2 Jirka Svoboda:
Pokud, jak říkáte, vám jde o prohlížení webu, pouštění filmů, hudby a podobně, a jestli vám nevadí trochu jinačí prostředí.. zkuste Crunchbang linux. Vychází z ubuntu 9.4, ale místo gnome má Openbox. To je samo o sobě hodně odlehčené prostředí, navíc má ve výchozím stavu docela rozumný výběr aplikací ať už jde o nastavovátka nebo programy(htop jako system monitor,abiword a gnumeric místo oo, pcmanfm jako filemanager,atd...) A protože je z ubuntu, doinstalace čehokoli zůstává stejná.
Firefox nějaký 3.0 výchozí(resp v repozitari je i 3.5), video vlc, hudba mocp(přiznám se, že jsem si ho hned zamiloval a je opravdu nedocenitelné spustit ho v půl vteřině klávesovou zkratkou na pozadí a hned poslouchat aktuální playlist aniž bych se zabýval nějakým klikáním
to jen tak na okraj)
Provozuju ho na Athlon1,6GHz,256MB RAM,GF4MX 64MB,externí usbdisk a když nezapínám firefox(to je žrout sám o sobě, a běžně mám tak 15 30 záložek) tak běží plynule a mám to jako takový moje htpc. Takže bych řekl, že pokud si nepotrpíte na nějaké komplexní prostředí, jako gnome nebo kde, jde to i bez něj.