Kam odejít z IT v době AI?

Kam odejít z IT v době AI?
« kdy: 07. 05. 2026, 21:31:15 »
Nabyl jsem přesvědčení, že vzhledem k neustálým pokrokům ve schopnostech AI jsou programátoři namydlení. Pro juniory už si to přišlo, pro seniory si to spolehlivě jde.

Čím dřív si to člověk uvědomí, tím větší má šanci tenhle průser zvládnout.

Kam odejít z IT? Nic jiného neumím. Hledám tedy něco, kde bych mohl alespoň částečně zhodnotit IT zkušenosti, přechod by nebyl příliš náročný, slušná finanční situace (jako to bývalo v IT už asi ale těžko). Napadl mě elektrikář. Na střední jsme elektro měli. Už si nic moc nepamatuju, ale je to aspoň nějakým způsobem přibuzné informatice a tato profese by měla nástupu umělé inteligence odolat.

Re:Kam odejít z IT v době AI?
« Odpověď #1 kdy: 07. 05. 2026, 21:54:53 »
Přišel jsem říct právě toho elektrikáře, pokud máte příbuzné vzdělání, abyste se tím mohl živit (což je u IT relativně časté). Občas to zkouší i lidi, že instalují na zakázku smart home stylem, že naházej chytrý žárovky, LED pásky s chytrejma driverama, chytrý zámky a zákazníkovi nainstalují do telefonu příslušnou aplikaci s vysvětlením používání. Člověk musí mít nějaké to sebezapření a schopnost pracovat s absolutně netechnickejma lidma, protože to je cílovka.

Jinak je celkem populární teď být influencerem, nebo na OnlyFans, ale tam musí chlapi dělat mnohem exotičtější content, aby se uplatnili.

Vzpomínám si taky na přednášku z LinuxDays let minulých, od nějakého člověka z Microsoftu, který si udělal výučňák na kuchaře (Jmenovalo se to "Návrhové vzory v české kuchyni").

« Odpověď #2 kdy: 07. 05. 2026, 22:07:54 »
My měli předmět elektrotechnika, ale na maturitním vysvědčení mám obor informatika (18-20-M/01). Takže to nejspíš stačit nebude. Snad by se to dalo dostudovat zrychleně.

Elektrika mi přijde nejvhodnější. Kuchař ze mě nikdy nebude.

« Odpověď #3 kdy: 07. 05. 2026, 22:17:49 »
Sem si celkem jistej že seniorní pozice AI nenahradí (myšleno globálně) to že se někde propustí, protože ostatní lidé z teamu zvládnou s AI víc a tím pádem bude potřeba míň lidí nastane a asi i nastává, (a i to není vždy pravda) AI ale bude a vytváří pracovní příležitosti, takže šikovnej senior se rozhodně uplatní jinde. A i pokud firmy nebudou najímat juniory tak se jim to za pár let krutě vymstí, senior odejde a kde pak firmy budou brát někoho kdo bude rozumět produktu který ve firmě vzniká? Bude tam pak manager kterej bude produkt vibecodovat? hodně štěstí..

_Jenda

• 1 666
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #4 kdy: 07. 05. 2026, 22:44:36 »
Nabyl jsem přesvědčení, že vzhledem k neustálým pokrokům ve schopnostech AI jsou programátoři namydlení. Pro juniory už si to přišlo, pro seniory si to spolehlivě jde.

Čím dřív si to člověk uvědomí, tím větší má šanci tenhle průser zvládnout.

Kam odejít z IT? Nic jiného neumím.
Já si myslím, že pokud se AI skutečně dostane do stavu, že nahradí lidi v IT, tak se to u toho nezastaví, a do pár let nahradí i spoustu jiných profesí (nejdřív všechny "white collar", a pak skrze pokroky v automatizaci a robotice - což očekávám, že by se stalo, kdyby měla schopnosti dobře programovat a vyvíjet - i "manuální" profese). To způsobí takové společenské vlny, že na to buď zareagují vlády např. nějakou formou UBI, nebo v horším případě se dostaneme do "korporátního feudalismu", každopádně tebou řešený problém bude irelevantní. Takže bych to viděl tak, že sis měl především z IT kariéry odnést finanční rezervu na překlenutí tohoto období a pak se uvidí.

Jinak aktuálně jde AI naprosto zoufale špatně kreslení v CADu (ať už třeba PCB nebo běžná mechanická konstrukce), takže bych zvážil jít dělat to. Vlastně elektronika + embedded + FPGA by mohla být imunní. Možná AI za chvíli zvládne pomáhat s firmwarem, ale všechny ty ostatní věci okolo budou trvat.
« Poslední změna: 07. 05. 2026, 22:47:30 od _Jenda »

« Odpověď #5 kdy: 07. 05. 2026, 23:54:04 »
obor informatika (18-20-M/01). Takže to nejspíš stačit nebude.

