Hardware na NAS

Re:Hardware na NAS
« Odpověď #30 kdy: 30. 08. 2023, 20:52:59 »
https://rpishop.cz/odroid-hc4/5590-odroid-hc4-p-kit.html
Tento kit som zavrhol, kvôli tomu, že to neviem v budúcnosti použiť na nič iné

Vazne nechapu, proc sem chodi negramoti, ale overime to ju? Za jak dlouho po stovce skopirujes 1TB coz je tak nejmensi disk co se da poridit?
Prečo by som mal 1TB disk kopírovať po sieti? Samozrejme, že mám dáta, ktoré chcem na ten NAS presunúť. Ale prvotný presun dát si urobím tak, že disky zapojím do desktopu a rsyncnem ...

To nebylo to co jsem tim chtěl říct. Chtěl jsem tim říct že šifrovat jde i bez zadání hesla poměrně bězným způsobem který třeba já mám ozkoušený.
NASku (nebo spíš domací server) provozuju na staré WS (i5 skylake, 32GB RAM) , FIDO klíče mám protože je používám i na jiný věci (můžete třeba dát klíče k dešifrování na normální flashku), trezor je u mě základní výbava bytu, ale tu flashku nebo ten klíč si můžete třeba schovat i do matrace  ;D.
Samozrejme rozumiem :) Ako som hovoril, nemám potrebu šifrovať dáta na diskoch, ktoré mám doma. Niekto tu spomínal chrániť dáta na disku, ktorý pošlem na reklamáciu, tam by vlastne stačilo použiť kľúč bez passphrase a mať ho uložený na USB kľúči, ktorý bude nonstop pripojený.

« Odpověď #31 kdy: 31. 08. 2023, 00:20:07 »
Zdravím.

Původně jsem jako NAS/DLNA/domácí server používal RPi4. Úložiště bylo řešeno 2x2.5" disky v RAID1 přes LVM. Pro připojení disků jsem zakoupil poměrně hezký kit od geekworms - https://geekworm.com/products/raspberry-pi-x820-v3-0-2-5-sata-storage-board-x735-power-management-board-dc-5v-4a-power-supply-metal-case-kit?_pos=44&_sid=7f8b2ccc4&_ss=r. Na začátek to stačilo, ale časem mi přestal stačit výkon a také mě už nebavilo složitě řešit šifrování systémového disku.
Před časem jsem server přestavěl na Odroid H3 se dvěma standardními disky. Zatím spokojenost, nicméně cenou se možná už dostáváte za hranici toho co chcete investovat.

« Odpověď #32 kdy: 31. 08. 2023, 12:40:05 »
Samozrejme rozumiem :) Ako som hovoril, nemám potrebu šifrovať dáta na diskoch, ktoré mám doma. Niekto tu spomínal chrániť dáta na disku, ktorý pošlem na reklamáciu, tam by vlastne stačilo použiť kľúč bez passphrase a mať ho uložený na USB kľúči, ktorý bude nonstop pripojený.

Mě popravdě víc než reklamace trápí zloděj který odnese celý počítač vč. připojených věcí. A buh-ví kde by pak ty data skončily... Ale samozřejmně záleží na každém aby uvážil rizika vs. výhody plynoucí z nezašifrovaného disku (případně automaticky dešifrovaného pomocí periferie která je v počítači permanetně připojená). BTW: To by pak šlo použít TPM pokud ho bude mít deska, ne?

« Odpověď #33 kdy: 04. 09. 2023, 08:54:16 »
HP T630 Thin Client - uplne bezhlucny, vies pouzit 2x mSATA SSD a potom dalsie disky cez USB, RAM vies rozsirit na 64GB (takze aj virtualizovat), bezi na tom Open Media Vault, spotreba 8W pri necinnosti a 16W pri zatazi :

https://www.parkytowers.me.uk/thin/hp/t630/

« Odpověď #34 kdy: 05. 09. 2023, 09:09:39 »
Zaregistruj se na incomputer.cz a počkej si na slevovou akci. Tenhle repasovaný Asustor s roční zárukou, s 2x 1TB WD Red občas bývá za 3499,- s DPH. Troufnu si tvrdit, že x86 NAS s dvěma hotwap šachtami a dvěma 1TB disky, rozšiřitelný na 8GB DDR3L, 2x GLAN (s možností agregace), 2x eSATA, tuším 3x USB3.1 a 1x USB3.2 a HDMI, použitelný jako kancelářský desktop s Debianem a umožňující provoz virtuálek pod VirtualBoxem, levněji nepořídíš, ani kdyby ses postavil na řasy.

