Může se LTE modem chovat jako mobil?

Může se LTE modem chovat jako mobil?
« kdy: 20. 01. 2025, 10:24:56 »
Podle mého zjištění se operátoři chovají k připojení pomocí mobilní datové karty jinak když je v mobilu, anebo v LTE modemu/routeru.

Lze nějaký LTE modem nastavit tak, aby si operátor myslel, že je to mobil?  Můžu nějak přepsat IMEI, nebo podle čeho si to operátoři zjišťují?

Re:Může se LTE modem chovat jako mobil?
« Odpověď #1 kdy: 20. 01. 2025, 11:03:28 »
Jen pro zajímavost, v čem to odlišné chování operátorů spočívá?

« Odpověď #2 kdy: 20. 01. 2025, 11:50:31 »
Tak například blokují některé služby - třeba VoIP. Vypadá to, že na simku v modemu/routeru blokují příchozí hlasové pakety.

« Odpověď #3 kdy: 20. 01. 2025, 13:04:56 »
Tak například blokují některé služby - třeba VoIP. Vypadá to, že na simku v modemu/routeru blokují příchozí hlasové pakety.
Jste si stoprocentne jist ze to neni koncovym zarizenim? Protoze mi to nedava smysl. Cemu rikate "hlasove pakety"? Co je to za protokol? Zkousel jste jinou simkartu jineho operatora?

Pokud jste podal reklamaci tak pak muzete podat stiznost na CTU z duvodu poruseni sitove neutrality.

« Odpověď #4 kdy: 20. 01. 2025, 14:20:52 »
Já se prosím ptám zda je možné nastavit LTE modem tak, aby pro operátora vypadal jako mobil, tzn. podhodit mu třeba nějaké IMEI nebo mac adresu nebo něco jiného. Existuje spousta druhů LTE modemů, některé jsou i jako moduly pro arduino nebo raspberry, třeba to na některém nějak jde nastavit.
Pokud ano, jaké nástroje jsou na to potřeba?
Díky za relevantní odpovědi.

« Odpověď #5 kdy: 20. 01. 2025, 14:33:05 »
Lidi se z tebe snaží dostat informace, které by vedly ke zjištění přesné příčiny problémů.

Ty stále trváš na něčem, co třeba ani není potřeba.

Zkus prosím odpovídat na otázky, které ti kladou lidi, kteří se ti snaží pomoci, pak to půjde zajisté lépe.

« Odpověď #6 kdy: 20. 01. 2025, 14:39:58 »
Lidi se z tebe snaží dostat informace, které by vedly ke zjištění přesné příčiny problémů.

To je přesně problém zdejšího fóra. Já bych se držel tématu. Není podstatné, co tazatele k otázce vede, ale jaká je na jeho otázku odpověď. Jestli něco fakt miluju, tak jsou to dotazy typu "proč to chceš vědět". To by mě čert vzal.

Já se v tom třeba nevyznám, ale myslím si, že jestli to má operátor podle čeho poznat, tak třeba podle toho, že by se zařízení se sítí nejprve domluvilo na tom, co v té síti jde dělat (jestli se dá vůbec volat, nebo jen přenášet data apod., např. modemy v řadě routerů umožňují nejen datovat, ale i přijímat a posílat SMSky, ale nezavoláte si, bo není fyzicky jak). Netvrdím, že to tak je, jen vyslovuji svou domněnku. Tohle by měl ale odpovědět někdo, kdo to opravdu ví a ostatní (včetně mě, protože to nevím) by měli být v klidu.

« Odpověď #7 kdy: 20. 01. 2025, 15:11:17 »
VoIP je snad využitelné vždy pomocí aplikace a je jedno, jestli běží v telefonu nebo na desktopu. Na desktopu mám např. WhatsApp, Viber nebo Telegram a dokáži i na něm přijmout hovor. To samé platí pro výhradní VoIP operátory, protože taky mají téměř vždy i aplikaci pro desktop.
Problém je akorát v tom, že na chvíli bych SIM kartu z LTE modemu musel strčit do nějakého telefonu, abych pomocí něj aplikace na desktopu autorizoval.

