Na winkey.cz budou nejspíše licence z druhé ruky. Vzhledem k tomu, že tam mají napsané toto:
Já si o podobných eshopech myslím svoje.
Třeba tihle ESET Internet Security nabízí za 359 Kč. Oficiální cena Esetu je 1490 Kč. Na takovou brutální slevu nejde u Esetu ani vzdáleně dosáhnout ani s nejvyšším partnerstvím, takže prostě nejde za tolik prodávat na úkor marže. Licence z druhé ruky taky nehrozí. Eset je v tomto značně nekompromisní. Opakovaně jsem řešil, že se malý živnostník transformoval na s.r.o, ale pro Eset to je prostě nový subjekt. Stávající licence se nechá dojet a pak si prostě musí koupit novou. Tady jde hlavně o to že nová licence stojí víc, než pravidelná obnova. Proto to ty firmy chtějí řešit, ale u Esetu smůla.
No a pak jsou ty méně legální možnosti, kdy někdo koupí na sebe těch licencí třeba sto a prodává to na drobno, což licenčně Eset taky neumožňuje a hlavně tohle je produkt spíše pro domácnosti, který jde koupit maximálně pro 4 stanice. Pro větší instalace mají jiné produkty, takže taky nic.
Před pár lety jsem se na toto téma bavil s člověkem z Esetu a neoficiálně jsem se dozvěděl, že celý tenhle business funguje tak, že Eset v tichosti toleruje větší počet instalací, než na kolik má zákazník licenci. Tenhle produkt jde koupit maximálně pro 4 stanice se slevou za maximálně 3629, takže to máme rázem místo 1490 jen 907 Kč za stanici. Nejsem si jist tím tolerovaným množstvím, ale jestli jednu licenci nechají běžet 3x, tak z 907 jsem najedou na 302 a už jde na tom trošku "vydělat". Eset upozorňuje partnery, že jejich zákazník překročil počet instalací, ale podobné firmy to neřeší. No a odpojovat dané licence Eset taky moc nechce, protože by akorát naštval koncáky, kteří ani neví, že to mají nelegálně.
Netvrdím, že tahle firma to dělá takhle, ale všechno to zapadá do scénáře, co jsem slyšel a jestliže takhle smrdí Eset, do kterého trochu vidím, tak mi tam vyloženě smrdí všechno.