Spominas veci ako stare dobre casy a pod. Ocividne si vo firme X rokov a prestala to pre teba byt len praca a stal sa to pre teba druhy domov/rodina. Ano, aj v praci sa daju najst dobri kamarati, ale odtial potial.
Neviem koho myslis pod pojmom sef, ci je to len nejaky manazer nad tebou ktory ti podpisuje dovolenku a vykazy (inak povedane line manager), alebo projektovy manazer ktory ma na starosti planovanie aktivit a konumikaciu s klientami.
Ak to druhe a teraz si to po nom defacto prebral - zajst za majitelom firmy/sefom tvojho predchadzajuceho sefa a zjednat si nove podmienky, na akej pozicii si (jedna pozicia, nie one man army styl pozicie) a adekvatne ohodnotenie a vyhody z nej. A nasledne sa toho drzat.
Pametaj si jedno zo zakladnych pravidiel manazmentu: "Dajte mi na to ludi a ja to urobim".
Ak nedaju, neni to tvoj problem!!!
Ak sa neda, tak utekat, a neobzerat sa naspat.
Sam som pracoval na "one man army" pozicii v predchadzajucej firme nejaku dobu - mal som nastastie stastie na zakaznika, aspon teda ked som komunikoval s technickymi ludmi u zakaznika, komunikacia s manazmentom bola ako natahovacka o to kto ma vacsiu moc, bolo hned citit z ich komunicia ako "overly assertive" su ti ludia. Tiez som tam makal ako kkt 8-9-10 hodin denne, kolko krat som si k tomu sadol na par hodin aj cez vikend. A ked som chcel pridat od sefa (slovensky kkt manazer) tak sa hral na pana tajomneho a nedobytneho, pritom aj hodnotenia od zakaznika na mna boli skvele. Citil som sa ako zbity pes, doslova som si uvedomoval ako bezim vyhoreniu do naruce. Tak som rozposlal CV, za dva tyzden som tomu nedobytnemu kktovi polozil na stol vypoved a cuduj sa svete, on sam sa ma vtedy opytal kolko chcem aby som zostal.
Presiel som do inej firmy a dodrzujem urcite striktne pravidla:
Robim od 8 do 16tej, obcas, a to len vynimocne potiahnem dlhsie, napr do 17tej, a aj to max na dva tri dni v rade. Ale nasledne si tie hodiny vyberiem, ziadne darovanie firme for free. Komunikaciu so zakaznikom tu maju na starosti iny ludia, oni mi ich poziadavky prezvejkaju a ja to len nakodim. Testovanie, architekturu, deployment tu maju na starosti tiez iny ludia, nie ja.
Celkova spokojnost (wellbeing) sa mi vyrazne posunuli.
Nevidim dovod ako pise CPU makat 6 dni v tyzdni, tlacit meetingy na sobotu aby si zakaznici uvedomili ze je to krizova situacia, a pod - v jeho sprave je vela dobrych informacii, ale toto medzi dobre odporucania nepatri si myslim.
Rozbite vztahy doma a rozbite zdravie ti peniaze nezaplatia - akurat tak z toho vyhoris a "pojdes sa na par mesiacov hladat do prirody v kempovacom karavane", alebo ti este nejakym horsim sposobom prepne na hlavu.
Ja by som videl riesenie takto: zajdi za vedenim (sef tvojho sefa, majitel, ...)
- a bud ta povysi a umozni ti nabrat potrebnych ludi,
- alebo nech si ich naberie sam a ty budes na svojej pozicii (ak si programator, tak programuj, nemanazuj, od toho tam ma byt niekto iny),
- ak sa neda nijak dohodnut/zmenit situacia, utekaj a neobzeraj sa (a neboj si vybrat dovolenku pocas vypovednej lehoty, pripadne si aj inak "oddychnut" ak to bude neunosne, nestoji za to byt dobry chlapec a nechat na seba tie posledne dva mesiace tlacit nech spasis svet)