To je k ničemu. Číslo oboru musí začínat na 26. Jinak je nutné doplnit vzdělání.

« Odpověď #6 kdy: 07. 05. 2026, 23:58:26 »

To je k ničemu. Číslo oboru musí začínat na 26. Jinak je nutné doplnit vzdělání.

Myslíte že je běžně možné si to doplnit zkráceně třeba běheme jednoho roku?

« Odpověď #7 kdy: 08. 05. 2026, 01:00:09 »

To netuším. Je to prakticky rekvalifikace, takže leda pohledat na netu, co se kde o tom píše. Nepochybně to na nějakých učilištích dělají. Možná by poradili na pracáku. Oni mají rekvalifikace v referátu.

Zopper

• 1 010
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 08. 05. 2026, 06:03:58 »
...pokud se AI skutečně dostane do stavu, že nahradí lidi v IT, tak se to u toho nezastaví...
Naprosto souhlasím. Je tam to velké "pokud". A programování je teď na ráně hlavně proto, že:
1) Je to booststrapping, pokud tento problém vyřešíš, dost možná jsi vyřešil velkou část "samo se to bude vyvíjet dál" a exponenciála pokračuje.
2) Oproti jiným oblastem můžeš mnohem snáz a levněji testovat funkčnost výstupu a do nějaké míry i kvalitu, čistě v tom křemíku.
Tak se do něj tlačí nejvíc. I pokud k tomu dojde, tak si tou rekvalifikací akorát získáš pár let navíc za cenu, že jsi musel restartovat kariéru od nuly.

Ale úplně jiná otázka je, jestli tě bude bavit IT v době AI, nebo ne. Protože i pokud to lidi nenahradí, tak to tu práci dost ovlivní. A jít jinam proto, že tě bavilo programovat, ale místo toho děláš managera nějakým LLM a jen čekáš, kdy vyhoříš, to je zcela validní a pochopitelné.

Apropo, jestli opravdu chceš jít dělat elektrikáře, jdi do toho co nejdřív. To je profese, o které přemýšlí asi tak každý druhý v IT, kdyby přišlo na rekvalifikaci. ;D

« Odpověď #9 kdy: 08. 05. 2026, 06:37:26 »

To netuším. Je to prakticky rekvalifikace, takže leda pohledat na netu, co se kde o tom píše. Nepochybně to na nějakých učilištích dělají. Možná by poradili na pracáku. Oni mají rekvalifikace v referátu.

Pokud máte už jiné "střední" vzdělání (i bez maturity), tak jakýkoli výuční obor je možné udělat ve zkráceném režimu za 1 rok (někdy nabízí i dálkové/večerní studium za 2 roky), kdy se studují jen odborné předměty a praxe. Dokonce je to zdarma, jen je potřeba najít školu, která to nabízí. Třeba na Akademii řemesel na Praze 4 takhle jde studovat hned 9 oborů, včetně toho elektrikáře.

« Odpověď #10 kdy: 08. 05. 2026, 06:58:14 »
Tak já elektro vystudované mám, můžu to jít dělat zítra, ale nejdu, proč?

Za prvé jsem se s pár lidma z oboru bavil (to doporučuji nejdřív), a slyšel jsem o nejednom úrazu, typu oblouk ze solárních panelů co prochází vaším tělem, nebo elektrikáře co u staré paní opravoval rozvody, šáhnul na zelený drát (zem) a byla v něm fáze, což nečekal.

Za druhé příjem elektrikáře není buhvíjaký, ano podnikatel (ne zaměstnanec) se třeba na 100k dostane, ale za jakou cenu. Dělám DevOps na IČO, mám +- skoro 900 Kč / hodina (a to fakturuji 8 hodin denně a nikoho nesháním), elektrikář běžně tak 450-600 Kč / hodina, takže mi to taková výhra fakt nepřijde. Samozřejmě malé zakázky jsou za víc, ale tam je značná režie, musí si sehnat zákazníka apod.

Takže elektrikář fakt není řešení.

A s AI dělám, jakože to nahradí lidí, to je možná silné slovo, nahradí to část práce, zefektivní to lidi, bude jich potřeba míň. Mnohem větší příležitost vidím v IT jít blíž byznysu - architekt, byznys analytik apod. A možná větší nebezpečí z mé zkušenosti než AI je nearshoring, hodně jobů se dnes přesouvá dneska do Bulharska, Řecka, Srbska, Rumunska, ČR už je drahé, už i ta Itálie nebo Španělsko jsou levnější.

martyd420

• 252
  • K U B U N T U
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 08. 05. 2026, 07:28:17 »
nebo elektrikáře co u staré paní opravoval rozvody, šáhnul na zelený drát (zem) a byla v něm fáze, což nečekal.