https://www.incomputer.cz/asustor-as6302t/

« Odpověď #35 kdy: 08. 09. 2023, 23:25:46 »
Ten Asustor som si nevšimol ... vyzerá zaujímavo a ak som to správne pochopil, tak je to repas a rovno k tomu dávajú aj 2x1TB disky. Ja som teraz kúpil cez toto fórum Odroid H3 s 16 GB Emmc kartou, zdrojom, krabičkou a 8GB RAMkou, tak to chcem skúsiť postaviť na tom. Bude to zároveň "HTPC" aj NAS. Ubuntu sa nechce nainštalovať na kartu, že je malá. Možno ak by som inštaloval Server edíciu a X doinštaloval neskôr ... zatiaľ som tam dal Bodhi Linux a chodí to svižne. Keď to dokončím, dám tu nejaké info.

« Odpověď #36 kdy: 09. 09. 2023, 08:43:07 »
Ten Asustor som si nevšimol ... vyzerá zaujímavo a ak som to správne pochopil, tak je to repas a rovno k tomu dávajú aj 2x1TB disky. Ja som teraz kúpil cez toto fórum Odroid H3 s 16 GB Emmc kartou, zdrojom, krabičkou a 8GB RAMkou, tak to chcem skúsiť postaviť na tom. Bude to zároveň "HTPC" aj NAS. Ubuntu sa nechce nainštalovať na kartu, že je malá. Možno ak by som inštaloval Server edíciu a X doinštaloval neskôr ... zatiaľ som tam dal Bodhi Linux a chodí to svižne. Keď to dokončím, dám tu nejaké info.

Jestli je pravda o te spotřebě u Asustoru, tak s odroidem budeš na poloviční

« Odpověď #37 kdy: 09. 09. 2023, 09:00:57 »
Ahojte,

NAS a uhol pohladu ... (mam tu zopar prispevkov) rozobera sa to velmi casto a vsade

1) kolko uzivatelov sa bude pripajat? ja by som sa na to nepozeral z hladiska saturacie linky 1G/10Gbps (bavime sa o NAS alebo SAN - lebo potom ide aj o rychlost/pocet diskov, zbernic atd) ... rastie cena infrastruktury a jeden uzivatel to zrejme ani nezahlti ... 1Gbps na domace zuvanie bohate staci

2) snazil som sa citat si viacero clankov pocas dlhsej doby, aby som nebol ovplyvneny len jednym nazorom - povedal som si, ze pre mna je NAS bezpecny storage tj FS, ktory robi nejake checksum kontroly, aj kontrola RAM - vysiel mi ZFS s ECC => TrueNAS

3) isiel som cestou (czechserver) HP DL380e Gen8 2xE5-2450L(2x8jadierx2thready=32vCPU), 96GB RAM, na radic na doske som dal 2xSSD pre OS, P420 som prepol do HBA mode, dal som tam 2xUltrastar HDD, 2x SSD (RAID pod ZFS) ... z hladiska vykonu som nemal tomu co vytknut (dali sa tam robit riadne divociny), bol v pivnici ... len prisla kriza s energiami a zacal som sa zamyslat nad svojou spotrebou ... v klude 150W (merane wattmetrom) - v lete este viac, lebo viac chladil

