RAID se 4 TB disky

pepak

Re:RAID se 4 TB disky
« Odpověď #15 kdy: 15. 11. 2013, 15:44:48 »
ked za 5 rokov odide radic, musis sa modlit, aby si data obnovil (ak nezalohujes, ale potom sa nemusis obtazovat s HW raidom a jeho cenou)
1) "Ak nezalohujes", tak jsi idiot.
2) Každý slušnější řadič udržuje kompatibilitu dlouhá léta. Není problém vzít o dvě generace novější model řadiče a rozběhnout na něm pole z původního starého kousku. Když se výrobce položí úplně, tak ho typicky koupí jiný výrobce, který tu kompatibilitu také zajistí (protože když to neudělá, tak si uživatel může říct, "Tak když na mě X kašle, tak teď koupím značku Y, třeba buou lepší").

Sten

« Odpověď #16 kdy: 15. 11. 2013, 17:10:51 »
2 Sten: Podle mého názoru vytrvale plácáš naprostý, ale naprostý hovadiny a číst tvoje posty je nehorázná ztráta času, ale dobrá, FakeRaid vyrábí Intel, AMD, nVidia, Adaptec. Podlož svoje tvrzení o většině pomocí nezvratných argumentů a dokumentace od výrobců. Pro jednou, alespoň jedinkrát, podlož co říkáš argumenty, prostě si dej tu práci dokázat, že si to jen jako obvykle necucáš z prstu a předlož nezvratnými argumenty. Žádný výmluvy, útoky na mojí/jinou osobu, ZKUS BÝT ALESPOŇ JEDNOU CHLAP a dokaž, že o tom vůbec něco víš! Linuxová implementace se jako důkaz NEpočítá, Linux je na méně než 5% počítačů a výrobci na tuto platformu z vysoka kašlou, drivery se dělají obvykle "jen aby to nějak fungovalo", ale u jednoho výrobce to uznám, pokud ta implementace bude přímo od něj. Intel, AMD, nVidia, Adaptec jsou hlavní výrobci a většina jsou tři, tedy u dvou to dokaž pomocí dokumentace od výrobce a u jednoho to bude stačit pomocí jeho implementace v JEHO originálních driverech.

Podle mého názoru vytrvale plácáš naprostý, ale naprostý hovadiny a číst tvoje posty je nehorázná ztráta času, ale dobrá, postav se k tomu jako chlap a předlož nezvratné argumenty, že jsem tu někdy na někoho útočil ;)

Nejspíš budeš potřebovat vědět, co je SMM, proč se to používá a kde to běží.

Karel

« Odpověď #17 kdy: 15. 11. 2013, 17:47:02 »
4TB uz je dost velky disk. Predpokladam, ze tam mate nejaky ten pro 24/7 provoz, treba ty WD RED.
No ale stejne - chybovost je 10e-14, to je jedna chyba na 100 TB. Jenze to je prodejni hodnota, zalezi pak na teplotach, a hlavne na zatezi.
Tyhle disky proste delaji chyby, nemluve o tech jeste levnejsich, ktere tuhle hodnotu pro jistotu ani neudavaji.
Pokud fakt cekate, ze to budete provozovat par let, tak pokud to nema byt vicemene nepouzite,
tak bych do FakeRAIDu ani do HW RAIDu (ani od LSI) nesel, jedina rozumna vec je ZFS a pouzit treba mirror. Nebo mirror/strip kombinaci,
idealne jeste s jednim diskem jako spare.
Vyhody:
- datova integrita (jedine reseni, ktere tuhle vlastnost nabizi)
- prenositelnost (kdyz zhasne deska a radic, co pak - napr. RAID5,6 nemaji shodne mapy a zapisy - nekdy staci i flash noveho BIOSu do radice
  a mate problem (u LSI se mi to jeste nestalo, ale ty levnejsi typy ...)
- moznost rozsireni - dalsi dvojice mirror/strip, pripadne to casem zmenit na RAIDZ(2) ...
- s cachovanim i vykon - moznost SSD na L2ARC, ZIL pro sync zapisy.

