, ze vim, ze moje reseni je uplne tupe.

Mam barak 3 patra a komplet podsklepeni. Prvni patro zatim neresim, z toho je sklad. Ve tretim patre, kde mam kancelare, mam 2 dost obycejne prumerne asi 5 let stare Asus routery 2.4 / 5 GHz v "rozich domu". Ty mi pokryvaji dostatecne i byt v druhem patre, balkon a zahradu. Potreboval sem pokryt i sklep, tak sem tam soupl jedno uplne stare AP.

Vsechny tyhle AP maji stejne SSID, coz pro "bezne" veci jako poslouchani streamovaneho audia ci kopirovani souboru behem presunu mezi AP na mobilech s Androidem a NTB s widlema spokojene funguje. Nepozoruju, ze by se nektere zarizeni sverepe drzelo AP, ktere ma horsi signal nez jine se stejnym SSID.

Je mi jasne, ze pokud ma nekdo nejake extra zarizeni, ktere se neumi snadno "preladit" nebo ma jiny specialni pripad uziti, tak tohle uplne tupe reseni pro nej asi nebude.

jjrsk

• 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 06. 01. 2026, 11:22:53 »
Pokud z toho nechces mit do 2-3 let cihlu do popelnice, tak nechces predevsim nic, co jakymkoli zpusobem potrebuje cmoud.

Co se roamingu tyce ... tak ten funguje zhruba tak, ze v zakladni verzi si ho managuje ciste klient, takze na APckach nesejde. V pokrocily verzi APcko klienta vykopne, kdyz si vyhodnoti, ze je v dosahu lepsiho APcka. A pak existuje cela rada vendorlock reseni, na ktery rovnou zapomen. (a bezvypadkovy neni zadny)

Unifi muzes provozovat klidne v rezimu nastav a zapomen. Dokud nebudes chtit neco menit nebo pridavat, nic nepotrebujes. S ostatnimi je to typicky o tom, ze nastavovat musis kazdy AP extra. ... za zminenyc uzasnych 6k za jedno APcko od HP ... si koupis 4 od unifi.

« Odpověď #34 kdy: 06. 01. 2026, 11:46:35 »
Doporučuji koupit repasované Aruba enterprise AP, např AP-655 za pár tisíc jedno ve výprodeji + získat přístup na support HPE kvůli aktualizacím. Dostanete enteprise AP za cenu low costu s opravdu dlouhou podporou a pořádným železem (i podle hmotnosti :) ), kde si nastavíte opravdu všechno a nebudete muset řešit pravidelné restarty. Navíc nebudete muset mít zvlášť kontroler jako u Ubiquiti. V případě Aruby je možný mod, kdy si zvolíte jedno AP (a jedno náhradní), které budou současně kontrolerem.
Je pěkné, že mají integrovaný controller. Ubiquiti je přesně pro tohle třeba z mého pohledu pro běžné SOHO i kvůli tomuhle úplně na dvě věci. Jenže on právě všechno nastavovat naprosto nepotřebuje a minimálně moje Deca žádné pravidelné restarty nepotřebují taky. To Deco navíc vyjde i tak podstatně levněji (asi tak na polovinu) a navíc podle volby modelu evidentně očekává, že je někam postaví, nikoliv AP na stěnu. Deca mají v tomhle ohledu výhodu, že jsou vzhledově poměrně neutrální (což ty aruby celkem taky) ale v té plechovkové podobě navíc taky dost skladné a praktické (což ty aruby ve stojací podobě moc ne). Tohle se velmi často velmi podceňuje a přitom je to dost podstatné.

TP-link (Deco) bych už nebral z toho důvodu, že jim nevěřím a můžeme se dočkat také zákazu (viz zprávy na konci roku).
Je to stále řešení do domácností, kde pokrytí a kvalita antén (ta hmotnost je znát) se nedá srovnat s enterprise a v rodinném domě to je sakra poznat.

I u Aruby v základním nastavení vše funguje a dává obrovské možnosti, pokud by uživatel nakonec chtěl cokoliv nastavit.

Naopak nevýhoda pro některé domácnosti může být tvar - jsou to spíš AP pod strop, nikoliv na umístění do prostoru a je potřeba mít na to připravenou infra.

Pokud bych neměl a šel bych do něčeho co nemůžu dát ke stropu a chtěl to mít super jednoduché na nastavení, zvolil bych řešení od Aruby pro domácnost Aruba Instant On, kde mají i modely na postavení, jako AP22D a další modely, viz
 https://www.hpe.com/us/en/instant-on/access-points.html
Železo je hodně podobné těm enterprise, nastavení super easy, stabilně provozuji u rodičů roky. Jediná nevýhoda (nebo jak pro koho) je management/controller v Cloudu.

