Děti ještě nemám, takže přípravu domu na potencionální vnoučata tak opravdu neřeším.
Já už sviště mám a možnost, že nemusím v 5-6 ráno vstát a jít rozsvítit na chodbu/wc, je úžasná :-)
Otázkou je, kdo všechny tyhle vychytávky bude udržovat v chodu. Splácaný samo-domo systém bude složitý někomu předat, firmě už vůbec.
To je správná otázka, ale dneska bohužel platí i na spoustu jiné domácí elektroniky (telefony, notebooky, domácí router, NAS disk, dneska už i settopboxy nebo chytré tv, IP telefony, brzo dorazí chytré pračky nebo ledničky...) - tohle všechno buď najde dalšího nadšeného/zkušeného uživatele nebo to bude vypnuto/vyměněno za hloupý systém pro manželku a tchýni. I proto se mi zamlouvá "hloupá" instalace třeba s relátky, která bude bez problémů fungovat i po odpojení chytré krabičky (mj. i při její nefunkčnosti).
Skusim pridat moju DALI motivaciu. Cielom bolo primarne zbavit sa objemu kabelaze, ktory bude musiet ist do rozvadzacu a zaroven zbavit sa potencialne hlucnych relatok. Aktualne mam instalaciu s Loxone miniserver-om (asi osmym rokom) a tie relatka pocut. Druha vec je, ze druhy krat loxone nechcem pouzit (i ked nie som zasa ani extra proti tomuto rieseniu. zdiskvalifikuje sa samo cenou pri instalacii "na kluc" a pri nahradnych dieloch je to o dovere asi).
PS: Riesenie s bistabilnymi relatkami a pulznym "prepinanim stavu" tlacidlami po dome (alebo niecom "inteligentnym") sa mi vcelku pozdava. Mate tam nejake odporucania na relatka (idealne na DIN listu rovno).
DALI neznám, o Loxone jsem uvažoval, ale taky mně odradila cena. Místo relátka se dá koupit i spínací MOSFET, jen u větších proudů trochu topí.
Relátka kupuju klasické čínské moduly za pár $ (i proto, že světla jsou jen na 12V = nebude to hořet), za další drobné se k nim dá koupit (nejspíš i 3D vytisknout) plastový držák na DIN lištu. Sice na to nejde dát hezký rozvaděčový kryt, ale ten třeba PC racky taky nemají. Ani pořádný 12V zdroj (100W+) na DIN se do rozvaděče s jističi nevejde.
V kostce se ale da rict, ze funkcnost a pohodli jsou stejne nebo lepsi nez u komercnich systemu. Lepsi napr. proto, ze to ovladam beznou webovou aplikací, takže si tam můžu nadesignovat a naprogramovat cokoli a funguje to z jakéhokoli zařízení (desktop, noťas, telefon, dedikovaný tablet na stěně).
Souhlas, taky nakonec vždycky skončím u otevřeného a rozšiřitelného řešení (tj. nejčastěji nějaký linux a komunitní sw), než sice něco out-of-box značkového, ale s výrazně omezenou upravitelností nebo propojením na další prvky :-)