Konfigurace Samba v Ubuntu

Konfigurace Samba v Ubuntu
« kdy: Dnes v 16:01:11 »
Potřebuji si nějak nakonfigurovat Sambu. Problém je ale ten, že informace na wiki ubuntu, odkud čerpám, jsou docela blbě uvedeny a nevím proč tam tyto informace vůbec jsou. Konkrétně jde o uživatele, kteří mají být v

/etc/samba/smbusers

Já totiž v počítači žádnou takovou složku/soubor nemám.
Další věc ve sdílení a oprávnění.
Otevřete

/etc/samba/smb.conf

Nalezněte tento řádek

...
;  security = user
...

a změňte ho na - je jedno na co protože já ten řádek tam prostě nemám.
Jak to tedy je?
Ubuntu Pro 24.4.1 Mate

Re:Konfigurace Samba v Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 21:08:58 »
Zkus prosím nějak krátce popsat, čeho chceš finálně docílit (odkud se připojuješ kam, co se má sdílet atp.)

Odhadem bude ten návod nejspíš starý, nebo tam budou zmíněné věci, co se tě netýkají.
V souboru smbusers bývá tzv. mapa uživatelů mezi serverem a klientem (typ. Windows), kdy je například na serveru uživatel pepa a má se automaticky mapovat na uživatele josef, který je na Windows.
Ve valné většině případů tohle vůbec není potřeba řešit.

Jinak obecně platí, že pokud v nějakém konfiguračním souboru řádek není, tak je tam potřeba přidat.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 22:39:00 »
Ahoj. Nemám server. Jen pět počítačů mezi sebou. Potřebuji si ulehčit práci při přístupu k jednotlivým diskům a souborům. Přesunout soubor v rámci sítě je jednodužší než mezi počítačema lítat s flashkou. Prostě ten soubor z mého pc přesunout přímo na konkrétní počítač. Nechci to řešit v podobě nějakyho centrálního serveru, dát to tam a z něho by si to počítač pak stáhl. Chci to přímo.
Samba je na všech počítačích a nějak funguje. Píši nějak protože mi nejde přesunout soubor do konkrétního adresáře v sambashare.
Ano jde to ale musím se přihlašovat jako root.
Chci si nastavit uživatele a sambu tak, aby měl plný přístup kdokoli, kdo zná user name a pass.

Dále jsem si chtěla sambu nastavit tak, že když budu na pc2 stahovat soubor tak ten se mi stáhne ale uloží třeba do pc2/home/user/sambashare/film/serialy/cz

V pc4 je 6 disků. Chci, aby k těmto diskům měl kdokoliv v síti přístup. Teda přesně ten, kdo zná přihlašovací údaje k tomu pc4.
Nevím jestli jde toto udělat pomocí samby ale myslím si, že ano.
Toto je v krátkosti to nejdůležitější co bych potřebovala poradit a zprovoznit.
Ubuntu Pro 24.4.1 Mate

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 22:58:21 »
Ještě dodávám. Zatím neřeším přístup z venku protože nemám server. Ten až příští rok. Mám tu všude jen Linux ale vůbec mě nezajímá kdyby někdo přišel s Windows a něco mu nešlo. Má smůlu.
Ubuntu Pro 24.4.1 Mate