« Odpověď #35 kdy: 06. 01. 2026, 12:28:34 »
TP-link (Deco) bych už nebral z toho důvodu, že jim nevěřím a můžeme se dočkat také zákazu (viz zprávy na konci roku).
Je to stále řešení do domácností, kde pokrytí a kvalita antén (ta hmotnost je znát) se nedá srovnat s enterprise a v rodinném domě to je sakra poznat.

Že jim nevěříte je subjektivní. A s nějakým zákazem se EU může jít laskavě vycpat. Za chvíli budeme z Číny pašovat i sirky. Fakt spolek, co všemi prostředky zvyšuje kvalitu mého života, opravdu. Co se týká zrovna Deca, právě pokrytí mě oproti všem ostatním SOHO zařízením (snad kromě malého cestovního Cudy) velice překvapilo; přišlo mi tak o třídu lepší než to, co jsem měl do té doby, zvlášť u nás v těch obtížných podmínkách co jsem zmínil. Zrovna toho bych se fakt nebál. Ta zařízení ostatně opravdu nejsou oblíbená jen kvůli ceně.

A jak jsem psal, i second hand aruba stojí minimálně dvakrát ale spíš cca čtyřikrát tolik, co ten TP-Link a nedostanete pro běžné SOHO v podstatě nic navíc. Tu arubu bych si klidně koupil, ale až bych ji fakt potřeboval.

Jo a mimochodem, to Cudy je velice fajn. Založili ho manažeří odešlí z TP-Linku, je dost open-minded (viz to OpenWrt), funguje a nepotřebuje cloud. Má jak plnohodnotné webové rozhraní tak necloudovou skoro plnohodnotnou aplikaci v telefonu. Cloud je jenom volitelný. Je to takový o dost rozumnější TP-Link za podobnou cenu. Ale jak jim chodí mesh netuším.
« Poslední změna: 06. 01. 2026, 12:33:33 od Martin Poljak »

Karmelos

• 1 251
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 06. 01. 2026, 12:46:38 »
zaprvý, wifi je na šmrdlání na mobilech a pohodlnost u noťase. na data je kabel.  A na celý tenhle zvěřinec stačí několik nejlevnějších tplinků (třeba ty deca).
Pokud si s tim chce někdo hrát nechť si koupí nějaký drahší hračky, třebas turrise nebo aruba, a řeší si openwrt a podobný, kdo má prachy nechť si koupí mikrotik nebo cisco :)

Ale obyčejnejm BFU stačej ty tplinky a nemusej nic řešit. zapojíš to, propojíš káblama a čau. A za 5 let až se to podělá, vyházíš to a koupíš nový, stejný šity.

jinak já nedávno pořídil TP-Link CPE asi 5xx verzi a pohodlně to přepošle wifinu z podkroví do 3 pater zděnýho baráku a okolí. za 15 stovek a napájí se to poe.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #37 kdy: 06. 01. 2026, 12:59:11 »
zaprvý, wifi je na šmrdlání na mobilech a pohodlnost u noťase. na data je kabel.  A na celý tenhle zvěřinec stačí několik nejlevnějších tplinků (třeba ty deca).
Ne, že bych obecně jednoznačne nesouhlasil ale co se týká toho Wi-Fi, dřív to tak bývalo. Ale dnes... teď třeba píšu z pracovního desktopu, který mám přes Wi-Fi připojený na vzdálenost cca dva metry. Prostě proto, že tu nechci mít o kabel navíc. Pokud tu zrovna nepotřebuju gigabitovou konektivitu a milisekundové latence -- a ty ve skutečnosti nepotřebuje skoro nikdo -- vlastně je to o dost příjemnější než tu zakopávat o další kus gumy. A nějak nevím, proč by mi těch reálných cca 500 Mbps taky nemělo stačit.

« Odpověď #38 kdy: 06. 01. 2026, 13:11:09 »

Dá se to manageovat vzdáleně, ale přes tu zmíněnou appku, která pak komunikuje to přes TP-Link cloud a dají se případně delegovat další přihlášení (TP-Link účty). Unifikovaná appka pro celou řadu Deco je prakticky jediný způsob nastavování, tzn. žádné web gui mimo základního statusu. Chápu, že pro někoho může být tenhle aspekt konečná.

