A jeste doplnek. Asi to pojedete na pracovnim stroji - no tak pokud tam mate neco jako illumos (a vsechny ty verze), FreeBSD, linux - na vsem ZFS bezi pekne a v posledni verzi.
Pokud jste pod woknama, mate smulu.
V tom pripade je rozumne to resit externi masinou, treba moc pekne jsou ty HP Mikroservery s AMD, ma to totiz ECC RAM a stoji to prd (asi 5 tisic).
To jsem zapomnel napsat, pro ZFS (respektive pro jakykoliv soft RAID, ale i HW RAID, pokud pouziva systemovou RAM) je ECC ABSOLUTNI NUTNOST.
Jinak po nejake dobe prijdete o data (udava se asi jedna chyba v RAM na GB a tyden, u nas jeste vice, protoze je tady vyssi radiacni pozadi).
A ty dalsi moznosti - FakeRAID, HW RAID (predevsim ty RAID5,6), ale i soft RAID v linuxu (ackoliv to je z tech spatnych reseni jeste to relativne nejlepsi),
proste tam by meli udavat zasadni hodnotu - Mean Time to Data Loss. Protoze nakonec to odejde vzdy. Falesna bezpecnost.
Ani to ZFS neni samospasitelne, muze treba najednou zacit sifrovat procesor a data jdou do hajzlu taky. Zalohovani, to je jedina rozumna vec.
Takze asi tak.
Osobne jsem si na domaci zalohy a data zhotovil HP Microserver N52L, do toho rusky BIOS na odemceni vsech peti SATA, tam 5x WD RED 4TB, konfigurace 2x mirror, 2x strip, 1 spare.
No a doplnil jsem tam 2port SATA do slotu, na nem mam 2x Intel DC S3700 100GB jako ZIL a L2ARC.
Funguje to excelentne. Jo, je v tom 16GB ECC RAM, deduplikaci nepouzivam.