Tak to opravdu NEBYL elektřikář. Elektrikář barvičkám nevěří. Nikdy. Žádný.
T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM

« Odpověď #12 kdy: 08. 05. 2026, 14:29:56 »
Za mě by logickým krokem mohl být programátor PLC. Samozřejm, že dříve nebo později bude také část právě nahrazena AI, ale stále velká část práce je na místě, oživování a zkoušení. Že by se AI dostala to této oblasti to zatím moc nevypadá (ale nechci tvrdit, že se to nikdy nestane).
Programátor PLC musí být trošku všeuměl. Musí rozumět elektrice, musí být schopen odhalit a případně opravit problémy na elektrické části. Musí rozumět procesní části (pneu, hydraulika atd.). Musí umět legislativu ohledně bezpečnosti strojů a to i když nedělá funkční bezpečnost.
Pro lidi, co mají rádi techniku, zároveň se rádi podívají do světa a do míst, kam se běžně člověk nepodívá je to zajímavá práce. Jen si musíte zvyknout, že místo obleku budete mít častěji montérky a pracovní boty.
Ve velké firmě se může stát, že budete dělat pouze dílčí části a z kanceláře neodejdete. Tyto pozice asi budou ohrožený AI stejně jako klasické IT, ale zvláště v menších firmách, nebo pokud budete dobří a ochotní jezdit budete dělat práci, která mi imalne ještě nějaký čas ohrožena nebude

« Odpověď #13 kdy: 08. 05. 2026, 18:30:14 »
Stejně je to zvláštní - IT je snad první obor na světě, ve kterém si lidi sami pod sebou podřezávají větev. (a ještě jsme tu AI nakrmili, jenže kdo to mohl kdysi vědět, jak se zneužije open source)

Buldr

• 196
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 08. 05. 2026, 18:59:22 »
Za mě by logickým krokem mohl být programátor PLC. Samozřejm, že dříve nebo později bude také část právě nahrazena AI, ale stále velká část práce je na místě, oživování a zkoušení. Že by se AI dostala to této oblasti to zatím moc nevypadá (ale nechci tvrdit, že se to nikdy nestane).
Programátor PLC musí být trošku všeuměl. Musí rozumět elektrice, musí být schopen odhalit a případně opravit problémy na elektrické části. Musí rozumět procesní části (pneu, hydraulika atd.). Musí umět legislativu ohledně bezpečnosti strojů a to i když nedělá funkční bezpečnost.
Pro lidi, co mají rádi techniku, zároveň se rádi podívají do světa a do míst, kam se běžně člověk nepodívá je to zajímavá práce. Jen si musíte zvyknout, že místo obleku budete mít častěji montérky a pracovní boty.
Ve velké firmě se může stát, že budete dělat pouze dílčí části a z kanceláře neodejdete. Tyto pozice asi budou ohrožený AI stejně jako klasické IT, ale zvláště v menších firmách, nebo pokud budete dobří a ochotní jezdit budete dělat práci, která mi imalne ještě nějaký čas ohrožena nebude

Ani v malé firmě se sám daleko nepodívá, protože k tomu potřebuje odborné vzdělání, zkoušky (paragrafy) a dlouhé roky praxe, respektive samostatný nebude bez ohledu jak dobře umí navrhovat a programovat. Pokud si někdo myslí, že "ja jsem IT" a hned bude naběhne na řízené okruhu např.: senzory uníku čpavku, klapky vzduchotechniky a aktivace nouzových okruhů (uzavření, odsávání ...), tak se hodně, ale hodně plete. První roky bude rád za ovládání sluečních rolet v rodinném domě.

Ze zkušeností uvedu ještě jeden problém s lidmi dlouhé roky působící v IT. Absence zručnosti. Jakkoliv se to zdá nicotné, jde o překážku, protože v praxi bude muset řešit i takové problémy, jako servaný šroubek svorkonice, ke kterému některé pako v Itálii, Koreji, Německu nedotáhlo vodič s rezervou a co teď s tím. Ležíte někde pod podlahou, nebo na servisním můstku X metrů vysoko u skříně a řešíte šroubek svorkovnice, bez kterého to nevymění, nepřezkouší apod.

Nepředstavujte si to jako Hurvínek válku.

Carpe diem