4) tak som zasa hladal a premyslal, nakoniec som kupil HP Microserver Gen8 (ebay) s E3-1220Lv2(2jadrax2thready=4vCPU), 16GB RAM a LSI SAS2008. OS je na SSD miesto DVD, disky som prehodil z DL380e. E3-1220L ma TPD 20W, E3-1220Lv2 ma TPD 17W, vsetky ostatne CPU idu vyrazne vyssie. Spotreba je 44W (50W nedosiahne ani pocas max zatazenia - mozno pocas bootovania). Bezi mi na nom TrueNas Core, virtualizujem debian pre ubiquiti controller pre AP, dalej ubuntu server, kde mam docker na hranie. Kopirovanie cez smb saturuje 1Gbps linku, kopirovanie cez scp CPU nedava (20MBps). Backup riesim cez odroid HC4, ktory raz za mesiac-dva-tri zapnem a rsync taskom kopirujem na WD Gold HDD (rsync saturuje 1Gbps). Ma to dve sietovky - jednu mam v internej sieti, druhu pre virtualy, ktore idu do internetu. Pohodlne iLO pri updateoch TrueNAS.
Foto z mobilu uploadujem cez sambu - hrdlo je rychlost wifi. Filmy/serialy idu zvacsa cez CoreELEC na TV, pripadne na notebook, to si linka ani nevsimne.

m
« Poslední změna: 09. 09. 2023, 09:02:50 od datlikMS »

k3dAR

• 3 100
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 09. 09. 2023, 09:18:44 »
[...] Odroid H3 s 16 GB Emmc [...] Ubuntu sa nechce nainštalovať na kartu, že je malá. Možno ak by som inštaloval Server edíciu a X doinštaloval neskôr [...]
Xubuntu 22.04 by melo jit v pohode na 16GB...

« Odpověď #39 kdy: 11. 09. 2023, 08:23:27 »

Jestli seriózně řešíš rozdíl 100,- Kč za ROK (72Wh/den), máš úplně jinej problém než konkrétní řešení NASu.

« Odpověď #40 kdy: 11. 09. 2023, 08:35:09 »

Jestli seriózně řešíš rozdíl 100,- Kč za ROK (72Wh/den), máš úplně jinej problém než konkrétní řešení NASu.

P.S. tím spíš, když nový Odroid koupíš od 4,5 tisíce holou desku, takže budeš mít další náklady se zdrojem, pixlou, a disky. Takže na rozdílu spotřeby se ti to vyrovná za krásných +-20 let.

k3dAR

• 3 100
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 11. 09. 2023, 09:30:11 »

P.S. tím spíš, když nový Odroid koupíš od 4,5 tisíce holou desku, takže budeš mít další náklady se zdrojem, pixlou, a disky. Takže na rozdílu spotřeby se ti to vyrovná za krásných +-20 let.

BTW: "Peter Lištiak" na ktereho s Odroid H3 reagoval, ho ale koupil za ~3800Kc vcetne zdroje, case a sata+power kabelu...
naklady na disky je zavadejici, protoze s tim Asustorem co ma 2x 1TB by take ty smesne male disky vyhodil a porizoval vetsi ;-)
Navic nikde nenachazim, zda na ten Asustor jde nainstalovat normalni Linux misto toho jejich oklesteneho NAS OS ADM (ASUSTOR Data Master) - jasne vidim ze je to x86, ale muzou mit zkriplenej BIOS...

ja.

• 362
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 11. 09. 2023, 14:07:07 »
BTW: "Peter Lištiak" na ktereho s Odroid H3 reagoval, ho ale koupil za ~3800Kc vcetne zdroje, case a sata+power kabelu...
naklady na disky je zavadejici, protoze s tim Asustorem co ma 2x 1TB by take ty smesne male disky vyhodil a porizoval vetsi ;-)
Navic nikde nenachazim, zda na ten Asustor jde nainstalovat normalni Linux misto toho jejich oklesteneho NAS OS ADM (ASUSTOR Data Master) - jasne vidim ze je to x86, ale muzou mit zkriplenej BIOS...

Pokial sa nic nezmenilo v poslednom case, tak nie, nema skripleny BIOS... ale nema ziadny BIOS. Asustor, ktory som mal v rukach bootoval pomocou Redboot... skripleny Redboot, kde bola vypatchovana podpora bootovania cez siet.

Potom dosli chutovky ako konfiguracia jadra, praveka glibc (takze sa nedalo len tak skopirovat genericku x64 binarku, pretoze neboli symboly) a korunu tomu nasadilo opatchovane ssh, ktory soudruzi z tajwanu opatchovali tak, ze ho mohol pouzivat iba root -- udajne z dovodu bezpecnosti. Takze moje plany mat tam subversion a git repo dostupne cez ssh isli ta-tam.

