Externí disk odolný proti odpojení

Re:Externí disk odolný proti odpojení
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 13:30:17 »
U flešky bych čekal fat32, nikdy ale nevíš jestli už ení na odchodu do křemíkového nebe

Skvěle, potvrzuješ mi, že podpora NTFS v Linuxu není důvěryhodná.

Nativní a fungující v Linuxu i ve Windows je bohužel stále dost utopické. Buďto chceš FUNGUJÍCÍ řešení, nebo chceš PŘENOSITELNÉ řešení, kde ale budeš mít větší chybovost.

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 13:46:42 »
Přesněji: řeším problém externího disku, který přežije neodmountování souborového systému z libovolného důvodu.

no tak jedině vfat nebo exfat a do fstabu dát parametr sync

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 14:16:55 »
Skvěle, potvrzuješ mi, že podpora NTFS v Linuxu není důvěryhodná.
No, moc skvělé to není, aspoň pro mne  ;)
Možná jde o slavnou "NTFS3 error".

Nativní a fungující v Linuxu i ve Windows je bohužel stále dost utopické. Buďto chceš FUNGUJÍCÍ řešení, nebo chceš PŘENOSITELNÉ řešení, kde ale budeš mít větší chybovost.
:'(

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 14:23:44 »
Tak trochu jsem čekal, že to bude nabízet některý výrobce externích disků, jako "logicky" bezpečné úložiště. Jako "fyzicky" bezpečná úložiště, odolná proti pádu, se některá označují. Také existují zabezpečení před neoprávněným přístupem k datům, včetně zničení dat při opakovaném chybném zadání hesla. Ale bezpečná přenosná úložiště proti poškození systémem zřejmě nejsou :(

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 15:18:48 »
Lukas1500: Asi nechápeš, že tohle není věc výrobce disku - po hardwarové stránce vše funguje. Tohle se týká filesystemu

« Odpověď #20 kdy: Dnes v 15:38:09 »
Lukas1500: Asi nechápeš, že tohle není věc výrobce disku - po hardwarové stránce vše funguje. Tohle se týká filesystemu
Měl jsem na mysli výrobce externích disků, kteří prodávají hotovou "krabičku s USB konektorem" a kdyby chtěli, mohli by do ní takový převodník s emulací filesystému přibalit.

« Odpověď #21 kdy: Dnes v 15:55:48 »
Měl jsem na mysli výrobce externích disků, kteří prodávají hotovou "krabičku s USB konektorem" a kdyby chtěli, mohli by do ní takový převodník s emulací filesystému přibalit.
Proč by takový nesmysl někdo dělal? Neřeší to žádný problém, navíc by to bylo pekelně složité.

Počítač s diskem nekomunikuje na úrovni souborového systému. Komunikuje s ním na úrovni bloků. Vy byste chtěl něco, co z této komunikace na úrovni bloků uhodne, o jaký se jedná souborový systém (OK, to by se mohlo zjistit třeba při formátování, a někam uložit), pak z té komunikace uhodne, jaká operace nad tím souborovým systémem se provádí, a přeložilo by to do interního souborového systému, který by používal ten disk.

Takové práce by to bylo, a přidaná hodnota by byla čistá nula. Jen by s tím byly problémy, protože by ta emulace nefungovala 100%.

Pokud už někdo chce externí disk, který má svůj souborový systém, připojuje ho po síti jako NAS a komunikuje s ním některým z protokolů pro síťové souborové systémy.

CFM

• 157
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: Dnes v 16:29:10 »
To, že souborový systém přežije ztrátu napájení, byla klíčová vlastnost každého souborového systému, který nebyl určen jen na hraní. Řeší se to např. žurnálováním (ext3, ext4, XFS, JFS, HFS+, NTFS) nebo copy-on-write mechanismem (btrfs, ZFS).
No já bych spíš řekl svatý grál či zbožné přání. Pořád mi přijde, že rada nasadit ZFS, které je primárně pro velká/redundantní/zálohovaná řešení používající UPS/ECC/disky/řadiče které nelžou o SYNC zápisech, do situace "zrovna se to nechce nechat unmountnout, tak prostě vytrhnu dráty", není dobrá.

