BTW: "Peter Lištiak" na ktereho s Odroid H3 reagoval, ho ale koupil za ~3800Kc vcetne zdroje, case a sata+power kabelu...
naklady na disky je zavadejici, protoze s tim Asustorem co ma 2x 1TB by take ty smesne male disky vyhodil a porizoval vetsi ;-)
Navic nikde nenachazim, zda na ten Asustor jde nainstalovat normalni Linux misto toho jejich oklesteneho NAS OS ADM (ASUSTOR Data Master) - jasne vidim ze je to x86, ale muzou mit zkriplenej BIOS...
Pokial sa nic nezmenilo v poslednom case, tak nie, nema skripleny BIOS... ale nema ziadny BIOS. Asustor, ktory som mal v rukach bootoval pomocou Redboot... skripleny Redboot, kde bola vypatchovana podpora bootovania cez siet.
Potom dosli chutovky ako konfiguracia jadra, praveka glibc (takze sa nedalo len tak skopirovat genericku x64 binarku, pretoze neboli symboly) a korunu tomu nasadilo opatchovane ssh, ktory soudruzi z tajwanu opatchovali tak, ze ho mohol pouzivat iba root -- udajne z dovodu bezpecnosti. Takze moje plany mat tam subversion a git repo dostupne cez ssh isli ta-tam.
Toto vsetko ma presvedcilo, ze asustor skutocne nie.
Žišmarjá tak znova viz potřeby tazatele:
"Potrebujem niekde centrálne ukladať fotografie, filmy, zálohy dvoch notebookov. K týmto dátam potrebujem prístup napr. cez sambu, média by sa mohli dať streamovať cez DLNA na televízor. Možno časom urobím rovnaké zariadenie u rodičov, aby som docielil geograficky oddelený backup. Tiež by som chcel, aby tam bolo podľa možností pasívne chladenie, resp. čo najtichší ventilátor (bude to umiestnené vedľa spálne)."
- média/fotobanku to umí včetně klientů pro mobil
- storage to umí včetně desktop klienta a appky pro mobil
- DLNA to umí, kromě toho to má HDMI výstup, takže to může píchnout rovnou do televize, lze doinstalovat emulaci chromecastu
- SMB to samozřejmě umí
- replikaci na další asustor to umí
- je pro to port VirtualBoxu, takže si na tom může nainstalovat systém jaký chce, byť ve virtualizaci s výkonovou penalizací
- má to 12cm větrník s řízením otáček podle několika profilů včetně režimu, kdy se při dostatečně nízké teplotě zastaví úplně; řádově větší kravál dělají ty disky při seeku
- pokud mu 2x 1TB nebude stačit, tak pokud disky v šachtách dá do RAID1, může je upgradovat za chodu. Jeden disk vyndá, dá větší, pustí rebuild, vymění druhej, pustí rebuild, a má kapacitu, jakou bude potřebovat
- další disky může připojit přes 2x eSATA, 3x USB3.1 a 1x USB3.2 (existují i multidiskové boxy, já osobně mám 2x 2 šachty na eSATA a 1x USB3.1 (4x 1TB, 2x 2TB, 1x 4TB, protože je to násobně víc než využiju, první dvojici teráčů jsem měl v ceně NASu a ostatní jsou recykláty a nestály mě ani korunu)
Ptá se na Teru a ty mu tvrdíš, že nutně potřebuje nejvyšší řadu JohnDeera.