Kam odejít z IT v době AI?

Re:Kam odejít z IT v době AI?
« Odpověď #60 kdy: 11. 05. 2026, 15:12:35 »
Psal hudbu. O načesaném hluku se nezmiňoval.
Jenže pak do toho načesaného hluku padne i většina toho, co před AI nagenerovali lidi. A rozlišovat to je strašně subjektivní.
No ano, z té "masprodukce" padne. Je to tak. Proto to taky píšu :D

« Odpověď #61 kdy: 11. 05. 2026, 15:13:42 »
Ona ta hranice mezi lidskou a umělou hudbou nebyla úplně ostrá už před AI. Jak moc se AI hudba liší od toho, když si někdo nakliká symfonický orchestr ze samplů a své kokrhání prožene přes autotune?
Spolupracoval jsem na tvorbě CD popové hudby 90' let. A můžu spolehlivě říct, že jen tak naklikaná hudba nemá vůbec žádnou uměleckou hodnotu. Je veliký rozdíl mezi člověkem, který nemá skladatelské schopnosti a člověkem, který je má. Ten co je má, stvoří nádhernou hudbu, ať už si jí nakliká, zahraje, zazpívá nebo třeba jen odrecituje básnický text. Člověk, který skladatelské schopnosti nemá, s nejvyšší pravděpodobností vytvoří paskvil, a to i když používá stejné nástroje, klikání, samply atd.

« Odpověď #62 kdy: 11. 05. 2026, 16:31:37 »
Je veliký rozdíl mezi člověkem, který nemá skladatelské schopnosti a člověkem, který je má.
Přesně tak. Já osobně neposlouchám ani pop ani rock (natož grunge) ale když si pustím třeba Nirvanu, i když se mi ta hudba nelíbí, její kvalita a sofitsikovanost se prostě nedá neslyšet. Nic to neříká o tom, co dovede nebo nedovede napodobit AI, ale rozhodně lze říci, že něco načesaný hluk není a něco je. (Lze to ostatně i objektivně, dalo by se to dost pravděpodobně změřit.) 

Samozřejmě, že na nematematicko-fyzikální úrovní je subjektivní kde přesně je ta hranice. Ale pokud se bavíme zrovna o hudbě, přesto je minimálně pro mě podstatné definovat o čem vlastně mluvíme. Protože že je něco formálně encyklopedicky vzato "hudba" ještě opravdu neznamená, že to skutečně je hudba, kterou lze brát vážně víc, než jako nástroj pro vydělávání peněz.

« Odpověď #63 kdy: 12. 05. 2026, 09:07:29 »
jojo, to je jen o youtube...

Je pravda, manageri jako by zesileli, my organicke inteligence se jen snazi zpomalit je v rozletu.

JENOMZE, treba vcera se "podarilo" pred UAT zastavit deployment kodu
1/ ten kod by vypnul ochranu personalnich dat. 2/nastesti to stejne nikdy nefungovalo, tezko to nekdo testoval, kdyz tam byl neexistujici prikaz a syslog byl plny syntax chyb (jojo, javascript, idealni reseni pro backend).

Ale ne, nenapsalo to AI ale senior architect HR dev teamu (to je oddeleni "my jsme vic nez ostatni") .BTW jsem to ukazal kolegovi architektovi a on tu chybu na poprve nevidel.

Schvalne jsem ten snippet dal ChatGPT "analyzuj, co ten snippet dela" (nic vic nedostal). Ve forme Screenscreenu! Obecny CHatGPT, zadny RAG co by dodal context projektu.

ChatGPT: 1/ udelal OCR toho printscreenu 2/ bez znalosti jakehokoli kontextu identifikoval komponetu 3/ doslovne napsal "however, script is problematic" a uvedl duvody 4/ potom ODVODIL, co byl asi business requirement 5/ navrhl spravne reseni.

Uz po nekolikate budu eskalovat na management 1/ "fakt ty lidi nemuzeme odstranit? 2/ fakt je nedonutime k peer review? 3/"jaktoze maji pravo  eskalovat na po 4 hodinach, kdyz SLA je 2 tydny

3/. Prestoze se osypavam, kdy slysim slovo "AI", dobrovolne jsem zacal tlacit, aby AI (LLM, whatever) delalo automaticky preview jejich kodu, protoze to FAKT situaci muze jen zlepsit.

takze kdo si mysli, ze AI nemuze nahradit 75% junioru (a 10% senioru), tak sorry.