Pak tady bude bědovat, že to nejde mountnout, že to nemá checkdisk, že záloha je stará (v lepším případě) a že je to FS na ****.
« Poslední změna: Dnes v 16:31:22 od CFM »

« Odpověď #23 kdy: Dnes v 17:00:49 »
To, že souborový systém přežije ztrátu napájení, byla klíčová vlastnost každého souborového systému, který nebyl určen jen na hraní. Řeší se to např. žurnálováním (ext3, ext4, XFS, JFS, HFS+, NTFS) nebo copy-on-write mechanismem (btrfs, ZFS).
No já bych spíš řekl svatý grál či zbožné přání. Pořád mi přijde, že rada nasadit ZFS, které je primárně pro velká/redundantní/zálohovaná řešení používající UPS/ECC/disky/řadiče které nelžou o SYNC zápisech, do situace "zrovna se to nechce nechat unmountnout, tak prostě vytrhnu dráty", není dobrá.

Pak tady bude bědovat, že to nejde mountnout, že to nemá checkdisk, že záloha je stará (v lepším případě) a že je to FS na ****.
Já jsem tam těch souborových systémů vyjmenoval víc. Pokud disk dělá zápisy v pořadí, v jakém je dostal, nevadí ani, když lže o SYNC – nebudou tam sice zapsaná nějaká data, která byla potvrzena, ale pořád to nenaboří souborový systém. Prostě to z hlediska souborového systému jen vypadá, jako by byl disk odpojen dřív.

Ty souborové systémy jsou opravdu stavěné na to, aby výpadek v kterémkoli okamžiku nenabořil souborový systém (pokud je tam žurnálování nebo CoW metadat) nebo ani obsah souborů (pokud je tam žurnálování dat nebo CoW na datech).

« Odpověď #24 kdy: Dnes v 22:10:24 »
Ty souborové systémy jsou opravdu stavěné na to, aby výpadek v kterémkoli okamžiku nenabořil souborový systém (pokud je tam žurnálování nebo CoW metadat) nebo ani obsah souborů (pokud je tam žurnálování dat nebo CoW na datech).
Někdy to však nestačí.

Proč by takový nesmysl někdo dělal?
Aby nabídl zákazníkům odolnější přenosný disk. Může to udělat i jinak, pokud je lepší možnost. Jestli se Vás ta emulace nějak dotkla, berte ji jako nezávazné mozkové cvičení :-)

Pokud už někdo chce externí disk, který má svůj souborový systém, připojuje ho po síti jako NAS a komunikuje s ním některým z protokolů pro síťové souborové systémy.
Pokud někdo chce snadno přenosný USB disk, fungující bezpečně v různých operačních systémech a platformách, má zřejmě smůlu.

« Odpověď #25 kdy: Dnes v 22:35:40 »
Někdy to však nestačí.
Co nestačí? Nerozbití metadat souborového systému? Tak použijte CoW souborový systém. Nebo žurnálování dat.

Aby nabídl zákazníkům odolnější přenosný disk.
Ale zákazníci nic takového nepotřebují. Pokud zákazníci potřebují větší odolnost, řeší to softwarově. Protože je to řádově jednodušší.

Pokud někdo chce snadno přenosný USB disk, fungující bezpečně v různých operačních systémech a platformách, má zřejmě smůlu.
Nemá, prostě si koupí nějaký přenosný USB disk. Pokud chce mít větší jistotu, nepořídí si spotřební variantu, ale nějaký lepší, který nehoní rychlost tím, že by potvrzoval zápis v době, kdy jsou data teprve v cache a ne v trvalém úložišti.

Vy pořád řešíte nějaký problém, který jste ještě ani nepopsal a který byl pravděpodobně způsoben tím, že jste s diskem dělal bůhví co. A pořád máte pocit, že by to spasil nějaký zázračný hardware. Přitom už je to desítky let vyřešeno softwarově, protože to ani jinak řešit nejde – k tomu odpojení disku může dojít i někde mezi diskem a počítačem, zejména u externího disku.