Já jsem před lety postavil takovouhle smrtilampičku s lineární trubicí. Šasi ze dvou menších květinových truhlíků, kostřičku pro mřížku a ochranný rošt proti doteku z plexiskla. K trubici elektronický předřadník, pro mřížku kapacitní čtyřnásbič, tzn. asi 1200V. Tuším v sérii přiměřený odpor a tavná pojistka. Rozteč drátů asi 3 mm. Bylo to poměrně neestetické, ale fungovalo to velmi dobře. Jeden z prvních testů byl, že si panímáma stěžovala, že má v koupelně dva komáry, a že na ni nepočkají, když je chce trefit. Rozsvítil jsem lampičku a komáři dělali, jako že nic. Tak jsem zhasnul normální osvětlení, nechal pootevřené dveře a šel něco dělat vedle. Za chvíli slyším "PIC!" a za pár dalších minut znova "PIC!" a po komárech nebylo ani stopy...
Fungovalo to taky poměrně dobře na vosí hnízda na půdě. Vosy jsou jinak moje kamarádky, loví všelijaký drobnější otravný hmyz atd. - ale prostě mít kolem malých dětí a pravidelných letních venkovních žranic za zády vosí sídliště, to si člověk lásku k přírodě rozmyslí. Takže hezky z povzdálí strčit za dveře na půdu lampičku a rozsvítit - samozřejmě přes den, aby nelákala noční hmyz ze širokého okolí. No a pak už jenom dát bacha při vysypávání, protože tu a tam některá vosa to přežije, třeba už nemůže lítat, ale snaží se z nádobky mátožně vylézt pěšky... Člověk nemusí volat hasiče, sprejovat jedy, ani riskovat napadení vzteklým vosím rojem.
O pár let později měli rodiče vysoko na domě zvenčí ve štítu viset pod přesahem střechy krásné veliké sršní hnízdo, jak fotbalový míč. Sršni nikomu nevadili, do jídla nám nelezli, nechali jsme je tak. Popravdě kdybych si jich čirou náhodou nevšiml sluchem, tuším při česání ostružin když jsem tam byl sám, asi by na ně nikdo nepřišel. Děcka pod nimi celé prázdniny spokojeně hrály na babu...