Tomu, že programátora nahradí AI, může věřit leda tak vedení (ředitel, manažer).
Pokud tomu věří samotný programátor, tak to není programátor, ale sledovač reklam na youtube :-)

qelurg

• 431
    • Zobrazit profil
« Odpověď #64 kdy: 12. 05. 2026, 17:01:11 »
Jít z IT dělat elektrikáře protože je to podobné, je asi tak chytré, jako když elektrikář se rozhodne dělat IT, protože je to podobné (obojí vyžaduje elektřinu). Je to úplně jiná disciplína a myšlení. Ale je tady obor, kter vykazuje děsivý nedostatek pracovníků IT, a který AI asi hned tak nenahradí. A to je školství. Můj syn na osmiletém gymnáziu má tři tři učitele, kteří učí programování. Jeden umí C, jeden umí základy pythonu a jeden umí základy javascriptu. Každý učí co umí. Můj syn, který programuje asi tři roky v Pythonuk má toho co umí python (druhá půlka třídy se učí javascript) a tvrdí, že ten učitel prakticky nic neumí. Základní instrukce, if, for, while a tak, nezná žádné knihovny, neumí oop, nic pokročilejšího. Školství potřebuje desítky tisíc ajťáků. Stačí si udělat pedagogické minimum.

« Odpověď #65 kdy: 12. 05. 2026, 17:56:25 »
Co? Tak tady mame tema o tom, ze programatori jsou namydleny a ty jim radis jit do skolstvi protoze je potreba ucit decka programovat?

« Odpověď #66 kdy: 12. 05. 2026, 23:50:15 »
Napadl mě elektrikář.

Tady pozor. Není elektrikář jako elektrikář a ti, co tahají elektriku po barácích jsou v 80% zedníci: vysekat drážky, zasádrovat krabičky,...

Tohle je velmi zajímavý aspekt té práce. Ježdění na stavby, dohadování s ostatníma řemeslama, se zedníkama, všichni, včetně kolegů, zpravidla naprostí vohnouti... Sorry jako, ale prostředí IT je v podstatě hrozná fajnovka, a prostředí ve stavebnictví iťáci nedají.

« Odpověď #67 kdy: 13. 05. 2026, 08:14:37 »
Tohle téma mě fascinuje už delší dobu. Jsem sice v zásadě technooptimista, ale v tuhle chvíli mám za to, že celý sektor a dokonce i obor může čekat velmi slušná krize. A to ne jen proto, že se bude hýbat s pracovními místy. Sám jsem součástí týmu, který už jede AI-first přístup. To zvyšuje rychlost, šířku i hloubku řešených úkolů. Přesto to v důsledku nevede k tomu, co by si všechny firmy přály: k dramatickému zvýšení velocity vývoje a delivery. Řeší se zapeklitější věci, ale rámci už tak velké komplexity projektu to vlastně zatím spíš zvyšuje kvalitu a rozšiřuje možnosti. A tady přichází jedno velké jenže.

Pocitově se to od řemesla a možnosti se hluboce soustředit posunulo k celodennímu promptování podobnému vytrvalému chatování s partou Indů. Odhaduju, že tak 9 měsíců jsem nenapsal ručně test. Dokonce jsem zrušil po letech vysoké míry entuziasmu předplatné celého balíku od JetBrains. I triviálnější úpravy v kódu je jednodušší řešit pomocí agenta. Je to smutné, vyměkává to mozek, ale tím, že člověk najednou dělá klidně 3 tasky najednou, je to prostě lepší. Jenže to začíná být opravdu velká nuda. Ony si firmy hýčkají představu, jak jim bude stačit jeden dva senioři s bandou agentů a bude vystaráno. Jenže už teď se velká spousta lidí rozhoduje, že půjde dělat něco jiného, protože je to prostě takhle nebaví. Takže ani ti senioři už pak k mání nebudou.

