Je na hraně zákona, když jako OSVČ konkuruješ společnosti, kde jsi jako jednatel. Já si musel takhle rozdělit činnosti a nedělat to stejné. Když to úřad začne řešit, je velice zdlouhavé to pořád dokládat, argumentovat a prokazovat, že se nejedná o nedovolenou konkurenci nebo obcházení daní, podepsaný papír prostě nestačí.
Pokud máš práci a zakázky nárazové a skáče to mezi lety hodně (mám to tak také, protože platby za některé projekty mám buď dopředu nebo až po akceptaci), tvoř si daňový fond, tj. počítej (či odhaduj) daňové odvody průběžně a dávej si peníze bokem (či třeba na nějaký investiční likvidní produkt, aby jen tak neležely).
Jakmile jsi u OSVČ nad limitem pro paušál a nemáš náklady, je to velice nákladné na daně, ale občas to pořád může být levnější než mít s. r. o., záleží co děláš. Jako OSVČ se třeba vyvarovávám některým nákladům spojeným s certifikacemi, povoleními a ISO normami, povinným pojištěním, které musím mít až jako firma a ne jako OSVČ.
Teď s tím asi moc neuděláš, lze také úřad požádat splátkový kalendář, když to odůvodníš útlumem podnikání, může ti to projít. Hlavně to řeš dříve než před splatností daně, pak už tak shovívají nejsou.