Appka nieje jediny sposob nastavovania.
Deco ma aj web gui. Mal som v rukach viacero podobnych mesh systemov a vsetky mali aj web gui, len rovnako ako Tp-Link to nikde nepropagovali.

https://www.tp-link.com/us/support/faq/2641/

Nevím, jestli se něco nezměnilo v posledních firmwarech, nicméně moc bych na to nesázel.
V nižších řádách E a M to web UI nebylo vůbec a u Xka, když jsem to onehdá zkoušel po nějakém FW updatu, tak to moc k ničemu nebylo. Dostal jsem se na to z nějakého důvodu pouze v router modu (dobře to mohl být nějaký úvodní bug, nicméně já to měl všude v AP modu).
Navíc tam byl víceméně pouze zmíněný status, aktuální klienti na síti a FW update.
Viz https://community.tp-link.com/en/home/kb/detail/412520

Takže za mě je pro správu Deco řady prostě vždy potřeba zmíněná appka.
Ta s ním komunikuje z venku přes cloud, z WiFi sítě nejspíš přes nějaké discovery a neveřejné API, na úvodní nastavení přes Bluetooth.

TP-Link má vyšší Omada řadu APček, které jsou pro podnikové použití a ovládáním je to podobné třeba Ubiquity nebo ostatním podobným systémům. Kontroler běží jako služba na serveru nebo na jejich dedikovaném hardware v síti (krabička).
U Deca je to v rámci zjednodušení redukované na appku. Jak jsem psal, pokud tohle někomu vadí, nejspíš to nebude ideální volba. Mě to na uvažované, domácí použití nepřišlo za ty peníze úplně zásadní a zatím to dobře slouží.
V době, kdy jsem to řešil (okolo Covidu a následně když se spoustě známým rozjely HO, takže chtěli lepší domácí WiFi), tak to byla jedna z mála dostupných a funkčních voleb pro roaming, dobré pokrytí a ideálně s jednoduchým ovládáním (spousta lidí s to rozběhla sama, aniž by měli nějaké zásadnější znalosti o síťování).
Ubiquity bylo dražší, vyžadovalo kontroler. Mikrotik byl peklo na nastavení a spousty funkcionality bylo vázané na jejich nové hw platformy (Wifiwave2, wifi-qcom), pro které zdaleka neměly tolik dostupných produktů.
Teď už je toho samozřejmě mnohem víc.

« Odpověď #39 kdy: 06. 01. 2026, 13:29:37 »

Že jim nevěříte je subjektivní. A s nějakým zákazem se EU může jít laskavě vycpat. Za chvíli budeme z Číny pašovat i sirky. Fakt spolek, co všemi prostředky zvyšuje kvalitu mého života, opravdu. Co se týká zrovna Deca, právě pokrytí mě oproti všem ostatním SOHO zařízením (snad kromě malého cestovního Cudy) velice překvapilo; přišlo mi tak o třídu lepší než to, co jsem měl do té doby, zvlášť u nás v těch obtížných podmínkách co jsem zmínil. Zrovna toho bych se fakt nebál. Ta zařízení ostatně opravdu nejsou oblíbená jen kvůli ceně.

A jak jsem psal, i second hand aruba stojí minimálně dvakrát ale spíš cca čtyřikrát tolik, co ten TP-Link a nedostanete pro běžné SOHO v podstatě nic navíc. Tu arubu bych si klidně koupil, ale až bych ji fakt potřeboval.

Jo a mimochodem, to Cudy je velice fajn. Založili ho manažeří odešlí z TP-Linku, je dost open-minded (viz to OpenWrt), funguje a nepotřebuje cloud. Má jak plnohodnotné webové rozhraní tak necloudovou skoro plnohodnotnou aplikaci v telefonu. Cloud je jenom volitelný. Je to takový o dost rozumnější TP-Link za podobnou cenu. Ale jak jim chodí mesh netuším.

A máte vaše Deco ještě pod supportem? Vycházejí aktualizace? Koukám na model x50, který stále Alza prodává, který je již EOL (po krátké době) s poslední aktualizací Deco X50(EU)_V1.20_1.4.5 Build 20240828 z roku 2024. Tragický support od TP-linku je známý a zranitelnosti řeší šíleně pozdě nebo vůbec. Tohle by se např. u Aruby (ať enteprise, nebo pro koncáky) stát nemohlo, mají EOL vždy přes 10 let a i u AC modelů starších 10ti let stále vycházejí aktualizace.