Samozrejme, vsechno ma sve mouchy. Treba ZFS chce pamet a to hodne pameti. 16GB napriklad je rozumna hodnota, a to kdyz nepocitate
s deduplikaci (pak je na 1TB nutno cca 5GB RAM).

Kazdopadne, data jsou to nejdrazsi co je a sverit se nejakemu pofidernimu RAID reseni, kde vyrobce slibuje ...

Karel

« Odpověď #18 kdy: 15. 11. 2013, 18:06:11 »
A jeste doplnek. Asi to pojedete na pracovnim stroji - no tak pokud tam mate neco jako illumos (a vsechny ty verze), FreeBSD, linux - na vsem ZFS bezi pekne a v posledni verzi.
Pokud jste pod woknama, mate smulu.
V tom pripade je rozumne to resit externi masinou, treba moc pekne jsou ty HP Mikroservery s AMD, ma to totiz ECC RAM a stoji to prd (asi 5 tisic).

To jsem zapomnel napsat, pro ZFS (respektive pro jakykoliv soft RAID, ale i HW RAID, pokud pouziva systemovou RAM) je ECC ABSOLUTNI NUTNOST.
Jinak po nejake dobe prijdete o data (udava se asi jedna chyba v RAM na GB a tyden, u nas jeste vice, protoze je tady vyssi radiacni pozadi).

A ty dalsi moznosti - FakeRAID, HW RAID (predevsim ty RAID5,6), ale i soft RAID v linuxu (ackoliv to je z tech spatnych reseni jeste to relativne nejlepsi),
proste tam by meli udavat zasadni hodnotu - Mean Time to Data Loss. Protoze nakonec to odejde vzdy. Falesna bezpecnost.
Ani to ZFS neni samospasitelne, muze treba najednou zacit sifrovat procesor a data jdou do hajzlu taky. Zalohovani, to je jedina rozumna vec.
Takze asi tak.

Osobne jsem si na domaci zalohy a data zhotovil HP Microserver N52L, do toho rusky BIOS na odemceni vsech peti SATA, tam 5x WD RED 4TB, konfigurace 2x mirror, 2x strip, 1 spare.
No a doplnil jsem tam 2port SATA do slotu, na nem mam 2x Intel DC S3700 100GB jako ZIL a L2ARC.
Funguje to excelentne. Jo, je v tom 16GB ECC RAM, deduplikaci nepouzivam.

anonym

« Odpověď #19 kdy: 15. 11. 2013, 18:23:07 »
mam podobnou desku (tedy x58, akorat asus), a 4TB neni problem

je potreba nastavit SATA na mod AHCI, RAID mod to nebere

pokud je potreba RAID tak bud mdraid, nebo lepe ZFS

lidi ktery rikaji ze bez HW radice s RAM, flash a baterii to je na hrani by se meli podivat na ZFS, ktery je naopak delany ze funguje lepe na hloupych radicich (jediny pozadavek je ze nelzou, tedy ze flush oznaci za hotovy az kdyz je proveden). dnesni procesory totiz zvladaji RAIDove operace lepe, za mene penez, a s vetsi cache. plus vim ze to rozjedu na libovolnem HW.

ECC pro ZFS je vyrazne doporucena, protoze jinak clovek ztraci zaruku integrity dat. pro jiny SW raid (a HW radice) neni treba, protoze ty nehlidaji integritu na disku

Karel

« Odpověď #20 kdy: 15. 11. 2013, 18:35:52 »
Tak tak. Nejlepsi pro ZFS je treba LSI radic v Interface modu (s vypnutou RAID fci, pripadne se vyrabeji levnejsi verze bez toho RAID Biosu). Na lepsich deskach, kde to je integrovane, se to da vypnout pres BIOS, flesnout nebo to ma dokonce takovy maly prepinac.