Další věcí, kterou vidím jako potenciálně nejvíc ohrožující pro celé odvětví, je schopnost AI nahrazovat dosavadní propojení a komunitu jako takovou. To je kritické hlavně u open source projektů, které ovšem, přiznejme si, drží pohromadě de facto celou IT planetu. Cenné, léta budované knowledge bases se začínají potápět. Spolu s tím jsou vývojáři zahlcení masami bugreportů, které jsou v obrovské míře spíš něco jako tady by mohla být chyba. A tak projekty, které jsou z hlediska bus factoru napjaté už teď, prasknou ve švech. Výborná studie k tomu zde: https://arxiv.org/pdf/2601.15494. Obdobně tady pěkný rozbor, proč, když AI tak moc urychluje a ulehčuje práci, tráví vývojáři nad prací mnohem více času: https://www.scientificamerican.com/article/why-developers-using-ai-are-working-longer-hours/.

A přesně tenhle součet věcí může být poměrně toxický mix:

• tlak firem na zvýšení efektivity
  • mnohem menší naplnění z práce
  • vyšší zahlcenost a AI únava
  • rušení komunitních vazeb
  • masy false positive bugreportů

Celé mi to situačně připomíná chvíli, kdy parta kopáčů obdivuje nový bagr. Je to fantastická věc, která, jak všichni tuší, změní jejich budoucnost. A řada z nich tuší, že to nebude k lepšímu. Přesto jsou z toho spíš nadšení, protože je to fakt pěkná hračka.

Už tady padlo, že se nabízí víc se vydat směrem k byznysu a produktu, ale upřímně, to je přesně věc, která naprostou většinu vývojářů nebaví a nezajímá. Je to jako nutit ševce, který miluje výrobu bot a je v tom profík, zajímat se o marketing v obuvnictví.

Takže přesně jak píšete: nezbývá než to brát s klidem, ale opatrně. Zkusit se zamyslet, která oblast IT by člověka mohla ještě bavit a která bude trochu vůči AI odolnější. Ať už DevOps nebo jiný typ správy, nějaké IoT bastlení, security, prostě něco, v čem to řemeslo ještě bude. A pokud člověk umí i něco jiného a snesl by větší změnu celého pracovního kontextu, může mít vyhráno.
« Poslední změna: 13. 05. 2026, 08:18:29 od Honza Hejzl »

« Odpověď #68 kdy: 13. 05. 2026, 08:30:33 »
Sorry jako, ale prostředí IT je v podstatě hrozná fajnovka, a prostředí ve stavebnictví iťáci nedají.
Proč? Protože to tvrdíte vy? V tomhle smyslu je to leda vaše sebeprojekce.

« Odpověď #69 kdy: 13. 05. 2026, 08:35:50 »
Přesto to v důsledku nevede k tomu, co by si všechny firmy přály: k dramatickému zvýšení velocity vývoje a delivery. Řeší se zapeklitější věci, ale rámci už tak velké komplexity projektu to vlastně zatím spíš zvyšuje kvalitu a rozšiřuje možnosti. [...] Jenže to začíná být opravdu velká nuda. Ony si firmy hýčkají představu, jak jim bude stačit jeden dva senioři s bandou agentů a bude vystaráno. Jenže už teď se velká spousta lidí rozhoduje, že půjde dělat něco jiného, protože je to prostě takhle nebaví.

Dík. Konečně někdo s rozumným pohledem na věc. Pod to bych se mohl jako člověk, co taky pracuje v AI-first týmu a většinu výstupů generuje přes AI podepsat. Skoro pod celý váš příspěvek ale pod tohle speciálně. Na té věci je poměrně zábavná ta AI jako taková ale vývoj softwaru s ní paradoxně fakt znamená nudu. Taky na to upozorňuju už delší dobu ale zatím nejsme ve stádiu, že by to někdo chtěl slyšet.

« Odpověď #70 kdy: 13. 05. 2026, 09:22:57 »
Sorry jako, ale prostředí IT je v podstatě hrozná fajnovka, a prostředí ve stavebnictví iťáci nedají.