« Odpověď #8 kdy: 20. 01. 2025, 15:21:18 »

To je přesně problém zdejšího fóra. Já bych se držel tématu. Není podstatné, co tazatele k otázce vede, ale jaká je na jeho otázku odpověď. Jestli něco fakt miluju, tak jsou to dotazy typu "proč to chceš vědět". To by mě čert vzal.
Ne, problém je na straně tazatele. Je to jako se ptát - dle mých zjištění dokument ve Wordu psaný levou rukou nejde uložit, ale psaný pravou rukou uložit jde? Jak jde nastavit Word tak, aby ukládal i dokument psaný pravou rukou?

K analýze problému je potřeba prostě více informací a chtít radu bez ochoty tyto dodatečné informace a výsledky testování předložit je na úrovni křišťálové koule.
« Poslední změna: 20. 01. 2025, 15:23:33 od Martin Dvořák »

« Odpověď #9 kdy: 20. 01. 2025, 15:25:11 »

Zkus prosím odpovídat na otázky, které ti kladou lidi, kteří se ti snaží pomoci, pak to půjde zajisté lépe.

Já nemám žádné problémy, já se jen snažím získat nějaké info jak nastavit modem tak, aby pro providera vypadal jako mobil. Pokud by to někdo věděl a byl by ochoten sem postnout nějaký hint co nastudovat, velice bych to ocenil.

« Odpověď #10 kdy: 20. 01. 2025, 15:27:38 »
Ne, problém je na straně tazatele. Je to jako se ptát - dle mých zjištění dokument ve Wordu psaný levou rukou nejde uložit, ale psaný pravou rukou uložit jde? Jak jde nastavit Word tak, aby ukládal i dokument psaný pravou rukou?

K analýze problému je potřeba prostě více informací a chtít radu bez ochoty tyto dodatečné informace a výsledky testování předložit je na úrovni křišťálové koule.

Potřebuji poradit zda jde a co nastudovat, abych mohl změnit identifikaci LTE modemu v síti operátora, aby vypadal jako mobil. Je to jednoduchá otázka. Nejsou potřeba žádné dodatečné informace.

alex6bbc

• 1 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 20. 01. 2025, 15:29:43 »

ale takovy dotaz padnout muze a odpoved pak zni, ze word to nerozezna a uklada znaky.
takze na spatnou otazku lze odpovedet vhodne a uzivatele nasmerovat spravne.

« Odpověď #12 kdy: 20. 01. 2025, 18:03:24 »
Lze nějaký LTE modem nastavit tak, aby si operátor myslel, že je to mobil?
Ne, to bys do něj musel nahrát jiný firmware (toho mobilu) a musel by fungovat

Můžu nějak přepsat IMEI, nebo podle čeho si to operátoři zjišťují?
Přepsat IMEI v některých zařízeních můžeš ale podle toho to nezjišťují. Jenom to bude LTE modem s jiným IMEI

Nevím o tom, že by třeba O2 blokoval VOIP

Zopper

• 839
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 20. 01. 2025, 18:38:57 »
Jenže z otázek autora není vůbec jasné, na co vlastně máme odpovídat. Jaký modem? Co těmi svými vymyšlenými termity myslí? Chce používat nějaký LTE modem-AP s baterkou jako jednoúčelový telefon, který umí hovory jen přijímat? Chce strčit něco do USB v RPI a udělat z něj telefon? To jsou úplně jiné věci na které se odpovídá úplně jinak. Ale v koloritu zdejšího fóra spoustě lidem z nějakého důvodu vadí jakýkoliv dotaz na poskytnutí více informací.

« Odpověď #14 kdy: 20. 01. 2025, 18:55:11 »

Dovolím si s Vámi nesouhlasit. Na špatně položenou otázku nelze dát dobrou odpověď, a zjištění kontextu naopak na místě. Odpovídající má často o tématu nějaký přehled, a proto potřebuje klást doplňující otázky, aby byla odpověď smysluplná. Mimo jiné je i férové chtít se dozvědět, z čeho tazatel usuzuje, že operátor mění chování datového připojení podle IMEI, taková informace by obohatila i ostatní, když už doplňující otázky považujete za zbytečné.