ECC je nutna, tedy pokud vam na datech zalezi, i pri SW raidu. I kdyz to nepocita (nezajistuje) integritu dat. Ale je to pamet, ktera precte, co procesor (nebo DMA) zapsalo, a to vzdy. Dobre je pustit (v BIOSu) memory scrubber, pokud to procesor (vsechny AMD mimo APU, Intely od Xeon E5 nahoru) umi.
Proste pokud na tom stroji chcete neco doopravdy delat, tak si poridte masinu s ECC (deska Asus nebo Supermicro, procik s ECC, ECC RAM), jinak je to loterie:
Jednou treba Chromium zkompilujete bez chyby, a pak trikrat ne ... nebo se nenatahne slozity vykres v AutoCADu ...

dustin

« Odpověď #21 kdy: 15. 11. 2013, 19:35:33 »
jinak je to loterie:
Jednou treba Chromium zkompilujete bez chyby, a pak trikrat ne ... nebo se nenatahne slozity vykres v AutoCADu ...

Hm, takový HW patří do sběru. Na běžných non-ecc pracovních stanicích se s tím nesetkávám. Možná máme jenom stěstí, ale až podezřele velké... 

bob

« Odpověď #22 kdy: 15. 11. 2013, 20:20:16 »
Ještě pro upřesnění diskuse: ten stroj slouží pro střih a zpracování videa; RAID0 tam je hlavně kvůli rychlosti, pochopitelně je tu i pravidelné zálohování na jiný disk a externí médium. Ty 2×2TB tam zatím stačily, ale prostě nastal čas pro (v podstatě preventivní) výměnu disků, protože ty touhle prací dost trpí. A protože zároveň dochází k přechodu od 2K videa na 4K video, bylo zdvojnásobení kapacity logickou volbou.

Kolemjdoucí

« Odpověď #23 kdy: 15. 11. 2013, 20:34:40 »

To sis právě vycucal z prstu, tak nabořená mašina by ani nenabootovala Windows bez modré smrti, natož že by sis natahoval nějaké výkresy v Autocadu. Chyba dnešních běžných RAM je řádově 1 bit 1x za měsíc, kdo nevěří nechť si spustí Memtest nonstop.

PANKapitanRUM

« Odpověď #24 kdy: 15. 11. 2013, 21:49:50 »
SW raid oproti Fakeraidu žere o pár procent víc výkon CPU
Ani ne, ten fake RAID je většinou implementovaný přes SMM a počítá jej taky CPU :)

Ani neumíš číst  ::)
A) Zareagoval jsi zase osobním výpadem, což od někoho, kdo o tom ví řekl bych asi tolik, jako čajový pytlík, docela chápu. Byť chápu, udeřil jsem na citlivou část, protože víc než odkaz na WIKI dát zjevně neumíš, tak to byla tvoje tvoje jediná obrana.
B) Především tvrdíš, že FakeRAID není nijak rychlejší, což jsi nedokázal.

Já tvrdím, že mnoho operací, počítá CPU, ale že rozdělení příkazů pro disky funguje na úrovni řadiče.
Ty tvrdíš, že celé to je implementované JEN přes SMM a všechno počítá JEN CPU.
Chtěl jsem, abys to dokázal, nedokázal jsi, povedlo se ti vyšmudlat jen odkaz na SMM.

Mimo to, kdybys věděl, co je SMM, tedy kdyby sis přečetl svůj vlastní odkaz a příslušné patenty, pochopil bys, že FakeRaid oproti čistě SW raidu rychlejší je.

PANKapitanRUM

« Odpověď #25 kdy: 15. 11. 2013, 21:51:14 »
Tím se samozřejmě nechci zastávat Fakeraidu.

Karel.hu

« Odpověď #26 kdy: 15. 11. 2013, 23:32:20 »
Ještě pro upřesnění diskuse: ten stroj slouží pro střih a zpracování videa; RAID0 tam je hlavně kvůli rychlosti, pochopitelně je tu i pravidelné zálohování na jiný disk a externí médium. Ty 2×2TB tam zatím stačily, ale prostě nastal čas pro (v podstatě preventivní) výměnu disků, protože ty touhle prací dost trpí. A protože zároveň dochází k přechodu od 2K videa na 4K video, bylo zdvojnásobení kapacity logickou volbou.