To tvrzení podle mě není tak daleko od pravdy - tedy především to, že v IT (když pominu případný stres a vyhoření) máme pohodičku. Žádný hluk, žádný prach, žádná (někdy náročná) manuální práce, často žádné cestování nebo dojíždění do práce. Neznamená to nutně, že by to "ajťáci" nemohli zvládnout, ale málokterý by do něčeho takového asi šel dobrovolně. A to říkám jako člověk, který se manuální práce nebojí, stejně jako se nebojí ušpinit si ruce, a v rámci časových možností si leccos "řemeslného" udělá sám. Ovšem je rozdíl dělat si něco sám pro sebe (aby nemusel čekat na řemeslníka, aby mu kolikrát za prkotinu neplatil nesmyslné peníze, aby měl radost z odvedené práce nebo získání nějaké nové dovednosti) a mít to jako rutinní pracovní náplň každý den.

« Odpověď #71 kdy: 13. 05. 2026, 10:08:52 »

To tvrzení podle mě není tak daleko od pravdy - tedy především to, že v IT máme pohodičku. Žádný hluk, žádný prach, žádná (někdy náročná) manuální práce, často žádné cestování nebo dojíždění do práce. Neznamená to nutně, že by to "ajťáci" nemohli zvládnout, ale málokterý by do něčeho takového asi šel dobrovolně.

O to ale nejde. Asi skoro každý na světě by si zvolil práci, kde se může válet v židli a brát za to velké peníze před prací, kde bude brát menší peníze a bude muset pracovat rukama. Ale on tvrdí, že by to "ajťáci" nedali. Což je nesmysl.

Nemluvě teda o tom "žádném cestování nebo dojíždění". To, že někdo pracuje remote ještě opravdu neznamená, že pracují remote všichni a navíc celkem velká část lidí chodí do té kanceláře dobrovolně -- a někdy do ní jezdí dokonce i pár set kilometrů. (Tady jeden kolega z Brna do Prahy, já dnes vlakem jel asi sto. Přitom bych klidně mohl být doma.)

Lidé jsou různí a fakt se to nedá paušalizovat.

« Odpověď #72 kdy: 13. 05. 2026, 10:29:21 »
Kamarád (software architekt) pracuje s placenou verzí AI, která generuje až 95% kódu zbytek musí doprogramovat sám. Pokud jsem z našeho rozhovoru vyrozuměl dobře, říkal, že největším problémem je zadání. Musí vytvořit tak dobré zadání, aby AI vygenerovala správný kód, a ne něco jiného. Udělat dobré zadání, prý dá hodně práce. AI pak kód generuje i několik dní.
Tohle mě zajímá - když to běží několik dní, kolik kódu to vyprodukuje? To je nějaký feedback loop, že to vygeneruje kód, další agent dělá review a takhle dokola? Nebo to prostě dva dny generuje haldu kódu? A jak podrobně to potom ten kamarád prochází?

« Odpověď #73 kdy: 13. 05. 2026, 10:40:09 »
  • Z programatora se stava deep analytik a sepisovac zadani.
  • Produkce kodu uz neni hodnota, hodnota je jeho cteni, pochopeni a kontrola a bod 1.

IT je totalne mimo svet, zijeme si jak ve sladkem snu. Pokud nekdo v IT vyhori apod je to primarne jeho problem honby za mamonem. Zadny jiny obor neni tak pohodovy. Drobna generalizace je asi mozna i kdyz se najdou vyjimky, ktere podle sebe budou soudit vsechny. Zkusil jsem si v mladi i nejaky prace rukama a vypada to hezky: cista hlava apod, ale financni ohodnoceni uplne jinde. Vypada to hezky dokud to delas v dobrych podminkach, ale taky prijde treba zima apod. Z IT neodejdu dokud neshori cela planeta v pekle, sral bych si do bot.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #74 kdy: 13. 05. 2026, 10:42:48 »
Nemluvě teda o tom "žádném cestování nebo dojíždění". To, že někdo pracuje remote ještě opravdu neznamená, že pracují remote všichni a navíc celkem velká část lidí chodí do té kanceláře dobrovolně -- a někdy do ní jezdí dokonce i pár set kilometrů. (Tady jeden kolega z Brna do Prahy, já dnes vlakem jel asi sto. Přitom bych klidně mohl být doma.)
A jezdite takhle oba kazdy jeden podelany den? Fakt? Ne? Tak se podivej treba na lidi v sudetech co jezdi rubat do Kvasin, vic nez hodinu busem tam a pak zase zpet.
Děkuji za možnost editace příspěvku.