« Odpověď #40 kdy: 06. 01. 2026, 13:57:40 »
A máte vaše Deco ještě pod supportem? Vycházejí aktualizace?
Nedávno něco dorazilo ale netuším. Tahle zařízení mám jen výjimečně připojená přímo do internetu.

Tragický support od TP-linku je známý a zranitelnosti řeší šíleně pozdě nebo vůbec. Tohle by se např. u Aruby (ať enteprise, nebo pro koncáky) stát nemohlo, mají EOL vždy přes 10 let
Taky si to nechají zatraceně zaplatit. Snad vás nepřekvapí, že ne každý má doma potřebu do těchhle krabiček cpát tisíce a desetitisíce. To má smysl hlavně v enterprise prostředí.

« Odpověď #41 kdy: 06. 01. 2026, 14:28:14 »
A máte vaše Deco ještě pod supportem? Vycházejí aktualizace?
Nedávno něco dorazilo ale netuším. Tahle zařízení mám jen výjimečně připojená přímo do internetu.

Tragický support od TP-linku je známý a zranitelnosti řeší šíleně pozdě nebo vůbec. Tohle by se např. u Aruby (ať enteprise, nebo pro koncáky) stát nemohlo, mají EOL vždy přes 10 let

Wifi je perimetr stejně jako internet a z pohledu bezpečnosti je určitě potřeba to řešit. Sousedi atd.

« Odpověď #42 kdy: 06. 01. 2026, 14:50:20 »
Wifi je perimetr stejně jako internet a z pohledu bezpečnosti je určitě potřeba to řešit. Sousedi atd.
U ceny každého statku v ekonomice vždy existuje mezní užitek. Jeho velikost se s rostoucí cenou blíží nějaké limitě. To, co vám za velké peníze nabízí enterprise řešení je pro většinu lidí skoro vždy velmi blízko k ní a příliš na to, aby to další navýšení nákladů ospravedlnilo. Trh se v tomto ohledu pohybuje jednoduše v subjektivním optimu spotřebitelů. Úvahy jako "je určitě to potřeba řešit" mikroekonomicky nemají velký význam.

« Odpověď #43 kdy: 06. 01. 2026, 14:58:19 »
Pokud z toho nechces mit do 2-3 let cihlu do popelnice, tak nechces predevsim nic, co jakymkoli zpusobem potrebuje cmoud.
To nebezpečí pochopitelně existuje vždycky ale reálně mám několik zařízení o dost starších než dva až tři roky, co cloud (asi?) "potřebují" a fungují normálně.

Co se roamingu tyce ... tak ten funguje zhruba tak, ze v zakladni verzi si ho managuje ciste klient, takze na APckach nesejde. V pokrocily verzi APcko klienta vykopne, kdyz si vyhodnoti, ze je v dosahu lepsiho APcka. A pak existuje cela rada vendorlock reseni, na ktery rovnou zapomen. (a bezvypadkovy neni zadny)
Co znamená "bezvýpadkové"? To vás může reálně trápit leda u nějakého audiostreamingu. Pár desítek nebo možná sto milisekund na hand-over je v ostatních případech víceméně bezpředmětných. A i tak je snižení praktické použitelnosti minimální.

Unifi muzes provozovat klidne v rezimu nastav a zapomen. Dokud nebudes chtit neco menit nebo pridavat, nic nepotrebujes. S ostatnimi je to typicky o tom, ze nastavovat musis kazdy AP extra.
A to je přesně to, co u TP-Linku zvládli na jedničku. Nastavovat u Deca není třeba prakticky nic a nové zařízení třeba do meshové sítě člověk připojí na tři kliknutí. A funguje to a funguje to včetně roamingu rychle a dobře. A bez samostatného controlleru. Proto jsou ta Deca oblíbená. K tomu stojí pár korun. Přesně tohle ta zařízení prodává protože běžný domácí uživatel prakticky nic jiného nechce.
« Poslední změna: 06. 01. 2026, 15:02:35 od Martin Poljak »

« Odpověď #44 kdy: 06. 01. 2026, 15:05:56 »
U ceny každého statku v ekonomice vždy existuje mezní užitek. Jeho velikost se s rostoucí cenou blíží nějaké limitě. To, co vám za velké peníze nabízí enterprise řešení je pro většinu lidí skoro vždy velmi blízko k ní a příliš na to, aby to další navýšení nákladů ospravedlnilo. Trh se v tomto ohledu pohybuje jednoduše v subjektivním optimu spotřebitelů. Úvahy jako "je určitě to potřeba řešit" mikroekonomicky nemají velký význam.

tak tohle raději nechám bez komentáře :))))))