Taky jsem v tyhle oblasti pracoval, vizualni efekty. Byt tebou bych radeji zmenil styl prace a hotovy obrazky odlil castejc na vedlejsi disky. Nikdy nepracujes najednou se 4TB dat, tomu neverim ani dneska, kdy jsou objemy dat mnohonasobne vetsi, nez byly driv. Jako tehdy: jeden malej rychlej RAID na aktualni praci, pak velky uloziste na ostatni. A celkove vic disku.

Jirka1

« Odpověď #27 kdy: 16. 11. 2013, 00:03:29 »
Taky jsem v tyhle oblasti pracoval, vizualni efekty. Byt tebou bych radeji zmenil styl prace a hotovy obrazky odlil castejc na vedlejsi disky. Nikdy nepracujes najednou se 4TB dat, tomu neverim ani dneska, kdy jsou objemy dat mnohonasobne vetsi, nez byly driv. Jako tehdy: jeden malej rychlej RAID na aktualni praci, pak velky uloziste na ostatni. A celkove vic disku.
Věčné přelívání na Raid a zase zpět dost zdržuje. Je potřeba mít zálohu, ale spolehlivost Raidu0 ze 4 disků není zas tak malá, aby na něm větší projekt nemohl vydržet po delší dobu práce. Sám takhle v práci používám Raid0 ze 4 disků už od roku 2007 pro nekomprimované HD a za celou dobu jsem o data nepřišel, i když jsem disky kvůli chybám měnit musel. Používám SW Raid pod Windows, ne přes BIOS, což by vyřešilo i problém s velkými disky.

PANKapitanRUM

« Odpověď #28 kdy: 16. 11. 2013, 00:20:25 »
Osobně, pro tohle použití to není špatné řešení.
Pokud je tam video řekněme pár dní a na tom disku jinak nic není, nemá se až tak co ztratit.

Sten

« Odpověď #29 kdy: 17. 11. 2013, 18:27:03 »
SW raid oproti Fakeraidu žere o pár procent víc výkon CPU
Ani ne, ten fake RAID je většinou implementovaný přes SMM a počítá jej taky CPU :)

Ani neumíš číst  ::)
A) Zareagoval jsi zase osobním výpadem, což od někoho, kdo o tom ví řekl bych asi tolik, jako čajový pytlík, docela chápu. Byť chápu, udeřil jsem na citlivou část, protože víc než odkaz na WIKI dát zjevně neumíš, tak to byla tvoje tvoje jediná obrana.
B) Především tvrdíš, že FakeRAID není nijak rychlejší, což jsi nedokázal.

Já tvrdím, že mnoho operací, počítá CPU, ale že rozdělení příkazů pro disky funguje na úrovni řadiče.
Ty tvrdíš, že celé to je implementované JEN přes SMM a všechno počítá JEN CPU.
Chtěl jsem, abys to dokázal, nedokázal jsi, povedlo se ti vyšmudlat jen odkaz na SMM.

Mimo to, kdybys věděl, co je SMM, tedy kdyby sis přečetl svůj vlastní odkaz a příslušné patenty, pochopil bys, že FakeRaid oproti čistě SW raidu rychlejší je.

První si osobním výpadem udeřil ty, a to velmi ostrým, já jsem ho pouze parodoval. Ale chápu, udeřil jsem na citlivou část :D

Hoď sem nějaký odkaz, že fake RAID je rychlejší než SW RAID, nejlépe sorovnáním od dvou různých výrobců, jako to chceš ode mě. Rád uvidím, že o tom víc něco víc než ten pytlík čaje ;)

A abych jenom neobviňoval druhé z blbosti a bez jediného linku, jako to máš ve zvyku, tady máš porovnání pro Intel × Windows RAID. Ty vyšší zátěže CPU u fake RAIDu se asi udělaly jen tak pro radost, jinak fake RAID žere méně CPU než SW RAID, že?