Toto vsetko ma presvedcilo, ze asustor skutocne nie.

« Odpověď #43 kdy: 11. 09. 2023, 16:05:05 »

Pokial sa nic nezmenilo v poslednom case, tak nie, nema skripleny BIOS... ale nema ziadny BIOS. Asustor, ktory som mal v rukach bootoval pomocou Redboot... skripleny Redboot, kde bola vypatchovana podpora bootovania cez siet.

Potom dosli chutovky ako konfiguracia jadra, praveka glibc (takze sa nedalo len tak skopirovat genericku x64 binarku, pretoze neboli symboly) a korunu tomu nasadilo opatchovane ssh, ktory soudruzi z tajwanu opatchovali tak, ze ho mohol pouzivat iba root -- udajne z dovodu bezpecnosti. Takze moje plany mat tam subversion a git repo dostupne cez ssh isli ta-tam.

Toto vsetko ma presvedcilo, ze asustor skutocne nie.

Žišmarjá tak znova viz potřeby tazatele:
"Potrebujem niekde centrálne ukladať fotografie, filmy, zálohy dvoch notebookov. K týmto dátam potrebujem prístup napr. cez sambu, média by sa mohli dať streamovať cez DLNA na televízor. Možno časom urobím rovnaké zariadenie u rodičov, aby som docielil geograficky oddelený backup. Tiež by som chcel, aby tam bolo podľa možností pasívne chladenie, resp. čo najtichší ventilátor (bude to umiestnené vedľa spálne)."

- média/fotobanku to umí včetně klientů pro mobil
- storage to umí včetně desktop klienta a appky pro mobil
- DLNA to umí, kromě toho to má HDMI výstup, takže to může píchnout rovnou do televize, lze doinstalovat emulaci chromecastu
- SMB to samozřejmě umí
- replikaci na další asustor to umí
- je pro to port VirtualBoxu, takže si na tom může nainstalovat systém jaký chce, byť ve virtualizaci s výkonovou penalizací
- má to 12cm větrník s řízením otáček podle několika profilů včetně režimu, kdy se při dostatečně nízké teplotě zastaví úplně; řádově větší kravál dělají ty disky při seeku
- pokud mu 2x 1TB nebude stačit, tak pokud disky v šachtách dá do RAID1, může je upgradovat za chodu. Jeden disk vyndá, dá větší, pustí rebuild, vymění druhej, pustí rebuild, a má kapacitu, jakou bude potřebovat
- další disky může připojit přes 2x eSATA, 3x USB3.1 a 1x USB3.2 (existují i multidiskové boxy, já osobně mám 2x 2 šachty na eSATA a 1x USB3.1 (4x 1TB, 2x 2TB, 1x 4TB, protože je to násobně víc než využiju, první dvojici teráčů jsem měl v ceně NASu a ostatní jsou recykláty a nestály mě ani korunu)

Ptá se na Teru a ty mu tvrdíš, že nutně potřebuje nejvyšší řadu JohnDeera.

Karmelos

• 1 128
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 11. 09. 2023, 16:15:14 »
Já mám HP Microserver G8 s asi 3 disky v bays, nastavený s SSD na systém a boot z USB.  Odroid  HC2 je s jedním diskem.
Na HP mám debiana a sambu, na Odroidu mám OMV. 
Všechno na gigabitu, Odroid je ale výrazně pomalejší cca jednotky MB/s zatímco HP udělá desítky MB/s upload.

Na zkoušení a pokusničení obé víceméně OK, ten HP je už i víc jako server, má i okoštěné ILO nebo jak se to jmenuje na druhé síťovce.  Má to doporučené kompatibilní OS, vzdálenou správu, tedy trochu manýry regulérních serverů...

Ale na nějaký zálohy, fotek apod. ten HC2 stačí bohatě... aspoň mě...
« Poslední změna: 11. 09. 2023, 16:18:11 od Karmelos »
Gréta je nejlepší.